Reportáž: biovíno z ekofarmy pana Abrleho
Čtvrtek, 29 Červen 2006 18:31
Reportáž: biovíno z ekofarmy pana AbrlehoK produktům se značkou BIO jsem dlouho choval určitou nedůvěru. Více než cesta za podstatou mě veškerá produkce a propagace takto certifikovaných výrobků přišla jako vynikající „módní business“. Po návštěvě bio farmy Pollau rodiny Abrlových jsem radikálně změnil názor. „Bio“ není jen o příkazech a omezeních, ale i o přístupu, způsobu myšlení. Přečtěte si reportáž z návštěvy ekofarmy rodiny Abrlových, která se specializuje na produkci vinné révy a bylinek.

 

vinoPři cestě na Moravu jsem se s přáteli, velkými milovníky dobrého vína, zastavili ve vesnici Pavlov. Tato vinařská obec leží těsně pod Pavlovkými vrchy – Pálavou (vřele doporučuji pro pro pěší turistiku). A jako ve většině moravských vesnic zde najdeme nesčetně malých a ještě menších rodinných sklípků.

 

Jak to všechno začalo

V době naší návštěvy v Pavlově probíhalo „Léto otevřených sklepů“. O dalších zážitcích souvisejících s „prohlídkou“ Pavlova se zmínim v samostatné reportáži. Dozvíte se podrobnosti o vinařství rodiny Zatloukalů, kteří nás s nesmírnou ochotou zasvětili do svého „vinného království“. Aby nebyla reportáž příliš alkoholická, navštívíme vernisáž rakouského výtvarníka (na které jsme se seznámili s panem Abrlem). Pan Abrle je zakladatelem a majitelem ekologického hospodářství Pollau. Jelikož jsme na jeho hospodářství byli náležitě zvědaví, zvláště na biovíno, domluvili jsme si na další den dopoledne prohlídku sklepa a vinohradu. Paradoxem budiž to, že díky poruše převodovky na jednom ze strojů nám Pan Abrle mohl věnovat nadstandardní množství času. Dokonce s námi vyrazil pěšky za Pavlov a ukázal nám svůj biovinohrad. To už ale trošku předbíhám.

Reportáž: biovíno z ekofarmy pana Abrleho 

 

Návštěva u pana Abrleho

vinonalNávštěva započala klasicky a to ochutnávkou Cabernetu Moravie, ročník 2005. Velmi příjemné víno – lehké, ovocné, bohužel zatím pouze v tanku. Souběžně s koštem se pan Abrle rozpovídal o počátcích svého podnikání. Myšlenky na založení biofarmy se zrodily okolo roku 1992 a od této doby své hospodářství neustalé zvětšuje. Přibývá půdy, odrůd vína a s tím i  práce. Víno ale není jediným produktem farmy Pollau. Další specialitou je výroba a prodej biobylinek, o které se zmíním v samostatném článku (zaslouží si to).

Reportáž: biovíno z ekofarmy pana Abrleho

Po prohlídce výrobních prostor a i přes velké horko byl pan Abrle ochoten ukázat nám svoji vinici. Cestou naší skupinu doplnil věrný společník pana Abrleho – fenka Kujón. Jeho osud je učebnicově „pohádkový“. Jednoho dne k Abrlovým „přivandroval“ a už u nich zůstal. Svůj „dluh splácí“ na 120 procent. Ukázal se totiž jako vzorný hlídač vinice. Dokonce i při naší návštěvě předvedl, jak se z vinice vyhání zajíci.

Reportáž: biovíno z ekofarmy pana Abrleho

 

Podmínky pěstování BIO vinné révy

Než se konkrétněji rozepíši o pěstování vinné révy se statutem „BIO“, bylo by záhodno se zmínit, že pěstování pěstování vinné révy probíhá ve smyslu zák. č.242/2000 Sb. a nařízení rady EHS 2029/91.

Po příchodu na vinici bylo na první pohled zřejmé, že se nejedná o klasický vinohrad. Kam oko dohlédlo, povalovaly se podivné polorozpadlé „větvičky“. A zde je vysvětlení: Vinice nesmí být hnojena průmyslovými hnojivy mimo přírodní soli a horniny. Může být ošetřována pouze povolenými přípravky proti houbám , plísním a hnilobě. Řešením je zapravení ostříhaných révových tažňů do půdy. Ty postupně zetlí a stávají se přirozeným hnojivem. Dalším rysem vinice pana Abrleho byla absence plevele. Při faktu, že odplevelování je zajišťováno ve většině případů pouze „lidskou rukou“ nezbývá, než smeknout.

