RECEPT: Skopové kotletky na česneku
Čtvrtek, 14 Prosinec 2006 00:17

RECEPT: Skopové kotletky na česnekuSkopové maso se v našich zeměpisných šířkách netěší zrovna extrémní oblibě. Možná jeho to dáno specifickou chutí a vůní. Tedy možná, zcela určitě. Mnohem oblíbenější je jeho „light“ verze ve formě jehněčího. Ale já jsem si řekl NE! Nechci vám ukázat recept z obyčejného jehněčího. Když maso z ovce, tak skopové! Navíc pořizovací cena takové dobroty je více než zajímavá. 95 Kč za Kg není věru mnoho. Podrobnosti v článku. 

 

Ingredience

  • Vepřové sádlo – Skopové vyloženě vybízí ke kombinování s vepřovým sádlem. Stačí necelá polévková lžíce. Kombinace sádla, česneku a výpeku ze skopového je neodolatelná!
  • Česnekdle chuti minimálně jeden stroužek na kotletku. Z mého pohledu „koření číslo jedna“. Výrazná chuť ideálně doplňuje a koriguje typickou chuť a aroma skopového masa.
  • Skopové maso cca 750g – Záleží, na jakou část v obchodě narazíte. Mnou zakoupené „kotletky“pocházely z hřbetu.
  • Sůl, pepř – Další dochucovadla jsem nepoužil.



Postup přípravy

jednaJak se rád rozepisuji u recenzí restaurací, v případě tohoto receptu se nemusíte obávat nadměrného čtení. První krok vede k přípravě vstupních ingrediencí. Oloupáme si dostatek česneku, zde doporučuji vyloupat minimálně jednu celou palici. Základem receptu je česnek a nesmíme jím šetřit!


dvaHřbet rozporcujeme, to znamená rozřezáme „na žebra“. Zde je potřeba mít ostrý a pevný nůž. Občas budete bojovat s kostí. Vytvoříme kotletky a lehce je začistíme do podoby na obrázku. Tuk rozhodně neodstraňujte. Osolíme a lehce opepříme.

Image
 

triNa pánvi rozpálíme polévkovou lžíci vepřového sádla a do horkého tuku vložíme připravené kotletky. Necháme na obou stranách zatáhnout. Tato fáze musí probíhat na co nejsilnějším ohni. Nyní oheň trošku utlumíme a přidáme čtyři pětiny na plátky nakrájeného česneku.

Image
 

ctyriČesnek necháme zesklovatět (pozor na připálení, potom hořkne!) a následně přidáme vodu. Tím myslím tolik vody, aby bylo maso z cca 50% ponořené. Nevaříme, dusíme:) No a necháme dusit... Občas vše obrátíme, dle potřeby přidáme vodu.

Image
 

petMaso měkne relativně pomalu. Po cca 20min přidáme zbytek česneku. Příprava na tlumeném ohni může trvat i hodinu! Kdo si počká, ten se dočká. Výsledkem je krásně měkké maso s dokonalým hnědým česnekovým výpekem.


sestOkamžitě servírujeme s čerstvou bagetou nebo jiným kvalitním bílým pečivem. Nebojíme se přebytečného sádla, od toho máme bagetku:) Famózní skopové aroma se propojilo s útočnou formací česneku. Dobrou chuť!



Slovo na závěr

priborOmlouvám se za nenaaranžovanou finální fotografii. Kotletky jsem stačil pouze položit na sebe a párkrát vyfotit. Po pěti snímcích putoval fotoaparát do kouta a..... já se oddal „skopovým orgiím“ :-)

Image

Image

 

Diskuze: Jíte skopové nebo vám vadí jeho specifická chuť a vůně?

