REPORTÁŽ: Salon du Chocolat 2007 – Paris
Čtvrtek, 01 Listopad 2007 00:00

REPORTÁŽ: Salon du Chocolat 2007 – ParisSlibovaná reportáž z pařížského Salon du Chocolat je tu. Text doplněný 21 fotografiemi ve mně ještě dnes vyvolává podivné, čokoládově laděné pocity opojení. Nevím, jestli tomu tak bude i u vás, snad ano. Každopádně se podívejte do spíže a vedle klávesnice si připravte aspoň jedno balení ledových kaštanů. „Vysoká cukrářská“ to není, ale z nejhoršího vám pomůže.

 

Salon du Chocolat – Paris

salon du chocolatPo celém světě kolující výstava a prezentace „čokoládového businessu“ se uskutečnila ve dnech 19. - 22. října v pařížském veletržním areálu u stanice metra Porte de Versailles. Další destinace jsou New York, Moskva, Tokyo a Shanghai. Takže jistě chápete mé nadšení z návštěvy jediné evropské akce tohoto druhu. Vstupné činilo 12 Euro, což mi přijde jako cena plně adekvátní získanému zážitku. Zajímavostí je paralelně se konající veletrh zaměřený na profesionály. Tím se bezpečně zamezí nepříjemným střetům odborníků a „žravých laiků“.


Organizace, prezentace, degustace

parisKromě desítek stánků, z nichž každý jednotlivý by stačil průměrné české ženě ke splnění snu o čokoládovém království, probíhaly v prostoru výstavy více či méně odborné akce. Od teatrální demonstrace dobývání kakových bobů přes „reatlimovou předváděčku“ umění špičkových cukrářů, až po odborně laděný workshop na téma „kakao“ (bohužel pouze ve Fj).

Součástí většiny stánků byla i miska (stabilně doplňovaná i selektivně předkládaná) s degustačními vzorky. Někteří dávali přechutnat celé „bonbóny“, jiní části, a další jen drť. Rozptyl nepanoval pouze v rovině kvantitativní, ale přirozeně i kvalitativní. Některé cukrovinky spíš než poživatelnou delikatesu připomínaly drahý šperk. Stejně se k nim chovali i vystavovatelé. Pozoroval jsem následující společné znaky: Přerovnávání v bílých rukavicích a velmi důrazné odmítání jakéhokoli pořizování fotografií.


Návštěvníci

navstevniciPřekvapilo mě velké procento asijských nástěvníků. Kromě kultivovaného zájmu o předváděné dobroty se projevovali i velmi dobrou „nákupní morálkou“. Čemuž se konečně nelze divit, mít pořádně dimenzovaný budget a zaručený bezpečný transport, choval bych se stejně :-) Co nesmím zapomenout zmínit, je vysoká kultivovanost všech přítomných. Rvačka o vzorky zdarma se nekoná, lidé přicházeli objevovat, poznávat, ochutnávat, ne si zpětně (a nyní mě omluvte za hrubost) vyžrat zaplacené vstupné.


Nejen čokoládou je člověk živ

sladkeKromě čokolády na tisíc a jeden způsob se objevovaly i prezentace firem zařazených v jiném gastrooboru. Napočítal jsem dva stánky s čaji, stejný počet s alkoholem (víno a likér) a totožná množství vystavovatelů s neodolatelně sladkým a voňavým, tradičním „confituračním artiklem“. Samozřejmě jsem nezaváhal a degustační lžičku mnohokrát zanořil do jedinečných zavařenin „sans sucre“ (snad to píši správně). Cenově velmi zajímavá nabídka 4,80 Euro za slušně velkou sklenici. Bohužel do tašky už se mi kromě dvou balení bonbónů a jedné sklenky poměrně šokující delikatesy (předvedu v samostatném miničlánku) nevešlo ani ťuk. V neposlední řadě bych měl zmínit i nabídku koření, čerstvé vanilky, tureckého medu a horké čokolády (kam se hrabe Cafe Louvre).


Konec řečí, jdeme ochutnávat

ochutnavkaBěhem třech hodin se mi podařilo okusit několik desítek vzorků. Řada z nich mě jedním jediným soustem dokázala zároveň: unést, zmást, zastavit a přimhouřit oči. O těch nejzajímavějších se zmíním obrazem i slovem.


