REPORTÁŽ: Jak (ne)ztratit Apetit
Sobota, 17 Únor 2007 11:50

REPORTÁŽ: Jak (ne)ztratit ApetitNávštěva gastronomického veletrhu Apetit, který v těchto dnech (15. -18. 2. 2007) probíhá na holešovickém výstavišti, mě postavila vstříc zcela nové definici pojmu zklamání. Apetitu byl přidělen montovaný „přístřešek“ v těsné blízkosti jednoho z křídel Průmyslového paláce. Složení stánků a úroveň vystavovatelů odpovídaly cca situaci v polské příhraniční tržnici. Konečně rozlícená „teleshopingová“ Mrs. Božský Vysavatch mluví za vše :-(

 

Parodie na téma veletrh

veletrhVěřte, že mi dá hodně práce se vyvarovat používání ostřejších slov. Bohužel popsat veletrh Apetit jinými než „after10pm“ slovy je úkol pouze pro zkušeného diplomata. Jak začít.. Asi tím nejhorším. Suma sumárum jsem napočítal cca 5, slovy pět stánků, jejichž sortiment vyhovoval spojení slov: gastronomický, veletrh a apetit. V první části článku si neodpustím určitou verbální ventilaci těch nejstrašnějších zážitků.


Chce se mi zvracet..

junkOd Apetitu jsem nečekal žádné zázraky, vždyť sekce veletržního webu „vystavovatelé“ zela a stále zeje prázdnotou. Ale to, čeho jsem byl ve čtvrtek svědkem, mi doslova vyrazilo dech. Pořadatelům se zjevně nepodařilo nalákat dostatek kvalitních vystavovatelů a tak se uchýlili k „zaprodání“ veletrhu prodejcům masážních křesel a límců, kosmických pánví, zázračných vitamínů, mopů, V4 kráječů a podobných zhůvěřilostí. V případě akumulátorového pseudovysavače jsem byl téměř inzultován za pokus o pořízení fotografie (viz. úvod).

Atmosféru pololegálního tržiště doplňovali stánky s nabídkou několika druhů klasických slovenských sýrů. Téměř totožné pařenice, oštěpky a korbáčiky šlo zakoupit hned na několika místech, které se lišily pouze kvalitou informačních tabulí. Ti nejlepší nepoužili fixu a rozpůlený papírový sáček, ale dokonce honosný laserový tisk na kancelářský papír. Sýrařům z východu sekundovalo několik „světských“ s nabídkou těch zaručeně nejlepších kořenicích směsí. Nezapomenu na pána, který se u každého z návštěvníků vehementně dožadoval přičichnutí ke skleničce neidentifikovatelného obsahu.

Image

Image 

 

To jsou lidské kmeny, pane

nuzPanoptikální výjevy pokračovaly i na dalších místech. Starší paní u „holostánku“ se zázračnými doplňky stravy ale jednoznačně vedla. Pouhé přiblížení se k stolečku ji vedlo k položení otázky, jestli vím, co jsou to přátelské bakterie ve střevech. Asi tušíte jak probíhala další debata. Ukončení hovoru z mé strany konstatováním, že si uvědomuji důležitost vyrovnané střevní mikroflóry a že v případě Lactobacillu svému tělu napomáhám konzumací vhodných mléčných výrobků, měla přesně opačný výsledek. Téměř bleskově odvětila, že „ten aktimel“ (já jsem hovořil obecně, nikoliv o konkrétních výrobcích) je úplně na nic a že ona má v lahvičce lidské* kmeny bakterií. A jako že mi dá hned ochutnat. Pohled na podivnou narůžovělou tekutinu mě nepřesvědčil... I když co já vím, jak chutná „jahodový klystýr“ :-)

* Zde bych rád upozornil, že pěstování lidských kmenů bakterií mléčného kvašení není ničím výjimečným. Nicméně vše je ve stádiu výzkumu a ověřování jejich opravdu masového využití v potravinářském průmyslu.

