REPORTÁŽ: Audience Grand Cru Classé - Bordeaux |
Středa, 21 Únor 2007 00:00 |
Dnešní reportáž si zaslouží přívlastek exkluzivní. A aby ne, měl jsem možnost navštívit degustaci nazvanou Audience GCC a pořádanou dovozcem vína, firmou Merlot d'Or. Pod zkratkou GCC se skrývá kvalitativní hodnocení vinic, z kterých pocházela prezentovaná vína. Hosté Míčovny Pražského hradu měli možnost za přítomnosti zástupců jednotlivých Châteaux degustovat 35 vzorků vín Grand Cru Classe ročníku 2004.
Audience GCC - 16.2.2007 Pořadatelem akce byla česká společnost Merlot d'Or a letošní ročník byl už třetím v řadě. Celý koncept lze přirovnat ke skutečné audienci Grand Cru Classe* vín ročníku 2004 a byl rozdělen do dvou fází. První spočívá v degustaci připravených vzorků v prostorách Míčovny Pražského hradu a druhá – finálová, probíhá ve formě slavnostního banketu ve Španělském sále. Svým rozsahem možností porovnávat a degustovat velká vína jednoho ročníku v průřezu oblasti Bordeaux nemá Audience obdoby nejen u nás, ale ani ve střední a východní Evropě. K „vypití“ bylo připraveno 850 lahví vína v hodnotě cca 1,5 mil. korun. Pro představu, vzorky se pohybovaly v cenách 500 – 2500 Kč za láhev. Takto rozsáhlý výběr špičkových vín v rámci relativně úzkého profilu je ojedinělý a naprosto výjimečný.
Tisková konference Pro novináře byla v předvečer samotné degustace připravena oficiální tisková konference, což by konečně nebylo nic nového, kdyby se jí nezúčastnilo i šest zástupců a majitelů prezentovaných châteaux. Rozsazeni u velkého stolu, kde nechyběl ani ředitel Merlot d'Or Zlato Míčka a tlumočnice, bohužel „hráli“ proti přítomným žurnalistům nehezkou „přesilovku“. Z potvrzených dvaceti novinářů nás bylo přítomno přesně pět. Co k tomu dodat? V průběhu TK se hovořilo převážně o charakteristikách ročníku 2004, jeho potenciálu – jak kvalitativního, tak obchodního (tyto dvě vlastnosti jsou ale v podstatě pomyslné spojené nádoby). Nechybělo ani zmínění klimatických podmínek (studenějšího srpna a teplého září) a jejich vliv na dozrávání hroznů a datum sklizně. V roce 2004 v závislosti na odrůdě probíhala sklizeň mezi cca 20. žářím a 10. říjnem. Následně se všichni přítomní shodli na tom, že ročník 2004 lze nazvat „klasickým“, což znamená, že vína nebudou v porovnání s příznivějšími léty ani excelentní, ale ani pouze průměrná. A právě v této souvislosti přišlo na řadu zdůraznění role vinařského umu, práce na vinici a lokálního terroir** v kvalitě výsledného vína. Na otázku, jaký úspěch (růst cen) ročníku 2004 lze předpokládat, bylo odpovězeno následovně: při hodnocení en primeur*** bylo velmi komplikované odhadnout, jakým směrem se bude ročník 2004 odvíjet. Nyní lze hovořit o vyrovnaném ročníku s příznivým poměrem „výkon/cena“.
Grand Cru Classe * Označení Grand Cru má původ v devatenáctém století. Vzniklo 18. dubna 1855 k příležitosti Světové výstavy v Paříži. Úkolem označení Grand Cru bylo identifikovat a kategorizovat věhlasné vinařství v oblasti Bordeaux. Žebříček je rozdělen do pěti skupin a až na přesun Château Mouton Rothschild do první kategorie se od roku 1855 nezměnil. Důležitým parametrem GCC vín resp. vinic je omezený maximální výnos na hektar a s tím související občasná nutná „zelená sklizeň“ - redukce počtu hroznů. Terroir ** Definice pojmu terroir je relativně široká. Mělo by se jednat o komplex vlastností typických pro určitou oblast, na jejichž základě vyzrávají hrozny a vzniká víno specifického charakteru. Mezi ně patří hlavně druh půdy a podloží, slunečnost a intenzita srážek, rozmístění vinic apod. V některých případech lze přidat i určitý druh know-how a další. En primeur *** Nové víno, u něhož se degustací odhaduje další pravděpodobný vývoj. Před jeho nalahvováním ho čeká ještě zrání v dubovém sudu v délce 12 - 18 měsíců.