Madame Setsuko ChocolatierTokyo, Japonsko

Asi nejpůsobivější stánek celého salónu. Krásně nasvícený, neustále v obležení, a s dokonale synchronizovaným personálem. Symbiotickému spojení prodejny sushi a klenotnictví nešlo odolat. Když k tomu připočítám kontinuální ukázku výroby ochutnávaných, a k prodeji nabízených cukrovinek, nemohl jsem jinak a nakoupil:) Ceny za kus se pohybovaly mezi 2-3 Eury.

Image

Image

Image 

Image


Chraoui Damašek, Sýrie

Čokoládové potěšení míříci z „osy zla“ je jasným důkazem toho, že mezinárodní bezpečnostní situace je jedna věc, a delikátní čokoládová pralinka druhá. Obrovský stánek s ukázkou téměř kompletního portfolia dopňovaly neúnavně korzující hostesky s tácky naplněnými tou nejlepší čokoládou. Ochutnal jsem kouzelnou pralinku ve tvaru dílku pomeranče s velejemnou čokoládovou náplní.

www.ghraouichocolate.com

Image

 


Mademoiselle de' MargauxFrancie

Světle modrý stánek, obaly i hostesky. Kromě krásných čokoládových tyčinek přišla řada i na jeden z nejúžasnějších čokoládových bonbónů v mém životě. Přivítejme vizuálně vyprecizovanou, klenotoidní, nazlátlou stopkou doplněnou, v armagnacu naloženou a v božské čokoládě zahalenou višeň. Famózní harmonie chutí, neopakovatelný zážitek.

Image



Plaisir du ChocolatEdinburgh

Zelená je dobrá. Sladěný stánek s nekomunikující vystavovatelkou a tou nejúžasnější mátovou čokoládou co znám. Přesněji řečeno bonbónem s mátovým krémem, který exceloval a odzbrojoval svou věrohodností a velmi citlivým spojením specifického aroma s lahodnou čokoládou.

Image


A nyní trochu svižněji

Japonská expozice čokoládových šperků. Neobvyklé použití, barevně vyvedený stánek.

Image


Valrhona v akci. Slavná cukrářská firma, která dala čokoládě označení „Cru“.

Image



Čokoláda, kam se podíváš

V balení exkluzivním, i na váhu. Vybrat si mohl opravdu každý.

Image

Image

Image 

Image 


Cukrářská exhibice a další nasládlé fotky

Image 

Image

 Image

Image

Image

Image

Image

Image 



Celkové dojmy

verdiktSalon du Chocolat mě okouzlil a přivedl na důležitou myšlenku. Tvorba exkluzivních cukrovinek má hodně společného s prací klenotníka. Důraz na vizuální detail (i na řezu) a dokonalou chuť vyžaduje špičkové profesionály. Máme takové?

 

