REPORTÁŽ: JAK SE RODÍ KÁVA - LA BOHEME CAFE
Pondělí, 10 Březen 2008 00:00
REPORTÁŽ: JAK SE RODÍ KÁVA - LA CAFE BOHEMENejen, že mají vlastní blog, ale hlavně dům, v domě stůl, na něm espresso kávovar v ceně osobního vozu střední třídy a v suterénu nikoliv mučírnu pro pijáky instantní kávy, ale pražírnu a sklad. Jak jsem naznačil v předchozím postu, otevřenost a vstřícnost je jedním z hlavních rysů jejich komunikace a to oceňuji.
 


Cesta za kávou

cesta za kavouNa termínu chůzky jsem se Jardou Tučkem domlouval snad tři týdny. Kunratice jsou přece jenom pro lenivého Kladeňáka docela z ruky, a proto jsem si na La Boheme Cafe vyčlenil celý den volna s tím, že se cestou zpět zastavím v kavárně Zlatý korálek a tržnici Sapa (oboje jsem stihl a někdy o tom napíšu). Před zaparkováním vozu před zářivě oranžovou fasádou sídla LCB, jsem absolvoval lehkou „kunratickou rallye“ v polní cestě s dvaceti čísly bahna. Tak to dopadá, když GPS nahradí zmuchlaný screenshot z Mapy.cz.

 

Ta recepční je nějaká divná

recepcniPřichází mi otevřít Jarda Tuček a po přivítání upozorňuje na v hale kmitající kamarádskou pitbulku, kterou očividně hodně zajímám. Už je mi jasné, jak se v LBC řeší nezplacené faktury:) Ne fakt, byla opravdu ohleduplná (říkal to i můj plastický chirurg a tomu věřím:))


Káva téměř filtrovaná

kavaPovídání začínáme u kávovaru Bodum Santos. Vizuální apetizující vakuová show spojuje opakování středoškolské fyziky s přípravou lahodné, voňavé... ano kávy. Překvapila mě hrubost mletí jakou pánové pro tento způsob přípravy použili. Zapomeňte na jemný prášek! Velmi příjemný je i výsledek, který je servírován do šálků a podrobován procesu očichání a ochutnání. Co bych vám povídal, lepší pití pro nedělní ráno si snad ani představit nedokážu (neplatí pro pracovní týden, kde ocením pořádné robustní espresso). Chuť není typicky kávová, spíš snese přirovnání k čajovému nálevu. Tomu přirozeně odpovídá výběr odrůdy a slabší úroveň pražení.

Image

 

Stroj na (kávové) štěstí

kavovarSoučástí hlavní haly je kuchyňka s profesionálním kávovarem. Patřím mezi jedince, kteří se rádi nechají fascinovat pokročilou technologií (přesto nekoukám na závody F1), a proto pozorně naslouchám Jardovu popisu této espressokávovarnické vlajkové lodi. Doslova mi učarovala dokonalá teplotní stabilita a možnost přímé volby teploty vody ve výdejníku s přesností na 0,1 OC! A co teprve možnost propojení s počítačem a speciální sběrnice pro komunikaci s mlýnkem! Ukápla mi kávová slza, tohle mít doma opravdu nebudu... Obratem jsem byl ujištěn, že tak beznadějné to zase není, stejná firma vyrábí i domácí mašinky se stejně kvalitními vnitřnosti s cenou lehce nad 1000 Euro (pořádám sbírku:)

Image

 

Espresso – aneb sametem mezi oči

espressoDámy a pánové, tohle je úplná novinka. Střely se sametovým povrchem a kódovým označením „Neapolský lechtík“ - doporučují tři ze dvou italských mafiánů... Na patře cítím slabé brnění a po zádech mi přeběhl mráz... Skoro se to bojím vyslovit:) V La Boheme Cafe jsem ochutnal nejlepší espresso ve svém životě. Ne s náskokem třídy a půl, ale s docela rozumným předstihem to bylo. Na začátek přišla exhibice s „nahatým portafiltrem“ - pákou s obnaženou dolní částí. Postupná extrakce a uvolnění první kapky, tak se rodí espresso! Následuje několik shotů do porcelánu, a degustace. Čerstvost pražení, kvalita mletí, skvělý stroj a znalý barista = jedinečný zážitek. Sametová hutná crema, vypracované tělo a mazlivá dochuť. Tohle miluju! Podívejte se sami, jak vypadá tygr ve skle:)

Image

Image

Image
Jaroslav Tuček
 

 

Cappuccino

kavaZde si vypomůžu fotografií. Příprava mléka pro cappuccino je operace shora teplotně omezená 70 OC. Překročení této hodnoty má za následek „přepálení“ mléka a degradaci jeho vlastností. Vyloženě luxusní je nalepovací teploměr na konvičku. Líbí se mi víc, než vložený teploměr a je spolehlivější než ruka středně zkušeného baristy:) To ale není zdejší případ. Sametové pěna s nanobublinkami mě doslova učarovala. Než jsem se stihl zeptat, z jakého speciálního mléka je připravená, všímám si na stole odložené krabice „polotučného Dr. Halíř“.. Inu kdo umí, umí:) Luigi Lupi prý dokázal napěnit i směs mléka s vodou 1:1, ale to už je dílem černá magie.

