RECEPT: Sekaná – delikátní póvl z pekáčku
Sobota, 02 Únor 2008 15:21

RECEPT: Sekaná – delikátní póvl z pekáčkuDeset deka s rohlíkem, hořčicí a žlutou aneb přesnídávkové menu celé řady studentů (nejen ČVUT), dělníků a gastronomických úchylů. Na druhou stranu existuje možnost vypustit „žlutou“, zahodit rohlík a místo zakoupené strasti se pustit do výroby domácí radosti. Sekaná jako adept na nedělní oběd? No a? Místo kroucení hlavou si radši skočte pro kilo mletého ;-)

 

Co budete potřebovat?

masoAsi „kilo dvacet“ mletého masa. Doporučuji zvolit mix hovězího a vepřového v poměru cca 3:2. Zde se dostáváme do „úzkého místa“ celého receptu. Kupované mleté maso není ideálním představitelem kvality a čerstvosti. I přesto jsem „do toho šlápl“ a v řeznictví Novák koupil velmi dobře vypadající a dle obsluhy čerstvě namleté (leč z jak starého základu) hovězí a vepřové. Kdo vyžaduje absolutní kontrolu nad majoritní surovinou, má možnost. Tedy pokud vlastní mlýnek na maso :-)

  • sedmdesát gramů kvalitního špeku
  • česnek a cibule dle osobních preferencí
  • tři housky, tři vajíčka a mléko na výrobu „pojiva“
  • koření, sůl a vajíčka


Patláma, patláma, paprťála

recept postupHousky namočíme do mléka a připravíme si česnek (celou palici) a dvě střední cibule. Také není od věci si vyndat přiměřeně velkou nádobu na hnětení masoTěsta. Co dál? Pokračujeme v přípravě vstupních surovin jako je špek na kostičky a rozklepnuté vajíčka s oddělenými bílky.

recept postupMaso přemístíme do nádoby, přidáme rozmačkaný česnek, na špeku „podělanou“ cibulku a promícháme. V dalším kroku vložíme rozměklé housky (bez mléka), tři žloutky, dva bílky, sůl, pepř, majoránku a důkladně vypracujeme těsto k pečení.

recept postupPekáček vymažeme sádlem, vložíme do něj, v rámci možností vytvarovaný, produkt několikanásobného míšení a hnětení. Zde už záleží na osobní preferenci každého z vás, jestli dáte přednost několika menším „knedlíkům“ nebo jednomu masivnímu „bochníku“.

recept postupPřed vložením do vyhřáté trouby nezapomeneme potřít povrch zbylým bílkem. Zabráníme tak zbytečnému vysušení. V průběhu pečení poléváme výpekem a těšíme se na výsledek. Jako přílohu doporučuji br.kaši :-)

 

Image 

 

Užijte si to! Skvěle chutná i studená. Jen na tu žlutou se prosím vy...... ;-)

 

