RECEPT: Sobotní snídaně "šampiónů"
Sobota, 23 Září 2006 00:00
RECEPT: Snídaně Nejprve bych rád upřesnil název dnešního článku. Zcela vylučuji jakoukoli návaznost mezi titulkem a faktem, že se jedná o mojí snídani. Šampióny jsou myšleny použité ingredience, nikoliv jejich konzument :-) Ale zpět k tématu. V kvalitní sobotní snídani vidím možnost, jak udělat pomyslnou čáru za pracovním týdnem a zároveň nabrat síly do víkendových oslav „nicnedělání“. Návod na superSnídaní najdete v článku.
 

 

Sladká nebo slaná?

sladkeNa základě dlouhodobého pozorování mých „snídaňových navyků“ mohu konstatovat, že jsem jednoznačně „slaně orientován". To s sebou přináší jídelníček prostý vysloveně zdravých potravin. Způsob, jak do sebe nenásilně dostat tělu prospěšnou ingredienci z následující fotografie vám představím v příštím receptu :-)

RECEPT: Sobotní snídaně
 

Má dokonalá snídaně

receptTak především by měla být pestrá a chuťově vyvážená. Na talíři (podnosu..pokud máte někoho, kdo vám vše připraví „na klíč“ a odnese do postele:) nesmí chybět pečivo, zelenina, mléčné výrobky. Vždy záleží na konkrétní kondici ledničky. Přeci jenom.. na konci týdne už moc nebývá z čeho vybírat. Tento fakt řeším tak, že v chladničce vytvářím speciální „chráněné úložiště“, kam si schovávám ingredience potřebné k přípravě sobotní snídaně (nebojte pečivo do lednice nestrkám).

 

Ingredience

Cottage sýr – na trhu lze narazit jak na české, tak na zahraniční výrobky. Jedná se o čerstvý nízkotučný sýr (cca 400 kJ/100g). Konzistence mnou použité verze připomíná kousky tvarohu ve tvaru čočky rozmíchané v smetanovo-mléčné kaši.

PečivoDřevorubecký chléb. Polotovar připravovaný v pekařství (formou rozpékání) jako čerstvý produkt. Výtečná chuť s chlebovým základem obohacená o celozrnou složku a zabalená ve vynikající křupavé kůrce. Velikostní připomíná cca veku.

RajčataCherry rajčátka v BIO kvalitě :-) Ve skutečnosti jde o rajčata z babiččiny chalupy prostá jakékoli „chemické péče“. Samozřejmě lze použít libovolný dostupný typ.

SýrPaladin s modrou plísní na povrchu je německé provenience. Oproti jiným sýrům podobného typu má nekonfliktní jemnou chuť prostou provokujících piknatérií (na které po ránu nemám náladu). Druhý sýr Belle Blanche je tvrdý kozí sýr od německé firmy Frico. Široký sortiment produktů Frico je k nalezení na pultech obchodů Kaufland. Za velmi lidové ceny lze ochutnat téměř všechny „typy sýra“ a to se mi libí :-) Srolovaný plátek je klasický český Madeland.

Olivy & olej – Olivy pocházejí z pultového prodeje. Mám radši černé, ale nepohrdnu ani zelenými. Do cottage sýra přidávám čajovou lžičku panenského olivového oleje.

 

Cottage [kon] oliva :-)

priborV kelímku rozdělíme cottage sýr, přidáme lžičku olivového oleje a promícháme. Směs přendáme do čisté misky a zdobíme olivami. Ty je samozřejmě možné nakrájet a zamíchat společně s olejem. Já dávám přednost celým plodům.

RECEPT: Sobotní snídaně
 

 

"Good morning Kladno!"

verdiktS plnou pusou se nemluví a totéž platí při psaní o rukou:) Snídaňové menu je připraveno, z reproduktorů se ozývá má oblíbená kompilace VA - Buddha Bar II a .......  já se loučím:)

RECEPT: Sobotní snídaně šampiónů
 

 Diskuze:  Jak vypadá vaše ideální snídně? :-)

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)  

