TEST: Sádlo – Kdo maže, ten jede
Čtvrtek, 09 Listopad 2006 00:00

TEST: Sádlo – Kdo maže, ten jedeJe tomu cca týden, co vyšel jsem uveřejnil test másel a margarínů. V tom shonu jsem zapomněl na jednu velmi důležitou alternativu k zmíněným mléčnému tuku a olejům. Tím neznámým není nikdo jiný než obyčejné vepřové sádlo. Živočišný tuk se dlouhodobě pohybuje na okraji „gastronomické společnosti“. Já se na sádlo rozhodně přes prsty nekoukám, naopak. V situacích, kdy je namazané na čerstvém chlebu nebo se na něm smaží řízky, mu vzdávám tichý hold. Sádlu 3x zdar! :-)

 

Co je to sádlo

infoSádlem nazýváme čistý živočišný tuk. Získává se z na tuk bohatých „tkání“. Působením vysoké teploty (po domácku škvařením) dochází k uvolnění tuku. Takový produkt si nalijeme do sklenice a uschováme do špíže. Takže vidíte, že výroba sádla není žádná věda. Zmíněný postup se nejčastěji používá při zpracování surovin vepřového původu. Pokud si rozhodnete sádlo vyškvařit v domácích podmínkách, počítejte s „zamořením“ interiéru ne zcela sympatickým odérem. Řešením je dostávát hotové sádlo jako „dárek od babičky“ nebo nákup hotového produktu. Druhou variantu jsem pro vás vyzkoušel na vlastní kůži.


Typické složení sádla

  • Energetická hodnota ve 100g - 3770 kJ
  • Obsah tuku cca 81 %
  • Obsahuje nasycené mastné kyseliny
  • Cholesterol cca 95 mg



Škvařené sádlo se škvarkama 400g – 29 Kč

sadloVýrobek firmu Řeznictví Janus z Ostravy je vyroben z hřbetního sádla klasickým postupem – škvařením. Zajímavostí budiž to, že hlavním prodejním artiklem firmy Janus je právě zmiňované vepřové sádlo. Konkrétní představu o nabízených variantách naleznete na firemních stránkách. Cena 29 Kč za 400g není úplně nejnižší. Na druhou stranu sádlo krásně voní a výtečně chutná! Nepoznáte rozdíl oproti tomu doma vyškvařenému!

Image 

 

Namazané na čerstvý Cvrčovický chléb a jemně osolené rozpoutává v ústech chuťový koncert. Po dvou soustech v duši zatracuji všechny másla, margaríny a stavím pomyslný pomník všem vepřům, kteří museli obětovat své životy k získání tohoto „mastného zlata“

 
Image
 
Image 


Použití

pouzitiJak jsem předeslal v předchozím odstavci, sádlo lze použít jak ve studené kuchyni – namazané na chlebu. Dále tepelně upravené při pečení, vaření a smažení. Vepřový řízek připravený na sádle nemá chybu. Stejně tak švestkové knedlíky s mákem a sádlem. Vyšší obsah cholesterolu a obecně nižší „prospěšnost“ tělu než jakou se chlubí různé olivové a avokádové oleje nedělá ze sádla tuk č.1. To ale neznamená, že na něj zanevřeme a vyvrhneme ho z našich stravovacích návyků.


Verdikt

verdiktKrásný český a hlavně chutný výrobek. Sádlo se hodí i do moderní gastronomie a je jen na nás, jestli na něm budeme i smažit palačinky nebo si jím jednou za čas namažeme krajíc chleba.

 

Přečtěte si také 

TEST: Máslo nebo margarín, co je lepší?

 

Diskuze:  Používáte sádlo? Pokud ano, kupujete si hotový výrobek nebo polotovar.