Přidat komentář
  • viP  - Teplá sekaná s hořčicí ... hezká připomí
    Jj, teplá sekaná, v 7 hodin už stála před kantýnou fronta. Pro někoho snídaně, pro někoho lehká svačinka, na rohlíky bylo ještě brzy, takže chleba a místo "žluté" deštěnka ve skleněné 0,7mičce. Ale už bych před pátou ráno vstávat do fabriky nechtěl, ani kvůli té sekané. :-)
  • Cikanoj
    Dva plátečky na svačinku. Co je na tom zlého? Kupovat mleté maso je cunarna.
  • Dv
    Domací sekaná je podobně jako domácí karbanátek malý skvost, zejména s kyselou okurkou a jemnou bramborovou kaší. Milované jídlo z dětství, maso maminka mlela a sekanou balila do slaninového kabátku, jindy špikovala párkem. Kupovanou jsem nikdy neměla ráda, byla mi podezřelá už jen tím, že mám úplně jinou strukturu.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Sekana
    viP: To jsou vzpominky:)) Tepla po ranu... kazdy podnik mel (ma) sve specificke benefity:) Cikanoj: Dejte si treba tri! ;-) Mlete maso je cunarna... hmm tomu moc nerozumim.. jestli myslite kupovane mlete... pak ok.
  • Ozzy  - Sekaná = Delikátní dobrota
    Sekaná je prostě sekaná, achh. Nemůžu si pomoct, mě to dojímá... už se těším až si ji zase někdy uděláme :-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Sekacka
    Dv: Pokud se udela dobre a z kvalitniho masa, nemuze zklamat:) Jiste nejedna se o jidlo, ktere bych vyzadoval co tyden. Ale parkrat do roka... proc ne:) Karbos je nase destvi:)) Ozzy: Ma sve kouzlo, holka jedna namleta:)
  • skip
    Jo jo, domácí sekačka s kaší, okurkovým salátem a vychlazeným Budvarem... Jinak proti tomu vysychání je dobré ji zabalit do plátků anglické slaniny, je pak ještě o stupeň šťavnatější a voňavější. A pokud se použije nasekaná čerstvá majoránka místo sušené z pytlíku, je výsledek božský :)
  • DolceVita  - Domácí sekanou nepohrnu!
    Rozhodně nejsem sama, komu dobrá sekaná dokáže zlepšit náladu. Je to vážně delikátní póvl z pekáčku :-))) Z mletého masa se kouzlí s trochou obměny všude na světě. Myslím, že je to hit domácího jídelníčku už od dětství většiny z nás. Já se k tomu hrdě hlásím. Kvůli tomu jsem si pořídila mlýnek na maso. Vytáhnu ho tak 3x do roka, ale určitě to byla dobrá investice.
  • pako  - domácí je domácí
    sekanou miluji od malička. babičkadělala skvostnou, máma dělala výbornou a moje žena dokáže vykouzlit uchvatný výrobek, na který se těší celá naše rodina. se sekanou, kterou si člověk koupí k jídlu je to různé, průmyslové výrobky udělané z velejemného prátu nejsou často k jídlu, ale jsou místa, kde je sekaná lahůdková. např v Kunraticích ten řezník u nového kulaťáku. ale tam se moc nedostanu jinak doporučuji.
  • sektik  - Není sekaná jako sekaná
    Babička dělávala několikrát do roka sekanou z králíka. Tenkrát jsem si ji nevážila, neb jsem byla malá a blbá, zatímco všichni z okolí se nad ní rozplývali. Mlýnkem ale tenkrát prošlo všechno, pěkně popořádku: maso, cibule, česnek, rohlík na "vyčištění" mlýnku a jako koření nesměla chybět majoránka. To kupované, růžové, nemá nic společného s masem, natožpak se sekanou. Přirovnala bych to k lunchmeatu za 16,50-zkrátka zbytky z kuřat+vepř.kůže+škrob+dusitany-bon apetit!
  • Janula  - Voda do masa
    Domácí sekaná je skvělá a nevím co je na ní špatného k nedělnímu obědu:-) Měla bych jeden trik na zjemnění masa - kdykoliv používám meté maso (vždy pouze doma čerstvě namleté), přidávám do něj studenou vodu - na 1 kg masa cca 1dl vody. Do masa zapracujeme nejprve vodu a necháme tak 10-15 minut odležet. Teprve potom přidáme ostatní suroviny. Voda se vždy krásně vsákne a maso "načechrá". Také je důležité sekanou důkladně prodělat. Tento postup mě naučila mamka a výsledek - ať už sekaná, karbanátky nebo masové kuličky jsou vždy krásně nadýchané a šťavnaté.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Sekacka ala Jean