Image



Holandský sýr – CZ

syrPrvní ze zajímavých stánků patřil společnosti Holandský sýr s.r.o., která se zabývá dovozem sýru Gouda. Domažlická firma nemá vlastní obchod a kromě klasického prodeje na objednávku jezdí se stánky po různých trzích. Nabídka je omezená na klasickou Goudu ve všech variantách zralosti. Ceny jsou podobné těm v Cheesy, jinak logicky záleží na odebraném množství. Ochutnal jsem extra zralou (26 měsíců) verzi a mooc si pochutnal :-) Že by vznikala potenciální konkurence Cheesy?

Image
 

CatchMe – if you can :-)

uzene rybyVelmi zajímavý a zároveň chutný byl stánek společnosti CatchMe. V její nabídce je téměř kompletní sortiment rybích delikates v syrovém, uzeném či marinovaném stavu. Kromě kvality vstupních ingrediencí si firma zakládá na používání kvalitní hlubinné soli. Velmi mě zaujala právě nabídka uzených ryb, možná se o ní na GurmetKlubu dozvíte víc. Takže podrobnější hodnocení si nechám na později. Zatím se můžete podívat na firemní stránky.

Image


Mexické delikatesy

mexicke delikatesySpolečnost Front line s.r.o. a jejich značka Nuevo progreso nabízí široký sortiment výrobků pro mexickou kuchyni. Část produktů pochází z vlastní produkce, zbytek je dovážen z Mexika. Nabídka je skutečně komplexní a kromě koření, sals, tortill, nachos, konzervované zeleniny a omáček, chilli papriček v nepřeberném množství typů a konzistencí, nabízí i fajita pánve a další vybavení jak pro restaurace, tak pro náročné jednotlivce. K dispozici je i mexický kuchař schopný konzultovat přípravu dle tradičních receptur.

S návštěvou stánku Nuevo progreso se pojí jedna úsměvná příhoda. Můj první dotaz směřoval k dostupnosti konzervovaných uzených chilli papriček (chipotles adobados). Shodou náhod tuto delikatesu obsahovaly zrovna plechovky u kterých jsem již několik minut postával:) K mé radosti jsem dostal jedno balení k ochutnání. A kromě toho i dobrou radu nedávat do tortilly víc než polovinu papričky. A jak se říká, dobrá rada je nad zlato. Ještě ten den večer jsem si připravil dle instrukcí pana vystavovatele jednu božskou tortillu se sýrem a nasekanou chipotle adobados :-)

Image

 

Mistr kávy 2006 - nakouknutí 

kavaA to je z veletrhu všechno. Ještě jsem stihl nakouknout do pavilonu Mistra kávy. Uklidnil jsem se až u stánku Julius Meinl, přesněji po čtyřech kávách v řadě :-)) Zdejší příprava Meinla se na rozdíl od verze v Cafe Louvre dala hodnotit jedničkou s hvězdičkou! Kousek dál si Tomáš BilíkDům kávy a František RoháčekZanzi bar připravovali zázemí pro semifinálové klání soutěže Mistr kávy. V mém případě to znamenalo další dvě kávy v podání pana Bilíka – cappuccino a espresso. Šest káv za půl hodinky. V tramvaji cestou na tiskovou konferenci Audience GCC jsem málem lezl po stropě:( Ale když já skvělou kávu odmítnout nedokážu..

