RECEPT: Šílenosti z gurmetí kuchyně
Pátek, 23 Březen 2007 00:00

RECEPT: Šílenosti z gurmetí kuchyněPoslední recept obsahují na pohled matoucí a záměnou zavánějící kuřecí srdéčka v parmezánu ve mně vyvolal potřebu vytvořit zcela netradiční pokrm. Spojení vybraných ingrediencí ve fungující celek nebylo nic jednoduchého. Občas není od věci aplikovat postupy známe z alchymie na dva brambory a porci kuřecích jater. A co teprve, když vám řeknu, že další ingrediece byly kiwi, sezamové semínka a víno.

 

Kontraindikace

Předem chci upozornit, že jakékoli anatomické podobnosti finálního pokrmu jsou čistě náhodné.


Kuřecí játra

Kupujte zásadně čerstvé, nemražené a nepotrhané kusy (pět celých jater). Kuřecí játra mají oproti například vepřovým výhodu, že se nemusí odblaňovat. Nakonec jedno zdravotní doporučení, tuto suroviny byste neměli konzumovat příliš často.

Více o kuřecích játrech v samostatném článku: MASO - Vše o kuřecích játrech 

Image

 

Brambory

Budeme připravovat šťouchané brambory, je tedy zbytečné používat varný typ A (čtyři větší kusy).

Kiwi

Vystačíme s jedním plodem. Ale pozor, jedná se o strategickou surovinu. Je nezbytně nutné, aby kiwi bylo zralé, voňavé, šťavnaté. Kusy ala „chlupatá kedlubna“ prosím ignorujte.

Ochucovadla 1

K vytvoření šťávy budeme potřebovat sojovou omáčku (ideálně přírodně fermentovanou a bez soli!), cukr (med), zázvor, limetku, rýžové víno, pepř, sůl, olej.

Ochucovadla 2

Do kiwi brambor potřebujeme kousek másla a střik jablečného džusu.


Image

Image 


Postup přípravy

jednaNejdříve omyjeme a oškrábáme brambory a dáme je vařit. Následně si připravíme prkénko, na kterém si očistíme játra. Nekořeníme a hlavně, nesolíme! Dále si oloupeme zázvor a česnek. Ze zázvoru ukrojíme dva plátky velikosti dvacetikoruny a tři stroužky česneku rozmáčkneme naplocho nožem.


dvaRozehřejeme si olej (stačí slunečnicový) a vložíme do něj zázvor a česnek. Necháme chviličku restovat a přidáme osušená játra. Celou směs restujeme než jsou játra hotová. Pokud vám začne česnek hnědnout, nezapomeňte ho vyndat – zhořkl by.


jednaHotová játra dáme stranou a do výpeku vrátíme česnek. V další pánvičce si připravíme karamel asi tak z jedné plné polévkové lžíce cukru. Zde začíná alchymistická část receptu. Do karamelu nalijeme trochu rýžového vína a výpek (do poslední kapičky) společně se zázvorem a česnekem. Promícháme a přilijeme sojovou omáčku, a na mírném ohni necháme spojit chuti. Dle chuti lze korigovat šťávou z limetky.


jednaNa suché pánvi si lehce opražíme sezamové semínka. Lehce v tomto případě znamená téměř vůbec. Neděláme popcorn :-) Játra naložíme do horké omáčky a necháme chvíli proležet. Následně je vyndáme a opatrně obalíme v sezamových semínkách.


jednaMezi tím jsme si rozšťouchali uvařené brambory a oloupali a nakrájeli kiwi. Brambory zjemníme máslem a promícháme s kousky kiwi. Chuť ladíme zakápnutím jablečným džusem. V tomto případě se jedná opravdu o dosti divokou kombinaci surovin a vybalancovat „fungující“ chuť je docela problém. Nicméně řešitelný :-)


jednaBrambory nandáme do formiček a vyklopíme doprostřed talíře. Na vrch položíme v omáčce namočený a obalený kus jater a do vzniklé mezery opatrně vlijeme trochu omáčky. Šťouchané brambory by měly být vlažné až studené! Omáčka a játra teplé ale ne vařící. Tak to je vše.

 

Image

 Hádanka: Co vám připomíná pokrm na fotografii?

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Guest  - Pripomina mi to
    navrat ozivlych mrtvol...
  • Markoff  - pripomina mi to
    vytekajuci mozog na podstavci alebo fajciarove pluca
  • Guest  - Mandarinka
    Já bych napsala, co mi to připomíná, ale jsem v tomhle směru stydlivá...
  • Guestka  - Me pripomina
    architektonicky navrh knihovny v Praze na Letne...
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Vizualizace
    Diky vsem za odpovedi:) Mandarinka me docela zaskocila...to abych dal na clanek visacku "od 18".. kazdopadne zajimava asociace ;-) Ja jsem dostal nejvice vytek smerem, ze opici mozek v sezamu nikdo jist nebude :-)) Navrat ozivlych mrtvol.. nu proc ne. A knihovna na Letne.. Vam se vitezny navrh nelibi?
  • tark
    Ne, knihovna se mi nelíbí, mám radši styl architektury, který se stavěl zhruba do konce první republiky, novější nestojí za nic :-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Knihovna
    tark: Potom doporucuji pro vystrahu zaslat vsem propagatorum tento recept. Trochu bystrejsi clovek hned pozna, ze podobnost s mozkem a z nej vytekajici tekutinou neni ciste nahodna ;-))
  • Jirka  - GurmetKlub?
    Dobrý den, proč se prosím jmenujete GurmetKlub, když jediným členem klubu jste pouze Vy? To pak není žádný klub, kam by i ostatní mohli přispívat, ale laciná hra se slovy.
  • Hydraulik  - Ano
    A ještě třikrát ano.I když se asi tento recept nestane součástí tradiční české kuchyně.Tudy vede cesta.Vykoušet nehledané a nečekané variace a nápady a ty potom promítnout do přípravy těch tradičních jídel.Ovšem obávám se jen o konce těchto experimentů.Respektive konců,ne ve smyslu zdravotním,ale ve smyslu kam až to povede.Co ještě bude člověk ochoten „splácat” a ochutnat a by ukojil své nenasytné chuťové buňky. Připomíná mi to to samé co to to připomíná mandarince,ovšem jestli myslíme to samé.Zdraví Hy
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - GurmetKlub
    Jirka: Vzdyt je to tak proste, cleny GurmetKlubu jste preci vy.. ctenari :-) Nenapadlo me, ze by si to nekdo mohl vykladat jinak :-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Experimentovani
    Hydraulik: Diky za podporu. Ja jsem ten pripad, co "kasle" na kucharky.. a musi si vsechno osahat sam.. byt za cenu obcas mizerneho vysledku. V tomto pripade to byla docela fuska.. vse vyladit, aby se o hotovem pokrmu dalo rici.. to je moc dobre.. zajimave :-)
  • Pokroutka  - Ta vaše
    Ondřeji, jakou máte v oblibě tu pravou přírodně fermentovanou sojovou omáčku bez soli, doporučíte? PS. Knihovnu mi to aranžmá rovněž zase až tolik nepřipomíná..
  • malé prasátko  - Připomíná mi to
    Asi budu nechutná, ale mě to připomíná prdku :-)
Komentářů (13)