RECEPT: Sváteční kachna s šouletem
Pátek, 29 Prosinec 2006 11:44

RECEPT: Sváteční kachna s šouletemŠtědrý den je minulostí, na boží hod se nám podařilo vytrávit a tak nic nebrání tomu si na Štěpána užít pořádné kJ orgie :-) Na popud jednoho čtenáře jsem připravil šoulet a k němu pečenou kachnu s kouskem vepřového. Šoulet, původem židovské jídlo, patří svým složením k vydatným a zároveň zdravým pokrmům. V gastroliteratuře i na internetu lze najít velké množství jeho modifikací. Nicméně jedno je neměnné, základním kamenem je hrách a kroupy. Další podrobnosti v článku.

 

Ingredience

Kachna 1,8 až 2 Kg – Použití kachny není povinné. Stejně dobře poslouží husa v nouzi i menší krůta. Kachnu doporučuji zvolit chlazenou z tuzemských chovů. Mraženému masu není radno věřit, přestože je opatřené českou etiketou, může se jednat o reexport z „druhé půlky zeměkoule“.

Vepřové maso 1 Kg – Upřímně řečeno, kachna by úplně stačila, ale když jsou ty svátky, proč se nerozškoupnout:) Libová část bůčku, ano zvolil jsem vykoštěný bůček, přišla do pekáčku ke kachně. Ze zbytku jsem si připravil „základ“ pod šoulet.

Hrách a kroupy 3:2 – 600g hrachu a 400g ječných krup velikosti č.3. Hrách je občas alternován fazolemi a kroupy mohou měnit svou velikost 3,7 a 10.

Koření – Česnek, majoránka, kmín a sůl.


Image

Image

Image 


Postup přípravy

jednaDen před přípravou (přes noc) masa si propláchneme a namočíme potřebné luštěniny. Zde se držíme návodu na obale – typická d oba namáčení je cca 4-8 hodin. V stejné vodě hrách i kroupy přivedeme k varu a pomalu vaříme do měkka. Vody jsem dal tak akorát a několikrát ji dolil. V průběhu vaření jsem do krup přidal ¾ sáčku majoránky a šest středních stroužků česneku. Do hrachu přišel zbytek majoránky a čtyři stroužky česneku (nezapomeňte vše osolit). Vše jsem pomalu provářel až do stádia „polorozvařenosti“.


dvaOčistíme se si kachnu. Bůček zbavíme nadbytečného tuku (záleží na jeho prorostlosti a našich preferencích). Nejlibovější část odkrojíme a naporcujeme na části velikosti cca „poloviny másla“. Zbylé maso nakrájíme na malá kostky až kostičky. Připravíme si hluboký pekáč s poklicí (pro kachnu) a další nádobu na vypečení kostek vepřového a následné zapékání šouletu.

Image
 

triKachnu pořádně osolíme zevnitř i na povrchu, okmínujeme (na povrchu) a následujícím způsobem vložíme do pekáčku. Na dno položíme připravené libové kusy bůčku, na ně kachnu a vše podlejeme dostatkem vody. Vložíme přikryté do trouby vyhřáté na 220 OC pečeme 20min, pak teplotu snížíme na cca 180 OC a dopečeme Společně s kachnou dáme péct i kousky bůčku (lehce pokmínované a bez poklice).

Image
 

ctyriKachnu nejdříve dusíme do měkka a až na konec ji odkryjeme a necháme „zčervenat“. V této fázi je třeba nepodcenit její polévání výpekem. Kousky bůčku se nám vypekli a zčervenaly. Vyndáme je z trouby, z pekáčku (rád používám keramiku firmy Henry) a výpek zbavíme přebytečného tuku.


petNásledně do pekáčku vložíme hrách a kroupy. Zamícháme s výpekem a kousky bůčku, osolíme, opepříme a přidáme jeden až dva čerstvé rozmačkané stoužky česneku a špetku majoránky. Z podkačeny vyndáme kusy libového vepřového a vložíme je do zamíchané „šouletové směsi“. Tu vracíme do trouby a zapékáme společně s kachnou.

