RECEPT: Kotletky na švestkách s čedarovým toustem
Pátek, 06 Říjen 2006 00:00
RECEPT: Kotletky na švestkách s čedarovým toustemDruhá polovina září s sebou rok co rok přináší více či méně bohatou úrodu švestek. Přejeden exkluzivních babiččiných buďáků jsem se rozhodl pro zpracování "švestkového téma“ slanou cestou. Kombinace vepřového masa, švestek (povidel) a slaniny patří k mým oblíbeným. Od představ bylo jen kousek k zakoupení vepřových kotlet a přípravě dnešního receptu. Jako přílohu jsem zvolil jednoduché čedarové tousty. Dobrou chuť!


Ingredience

  • Vepřové kotlety – běžně dostupný typ masa. K dostání jsou buď s kostí nebo jako vykoštěné.
  • Olej – Použil jsem avokádový olej v objemu cca jedné polévkové lžíce. Vydrží úpravy při teplotách až 255 oC.
  • Víno – Tento bod by patřil spíše do dochucovadel. Použít lze jak červené víno „cabernetového typu“, tak portské. Záleží, jak chcete pokrm chuťově posunout.
  • Švestky – Mohou být sušené, mražené i čerstvé. V každém případě použijte ty vypeckované :-)
  • Čedar - Sýr s nezaměnitelnou, možná lze říct již klasickou, chutí.
  • Ciabata – Klasické italské pečivo, běžně dostupné v české pekařské síti. Na tousty jsem použil ciabatu ve verzi mini – cca 50g.

 

Postup přípravy

RECEPT: Kotletky na švestkách s čedarovým toustemV prvním kroku si připravíme maso. Jednotlivé plátky (pokud kupujeme maso naporcované) očistíme a lehce posolíme. Lehce myslím úplně minimálně – několik zrníček na každou porci.

dva.pngNa pánvi „rozžhavíme“ avokádový olej a maso na něm velmi zprudka opečeme. Naším cílem je co nejdříve zavřít póry a uchovat maximum šťávy uvnitř hmoty. Kotlety připravíme „al dente“ (omlouvám se za používání tohoto termínu, ale přeneseně si pod ním představím – „tak akorát, ne úplně“). U nízkého masa se může jednat o maximálně minutu z každé strany.

RECEPT: Kotletky na švestkách s čedarovým toustemMaso vyndáme a do výpeku nasypeme celé resp. rozpůlené švestky. Ze začátku „jedeme na plný plyn“, po chvilce oheň ztlumíme a přidáme víno (viz ingredience). Množství záleží na typu vína a vodnatosti švestek. Směs dokořeníme (pepř a sůl) a zredukujeme na hustou šťávu s kusy švestek viz. fotka. 

RECEPT: Kotletky na švestkách s čedarovým toustem

Mezi tím si zapneme troubu a předehřejeme ji na cca 200oC. Na pekáček vložíme rozkrojené ciabaty pokladené plátky čedaru společně s předdělanými kotletkami. Ty na povrchu posolíme.

RECEPT: Kotletky na švestkách s čedarovým toustemZa pár minutek máme krásně rozpečené tousty a delikatesně šťavnaté vepřové kotletky. Zbývá jen jednotlivé ingredience naservírovat na ohřátý talíř a podávat.

 

RECEPT: Kotletky na švestkách s čedarovým toustem

RECEPT: Kotletky na švestkách s čedarovým toustem

RECEPT: Kotletky na švestkách s čedarovým toustem

RECEPT: Kotletky na švestkách s čedarovým toustem

Dobrou chuť

Jen pro pořádek. V reálu si kotletky zaslouží větší dotaci "šťávy" než na fotografii. Z praktických důvodů jsem porci před focením pouze dozdobil a až před samotnou konzumací pořádně "utopil" :-)

 

 Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

Přidat komentář
  • Guest  - mňam
    Směs dokořeníme... jsem slepá, nebo mezi ingrediencemi žádné koření není?
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Koreni
    Nejste slepa:) V ingrediencich opravdu zadne koreni neni.. Pouzil jsem pouze pepr a sul. Oboje jsem do clanku dodal.
Komentářů (2)