RECEPT: Thajská lehce pikantní desetiminutovka
Úterý, 17 Duben 2007 00:00

RECEPT: Thajská lehce pikantní desetiminutovkaVčera jsem přišel domů, hladový, nervózní a s úplným minimem kulinářské invence. Jediná šance, jak zabránit zcela nekultivované „návštěvě“ ledničky, spočívala v bleskové přípravě něčeho přiměřeně delikatesního. Víkendový zbytek kuřecího masa a osamocený fenykl daly společně s několika dalšími ingrediencemi jako kokosové mléko a pikantní curry omáčka, vzniknout Thajskem navoněné nudlové desetiminutovce.

 

Kritická pětiminutovka

krizeZnáte ten pocit, kdy po příchodu z práce odhodíte klíče, zavazadlo a roky pěstěná kultivovanost zmizí v útrobách napěchované ledničky. Kdo nemá dostatečně dimenzované chlazené zásoby, často ze zálohy útočí na potemnělou špajz. Oba případy jsou pomyslné patníky na cestě k zažívacím potížím a problémem s váhou. Přitom řešení je relativně jednoduché.

varimeMít doma někoho, kdo vám připraví kultivovaný pokrm a donutí vás si k jídlu sednout. Dalším řešením je mít přichystáno několik pikantních „desetiminutovek“. O první variantě psala nedávno Florentyna, já bych si vám dovolil nabídnout vcelku jednoduchou alternativu ve formě expresních skorothajských nudlí.

Nečekejte prosím přesné gramáže. Všechno probíhalo tak rychle a od oka, že jsem sotva stíhal udělat několik dokumentačních fotek.


Ingredience

Fenykl – Celkem opomíjený druh zeleninyRýžové nudle – na tvaru příliš nezáleží. Preferoval bych širší verzi, ale doma jsem našel pouze dva balíčky tenkých nudlí. K dostání jsou téměř ve všech supermarketech.

Curry omáčka – Hotová červená curry omáčka z programu fairtrade. O ní a dalších podobných produktech se brzy zmíním v samostatném testu.

Fenykl – Celkem opomíjený druh zeleniny. Svou jedinečnou chutí se hodí pro řadu úprav. Někomu může vadit v syrovém stavu přítomná chuť a vůně „pendreku“.

Koření – Chilli sůl ve verzi Fairtrade, čerstvý koriandr a chilli papričky.

Kuřecí maso – Čerstvé vykostěné stehenní řízky nakrájené na menší části.

Kokosové mléko – Ingredience dostupná nejen v Delvitě (viz logo na obalu).



Postup přípravy

jednaCestou z předsíně si natočíme hrnec teplé vody a do něj vložíme baliček rýžových nudlí. Tyto se nevaří! Stačí jim cca 10min namočení a jsou připravené k dalšímu použití. Doporučuji nečekat až budou úplně „měkké“. Pamatujte, že je ještě čeká další tepelná úprava. Příliš rozmočené nudle se pak na pánvi slepí a.... je po dobrotě.


jednaPřevlečení do domácího si vyndáme prkýnko a nakrájíme kuřecí maso na útvary cca 3x3x1 cm. Osolíme chilli solí a dáme stranou. Fenykl očistíme, zbavíme se „špatných“ částí a hlízu nakrájíme na půlměsíčky až nudličky. Zkrátka, jak se vám bude chtít :-)


jednaNa rozpáleném tuku restujeme maso a když se nám zatáhne, přidáme i kousky fenyklu. Všechno krásně opečeme. Mezitím vyndáme namočené nudle a necháme je okapat. Do hotového masa přidáme několik lžiček curry pasty. Než to uděláte doporučuji na špičce nože zjistit, jak pálivou jí „inženýři“ v Thajsku vyrobili :-)


jednaSměs promícháme a lehce orestujeme a přidáme kokosové mléko. Množství by mělo odpovídat vaší momentální náladě. Jeho účinky jsou trochu podobné šlehačce. Pokrm se zjemní, ale zůstane prostý příchuti „mléčného tuku“. Povaříme, přidáme nudle, promícháme a okamžitě servírujeme.