    skip: Tak nejak tusim, kam mirite:) Ne vazne verze na fotce s br. kasi byla lahudokova zalezitost. Zakladni, jednoduse komponovane chuti z relativne kvalitnich surovin... to MUSI byt dobre:) DolveVita: :)) ted me napadlo.. ze by mohli sekanou zaradit do menu La degustation boh. :)) pako: diky za tip! Sekana muze byt hnus i delikatesa.. zalezi na tom, kdo a z ceho ji dela:) Takze... kulatak v kunraticich rikate... sektik: kralici sekana! velejemna.. jo jo vzpominam si na sve ranne nactilete mladi... Janula: To jsou mi triky:) Skoro jako praktiky obchodnich retezcu:)) ne ne... urcite to funguje:) Janula:
  • Martina  - Sekacka
    Sekanou zboznuju! A pridate-li do ni nastrouhane olomoucke syrecky, jedna se o maximega smakozni zalezitost :-) Shodou okolnosti jsem ji mela tuto nedeli k "svatecnimu" obedu. Pokud jde o kvalitu suroviny, mam vybornou zkusenost s mletym masem z Billy (konkretne Strasnice, Horni Mecholupy).
  • Jeník  - Vegetariáni.
    Kdo nemůže nebo nesmí maso. Lze s úspěchem použít sójovou drť (500g=cca8,- Kč), když sekanou dobře ochutíte, rozezná to jen ten, co o tom ví. Pro větší šťavnatost do toho vmíchávám sádlo.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - SojoSekana
    Jenik: Pro ty, co maji nasazenou nejakou prisnou dietu asi jina moznost neni.. ale.. nebude tam haprovat to sadlo? Minimalne pro vegetariany tak sojoVerze prestava byt zajimava:)
  • Guest
    no jak se to jako dlouho peče to tam nemáte haaa !!!!!
  • kecuan  - sekaná?
    Když si dáte tu práci a ještě sekanou skutečně nasekáte - je jako z 18.století!pch!...nějaký mletí - mějte úctu k tomu masu a se sekanou se pomazlete - a né mlejnek - mletaná!
  • Guest
    jako voják jsem často navštívil armu,když byl na oběd nejaký humus.davali jsme si často sekanou,feferonový salát,rohlíky a čepovanou kofolu-mnam.
  • Michal
    udelal jsem to presne podle vas a je to opravdu vynikajici
  • tony  - domácí sekaná je lahůdka
    Moje teta dělala také sekanou z králíka ,ale dávala do ní domácí uzený špek tak asi čtvrtinu a další čvrtinu bůček, deci vody pořádně vyprátovat, pořádně okořenit nešetřit česnekem, kde se hrabou různé světové lahůdky.Hlavně je důležité ji dělat s láskou.Dodnes na ni vzpomínám a také na tetu mařenku to by Kuchařka.
  • dobreazdrave.cz  - Nějak sem ji
    nepřišel na chuť. Pokaždé, když navštívím příbuzné, tak mi nabídnou sekanou, jako by to byl to nej jídlo. Věřím, že doma dělaná sekaná bude mít jiné složení, než ta z hypermarketů, ale i tak, není škoda rozsekat kvalitní maso? A co se týče té prodávané, tak na to mám názor: http://dobreazdrave.cz/uzena-sunka-z-obchodu-utikejme/
  • Petr  - Sekaná vzhledem jako koupená.
    Maso na sekanou připravuji 4-5 dní předem. Kližku a vepřový bůček cca 1:1, nakrájím na kostky prosolím trochou Pragandou zaliji vodou a dám v uzavřené nádobě do ledničky. Během zrání to jednou,dvakrát prohábnu. Příprava:Maso semelu na jemno a cca 1/2 rozmixuji, nakonec vše pořádně prorajbuju hnětačem. 1kg bůčku 1kg kližky (nebo přední) 1 kávová lžička Pragandy 2 vejce 1/3L mléko a 1/4L vody 1 větší cibule 3-4 větší stroužky dobrého česneku přiměřeně marjoránky a pepře hrst hladké mouky cca 1/4L strouhanky 1 syrovou bramboru a sůl! - tu podle chuti Čerstvé maso víc "pije" a tak se musí přdat více vody, peču v pečící fili na 160-180° asi 2 hod., aby byla hezká kůrka.Než to dám do trouby tak si kousek osmahnu na pánvičce a podle toho můžu upravit chuť, přisolit, přidat koření a pod.
Komentářů (22)