REPORTÁŽ: Mistr kávy 2006 - Kvalifikace
Úterý, 30 Leden 2007 00:00

REPORTÁŽ: Mistr kávy 2006 - KvalifikaceTak dlouho jsem otálel s napsáním reportáže z kvalifikace národního klání baristů, až se ze záležitosti akce stal pořádně vysušený kostlivec schovaný v mé dóze na kávu. Psaní článku jsem oddaloval díky přemíře kávově orientovaného obsahu zde na GurmetKlubu. Kvalifikace Mistra kávy proběhla v rámci veletrhu Horeca 2006. Shodou okolností jsem zjistil, že finálové klání proběhne 15. -18.2. 2007 v rámci gastroveletrhu Apetit v Praze Holešovicích.

 

Mistr kávy

kavaPrvní kvalifikace této ojedinělé, ale o to více zajímavé, soutěže proběhla v roce 2002. Bohužel, díky naprosto katastrofálnímu stavu stránek SCAE (organizátora soutěže) panuje v potřebných informací solidní nepořádek. Fotografie a text se budou vázat ke kvalifikačnímu kolu, které proběhlo v rámci veletrhu Horeca 24. -26. 10. 2006. Jak jsem naznačil, o organizaci akce se stará česká pobočka organizace SCAE - Speciality Coffee Association of Europe. Jejím úkolem je sdružovat a zaštiťovat všechny milovníky kvalitní kávy nejen v Evropě.

Termín „milovník kávy“ je malinko zavádějící. Členství v asociaci je otevřené všem profesionálům zabývající se kávou ve všech jejích podobách. Od baristy, provozovatele sítě kaváren, dovozce kávy až po pěstitele a producenty finálních směsí. Cíle SCAE jsou osvěta a vzdělávání v oblasti kávy, představování kávy jako moderního nápoje, který má jasně definované kvalitativní kritéria.


SCAE

SCAE Speciality Coffee Association of EuropeHlavním koordinátorem SCAE v ČR je Roberto Trevisan. Společně se Štěpánkou Havrlíkovou, která se stará o organizaci Mistra kávy, si v naší rozmilé zemi vytyčili nesnadný cíl – naučit Čechy poznat, ocenit a vyžadovat dobrou kávu. V mnoha ohledech se dle mého názoru jedná o boj s „větrnými mlýny“. V každém případě patří SCAE ČR, za jeho aktivity spojené s pořádáním Mistra kávy, díky.


Pravidla soutěže

pravidlaO post mistra kávy může zabojovat téměř kdokoli s českou národností. Existuje pouze jediná kategorie, kde se nerozlišuje mezi profesionály a amatéry. Před porotou si jsou všichni rovni. Soutěžní úkol je stejný ať se jedná o kvalifikaci nebo finále a zní následovně.

Připravit v limitu 15min.


4 porce Espressa

4 porce Cappuccina

4 porce Volného nápoje


Hodnotí se kvalita extrakcepěna, aroma, chuť (kávomlýnek si musí soutěžící s předstihem nastavit), způsob a kvalita napěněného mléka v cappuccinu – konzistence, velikost vzduchových bublinek, kompletnost servisu a u volného nápoje kreativita, vizuální ztvárnění a samozřejmě chuť a vůně. Kompletní pravidla jsou ke stažení zde.

 

Na fotografiích vidíte konzultující porotce, časomíru a hodnotící list. 

Image

Image 

Image 

 

Kvalifikace

kavaJelikož jsem se zúčastnil pouze jednoho dne kvalifikace, nemohu sloužit podrobnými výsledky. Na stránkách mistrkavy.cz je poslední výsledková listina z loňské Salimy. Proto si musím již podruhé postěžovat na „kvalitu“ informačního servisu ohledně letošního ročníku. Na zaslaný email mi bohužel nebylo odpovězeno. O vítězce kvalifikace jsem se dozvěděl až od pana Bilíka .


Kvalifikaci soutěže Mistr kávy 2006 vyhrála  Petra Veselá - Kavárna Zlatý korálek


Jako první Vám představím fotografie Petry Veselé. Následovat bude pan Bilík a soutěžící z kavárny CukrKávaLimonáda. První fotka pod tímto textem patří mezi mé nejoblíbenější. Dokonale vystihuje soustředění během přípravy expressa.

 

Petra Veselá - Kavárna Zlatý korálek

Image

Image

Image 

 

Detailní záběry z průběhu přípravy volného nápoje. Na porotce byla připravena kombinace kávy, čokolády a chilli.

Image

 

Tomáš Bilík - Dům kávy

Schopnosti pana Bilíka jsem si „ověřil“ v praxi a o jeho dovednostech si můžete přečíst v podrobném článku.

Image

Image

 

Tomáš Frýda - CukrKávaLimonáda

I v případě tohoto soutěžícího jsem se rozhodl ověřit kvalitu služeb „vysílající“ kavárny (podniku ve kterém Tomáš Frýda pracuje). Bohužel  v době mé návštěvy nepřipravoval kávu Tomáš, ale dvě zdejší servírky. Výsledkem mé návštěvy tato recenze, která je k přečtení zde.

 

Image

Image

 

Pozvánka na finále – 18. 2. 2007

V rámci veletrhu Apetit proběhne semifinále a finále soutěže Mistr kávy 2006. Doporučuji vám holešovické výstaviště navštívit a zastavit se v pavilónu „kávy“!

www.scae.cz

www.mistrkavy.cz 

 

Články s podobnou tématikou 

REPORTÁŽ: Mistr kávy 2006 - Kvalifikace

REPORTÁŽ: Fotomedailonek: Mistr kávy 2006 - František Roháček

REPORTÁŽ: Mistr kávy 2006 - Finále

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Francer
    Vstup na akci je v rámci vstupného na Holiday world nebo se musí kupovat samostatná vstupenka na apetit a mistra kávy? Děkuji F.
  • Guest  - Vstup na soutěž Mistr kávy 2006
    Vstup na mistrovství baristů je v rámci zakoupené vstupenky na Holiday world a Apetit.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Servis
    Dekuji za odpoved Gueste:) Takze Francere.. ted uz staci vybrat si jeden ze souteznich dni 16-18.2. a vyrazit fandit! :-)
  • Dana M.  - Soutěž o nejlepší kávu
    O tom, že se soutěží v přípravě kávy slyším poprvé, ale ta myšlenka se mi moc libí. Bohužel nejsem z Prahy a tak se přimlouvám za nějaký shrnující článeček :-)
Komentářů (4)