REPORTÁŽ: Valentýnské ozvěny z Hotelu Regina
Čtvrtek, 15 Březen 2007 00:00

REPORTÁŽ: Valentýnské ozvěny z Hotelu ReginaSe svátkem svatého Valentýna je to podobné jako se Silvestrem. V rukou horlivců se mění v „nákupy na povel“. Pokud se úspěšně ubráníte manipulativním kampaním prodejců čehokoli, máte možnost svobodné volby: zůstat doma anebo, se sejít s osobami vám smýšlením blízkými a strávit v jejich přítomnosti velmi příjemný večer. Já jsem se zařídil v duchu druhé možnosti a přijal pozvání na italskými specialitami ozdobený valentýnský ples hotelu Regina.

 

Hotel Regina

infoMá první návštěva v hotelu Regina proběhla k příležitosti oslav svatomartinského posvícení , o kterých jsem se dozvěděl na gastronomickém veletrhu HORECA. Kromě ochutnávky delikatesních pečených hus jsem měl možnost zúčastnit se řízené degustace jedenácti vzorků vín z produkce vinařství Galant. Kruh se uzavřel a já vám přináším dnešní reportáž.


„Valentýne, Valentýne. Do měsíce a do dne.. “


REPORTÁŽ: Valentýnské ozvěny z Hotelu Reginahotel reginaZa okny svádí zima poslední souboje s výjimečně dobře „připraveným“ jarem. Stromy a keře rozkvétají, sluníčko nabírá na síle a lidská mysl se naplňuje optimismem. Kromě toho uplynul právě měsíc a jeden den od svátku svatého Valentýna. Řada z vás jistě skřípe zuby již při pouhém zaslechnutí jména Valentýn. Já jsem ale měl to štěstí a před chapadly neúnavných marketérů našel „azyl“ v prostorách hotelu Regina, kde proběhl již tradiční, italskými specialitami okořeněný, Valentýnský galavačer :-)

Zaměření na italskou gastronomii přímo souvisí s původem historické postavy biskupa Valentýna. Stejně jako u Vánoc a dalších svátků i zde byla na počátku dobrá myšlenka, která v dnešní době opouští svou cennou podstatu a stává se více než tradicí marketingovým nástrojem. Proto jsem moc rád, že úvodní slovo večera směřovalo právě k osvětlení historické podstaty tohoto svátku, což mělo za následek vytvoření velmi pozitivní a tolerantní atmosféry. A tak to má být.

Hotel Regina je vůbec velmi zvláštním místem. Snoubí se v něm čtyřhvězdičkový komfort služeb a zároveň poklidná atmosféra rodinného hotelu. Každá jednotlivost je dotažená do posledního detailu a hlavně, „naleštěné zábradlí a luxusní koberce“ nejsou pouhou kolonkou ve firemním manuálu, ale odrazem vnitřního přesvědčení majitelů poskytovat svým hostům vždy tu nejvyšší možnou kvalitu.

Image


Degustace

vinoO příjemné zahájení večera se postarala řízená degustace pod taktovkou známého sommeliéra a znalce doutníků, Ivo Dvořáka. Představeno bylo celkem šest vzorků růžových vín tuzemské i světové produkce (Itálie, Španělsko, USA a Francie). Pro příklad uvádím tři zástupce:

  • Modrý Portugal klaret, PZ 2005 – Vinařství Galant  ČR
  • Ash Tree Estate Bobal / Cabernet 2005 – Freixenet Španělsko
  • Zinfandel 2005 – Four SeasonsUSA

Ale zpět k průběhu degustace. Ivo Dvořák zaujal velmi uvolněným a přitom do detailu promyšleným úvodním slovem. O jeho profesionalitě a odborných znalostech nemůže být pochyb. Když k tomu přidáme nezanedbatelnou dávku osobního charisma, získáte záruku kvalitního zážitku. Přikládám odkaz na seznam ocenění, které si Ivo Dvořák odnesl z nejrůznějších soutěží a jako bonus, autentickou fotografii.

