Miluji jednodruhové krémové polévky. V dnešním receptu jsem si pro vás připravil velejemný květákový krém. Jeho zvláštností je, že ho lze servírovat jak teplý, tak studený. Příprava až trapně jednoduchá a rychlá. Výsledný pokrm lze servírovat jako klasickou polévku a po vychlazení v koktejlové skleničce i jako studený předkrm. Přijde vám to divné? Studená polévka a ještě k tomu v koktejlové sklenici? Ničeho se nebojte a přečtěte si raději celý článek :-)
Ingredience - Květák – Budeme potřebovat jeden větší květák. Přesněji řečeno, kolik budeme chtít ve finále polévky, tolik si připravíme květáku. Ten pečlivě očistíme a naporcujeme na menší kousky.
- Smetana – Na jeden velký květák budeme potřebovat cca 0.5 l smetany. Ale pozor, není smetana jako smetana. Zde bude potřeba plnotučná verze s obsahem tuku cca 32%.
- Cibule a česnek – Připravíme si jednu střední cibuli a dva větší stroužky česneku.
- Koření – Sůl, pepř a špetka muškátového květu.
- Bižuterie – Kapička olivového oleje, sýrové tyčinky
Postup přípravy V dostatečně dimenzovaném hrnci si rozehřejeme malý oříšek másla. Přesněji řečeno malinký kousek, který jen tak tak postačí k drobnému zesklovatění cibule. Polévka bude už tak dost tučná díky přidané smetaně. Na másle si zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibulku. Dále přidáme na plátky nakrájený česnek a celou směs necháme několik sekund spojit. Na připravený základ vložíme na menší části rozdělený květák a promícháme s cibulkou a česnekem. Celou směs zalijeme vodou, opět promícháme a přivedeme k varu. Množství vody doporučuji volit velmi opatrně. Já jí dávám jen tolik, aby květák z vody vykukoval tak 1-2cm. Na mírném ohni necháme přibližně 10 minut vařit. Měkkost kontrolujeme tak, že se snažíme květák „porcovat“ měchačkou. Snažím se tak zabránit jeho úplnému rozvaření. Hrnec s ze 75% hotovým květákem sundáme z ohně a přidáme trochu soli. Přilijeme smetanu a vše dokonale rozmělníme ponorným mixérem. Pyré opepříme, dosolíme a ochutíme špetkou muškátového květu. Celou směs několik minutek provaříme a zkontrolujeme, jestli splňuje naše chuťové požadavky. Můžeme znovu dochutit pepřem resp. muškátovým květem – zde je nutné být maximálně obezřetný. Stačí „pár zrníček navíc“ a jídlo je zkažené! Část krému, který bude servírován ve formě studeného předkrmu je záhodno propasírovat přes jemné sítko. Zbytek polévky stačí ještě jednou „projet“ ponorným mixérem. Posledním krokem je servírování s patřičnou přílohou. Jako ideální bižu pro květákový krém se osvědčily speciální sýrové tyčinky. Zdobit lze kapičkou panenského olivového oleje. Dobrou chuť! Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
|