Skopové maso se v našich zeměpisných šířkách netěší zrovna extrémní oblibě. Možná jeho to dáno specifickou chutí a vůní. Tedy možná, zcela určitě. Mnohem oblíbenější je jeho „light“ verze ve formě jehněčího. Ale já jsem si řekl NE! Nechci vám ukázat recept z obyčejného jehněčího. Když maso z ovce, tak skopové! Navíc pořizovací cena takové dobroty je více než zajímavá. 95 Kč za Kg není věru mnoho. Podrobnosti v článku.
Ingredience - Vepřové sádlo – Skopové vyloženě vybízí ke kombinování s vepřovým sádlem. Stačí necelá polévková lžíce. Kombinace sádla, česneku a výpeku ze skopového je neodolatelná!
- Česnek – dle chuti minimálně jeden stroužek na kotletku. Z mého pohledu „koření číslo jedna“. Výrazná chuť ideálně doplňuje a koriguje typickou chuť a aroma skopového masa.
- Skopové maso cca 750g – Záleží, na jakou část v obchodě narazíte. Mnou zakoupené „kotletky“pocházely z hřbetu.
- Sůl, pepř – Další dochucovadla jsem nepoužil.
Postup přípravy Jak se rád rozepisuji u recenzí restaurací, v případě tohoto receptu se nemusíte obávat nadměrného čtení. První krok vede k přípravě vstupních ingrediencí. Oloupáme si dostatek česneku, zde doporučuji vyloupat minimálně jednu celou palici. Základem receptu je česnek a nesmíme jím šetřit! Hřbet rozporcujeme, to znamená rozřezáme „na žebra“. Zde je potřeba mít ostrý a pevný nůž. Občas budete bojovat s kostí. Vytvoříme kotletky a lehce je začistíme do podoby na obrázku. Tuk rozhodně neodstraňujte. Osolíme a lehce opepříme. Na pánvi rozpálíme polévkovou lžíci vepřového sádla a do horkého tuku vložíme připravené kotletky. Necháme na obou stranách zatáhnout. Tato fáze musí probíhat na co nejsilnějším ohni. Nyní oheň trošku utlumíme a přidáme čtyři pětiny na plátky nakrájeného česneku. Česnek necháme zesklovatět (pozor na připálení, potom hořkne!) a následně přidáme vodu. Tím myslím tolik vody, aby bylo maso z cca 50% ponořené. Nevaříme, dusíme:) No a necháme dusit... Občas vše obrátíme, dle potřeby přidáme vodu. Maso měkne relativně pomalu. Po cca 20min přidáme zbytek česneku. Příprava na tlumeném ohni může trvat i hodinu! Kdo si počká, ten se dočká. Výsledkem je krásně měkké maso s dokonalým hnědým česnekovým výpekem. Okamžitě servírujeme s čerstvou bagetou nebo jiným kvalitním bílým pečivem. Nebojíme se přebytečného sádla, od toho máme bagetku:) Famózní skopové aroma se propojilo s útočnou formací česneku. Dobrou chuť! Slovo na závěr Omlouvám se za nenaaranžovanou finální fotografii. Kotletky jsem stačil pouze položit na sebe a párkrát vyfotit. Po pěti snímcích putoval fotoaparát do kouta a..... já se oddal „skopovým orgiím“ :-)   Diskuze: Jíte skopové nebo vám vadí jeho specifická chuť a vůně? Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
|