Image

 

sestKachna je měkká a z obou stran se nám opekla. Šoulet se krásně zapekl a to je čas připravit se na porcování a servírování. Kachnu vyndám na talíř a zkontroluji množství a chuť přítomného výpeku. Je možné ho ještě zprudka povařit a přecedit (zbavit případných cucků a kousků kostí). Hotový výpek naléváme do omáčníku a dáváme na stůl společně se sebraným sádlem z bůčku.

 

sedmKachnu naporcujeme a naservírujeme společně s šouletem, kouskem libového vepřového a polijeme výpekem. K pití lze doporučit jak „barbarské pivo“, tak kvalitní (jak jinak) víno. Vzhledem k vydatnosti a tučnosti pokrmu bych zvolil plné suché bílé víno. Ale upřímně řečeno, lze volit i víno červené z výraznější „tukožroutskou“ tříslovinou. Záleží na preferencí stolujících. Jako nevodné zde vidím použití vín s vysokým obsahem zbytkového cukru.

Image
 
Image
 

priborOmlouvám se za ochuzenou fotografii naservírovaného pokrmu. Jednak čeká na polití výpekem a druhak, kdo by ztrácel čas se zdlouhavým aranžováním. Osobně mě úplně stačilo fotografovat celý průběh výroby :-)


Šoulet a ti druzí

verdiktMooc jsem si pochutnal mé verzi šouletu. Úplně by se obešel bez kachny a velkých kusů vepřového. Krásně kořeněná směs krup a hrachu doplněná kostičkami výpečků mě doslova uchvátila. Doporučuji k vyzkoušení!

 

Fotogalerie

Aneb co se nevešlo nebo by komplikovalo orientaci čtenářů v uvedeném receptu. 

Image

Image

Image 

Image

 

Diskuze: Chutná vám šoulet? Jakou přípravu pečené kachny / husy máte nejraději?