Přidat komentář
  • Markoff
    hm, no neviem, ja bych z toho tacku vyhodil tu sklenu misku a plesnivy syr a bolo by to blizsie k mojim idealnym ranajkam ale taka predstava lahkeho ranneho jedla ham and eggs prip. bacon and eggs vobec nie je zla alebo take sisky (myslim buchty plnene striekackou) s mliekom ked sladke alebo proste nejaka oblozena misa s aspon 2-3 druhymi salamov + 2 druhmi syrov + maslom ktore uz ide roztierat + paprikou/rajcinami tiez nie je zla predstava, rozhodne sa mi ako napoj k ranajkam najviac sekne dobre plnotucne (3.5%) mlieko toasty ci vajcove chleby mam zafixovane skor za vecerne jedla kazdopadne toto vsetko su len fantazie a tak aktualne skoncim ak vobec u nejakym ranajok tak mozno u chleba natreteho Pali pastekou :-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Snidane "snu"
    Ja vetsinou snidam "bezmase":) Ale s mlekem musim souhlasit. Idealni napoj! Jinak neni prave sobota ten pravy den prejit od snu k praktickym realizacim? :-)
  • Bongo  - Má snídaně
    Já také nejsem sladký typ. Nejvíce si pochutnám na Maasdameru, slaném Croissantu, rajčátcích (ty co vidím na obrázku vypadají skvělé) a k tomu pravé máslo :)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Prave maslo.
    Uplne jsem zapomnel na prave maslo.. Zadne margariny.. mixovane tuky... des a bes! Klasicke maslo.. idealne s obsahem tuku 82% a vice :-) a K tomu cerstve pecivo... a nemam vyhrad :-)
  • Olda
    Mohu se zeptat z kterého pekařství je chléb? Snad to nebude ze Sítné daleko.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Pekarstvi
    Chleb je zakoupeny v Kauflandu.. ale pozor.. az v pekarstvi, ktere je soucasti samotne prodejny.. nikoliv ve verejnych prostorach:)
  • anjin  - tohle ...
    ... ze je idealni snidane? a kde jsou vejce? kde slanina? kde lehce osmazene zampiony? kde fazole v jemne tomatove omacce? ne, snidane sampionu vypada podstatne jinak ... ;-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Snidane pro sampiony
    No nejsme v Irsku ze :-)) Navic Vami jmenovane ingredience by byly vhodne spis pro snidani sampiona ;-) Snidanim se budu jeste venovat.. a mozna kapnu i do Vasi noty :-)
  • Mrkvéta  - Bez snidane ani ranu
    Osobne si myslim, ze poradnou snidani by si mel clovek doprat kazdy den. Mne vyhovuje nasladla verze, takze kazdy den zahajuju kombinaci bily jogurt + nakrajene jablko (dneska i banan, jindy par kulicek hrozna nebo svestek, merunek, podle toho, jake je zrovna sezonni ovoce) + rozinky (nebo susene brusinky, svestky - zas, co dum da) + mandle (liskove orechy, vlasaky) + dynova a slunecnicova seminka + kokos nebo mlety mak + ovesne vlocky + skorice a badyan. K tomu poradny hrnek arabiky s mlekem. Jako sampionka bych se citila, kdybych a la Magda Vasaryova vychlazenou plzni po ranu zapijela nejakou poradnou flakotu: radsi nez veprove bych ale zvolila spis dobre nalozenou hovezi svickovou nebo treba vykostenou nohu z kruty. A nezbytnou feferonku k tomu :)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Snidane zaklad statu
    Mrkveta: Diky za sladky tip :-) Vami popsanou variantu mam take moc rad.. nelze se porad cpat slanym. Jen vynechavam orechy a vsemozna seminka :-) Jinak i na vychlazenou dvanactku s kusem bucku obcas prijde.. Ale to spis, kdyz jsem s prateli na "venkovske akci" :-)
  • Mrkvéta  - Vsechny krasy venkova
    se muzou na takove "akci" po ranu smrksnout i do "kucferdy" - tak se u nas rika te bozske smesi, co zbyde na pekaci nejlip po veprovem. Takze hlasuju i pro kysele okurky primo ze sklenicky (letosni jsou zvlaste vydarene) a pekac na stole. Kucferda se primo z nej vytira cerstvym chlebem :)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Kucferda
    "Kucferda".. to je ono:)) Chuti, soli a tukem nabity zatuhly vypek :-) K tomu cerstvy chleb a okurka.. To je PRESNE ONO :-)
  • Guest  - supr
    fakt skvělá snídaně se segrou jsme si to udělalali tet to jíma každy ránoa sme FIT!
  • Guest  - SUPR SNÍDANĚ
    MÁTE TADY FAKT SUPR SNÍDANĚ FAKT GUTH .......OD VAŠICH SNÍDANÍ SEM ZUBLA 25 KG !FAKT VÁS CHVÁLIM :-)A POKRAČUJTE V TOM
Komentářů (14)