Image

Image 


Pražím, tedy jsem

kavovarObouvám si návleky na boty a vcházím do prosvětlené suterénní místnosti vonící čerstvě praženou kávou. Vrchní pražič Jarda Hrstka pózuje u své „mašiny“ a popisuje proces pražení. Nejde o žádnou banalitu a bez patřičných znalostí a zkušeností je správný výsledek spíše dílem náhody. To ale není případ La Boheme Cafe. Stopky na ovládacím panelu jasně naznačují, že mezi skvělým a zkaženým často rozhodují pouhé vteřiny! Humorná historka o nákupu stopek přechází v ukázku zásob zelených zrn různých odrůd. I zde se vybírá z producenty zaslaných vzorků jednotlivých sklizní.

Následuje prohlídka napražené kávy od slabého pražení, které produkuje suchá světlá zrna, přes vídeňský se zrny tmavými a lesklými až k silnému pražení se zrny silně olejnatými a vysoce lesklými. Během celého procesu zrna praskají (poprvé v cca sedmé minutě) a zdvojnásobují svou velikost. No a přirozeně i mění svou vůni a chuť.

Image

Image
Tři stupně pražení

 

Cupping – degustace pro všechny kávomilce

duleziteTo vše o čem píšu si můžete zažít na vlastní kůži! Ve spolupráci s La Boheme Cafe proběhnou degustační dýchánky pro ty nejdůležitější... čtenáře :-) O termínech budu včas informovat. Ale nezávazné přihlášky přijímám i zde v komentářích:))

 

Chuť, vůni a kvalitu kávy ovlivňují následující parametry

  • síla pražení
  • hrubost mletí
  • čerstvost
  • způsob přípravy
  • umění baristy

Odkazy 

www.labohemecafe.cz

blog.labohemecafe.cz

Přidat komentář
  • pako
    ještě před přečtením článku jsem se vydal na link pražírny a tam jsem zjistil, že ochutnávka 21.3. je již naplněna. teď po přečtení toho teprve lituji.
  • pako
    oprava, na blogu je degustace, ne ochutnávka.
  • Ondrej K  - Degustace
    Pokud bude prilezitost, jiste se z meho okruhu najdou 4 nadsenci na degustaci...
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Degustace
    Ondrej K, pako: Domlouvam termin pro ctenare GK:)
  • Ondrej K  - degustace
    Tak jsem to i myslel. Muj email mate a pocitejte se 4 lidmi. Do Kunratic to mame kousicek...
  • Sabine
    Moc peknej článek....kdo je Luigo Lupi ? :o)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Kava
    Ondrej K: Takze mam potvrzeny termin 28.3. 4 mista vam slibit nemuzu, ale dve ano:) Budu delat samostatny promoclanek. Sabine: Luigi Lupi je Ital, barista a odbornik na Latte art:)
  • Ondrej K  - Degustace
    I tak vyborne. Je nutna teroreticka priprava nebo staci procist GurmetKlub? :)
  • pako
    toho 28.3. to doufám vyjde, byl bych moc rád
  • Jarda23
    OndrejK: samozrejme, ze bez vstupniho testu Vas na degustaci nepustime, je ale jednoduchy, staci rozeznat alespon 20 chuti v kave, poznat odrudu, plantaz atd...to zvladnete:)
  • Jarda  - Příprava ?
    žádná příprava není nutná, stačí dobrá nálada :o) A mimochodem v tomto termínu nás navštíví náš káva - guru Jeremy Raths -- profesionální degustátor kávy, veselý chlapík a machr který dokáže "cupping" perfektně moderovat.. jeho učast není jistá, možná se jen zastaví, možná vůbec.. ale jestli příjde slibuju neuvěřitelný zážitek.... co ten člověk ví o kávě .. mno uvidíme .... každopádně se na Gurmet kávomilce moc těšíme
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Priprava
    Ondrej K & pako: Vyjde to.. o vikendu se budete moct prihlasit.. Jinak pokud chcete mit naskok, poslete mi na ondrej(zavinac)gurmetklub.cz email s predmetem Degustace Jarda: I my (ja) se tesime! A mozna prijde i "kouzelnik":)
  • Petr
    Nevíta někdo,kde se dá sehnat ten nalepovací teploměr,nikde jsem na něj nenarazil!?Díky
  • JArda  - vím :o)
    u nás na e-shopu http://shop.labohemecafe.cz/ ... prosím
  • Jarda2
    Petr: jak to? google: espresso teplomer a je tam:)
  • AleAle  - stroje
    U firmy Dalla Corte a na jejich strojích jsem dělala kurz baristy v Itálii. Návštěva 28.3. by se mi moc líbila...
  • Guest  - Slecna recepcni
    Jen mimochodem a mimo kavu - ta slecna recepcni neni pitbulka, ale staffordshire terrierka. Pozor pro priste, na to by mohla byt hakliva :-)
  • Guest
    A já netrpělivě čekám na ten report z Kavárny U zlatého korálku...Prosím, prosím, moc se za něj přimlouvám...
  • Iren
    Nikoliv realita, ze uz par dni pracuji v LBC, ale fakt ze jsem nenapravitelny gastromilec me opravnuje pridat komentar: Z kavy v LBC jsem zustala naprosto "per plex". Kvalita kavy a umeni Jardy vede k neskutecne lahodnym zazitkum. Diky Jardo.
  • DenisaB  - Degustace
    O další termín mám zájem!!! Z kavárny v Liberci zdraví Denisa B.
  • Kacka  - dobrá káva v Liberci
    No kdyz uz je tu zminka o Liberci, kave a kavarnach... Poradte nekdo kde v Liberci umi udelat dobrou kavu?? Denis, z jake jsi kavarny? :-)
  • Petr
    Díky za pěkný článek, kávu nepiji běžně ale zde bych neváhal moc dlouho.
Komentářů (22)