Zbožňuji rybí polévky všeho druhu.
Vyrůstal jsem v Čechách a tak kapří polévka tvoří první , silný a trvalý dojem. Maminka sama ryby nejedla, ale připravovala je pro zbytek rodiny s láskou a výborně.
Zde v UK se kapři moc na trhu nevidí. Párkrát se tu kolem Vánoc objevili, z dovozu (nikoliv ČR), a nestálo to za nic.
Vařím tedy polévky z ryb místních, mořských. Přísady by asi většině čtenářů moc neříkaly (a česká jména ryb moc neznám) a tak jen obecně: Nepoužívám olejnaté ryby, jako makrela, herinek.
Beru tedy pouze tzv. bílé ryby: treska, různé lacinější druhy ryb, také ráčky, prostě co má prodejce na výběr a co vypadá dobře. Co moře dalo. Od každého kousek.
Mám-li štěstí, prodejce má ve kbelíku kostry a odřezky z vysoce kvalitních ryb jako Dover Sole, které si fajnoví zákazníci nechali od něho očistit a filetovat. Ty dostanu zadarmo a je z nich naprosto báječný vývar. Pozor: Rybí kostry nevařit víc než 20 minut. Chuť pak upadá.
K výše uvedené zelenině bych přidal fenykl (angl fennel, italsky finochio), který do polévky / vývaru pasuje jako příslovečná *poklička* na hrnec.
Je-li pak jeden vybaven těmito nádhernými surovinami, je pak možno cestovat několika směry. To už přesahuje rámec tohoto příspěvku.
Šafrán, pomerančová šťáva, paprička, bílé víno, creme fraiche, se všichni tlačí v zákulisí a rádi by si zahráli svoji, jakkoli podružnou, roli.
První housle však náleží čudlám!
RECEPT: Štedrovečerní rybí polévka - Vánoce |
Středa, 19 Prosinec 2007 00:00 |
Vánoční (skoro) nezájem![]() Buď klasik – kapříci připluli ![]() Kapr – Na vývar a masový základ využijeme očištěné hlavy, ocasní části apod. Další důležitou ingrediencí jsou důkladně proprané vnitřnosti (jejich součástí jsou i jikry a mlíčí). Zelenina – Mrkev, petržel, celer a květák Jíška – Máslo a mouka Koření – Sůl a „něco jako“ Vegeta (dobrý sluha, zlý pán) Bižu – Opečené kostičky z bílého pečiva (rohlík + máslo) Pár kroků než „to“ zavoní :-) U nás se vaří cca 5,5 litrů polévky. Pro tento objem je dobré zpracovat vývar z minimálně třech hlav a dalších zbytkových součástí. Jíška se připravuje z celého másla (250 g) a adekvátního množství mouky. ![]() ![]() ![]() ![]() Teď je čas si na másle osmahnout kostičky z bílého pečiva (ideálně starší rohlík). ![]() ![]() ![]() Vaječno-strouhankový bonusKdyž už jsme u toho vánočního hodování, přiložím i několik fotek z obalovacího procesu. Nečekejte automatizovanou linku značky Fuji, realita je mnohem prozaištější. Mouka, vajíčko, strouhanka a... A dál už to asi znáte. Z důvodů ochrany soukromí chybí i fotka servisu jak polévky, tak hlavního chodu :-) ![]() Pokus o umění máte úspěšně za sebou. Jdeme na samotné obalování :-) ![]() Článek s podobným tématem Vánoční (lehce zvídavé) dotazování Jíte resp. vaříte rybí polévku? Jakému typu dáváte přednost? Jaké menu chystáte na letošní Vánoce? (to by mě zajímalo snad nejvíc :-)
Komentářů (29)
|