Reportáž: biovíno z ekofarmy pana Abrleho 
Reportáž: biovíno z ekofarmy pana Abrleho 

Dalším kritériem „bio certifikace“ je absence používání pesticidů a insekticidů. První jmenované nejsou potřeba z důvodu vysokého stupně odplevelení. Plevel totiž vinné révě odebírá živiny a následkem toho nemá rostlina dostatečně pevná pletiva a je méně odolná proti plísním. V boji proti škůdcům se na rostlinách pěstuje specifický druh dravých roztočů, využívá se i „služeb“ slunéček, škvorů a lumčíků.


Pěstované odrůdy:

  • Pálava
  • Muškát Moravský
  • Cabernet Moravia
  • Ryzlink Rýnský
  • André


Přírodě se tedy pomáhá, ale rozhodně „nefušuje do řemesla“. Nutno podotknout, že produkovaná vína se každoročně umisťují na nejvyšších místech hodnocení bio produktů více zde.

 

Nákup u zdroje

Po skončení „exkurze“ nám pan Abrle otevřel svou miniprodejnu, kde jsme si nakoupili „zásoby na doma“. Karton vína a samozřejmě velké množství sušených bylinek. K ochutnání doporučuji vynikající Pálavu a to hned v několika ročnících.

Reportáž: biovíno z ekofarmy pana Abrleho 

Reportáž: biovíno z ekofarmy pana Abrleho 

Bio prudukty obecně - Albio 

Pan Abrle dodává své produkty mimo jiné i do sítě prodejen Albio, kde v počátcích velmi aktivně pomáhal s „bioosvětou“. Osobně nemám Albio příliš v oblibě. Všechny prodejny i restaurace jsou striktně vegetariánské a to mě nesedí. „Smrdí“ z toho snaha svést se na módním „vegobiovlně“. V bio kvalitě lze produkovat i maso. Bio není nic jiného než soubor pravidel a omezení při produkci libovolného biologického produktu. Je tomu skoro rok, co jsem poobědval v Albio restauraci. Křečovité snažení vyhnout se všemu masitému vedl až k takovým zhůvěřilostem jako jsou halušky z umělým „tofušpekem“.

 

Poděkování 

A to je vše. Nevím jak to popsat, ale návštěva biofarmy pana Abrleho byla něčím víc než jen klasickou reportáží. Obrovské odhodlání tvrdě pracovat , víra ve vlastní myšlenku, úcta k přírodě, to vše šlo vyčíst ze slov pana Abrleho. Já jsem toho názoru, že když „znáte příběh“, víno chutná hned dvakrát. Poprvé jako vynikající nápoj, napodruhé do sebe absorbujete část energie, které do jeho výroby vložila rodina Abrlova.

Děkuji za krásný zážitek a do budoucna přeji to nejideálnější počasí.

Kontaktní údaje:

Rudolfa Gajdoše 191
PAVLOV
692 01

Tel: +420 737 370 039
Email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
Prezentace:  www.bio-produkty.cz


Reportáž: biovíno z ekofarmy pana Abrleho

 

 