Zajímavé odkazy - většinou v AJ

www.yvesthuries.com

www.cuoredicacao.com

www.cacaubadaro.com

www.bernardcallebaut.com

www.cinagra.mg

www.debailleul.com

www.ethiquable.com 

www.lamaisonduchocolat.com

www.chocolatleroux.com

www.mademoiselle-de-margaux-33.com

www.plaisirduchocolat.com 


Přidat komentář
  • Bali
    můžu to nazvat jen jedním slovem: nádhera ;-) Ještě jsem nesnídala, ale budu asi muset začít čokoládou! Nebo to spraví Nutella na chleba? (Jen bez cukru se píše sans sucre)
  • ptiger  - nevím
    Máme takové? - myslím, že "Koruna pralines" začali jako sympatický pokus, ale v našich podmínkách je to na půl cesty. Jinak café Louvre-nevím proč, ale posledně se mi jejich čokoláda zdála menší a nějaká "škrobovatější", asi můj dojem.
  • Martin
    offtopic, ale snad to někdo bude vědět: prý je nějaký český výrobce čokolády, všechno dělají sami, přímo z dovezených kakaových bobů. Hodně na export, kvalitou se blíží/překonávají zavedené značky. netuší někdo?
  • Vita  - Ad Europe
    Ač si to někteří nepřipouštějí, jiní to zas neradi slyší, přesto je to nezvratný fakt - Moskva je také v Evropě.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Salon du Chocolat - Paris
    Bali: Cokolada je fenomen.. jeji spickove varinty dokazi vyvolavat pocity vrcholneho psycho-fyzickeho uspokojeni:)) No... Nutella.. ale jo, k snidani.. kdyz neni nic delikatenejsiho:) ptiger: Koruna pralines maji zajimavou nabidku.. ne ze ne. Obcas jsem si neco koupil na ujezde. Nebo v prodejne u hotelu Pariz:) Martin: To rozhodne neni offtopic, naopak. Z Apetitu si pamatuji na jednu firmicku, ktera vyrabi superZdrave delikatesy (lze-li to tak nazvat). Dovazeli si boby a z nich vyabeli cokoladu. Nicmene tohle asi neni kategorie, kterou jste mel na mysli:) Vita: Ano ano.. mate pravdu:)
  • Jednorožec
    Nedávno na BBC: "Proč se ženský vůbec zajímají o chlapy?" "Protože čokoláda neumí ostříhat trávník."
  • Leland  - Leonidas
    Zkuste tohle: http://www.leonidas-chocolate.com/ Dle některých nejlepší čerstvá čokoláda v Evropě...
  • renata
    no, to musel být úžasný zážitek. Problémy s focením, zdá se, nedělali...
  • DolceVita  - Nejlepší čokoláda :-)
    Nejlepší čokoláda je ta, kterou mám momentálně po ruce :-) Ta mi zrovna nyní bude chutnat ze všech nejléle. Díky pane Lind - ta Vaše čokoláda mě nedokáže nikdy urazit :-) Čokoláda k obědu je sice "blbej" nápad, ale nemohu si pomoci!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Salon du Chocolat - Paris
    DolceVita: Lepsi Lindt v puse nez Madam Setskuko "na strese" :-)
  • Marcela  - Leonidas
    tak koukám, že mě už někdo předběhl-taky si myslím, že leonidas v belgii vede- jeho čokoládové pralinky plněné vanilkovým pudingem, nebo co to sakra bylo, nebo pralinky plněné čímkoliv....... třba i marcipánem, který v našich podmínkách odmítám jíst, ale v pralinkách byl naprosto úžasný, nebo s kávovou náplní - úplně se rozplývám - mám štěstí, že jeden můj příbuzný žije v belgii a od mého narození mě dvakrát, někdy i třikrát ročně zásobuje právě touto čokoládou- jediná nevýhoda je ta, že po takovéto dobré čokoládě už nesníte nějakou milku a tak- to prostě potom nechutná jako čokoláda, ale jako tukový krém s kakaem a to já teda nerada. tuhle jsem zjišťovala, že konečně mají i u nás zastoupení - dlouhou dobu měli jenom na slovensku, ale u nás nic teď mají někde v Praze obchůdek- už se těším až budu mít zase cestu do prahy - rozbiju prasátko a půjdu si pro čokoládu mňam
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Salon du Chocolat - Paris
    Jednorozec: :-)) to je krasne a velmi univerzalne pouzitelne:) Leland: Koukal jsem na web.. velmi cokoladova nabidka:) Mrknete na odkazy pod clankem. renata: Uzasne to bylo a problemy s focenim... No byly:)
  • Golop  - pochvala
    Musím pochválit kvalitní zpracování článku jak po estetickém tak i po obsahovém. Teď asi zajdu do cukrárny.. :D
  • Vita
    Já se sladkostem programově vyhýbám, už takhle je má hmotnost v pásmu XXL. Ale pro višně v čokoládě bych byl schopen lecjakých činů ! PS: A za tou Moskvou scházel smajlík, posílám dodatečně :-)