Image

Image

 

Tip na vylepšení

tipKdo by si přípravu naplánoval dopředu, doporučuji si zajistit snítku čerstvého koriandru a několik chilli papriček. Chuť se tím posune o krok vpřed a ve finále nebudete muset přidávat tolik curry pasty.

Image


 

Dnešní desetiminutovce předcházelo

RECEPT: Šílenosti z gurmetí kuchyně

RECEPT: Kuřecí srdéčka v parmezánu

 

Dotaz na ctěné čtenářstvo

pribor.pngMáte nějaké praktické tipy na řešení „ledničkového syndromu“? Budu vděčný za každou zkušenost při jeho zvládání :-)

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Guest  - Hmm, ty fotografie by neměly být tak pro
    Tato lehce pikantní desetiminutovka zanechala velký dojem. Pokud letos nepojedu do Thajska, tak určitě otevřu dveře své kuchyně právě thajským chutím :-) Chutné desetiminutovky mám ze všeho nejraději. Jen čerstvý koriandr u nás doma chybí! Minulý měsíc už jsem začala trochu Thajska servírovat na naše domácí talíře, ale čas na dopsání textu k chutným fotografiím jsem ještě nenašla. Něco s tím udělám co nejdříve. Díky Ondřeji za to thajské chutné pošťouchnutí.
  • Mysak
    Základ je nespěchat a na každé jídlo si udělat čas. Ono to v dnešní době není nic jednoduchého, ale výsledek za to stojí :-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz
    Guest: Tenhle recept si na nic nehraje.. je to opravdu prosta desetiminutovka:) Ale nekdy si takovou rychlovku udelam, i kdyz mam pul dne volno.. Vareni je krasny konicek, ale vcelku narocne povolani :-)) Mysak: Udelat si cas na jidlo a nepodlehnout mameni lednice.. s tim mate naprostou pravdu. Jen se toho dokazat drzet. Dnes jsem mel opravdu velkou snahu. Ale skoncil jsem s tremi druhy syra a susenymi rajcaty... Lednickova odysea ;-)
  • Florentyna  - Antivyzirackove kucharky
    Na téma rychlých večeří už vyšla nejedna knížka a stále vycházejí nové a nové, jakoby stále chyběl ten správný recept na to, co po příchodu z práce bleskově uvařit k večeři. Já sama na to mám jedinou radu - z prázdné lednice se nedá dobře a rychle uvařit. Musí obsahovat něco čerstvého. Ideálně, když si to člověk rovnou koupí po cestě domů, to se pak o to víc může v myšlenkách mazlit s nápady, co z toho čerstvého pokladu doma vznikne!
  • Guest  - Ach ta předsevzetí!:-)
    Po přečtení tohoto receptíku rázem odpadlo moje ranní předsevzetí, že udělám něco pro své (už tak dost zhuntované) tělo a dnešní den zasvětím jen zelenině. Kdepak, jdu si něco v "asijském" stylu ukuchtit a jak se znám, nezůstane jen u jedné snědené porce:-)) díky za inspiraci ;-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Desetiminutovka II.
    Florentyna: Ja jsem si na knizky moc nepotrpim, nazor jsem malinko zmenil az na ty od tebe pujcene. Ale mas pravdu, ze bleskove vareni je mozne pouze na zaklade nekolika malo velmi kvalitnich ingredienci. V mem pripade slo spis o to, ze clovek dorazi vecer domu.. unavenej.. a pak..dej se vule (z)bozi:) Guest: Noo.. kdyz z receptu vyndate kureci maso, pracujete pouze se zeleninou:) Otazkou je vydatnost jednotlivych ingredienci a ryzove nudle nejsou zrovna dietni jidlo:))
  • Tinah
    jo, tak tohle je neco pro me.. diky za tip
  • Silencer  - Díky
    Díky za recept. Moc jsme si posmakli!
  • Tina
    Moc fajn inspirace na rychle jidlo. Dlouho jsem nevedela co s fenyklem, ale tento recept byl pro me odrazovym mustkem :) Pridala jsem navic jeste kesu orisky,cesnek,cervenou papriku, cibuli no a vecere byla jedna basen! Diky
Komentářů (9)