RECEPT: Tak trochu Caprese
Středa, 23 Srpen 2006 00:00
RECEPT: Tak trochu CapreseSrpnová smršť receptů na GurmetKlub.cz vrcholí. Přicházím s provokativně modifikovanou extraKlasikou – salátem Caprese. Popisovanou verzi úspěšně používám jako lehký předkrm pro čtyři osoby. Na první pohled je zřejmé, čím se můj recept odlišuje od běžného Caprese. Uprostřed talíře se nachází „kopeček“ cottage sýra. Kombinace rajčat, mozzarelly, cottage sýra, olivového oleje, bazalky a balsamika dělá zázraky!

 

Ingredience

V případě salátu Caprese jsou z 90% klíčem k úspěchu kvalitní suroviny.

  • Rajčata - musí chutnat jako rajčata ne jako kedlubna!
  • Mozzarela - v obchodní síti je dostupná hned v několika verzích.
  • Olivový olej - používáme zásadně nejkvalitnější panenský olivový olej!
  • Cottage sýr - běžně dostupný produkt.
  • Bazalka - Je záhodno používat čerstvou surovinu.
  • Balsamikový ocet - Používám desetiletý balsamikový ocet.


Postup přípravy

První krok spočívá ve výběru vhodného talíře. Je potřeba, aby byl dostatečně velký až "tácovitý". Doprostřed vyklopíme kelímek - 150-200g cottage sýra a vyformujeme z něj úhledný kopeček.

Druhý krok je celý ve znamení krájení rajčat a mozzarelly. Tloušťku plátků rajčat je nutné volit vzhledem k jejich velikosti a kondici - měkčí na tlustší plátky.

Třetí krok je klíčový pro utvoření reprezentativní aranže. Okolo kopečku z cottage sýra postupně skládáme střídavě rajče - mozzarellu... rajče - mozzarellu....

Čtvrtý krok je nejméně náročný. Rajčata zakápneme balsamikovým octem, olivovým olejem a posypeme přiměřeně velkými kousky čerstvé bazalky.

Pátý krok zastává roli bonusového materiálu. V cottage sýru uděláme prstem důlek a ten naplníme olivovým olejem. Do takto vzniklého rybníčku vložíme zdobný kousek bazalky.

 

Ochutnáváme 

Tip: Podáváme s toustíky pokapanými olivovým olejem a následně opečenými v toustovači.  

RECEPT: Tak trochu Caprese

RECEPT: Tak trochu Caprese 

Diskuze: Chutná náramně. Doporučuji jednoznačně k vyzkoušení!

 

Přidat komentář
  • pan Cuketka  - nádhera!
    jak by řekl přítel Borat: veri nááájc bjutyfl, aj laj kit! aj it it!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Caprese
    Jak vidis, podepisuju se mene formalne :-)) Jinak tohle byla prvni zkouska foceni v cerstve "zarizenem" fotoatelierku. Ma to dost much, ale snad se do toho casem dostanu.. doufam :-)
  • pan Cuketka  - atelierek
    no já na zimu taky něco takového chystám, protože jakmile přijdu o čerstvé slunce jsem s focením namydlený... máš o třídu lepší fota, tak tě budu muset vyzpovídat ohledně toho. odrazové plochy a pozadí to už mám jakž takž vyšpekulovaný ale zdroje světla, v tom úplně plavu...
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Jak na svetlo
    Rad ti poradim.. ale nevim, jestli ti to bude moc platne:) On na to totiz zadny navod neni:( Proste koukam na profiFotky a snazim se udelat neco podobneho. Na sviceni mam externi blesk a par pevnych svetel. Nekdy pouziju to, nekdy ono... Jak jsem psal, atelierek mam v provozu par dni:) Takze je to zatim system "pokus-omyl".
Komentářů (4)