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)  

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Markoff  - problem sadla
    problemom sadla oproti margarinom a maslu je vyssia cena a taktiez ako u masla jeho ne/roztieratelnost, navyse chutovo samotne nedosahuje kvalit masla, aj ked nie je tiez nad dobry osoleny mastny chlieb s cibulou na kocecky ;-) ta energeticka hodnota je inak brutalna a oproti maslu a margarinom bude aj nezdravsie co sa tukov tyka, takze naozaj je dovod ho ignorovat pri vybere kedy sa mozeme tesit na test pastek a syrov? :-))
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Sadlo
    Nerekl bych, ze chutove nedosahuje kvalit masla.. je proste jine:) Jinak s testy "roztiratelnych" produktu vsech typu si ted dam trosku pauzu:)
  • aljosa  - a co dalsie sadla ?
    ja si myslim ze takisto husie alebo kacacie sadlo nema chybu.... v kazdom pripade som rada, ze v sucasnosti dostalo milost uz i sadlo. nebolo to len lobby vyrobcov margarinov v 90. rokoch ???
  • Guest  - tark
    Ano, smažíme na něm, ostatní si ho na chleba občas i namažou, já to moc nemusím... BTW, z čuníka jsme ho měli asi 45 l :-))
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Sadlo II.
    alojsa: Diky! Na to bych malem zapomnel.. samozrejme sem patri kachni a husi sadlo (idealne i s pritomnosti jatyrek :-) guest: Diky za proSmazici referenci:) 45 litru sadla? Uff.. co jste s tim delali?
  • Olda  - Pomyslný pomník
    vepřům stavět netřeba. V Přešticích už ho prasata mají. Kousek nad kostelem.
  • Sim  - domace sadlo
    http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=17489 pozri sa sem. domaca mast a oskvarky za 1/4 hodiny, cisto a bezpracne. urcite su tie z obchodu skvele, ale naco o nich pisat, ked si rovnake alebo lepsie spravis sam.
  • Sim  - husie a kachnie sadlo s jatrami
    v potravinach maju bezne, ale ked si precitas male pismenka, tak jatra su vacsinou z kurata.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Sadlo z mikrovlnky
    Diky za link:) Vyroba v mikrovlnce je dobry napad.. Zkusim:)
  • tark
    Prase nám vychovávali známí. 'Naše' prase 'na maso' si zlomilo nohu, tak si ho vzali známí a nám dali čuně co mělo asi 250kg, takže proto tolik sádla. Ale tak 30l už je spotřebovaných, jak říkám - furt se na něm něco smaží, občas se namaže na chleba... BTW, Ondřeji, nešlo by nějak inteligentně oddělit komentáře od sebe? Takhle se v tom furt nemůžu vyznat... ;-)
  • Fanyy
    Sádlu zdar, Zdar ZDAR
  • braggart  - Sádlo je zdravé!
    http://v-blok.nikde.cz/index.php?id=41 markoff: považuju za zločin solit chleba se sádlem a s cibulí! Se samotným sádlem ano, výborné, ale s cibulí zásadně bez soli!
  • Jarek
    Taky nechápu, jak někdo může zatracovat sádlo jen proto, že neodpovídá moderním trendům racionální stravy. Na smažení nenajdete nic lepšího. Třeba bramboráky smažené na sádle jsou nepřekonatelné. A chleba se sádlem je samozřejme taky pochoutka, nejradši ho mám i se škvarky.
  • Guest  - kristýna
    Souhlas s Jarkem, sádlo je nepřekonatelné mnoho lidí to nemůže pochopit, že jako holka miluju sádlo škvarky a ráda k tomu přikousnu cibuli a hořčice nevadí :)...Ale ten tuk v tom, to je ten problém, proto to většina lidí nejí!!Tloušťka a diety a hubnutí, pořád stejný koloběh!!:)
  • z  - mm
    Ted 'sem delal bramborovy placky .. na oleji se pripejkaly, na sadle sly krasne od panve ... veprovy sadlo a litinova panev, to je slusiva dvojice ;]
  • jaa  - múže mi někdo z Vás vysvětlit
    jak je možné, že sádlo se značkou - vyrobeno v EU- PL.... může za 3 měsíce, nevybalené ve skleněné pevně uzavřené láhvia navíc v chlaďáku, být potažené zelenou plísní???? Co pamatuji, tak u bábi se zabíjel prase 1 x ročně, a sádlo bylo uschovávané v plechovém hrnci normálně v komoře s ostatními zásobami a vydrželo do další zabíjačky.......a bez plísní... propána co to sem všechno dovážejí co je to za sajrajty??L??
Komentářů (16)