Image
 

Italské speciality

specialityKde začít? Vezmu to popořadě. Kromě výběru z několika druhů těstovin byly k dispozici i domácí bramborové nočky. Samozřejmě nechybělo několik variant omáček. Kdo měl chuť na pizzu, nepřišel zkrátka. Zvolit mohl hned z několika typů – tuňákové, šunkové a sýrové. Mou favoritku odhalíte pohledem na níže přiložené fotografie:) Kdo chtěl na začátek něco lehčího, mohl si posloužit například u mísy s caprese. Pochválit musím poctivé a dle klasické receptury připravené tiramisu. Základní nabídku jsme prošli a je čas zmínit se o kulinářském vrcholu celého večera.

Image
 
Image 
 
 

Peposa - Toskánská pečená hovězí kýta s provensálským kořením a parmazánem.

jednaZ mého pohledu – delikatesa číslo jedna. Celá hovězí kýta ochucená provensálským kořením a parmazánem. Nic podobného jsem v životě neviděl. Impozantní rozměry si vyžádaly 26 hodin trvající tepelnou úpravu ve speciální troubě. Díky vhodně zvolené technologii se maso nevysušilo a ve výsledku bylo dokonale měkké a šťavnaté. Co vám budu povídat, byl jsem si dvakrát přidat.

Porchetta - Vepřová pečeně plněná fenyklem, chilli a bylinkami.

dvaKombinace vepřového masa, fenyklu a chilli není v našich zeměpisných šířkách příliš běžná. O to více jsem si pochutnal. Přestože se dle složení ingrediencí může zdát, že se jednalo o pořádnou chuťovou „divočinu“, opak byl pravdou.

Image

Image

Image 

Image

Image

 

Čokoládová fontána fondue naruby

cokoladaSoučástí studeného bufetu byla i čokoládová fontána. Neznám nikoho, komu by se při pomyšlení na proudy voňavé horké čokolády asociovalo cokoli negativního. A pokud někdo takový existuje, v Regině byste ho nenašli. V čokoládě namočené kousky jahod, jablek, pomerančů a ananasu chutnaly všem. Konečně, podívejte se na fotografie.

Image

Image

 

S šéfkuchařem na slovíčko

rozhovotPátrání po způsoby přípravy Peposy (hovězí kýty) mě zavedlo až do kuchyně a v ní instalované speciální troubě pro pomalé pečení. Po krátké exkurzi do „zákulisí“ následoval velmi příjemný rozhovor s osobou nejpověřenější – šéfkuchařem hotelu Regina Radkem Chlupem. S jeho názory na roli kvalitních vstupních surovin se nedalo jinak než souhlasit. Dostali jsme se i k plusům a mínusům provozu hotelové restaurace a mnohému dalšímu.

Image
 

Večer v plném proudu

zaverBlížila se půlnoc a s ní i čas mého odjezdu. Zábava byla stále v plném proudu. V improvizovaném kasinu se točily „reginodolary“, hudba hrála a lidé tančili. Děkuji za nejen kulinářsky, atraktivní večer.

Image


Hotel Regina s. r. o.
Konojedská 38
100 00 Praha 10
Česká republika

+420 274 814 048

www.regina.cz 

 

Články s podobnou tématikou

EXKLUZIVNĚ: Svatomartinské posvícení 2006

REPORTÁŽ: Audience Grand Cru Classe - Bordeaux 

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Guest  - Mandarinka
    Jéžišimarjá! Šmarjájosef! Kristepane! Matičko sedmibolestná!!! Právě jsem posvačila nízkotučný jogurt s půlkou celozrnného rohlíku - a teď tohle!!! Mám já to zapotřebí chodit pořád na tyhle stránky a slintat si do klávesnice ?!?! :)))
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Trapeni :-)
    No vidite:) Vite jak spatne se mi reportaz tvorila? Porad koukat na fotky vsech tech dobrot v cele s hovezi kytou Peposa :-)
  • Julie  - Ach jo
    A já to čtu v sobotu večer, s chřipkou v zádech a dvěma aktivními dětmi v závěsu. V lednici aktuálně nic. Milý Ondřeji, závidím Vám pekelně a také všechny zážitky přeji...Jdu si dát čaj s citrónkem, ale třeba "do roka a do dne..." :-)
Komentářů (3)