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • DolceVita  - Paráda
    Oku lahodí a žaludek touží po nějakém tom vypečeném šťavnatém soustu. Zákeřná reportáž! :-)
  • Loubouch
    Šoulet-toto tradiční židovské jídlo-s vepřovými výpečky?Originální ale možná poněkud zvláštní....:-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Soulet a veprove
    Loubouch: Dulezite je slovo "puvodem zidovske".. v verzi "koser" se mastilo husim nebo kachnim sadlem. Jinak samozrejme prime spojeni zidovske jidlo + bucek vzbuzuje prinejmensim usmev na tvari :-) DolceVita: Reportaz byla opravdu velmi zakerna.. Behem neustaleho prebihani od fotaku ke sporaku jsem si umastil fotak a pripalil popruh na krk:)
  • Florentyna  - Ondro,
    musím uznat, že přestože jsou svátky stále v plném proudu a tím pádem i spousta jídla a pití všude kolem, tuhle tvoji verzi kachny bych si dala okamžitě a bez váhání. Mám pocit, že už i vůně se začala přenášet internetem :))) Sama umím jen [URL=http://www.florentyna.cz/blog/338039_item.php]kachnu hodně pomalu pečenou[/URL], jinak ji vždycky úplně usuším. Tvoji verzi s vepřovým bůčkem a vlastně i se šouletem si ihned tisknu a ukládám k budoucímu vyzkoušení. Díky za skvěle prezentovaný recept.
  • Guest  - Nesouhlas
    Šoulet s vepřovým je barbarské jídlo v pravém významu slova. Originální šoulet se připravoval před šabatem, ponechával v troubě a pak v průběhu svátku pojídal, neboť je zakázáno vařit. Pro pravověrného žida je nemyslitelné pozřít vepřové, a takovou lahůdku nečistým kazit. To, co jste vyrobil a nádherně nasnímal, nazvěte prosím jinak. Děkuji. Olga Bendová
  • Petr M  - No to jsou starosti
    Mate pocit, ze urazil Zidy tim, ze jejich recept upravil ? A navic, ecept je je skutecne vyborny .
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Kachna a ..soulet
    Florentyna: Vonelo to krasne.. nejvic jsem si ale pochutnal na souletu:) Pomale "nocni" vareni jsem jeste nezkousel. Nicmene nepochybuji o tom, jake dava vysledky. Krasne.. krehoucke a stavnatoucke masicko :-) Guest: Uz jsem to psal nize. Vsem dotcenym se omlouvam. Pri zachovani prime historicko-nabozenske konexe se jedna o nevhodnou kombinaci ingredienci. V realu ale velmi velmi dobrou:) Nazev clanku menit nemohu.. kachna s kroupy a hrachem by na poslech nebyla zrovna lakava.. ale priste si dam pozor.
  • Florentyna  - Nedej se :)
    Pravověrní nechť vepřové vynechají, ale šoulet již dávno zdomácněl v mnoha rodinách bez ohledu na vyznání a tak nevidím důvod, proč by pro většinu lidí této země měla být kombinace s vepřovým nějak [I]nečistá[/I]. Myslím, Ondro, že se nemáš za co omlouvat. Na tvém webu jistě nejde o napadání náboženských dogmat, ale o jídlo, jídlo a zase jídlo.
  • Florentyna  - Ještě technický dotaz,
    nedaly by se kroupy a hrách vařit od samého začátku dohromady? Co za tím stojí, že mají samostatné hrnce? :)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Soulet VI.
    Florentyna: Nedam se, jen se snazim byt "vstricny a chapavy".. ale vse ma samozrejme sve meze.. :-) Jinak vareni probehlo oddelene ze dvou duvodu: 1) foceni 2) kroupy a hrach se namacely na rozdilnou dobu..tak jsem rovnou pouzil stejne hrnce:)
  • Florentyna
    Dík :)
  • Lev VI.
    vypadá to dobře... ale chystám se na grilovaná medová žebírka koriandr už konečně mám, zbytek by neměl být problém až na žebírka... šla by nahradit něčím jiným? třeba králíkem (máme ho plnej mrazák)?
  • Jednorožec  - I u nás byl povánoční šoulet,
    ze zbytků husy. Rodina ho miluje. Já ho také rád, i když šoulet někdy nemá rád mne...ehm. Pro 4 osoby dávám 200g suchého hrachu a tutéž váhu krup. (Někdy přidám ještě hrst rýže navíc, viz pozn.) Hrách přes noc namočím, kroupy ale ne. Druhý den na tuku (husí sádlo) nechám zesklovatět velkou cibuli. Pak to vše jde do jednoho kastrolu (z varného skla): slitý hrách, kroupy, cibule, utřený česnek, posekané maso, majoránka, trochu zázvoru, pepř. Zaliji do roviny horkým vývarem. Do trouby tak na 2 hodinky, přikryté. Doba záleží na kvalitě a stáří hrachu. Občas prověřit, zda hrách měkne a není-li nutno dolít trochu vývaru - většinou ano. Solit až úplně nakonec! Nechat ve vypnuté, ale stále horké troubě a pekáčku doběhnout", klidně ještě hodinu navíc. Pozn.: Hrst rýže (pakliže je přidána) se za takový dlouhý čas pochopitelně úplně rozvaří, ale příjemně pokrm spojí dohromady. Moje nenamočená zrnka krupek jsou totiž sice měkká, ale nerozvařená jako na zdejším obrázku.
  • Luděk  - Kachna
    Asi budu teď trochu mimo téma,ale jednou se mi podařilo k pečený kachně vyndat z mražáku noky,který se během vaření ukázaly být jahodovými knedlíky.Vyzkoušeli jsme to a výborný,ani jsem se nemusel přiznávat, že jsem se vlastně spletl.
  • Guest
    něco úžasného díky
  • Libor  - Tak a teď nevím
    Milý Ondro, to jste mi dal. Zítra jsem chtěl péct kachnu a chtěl jsem ji dělat klasicky s knedlíkem a zelím. Ale váš recept mne naprosto zviklal... Šoulet miluju. A může být bez bůčku. Stejně tak miluji kachnu, a tak to vidím zítra na kombinaci šoulet s kachnou... ještě nikdy mne to nenapadlo, ale všechno je jednou poprvé... Díky za inspiraci a věřím, že mi opravdu bude chutnat.
  • vybíravý  - šoulet
    Parádně zavražděné klasické jídlo. Hluboce mne urazila přítomnost vepřového masa. Takové barbarství nelze označovat za šoulet, ale jen jako jakési směsné rizoto.
Komentářů (17)