Salima 2006 - Potraviny, hotová jídla a sladkosti
Pátek, 28 Duben 2006 00:00
Salima 2006První díl ze seriálu reportáží o veletrhu Salima 2006 máme úspěšně za sebou. V dnešním díle se zaměřím na nabídku potravin. A to mražených, sušených, drcených, mletých, zrajících a mnoha dalších. Přesněji na suroviny pro italskou kuchyni, sýry, masný průmysl (záměrně jsem použil slovo průmysl – více v článku). A naskok se ještě vrátím k sladkostem - čokoládě a zmrzlině. Na závěr se zmíním o  zajímavém čistě přírodním, ovocném, nekonzervovaném a velmi zdravém produktu.

Abych získal informace potřebné k sepsání tohoto článku, musel jsem navštívit rekordní počet pavilónů – B, D, F a C. Množství prezentovaných firem resp. produktů bylo obrovské. Nebylo v silách jednotlivce vše detailně projít a prozkoumat.

ItalieDoDomu.cz

Italiedodomu.czPrvní věc, po které jsem se začal pídit, byly stánky dovozců surovin pro italskou kuchyni. Podařilo se mi najít miniexpozici firmy ITAL S.P.V. s.r.o. provozující internetový obchod www.italiedodomu.cz. S panem Strnadem (jednatelem společnosti) jsem si velmi příjemně popovídal o situaci na českém trhu a samozřejmě o sortimentu, který jeho společnost dováží. Zajímal jsem se přednostně o olivový olej a kvalitní semolinové těstoviny. Trh s olivovým olejem v české maloobchodní síti je okupován několika málo výrobci a člověk by měl pocit, že nikdo jiný panenský olivový olej neprodukuje. ITAL S.P.V nám naštěstí nabízí řešení.

Azienda agricola Ferrari

Salima 2006 - Olivový olej Rodinný podnik s tradicí, který zpracovává olivy z vlastních olivových hájů v Ligurii. Výroba oleje je certifikovaná a olivy se lisují do 24 hod od sklizně. Milovníkům olivového oleje bych doporučil „Olio Extravergine di oliva Mosto cultivar Taggiasca“ - nefiltrovaný olej výrazného aroma a chuti. Značka Ferrari samozřejmě není jediná alternativa, ale svou příznivou cenou 267 Kč za 1000 ml panenského oleje a možností objednat si zboží přes internet, může zaujmout značný okruh českých labužníků. Kromě olejů mě zaujala nabídka tradičně vyráběných těstovin. Klasické i ochucené špagety, které schnou zavěšené na speciálních věšácích. Tyto se chystám pro Gurmeta osobně otestovat.

Majonézy, dochucovadla, koncetráty a koření

Největší expozice vlastnily společnosti produkující pro mě nezajímavé mražené polotovary, majonézy, sladké topingy a podobná zvěrstva. Poznávacím prvkem je do detailu propracovaná expozice propagující silně „průmyslové“ potraviny viz. fotografie.

Image
Salima 2006 - Dochucovadla
 

Masný PRŮMYSL

Salima 2006 - Masný průmysl I.

Nejnákladnější stánky (je-li tyto stavby takovým slovem možné nazvat) vlastnili vystavovatelé z masného průmyslu. Není tedy náhodou, že největší počet ocenění Zlatá Salima bylo uděleno právě masným výrobkům. Uzenáři byli v převaze :-) Nemyslete si, že jsem nějak zaujatý proti masu a uzeninám. Já jen, že jsem ještě nenarazil na tradiční český uzenářský výrobek, který by mě nějak chuťově ohromil. Aspoň tak, jak se to povedlo „krvavě masózním“ expozicím na přiložených fotografiích. Vystavený automatický kráječ potěšil - není nad to, když se skloubí funkčnost a krása. Fotografie k vidění na konci článku. Jako bonus přikládám záběr na "noční můru vegetariánů" :-)

 

Image
Salima 2006 - Maso

Dva sýry

Salima 2006 - Gran MoraviaKdyž odečtu prezentace velkovýrobců tavených sýrů a dochucených pomazánek, zůstanou mi v paměti pouze dva stánky. A to expozice GRAN MORAVIA a MONTASIO. Gran Moravia je pojem a této značky stejně jako výrobce si velmi vážím. Teď možná trochu popudím, ale je to jediný „český“ sýr, který má jméno, chuť, trvalou kvalitu a úspěch v zahraničí. Vzhledem k tomu, že až na Olomoucké syrečky nemáme vlastní národní sýrovou specialitu, troufnu si tvrdit, že GRAN MORAVIA je nejlepší "český sýr".Salima 2006 - Montasio Zklamáním pro mě byl „nijaký“ stánek výrobce GRAN MORAVIA. Naopak velmi svěže (až do ochutnávky uzrálé verze sýra) na mě zapůsobila skromná prezentace italského sýra MONTASIO. Předváděný produkt bych nazval „sýrem třech tváří“. Tyto představují tři stupně zralosti: 2, 5-10 a více než 10 měsíců. Z jemné decentní chuti a standardní pružnosti vnitřní hmoty, se zráním dostáváme k plně aromatickému stádiu s konzistencí ztuhlého vosku. K porcování nejuzrálejší verze sýra se využívá malé dlátko. Cena a dostupnost MONTASIA mi bohužel zůstala utajena.

 

Čokoládová abeceda a sladké mámení

Salima 2006 - Čokoládová abecedaPříjemným zpestřením se stala ukázka tvorby čokoládových předmětů. Pánové cukráři se snažily a doufám, že do konce veletrhu se jim podařilo z čokolády vytvořit aspoň jméno vystavující společnosti. Tím ukázka sladké stránky Salimy nekončí. V pavilonu D bylo k vidění několik expozicí nabitých sladkostmi. Kromě již zmíněné čokolády šlo především o zmrzlinu a její deriváty. Zmrzlinu jsem osobně ochutnal a... byla vítečná! Bohužel čokoládová byla pouze na příděl. Ano čtete správně, normální smrtelník neměl na ochutnávku nárok. Nebudu vám prozrazovat jak, ale nakonec jsem porci ukořistil :-) Poslední věcí, o které se v tomto díle zmíním je společnost Tropico s.r.o., která produkuje mražené ovocné koncentráty pro výrobu džusů. Zmražená dřeň neobsahuje žádné konzervační přísady a litr hotového naředěného nápoje přijde na cca 16 Kč. Ochutnal jsem jednodruhové džusy, různé směsi a skončil multivitamínem. Verdikt? Vynikající plná ovocná chuť, velmi podobná doma vyrobenému čerstvému džusu.

 

Bonusové fotografie:

Masný průmysl: 

Salima 2006 - Bonus

Salima 2006 - Bonus

Dochucovadla:

Salima 2006 - Majonézové království

Salima 2006 - Bonus

Mexická vlna:

Salima 2006 - Mexická vlna

A to je z dnes vše. Diskutujte, připomínkujte.

Přidat komentář
Komentářů (0)