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Jiti  - Krásné
    je mi jasné, že jsi neodolat, a skopové se musí jíst teplé :-) Vždycky mě fascinují u těchto kotletek, že jsou s "držáčkem".
  • corky
    Ondřeji, polévky máte asi fakt rád, když se Vám na Vaši polévkovou lžíci vejde skoro tři čtvrtě kila vepřového sádla =). Ale rozhodně ten recept zkusím, pečené ovečky, zvlášť s česnekem, to já tuze rád...
  • Martin
    Noi já mám skopové velmí rád .... leč zbytek rodiny moje nadšení nesdilí :) Mě se specifická vůně líbí :) Kdysi jsem si dokonce kupoval skopové klobásky ( teda to bylo v době kdy obsahovali skopove , ne jen jeli okolo patvy kde se pasli ovce) :)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Tuna sadla a tak dale
    Predne dekuji za opravu "bugu", 750g sadla.. no... to je lepsi nekomentvat :-) A mate pravdu.. cesnek a skopove, to funguje! :-) Jinak tesne pred podavanim jsem z pokrmu sebral "prebytecny" tuk. A dalsi den si na nem udelal uplne obycejne kureci steaky (horni vykostene stehno). Moc jsem si pochutnal. Jemne kureci pripravene na "skopovo-cesnekovem" zakladu :-) Kotlety s drzackem:) Nejen, ze to dobre vypada, ale jedna se i o velmi praktickou vec.
  • tark  - mm..
    Vypadá to VELICE LÁKAVĚ!!! Dal bych si :)
  • pixy  - Hm, skopové
    Miluju skopové, jehněčí pak obzvlášť. Jen ho vždycky sehnat. U nás veliká vzácnost. =( Aspoň u nás na Kladně ho vídám výhradně jen kolem velikonoc, jinak ani náhodou. Nejaký tip, Ondřeji? ;)
  • RVHP  - Kdepak je ten osviceny reznik?
    Vypada to znamenite, lec mnoho let jsem pekny kousek skopoveho nepotkal... Jakpa se k nemu da v tomto state prijit?
  • Otiik  - specifická chuť
    Zdravim gurmety, skopove mi take nevadi, ba naopak,velmi rad ho vyhledavam...jak pisete, Ondreji, pouziti vypeku k dalsimu vareni je super, stejne jako pouzit vypecene kachni sadlo na opeceni toastu.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Nakup skopoveho
    Pixy: Tak myslim, ze Vas potesim :-) Skopove je pravidelne k dostani v reznictvi Kulhanek na kladenske pesi zone :-) Tam jsem ho zakoupil i ja. (to plati i pro RVHP.. pokud by byl z Kladna:) Otiik: Vypek je vubec kouzelna vec.. Znam spoustu jidel, kde si na poctive masove stave pochutnam vice nez na masu samotnem :-)
  • pixy  - Re: Nakup skopoveho
    Hm, tak nevím. Když jsem byl naposledy u Kulhánka, tak mi říkali, že ho mívají, ale jen občas, spíš kolem Velikonoc :) A navíc to tam tak smrdělo, že jsem si řekl, že už tam nevkročím. Maso už teď nakupuju jen u Nováka... Takže to díky tomu vašemu "pravidelně" asi zkusím přehodnotit a občas se tam (mezi dveřmi) poptám po skopovém.
  • Lucie  - mimo Kladno
    A napad kde ho sehnat pro mimokladenské? :) Máte prosím někdo tipy...?
  • Dolce_Vita  - Jím já vůbec skopové? :-)
    Nejím ho moc často, to si musím přiznat. Jeho silné aróma mě trošku vadí. Jehněčí filátka jsme mívali často, ale tady v ČR jsem je snad na řeznickém pultě ani neviděla. Potom si vybavuji chuť Alsaských skopových klobásek (Merques), horké z grilu byly výborné! Pikantně ostré, tenké ve skopovém střívku, k tomu dijonská hořčice. Místní specialitka ve švýcarské Juře a sousedním Alsasku.
  • pan Cuketka  - další varianta naložení