Přidat komentář
  • pan Cuketka  - geniální článek!
    ad insekticidy, fungicidy: používá pan Abrle Cuproxat (měď) a Ibefungin?, nebo to zvládá bez nich? tyto dva jediné přípravky mají biovýrobci vána povoleny. na tohle téma asi diskuzi sám vinař nesvede ;) víno od Abrlů mám ve vinařksém průvodci (vinarskypruvodce.cz) zaškrtnuto, všechny tři dodané vzorky získaly 4 z 5 hvězdiček = podle autorů průvodce to znamená "víno je výborné, nákupem nebude nikdo zklamán" (na tohle hodnocení nedosahuje spiusta konvenčních vinařů) ad Albio: trošku se musím zastat, masný pult pomalu ale jistě bobtná - hovězí, vepřové, kuřecí, uzeniny, biouherák a spousta dalších. more to come ;) ale jinak pravda - těžce z nich "smrdí" z "vegopropaganda"... ale stejně jim fandím maximálně!!!
  • GurmetKlub.cz  - Pouzivana chemie
    Cuproxat pouziva..a mozna jeste Sulikol. Ibefungin nevim. Jinak vino dela pan Abrle moc dobre. Me nejvic chutnala Palava 2002 PS - suche a Muskat Moravsky 2004 PS - suche. A Cabernet Moravia 2005 - z tanku. Ad. Albio.. kdyz vidim ekofarmu.. "beru to vsema deseti". Kdyz vidim Albio.. cucham business.. Ale je pravda, ze byli prvni, kdo s ciste BIO sortimentem zacinal (na takto profi. urovni).
  • pan Cuketka  - jj
    ad vinko: jj ty ctryi hvezdy oboje ziskal za palavu 2002 a2003 (oboji vyberz hroznu), pak za cabernet mor 2003 ad albio: jj je to bshowbiz ;) ale tak třeba u sýrů dávají prosto farmám poběžovice, ratibořice a další, maso je zase biohovezi.cz, farma sasov a dalsi, aktuane zelenina tam je od drobnych zemedelcu (vzdy ruznychm oznaceno jen cedulkou se jmenem, napr, cuketky od pana toho a toho) bez albia bych ale napr. se nikdy nedostal k biovejcim - to je jeden z mnoha artiklu kde potebujes mit urcity denni OBRAT abys zajistil, ze se to proda a nezkazi. z toho duvodu cekam ze prijde na nas trh jeste vetsi hrac a udela prvni poradny biomarket. od te doby co jsem ve svajcu videl dvoupatrovy market vyhradny s bioprodukty. btw sekce biovina tam byla dvakat vetsi nez sekce vina v beznem ceskem marketu, to same se tykalo biozeleniny. size (business) does matters ;)
  • GurmetKlub.cz  - TEST: Biobino Cabernet Moravia 2004 - ja
    Dnes jsem otevřel CM od pana Abrleho. I přes skladování ve tmě a konstantní teplotě musím konstatovat, že víno bylo živější než bych si "přál". Článek se chystá.
  • Turista
    Hm, pejsek muze byt dobry hlidac, ale jestli prohani ve vinici zajice ci jinou zver, tak je tak akorat zraly na kulku. Ovsem toto takzvanym ekologum unika, a ja budu narcen mysliveckym vrahem :)) Jinak drcení réví je pouze doplněk výživy, není to, jak píšeš, řešením náhrady hnojení. Dále se do vinice může vozit "odpad" z lisu v době vinobraní - tj. třapiny a vylisované bobulky. A nakonec se stejně nevyhne vinohradník zápravě chlévského hnoje. Co se týče onoho nádherného vinohradu bez plevele, tak vinice by mela byt pokud mozno zarostla co nejpestrejsi smesi bylin, hlavne motylokvetych, cili zase bych nevyzdvihoval jednostranne onu "pustinu" jakou maji po pravidelnem naprosto nepromyslenem obdelavani jistí tzv. vinohradnici. Nicmene pan Abrle nema zatravneno kvuli nizkemu uhrnu srazek a slabe mocnosti profilu pudy. Vino ma dobre, spis prumerne, s cervenymi je spise na zacatku, jsou hruba nesrovnana. Nicmene co se jeho Palavy tyce, tak tu ma jednu z nejlepsich, ktere jsem mel kdy moznost pit. To opravdu smekam. Co se tyce toho pruvodce, tak tam ma vetsina vinaru hodnoceni 4 - 5 hvezdicek, takze o jeho relevantnosti se da s uspechem pochybovat. Nic proti pani Baker :)) Na zaver jen toliko - nevyzdvihoval bych jen bio vina, kdyz nemusi byt zakonite dobra, spise je ta ekologie cesta, ktera umi dovest k velmi sofistikovanym a zajimavym vinum, ovsem je to podmineno pristupnosti dotycneho. Tedy bych nevytrhoval z kontextu neco, jen proto, ze se to tvari na prvni pohled tak ci onak, jakkoliv muze byt ona myslenka uslechtila :) Howgh.
Komentářů (5)