Degustace Každý host při vstupu obdržel degustační sklo a karnet (blok s charakteristikami vín). Stanoviště jednotlivých châteaux byly rozmístěny po obvodu místnosti, stolky s vodou a pečivem uprostřed. Nutno podotknout, že prostor Míčovny byl pro pořádání takto prestižní akce více než vhodný. Kdo si potřeboval odpočinout a nadechnout se čerstvého vzduchu, mohl projít ven do zahrady respektive do bočních místností. A že to bylo občas potřeba :-)
Mezi fotografováním jsem se rozhodl ochutnat 7 vzorků. Projít celou nabídku by bylo nejen časově náročné, ale netrénovaný jedinec by z toho na konci měl stejně jen „guláš“. Konečně i samotný proces hodnocení vín je v tomto případě dosti náročnou činností. Bavíme se tedy o exkluzivních produktech nejvyšší kvality a na místě je především srovnávání mezi jednotlivými châteaux, hledání požadovaných charakteristik chuti, buketu a vlastností s ohledem na další archivaci. Ochutnal jsem následující vína* (naslepo a zpětně jsem zjišťoval ceny):
* Zjednodušený zápis, ceny bez DPH platné při objednávce šesti lahví á 750 ml.
Ve všech případech šlo o krásná vína, která, ač relativně mladá, nevynikala žádnou výraznou nerovnoměrností a to je z mého pohledu hlavní deviza takto kvalitního vína. V poznámkách jsem si zaznamenával pouze jevy, které mne na vínu zaujaly. Většinou se jednalo o hodnocení „typu ovocnosti“, plnosti, charakteristiky přítomných tříslovin a celkové vyváženosti. Úžasnou komplexností mne doslova uhranul vzorek z Château Palmer. Takto vyrovnané, plné víno s krásnou kulatou tříslovinou jsem ještě v životě neochutnal. Podobně pozitivní pocit ve mně zanechal i vzorek Pontet Canet a v nižší cenové kategorii bych si vybral Château d'Issan.
Závěrem Velká vína z Bordeaux katogorie Grand Cru nejsou v žádném případě, jak by se velké části naší populace mohlo zdát, „snobárnou“. Jednou za čas si je může dovolit téměř každý tuzemský milovník kvalitního vína. A co může být krásnějšího, než chvíle strávená ve společnosti Château Montrose, tiché jazzové hudby a oblíbené úpravy jehněčího :-) Chtěl jsem tím říct, že i drahé víno (kategorie 600-1200 Kč za láhev) má své místo v běžném životě. Pokud se člověk do této kategorie pouští poprvé, měly by jeho kroky zamířit do kvalitní a prověřené vinotéky, kde mu vyškolený personál dokáže doporučit víno vhodné pro zvolený účel a ještě ho vybaví nezbytnými informacemi, jak víno připravit (teplota, otevření, případné dekantování), aby bylo možné ocenit všechny jeho vlastnosti.
Kompletní rozsáhlá fotogalerie - klikněte zde
Zajímavé odkazy www.lebouchon.cz - Celorepubliková síť kvalitních vinoték. www.merlotdor.cz - Stránky pořadatele Audience GCC. Dovozce vína. www.audience-bordeaux.cz - Oficiální stránky akce, minulé ročníky apod. www.grand-cru-classe.com - Informace o GCC, historie, jednotlivá châteux (AJ).
Diskuze: Jaké nejdražší / nejkvalitnější víno jste v životě ochutnali?
Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
Komentářů (3)
|