    tato varianta se mi osvědčila na [URL=http://www.cuketka.cz/?p=181]jehněší kleftiko[/URL], ale její složení je přímo ideální k vyrovnávání "skopoviny", je to taky s česnekem ,ale místo sádla olivový olej, citronovou šťávu a aromatické bylinky (lze i bez nich jen s pepřem) jinak souhlas, skopové je fantastické a ten výpek se sádlem tiše závidím! na řezníky pozor, kvalita silně kolísá, nejlepší je si to pořádně očuchat nebo s nimi "být zadobře"....
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Skopove
    Pixy: Ani ja nemam Kulhanka moc v oblibe. Je pravda, ze cely obchod opravdu velmi nechutne zapacha:( Nicmene, pokud shanim takove speciality jako skopove.. lepsi "veprove zebra".. jdu tam. Jinak v kvalite masa opravdu vede Novak. Konkretne ten v rozdelovskem Plusu :-) Dolce_Vita: Pikantne ostre.. tenke... ve skopovem strivku.. a ja jaj.. to jsou chute :-) Lucie: Je mi lito, ale mimokladenske reznictvi moc zmonitorovane nemam:( Zkuste se ptat spis v mensich masnach. pan Cuketka: No ja se vylozene v te "skopovosti" vyzivam:)) Sadlo ji jen podtrhlo.. nicmene kdo chce "mild verzi" muze samozrejme pouzit i uvedeny postup:)
  • pixy
    OK, někdy si zkusím toho Kulhánka přetrpět, třeba to bude stát za to. A jinak, jakožto Rozdělovák nakupuju u Nováka právě tady. =)
  • jirka  - skopové
    hned je tam chyba skopové musí být marinováno aspon jeden, lépe dva dny, pak je chutnější a příprva rychlejší, dobrou chut
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Marinovani
    Na jakoukoli predtepelnou upravu masa bylo max. 30min casu. Takze proto slo rovnou na panev. Kdyz bude priste vic casu.. urcite kotletky namarinuji:)
  • Matěj  - skopové
    Nejlepší je si ho vychovat na vlastních latifundiích a pak nemá chybu, dělám to už 5 let je to ňamka nejen na česneku ale i s houbami, nebo jako divočina a jiné dobroty čau.
  • Julie  - Tip na super jehněčí
    Jsem ráda, že se objevil recept na skopové maso. Doma s ním vždy uspěju. Různě ho nakládám a zapékám tu na bylinkách, tu na česneku apod. Pokud si chcete dopřát opravdu super kvalitu jehněčího, udělejte si výlet na Vysočinu a zakupte předem objednané množství (já zakupuji celá jehňata, paní je ochotně naporcuje, jak potřebujete). Zkuste se dopředu informovat na www.ubytovanivysocina.com. A NAVÍC-VŠE V KVALITĚ BIO
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Super TIP
    Julie: Diky za tip! Bohuzel je to malinko z ruky, ale pokud se budu pohybovat nekde okolo, urcite se tam zastavim. Kez by bylo neco blizsiho:)
  • pepis  - super
    lidi, ať děláte co děláte, lepší recept než na česneku se ke skopovému prostě nehodí, je to nepřekonatelná chuť!!! doporučuji všem
  • Guest
    Doma se vařilo hojně skopové a jehněčí, tatínek je miloval. Tehdy jsem ohrnovala nos, a odcházela od stolu. Dnes s lítostí vzpomínám. Dnes vařím a peču masíčko z oveček a celá rodina mlaská. Mám štěstí, že máme dodavatele. Kdybych byla odkázána na obchodní síť, kg nad 200,- Kč ! a ještě tak dvakrát do roka. A jinak kuchařům radím, mimo klasiky s česnekem, také rozmarýn, tymián, bobkový list, cibule( prostě všechny ty aromatické bylinky), pokaždé jiná vůně a k tomu přidat víno, jednou červené, podruhé bílé . . . mňam. A potom, je to zdravé masíčko.
  • Alaska
    Zdravím. Vyměnil jsem si kotletky za skopovy bok z jehnatka od rodicu ze zahradky a musim rict, skvele!
  • Alice  - DOPORUČUJI - jednoduchý a skvělý
    Děkuji za jednoduchý a skvělý recept :-)) dostali jsme skopové, tak jsem se nechala inspirovat a všichni se olizovali :-))
Komentářů (24)