Image

Image

Image

Image

 

Další fotografie

Image

Image 

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Bára
    Dobrý den. S hodnocením Apetitu musí 100% souhlasit. Než jsem se propletla mezi cestovkami byla jsem uplně vyčerpaná a šok jsem musela zapít dvojitým Mojitem!! Přijela jsem z Hradce Králové a nebýt Mistra kávy tak se otočím na podpatku a odcházím! Semifinále (sobotní) bylo zajímavé, nikdy sem na podobné akci nebyla, na dnešní finále se nechystám, ale těším se na vaši reportáž o něm. Bára
  • Marek  - Čokoláda
    Jen malá poznámka. V neděli už čokoládová fontána nepremávala.
  • Hydraulik  - Zase jsem vyhrál
    že jsem tam nešel v předtuše čehosi naptřičného.Ale díky za kontakt na ty uzené ryby.Má stará matka se jimi nacpe až asi praskne.A já asi taky.Díky Hy
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Apetit II.
    Bara: Predstava, ze bych na Apetit jel ze vzdalenosti vetsi nez 20km je tezko predstavitelna. Akci bych prirovnal k pomyslnemu slepemu strevu soubezneho Holiday worldu:( Mistr kavy byl fajn, vyhral jeden z mych favoritu:) Reportaz vcetne superFotogalerie se chysta:) Marek: Je to tak.. nevim, jestli cokolada dosla nebo vystavovatel jednoduse "vypnul kohoutek":) Hydraulik: Vyhral jste a to dokonce hlavni cenu... neucast. CatchMe vypada opravdu mooc zajimave. Nejsou nejlevnejsi.. ALE za kvalitu se plati...jinak to nejde:)
  • Mánek  - CatchMe
    Sobotu jsem původně chtěl věnovat návštěvě Apetitu, ale po přečtení hodnocení u Florentýny jsem šel raději objevovat prodejnu CatchMe. Jedná se o prostor cca 4x4 metry, kde byl vystaven sortiment uzených delikates ve dvou chladicích vitrínách. Asi to bylo tím, že byla sobota, ale prodávající měl pravděpodobně něco moc důležitého na práci někde v zadních prostorách, tak tedy jsem se po 5 minutách odporoučel, aniž bychom se viděli... Ale musím říct, že ty ty uzené jednohubky, i když přikryté igelitem, vypadaly dobře!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - CatchMe II.
    Manek: Vubec me neprekvapuje jak rychle jste Vy, jako odbornik na ryby, CatchMe navstivil:) Nezbyva nez doufat, ze ve vsednich dnech bude obsluha pozornejsi. Jinak jednohubky vypadaji opravdu skvostne.. napriklad. Krabice 1. dustojnika.. :-)
  • Otiik  - výstava
    Já tam jel kvůli tomu, že tam budou stánky kolem gastronomie a tak, za sto tricet jsem koupil lístek, vesel dovnitr, vedel jsem,ze je i veletrh s "dovolenou",ale jakmile jsem kouknul na planek, nastval jsem se, ale rikam si, kouknu na to, treba to bude fajn, no a zbytek viz. nahore reportaz.......masazni kresla a super neprilnava panev me dostaly :((((
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Parodie na veletrh II.
    Kdybych mel za vstupenku platit jen kvuli navsteve Apetitu, zrejme bych se domahal vraceni penez a mozna i privolani nejake "zodpovedne" osoby... Jednoduse bych si poradne postezoval:)
  • Julie  - Mám naprosto stejnou zkušenost
    Mám naprosto stejnou zkušenost, jen v oblasti veletrhu bydlení FOR HABITAT. Poté, co mě při návštěvě veletrhu již asi podesáté obtěžovala pokaždé jiná pracovnice stejné stavební spořitelny a jiní různí hledači dušiček jsem marně hledala stánky s bydlením, neustále procházela pavilonem s myšlenkou: "A to je všechno?" Napočítala jsem všeho všudy asi 4 prezentace, ketré měly co do činění s bydlením (podlahové studio, výrobce kuchyní a nábytek) A kupodivu masážní křesla byla také a pánvičky rovněž.
  • Seiceach  - Vysavače
    Paní s vysavačem z úvodní fotografie vesele hostesí u Tesca na Národní třídě. Zachycený výraz tam zcela běžné používá k lákání nových zákazníků...
Komentářů (10)