  • ren  - čokoládu jím výjimečně,
    protože nejím sladké, ale nad takovouto i mé hořké (avšak designérské) srdce zaplesalo. Co mám ale opravdu ráda, jsou semínka kakaa, čerstvě utrženého ze stromu - jsou to taková velká podlouhlá semínka obalená strašně chutným slizem, a to se cucá, dokud se sliz nevycucá, pak se to vyplivne a vezme se další. Má to úžasnou chuť, ale čokoládovou ani náhodou... Bych skoro ani neřekla, že je to kakao.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Salon du Chocolat
    Golop: Diky za pozitivni hodnoceni:) Pro reseni akutniho stavu staci lzicka trtinoveho cukru resp. medu;) Vita: Cokolada neni sladkost.... Nebo lepe.. kupujte si tu nejlepsi a nejdrazsi. Clovek se pak vic drzi:) Visne, o kterych jsem psal, patrily do kategorie SNU... Cenu za bonbonieru jsem si netroufal ani odhadnout:( ren: Ja jsem taky spis na slane. Kdyz sladke, tak uz to musi stat za to. Viz pripravovany druhy dil reportaze "[URL=http://gurmetklub.cz/exkluzivne-mandarin-oriental-s-hvezdickou.html]Mandarin s hvezdickou[/URL]". Ale k Vasi oblibene cucave dobrote.. kde ji kupujete?
  • Marab  - Kamila
    Moc pěkné až jsem musel spořádat 2 balení ledových kaštanů:-) Mám tip na domácího výrobce už jste zkusili tohle? http://www.chocolates.cz/ já se tam pořád chystám a nějak to nevychází máte zkušenost?
  • Lunruj  - záchrana
    Mě zachránili 2 výborné čokoládové pralinky. :-) PS posli rychle aspon dve krabice stop :-D
  • Honza www.svetpiva.cz  - A pivni pralinka tam nebyla?
    Chtel jsem se jen zeptat, jestli tam nemeli pivni pralinky. Naposledy jsem je mel moznost ochutnat vloni v Belgii, od te doby jsem se tam ale bohuzel nedostal. A pokud vim, u nas se zatim neprodavaji...
  • kometa olééé  - mátová čokoláda
    tak jsem dnes zaexperimentoval a "šel do" Sladké vášně Mátové,chápu,že je to jedna z nižších tříd kvality,co se na gurmet stránky asi nehodí,ale...byl jsem moc příjemně překvapen! :)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Salon du Chocolat
    Marab: Dve baleni ledovych kastanu.. Doufam, ze nemluvite o bonbonierach? ;-) Ad www.chocolates.cz.. firem vyrabejich cokoladove bonbony je u nas vic, ale podle me zadna z nich neprodukuje absolutni spici. Exkluzivni vyrobky.. dokonaly design, suroviny i chut. Lunruj: :)) jak to rict.. sam nemam ;-) Honza - Svetpiva.cz: Na pivni pralinky jsem nenarazil. Mozna to bylo i tim, ze velka cast vystavovatelu byla v Francie:( kometa oleee: Sladka vasen.. matova.. ale jo, proc ne:) I kdyz zrovna v tomto pripade bych se obaval "kvality" nejen cokolady, ale matoveho "aditiva":)
  • ren  - kakao
    - svou cucavou dobrotu nekupuji zde, nevím, zda se v tomto celém stavu dá koupit kakao někde tady, ale léta jezdíme na loď do Malých Antil (Martinik, Svatá Lucie, Svatý Vincent) a tam si ji trháme na stromech, resp. tam nám ji milí domorodci trhají a dávají zdarma. I pro kokosy lezou na palmy a pak mačetou pěkně opracují a my pak pijeme lahodnou šťávu na pláži... zatímco se na primitivním roštu pečou langusty nebo čerstvě ulovené ryby (tuňák, parrot fish, red snapper atd.) - zní to snobsky, ale je to docela pěkná normální a nesnobská záležitost. A k tomu dobré místní pivo nebo lahodné chilské bílé či červené Sunrise za lidovou cenu (mají v Makru též) koukněte na www.irwin-yacht.com - to jsme my, já & Kapitán a spol.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Salon du Chocolat
    ren: Hezke:) Jdete na to z druhe strany... dojet ke zdroji:) Stranky jsou plne velmi inspirujicich informaci.. az jsem se zasnil ;-)
  • iscilitight  - Moje oblíbená:-)
    Já jsem si v Brně oblíbila čokoládovnu Minach, vedle HaDivadla. Mají vynikající pralinky...Jejich horké čokoládě jsem sice ještě nepřišla na chuť, ale ty pralinky...Doporučuji Bootje- mléčná čokoláda plněná tekutým karamelem. Dá se říct že to není nic neobvyklého, ale upřímně řečeno, kdyby ta pralinka uměla umývat nádobí, přítel by se měl začít bát :-D
Komentářů (24)