REPORTÁŽ: Mistr kávy 2006 - Kvalifikace |
Úterý, 30 Leden 2007 00:00 |
Tak dlouho jsem otálel s napsáním reportáže z kvalifikace národního klání baristů, až se ze záležitosti akce stal pořádně vysušený kostlivec schovaný v mé dóze na kávu. Psaní článku jsem oddaloval díky přemíře kávově orientovaného obsahu zde na GurmetKlubu. Kvalifikace Mistra kávy proběhla v rámci veletrhu Horeca 2006. Shodou okolností jsem zjistil, že finálové klání proběhne 15. -18.2. 2007 v rámci gastroveletrhu Apetit v Praze Holešovicích.
Mistr kávy První kvalifikace této ojedinělé, ale o to více zajímavé, soutěže proběhla v roce 2002. Bohužel, díky naprosto katastrofálnímu stavu stránek SCAE (organizátora soutěže) panuje v potřebných informací solidní nepořádek. Fotografie a text se budou vázat ke kvalifikačnímu kolu, které proběhlo v rámci veletrhu Horeca 24. -26. 10. 2006. Jak jsem naznačil, o organizaci akce se stará česká pobočka organizace SCAE - Speciality Coffee Association of Europe. Jejím úkolem je sdružovat a zaštiťovat všechny milovníky kvalitní kávy nejen v Evropě.
Termín „milovník kávy“ je malinko zavádějící. Členství v asociaci je otevřené všem profesionálům zabývající se kávou ve všech jejích podobách. Od baristy, provozovatele sítě kaváren, dovozce kávy až po pěstitele a producenty finálních směsí. Cíle SCAE jsou osvěta a vzdělávání v oblasti kávy, představování kávy jako moderního nápoje, který má jasně definované kvalitativní kritéria.
SCAE Hlavním koordinátorem SCAE v ČR je Roberto Trevisan. Společně se Štěpánkou Havrlíkovou, která se stará o organizaci Mistra kávy, si v naší rozmilé zemi vytyčili nesnadný cíl – naučit Čechy poznat, ocenit a vyžadovat dobrou kávu. V mnoha ohledech se dle mého názoru jedná o boj s „větrnými mlýny“. V každém případě patří SCAE ČR, za jeho aktivity spojené s pořádáním Mistra kávy, díky.
Pravidla soutěže O post mistra kávy může zabojovat téměř kdokoli s českou národností. Existuje pouze jediná kategorie, kde se nerozlišuje mezi profesionály a amatéry. Před porotou si jsou všichni rovni. Soutěžní úkol je stejný ať se jedná o kvalifikaci nebo finále a zní následovně. Připravit v limitu 15min.
Hodnotí se kvalita extrakce – pěna, aroma, chuť (kávomlýnek si musí soutěžící s předstihem nastavit), způsob a kvalita napěněného mléka v cappuccinu – konzistence, velikost vzduchových bublinek, kompletnost servisu a u volného nápoje kreativita, vizuální ztvárnění a samozřejmě chuť a vůně. Kompletní pravidla jsou ke stažení zde.
Na fotografiích vidíte konzultující porotce, časomíru a hodnotící list.
Kvalifikace Jelikož jsem se zúčastnil pouze jednoho dne kvalifikace, nemohu sloužit podrobnými výsledky. Na stránkách mistrkavy.cz je poslední výsledková listina z loňské Salimy. Proto si musím již podruhé postěžovat na „kvalitu“ informačního servisu ohledně letošního ročníku. Na zaslaný email mi bohužel nebylo odpovězeno. O vítězce kvalifikace jsem se dozvěděl až od pana Bilíka .
Kvalifikaci soutěže Mistr kávy 2006 vyhrála Petra Veselá - Kavárna Zlatý korálek
Jako první Vám představím fotografie Petry Veselé. Následovat bude pan Bilík a soutěžící z kavárny CukrKávaLimonáda. První fotka pod tímto textem patří mezi mé nejoblíbenější. Dokonale vystihuje soustředění během přípravy expressa.
Petra Veselá - Kavárna Zlatý korálek
Detailní záběry z průběhu přípravy volného nápoje. Na porotce byla připravena kombinace kávy, čokolády a chilli.
Tomáš Bilík - Dům kávy
Schopnosti pana Bilíka jsem si „ověřil“ v praxi a o jeho dovednostech si můžete přečíst v podrobném článku.
Tomáš Frýda - CukrKávaLimonáda
I v případě tohoto soutěžícího jsem se rozhodl ověřit kvalitu služeb „vysílající“ kavárny (podniku ve kterém Tomáš Frýda pracuje). Bohužel v době mé návštěvy nepřipravoval kávu Tomáš, ale dvě zdejší servírky. Výsledkem mé návštěvy tato recenze, která je k přečtení zde.
Pozvánka na finále – 18. 2. 2007 V rámci veletrhu Apetit proběhne semifinále a finále soutěže Mistr kávy 2006. Doporučuji vám holešovické výstaviště navštívit a zastavit se v pavilónu „kávy“!
Články s podobnou tématikou REPORTÁŽ: Mistr kávy 2006 - Kvalifikace REPORTÁŽ: Mistr kávy 2006 - Finále
Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
Komentářů (4)
|