Poslední recept obsahují na pohled matoucí a záměnou zavánějící kuřecí srdéčka v parmezánu ve mně vyvolal potřebu vytvořit zcela netradiční pokrm. Spojení vybraných ingrediencí ve fungující celek nebylo nic jednoduchého. Občas není od věci aplikovat postupy známe z alchymie na dva brambory a porci kuřecích jater. A co teprve, když vám řeknu, že další ingrediece byly kiwi, sezamové semínka a víno.
Kontraindikace Předem chci upozornit, že jakékoli anatomické podobnosti finálního pokrmu jsou čistě náhodné. Kuřecí játra Kupujte zásadně čerstvé, nemražené a nepotrhané kusy (pět celých jater). Kuřecí játra mají oproti například vepřovým výhodu, že se nemusí odblaňovat. Nakonec jedno zdravotní doporučení, tuto suroviny byste neměli konzumovat příliš často. Více o kuřecích játrech v samostatném článku: MASO - Vše o kuřecích játrech  Brambory Budeme připravovat šťouchané brambory, je tedy zbytečné používat varný typ A (čtyři větší kusy). Kiwi Vystačíme s jedním plodem. Ale pozor, jedná se o strategickou surovinu. Je nezbytně nutné, aby kiwi bylo zralé, voňavé, šťavnaté. Kusy ala „chlupatá kedlubna“ prosím ignorujte. Ochucovadla 1 K vytvoření šťávy budeme potřebovat sojovou omáčku (ideálně přírodně fermentovanou a bez soli!), cukr (med), zázvor, limetku, rýžové víno, pepř, sůl, olej. Ochucovadla 2 Do kiwi brambor potřebujeme kousek másla a střik jablečného džusu.  Postup přípravy Nejdříve omyjeme a oškrábáme brambory a dáme je vařit. Následně si připravíme prkénko, na kterém si očistíme játra. Nekořeníme a hlavně, nesolíme! Dále si oloupeme zázvor a česnek. Ze zázvoru ukrojíme dva plátky velikosti dvacetikoruny a tři stroužky česneku rozmáčkneme naplocho nožem. Rozehřejeme si olej (stačí slunečnicový) a vložíme do něj zázvor a česnek. Necháme chviličku restovat a přidáme osušená játra. Celou směs restujeme než jsou játra hotová. Pokud vám začne česnek hnědnout, nezapomeňte ho vyndat – zhořkl by. Hotová játra dáme stranou a do výpeku vrátíme česnek. V další pánvičce si připravíme karamel asi tak z jedné plné polévkové lžíce cukru. Zde začíná alchymistická část receptu. Do karamelu nalijeme trochu rýžového vína a výpek (do poslední kapičky) společně se zázvorem a česnekem. Promícháme a přilijeme sojovou omáčku, a na mírném ohni necháme spojit chuti. Dle chuti lze korigovat šťávou z limetky. Na suché pánvi si lehce opražíme sezamové semínka. Lehce v tomto případě znamená téměř vůbec. Neděláme popcorn :-) Játra naložíme do horké omáčky a necháme chvíli proležet. Následně je vyndáme a opatrně obalíme v sezamových semínkách. Mezi tím jsme si rozšťouchali uvařené brambory a oloupali a nakrájeli kiwi. Brambory zjemníme máslem a promícháme s kousky kiwi. Chuť ladíme zakápnutím jablečným džusem. V tomto případě se jedná opravdu o dosti divokou kombinaci surovin a vybalancovat „fungující“ chuť je docela problém. Nicméně řešitelný :-) Brambory nandáme do formiček a vyklopíme doprostřed talíře. Na vrch položíme v omáčce namočený a obalený kus jater a do vzniklé mezery opatrně vlijeme trochu omáčky. Šťouchané brambory by měly být vlažné až studené! Omáčka a játra teplé ale ne vařící. Tak to je vše.  Hádanka: Co vám připomíná pokrm na fotografii? Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
|