RECEPT: Sekaná – delikátní póvl z pekáčku |
Sobota, 02 Únor 2008 15:21 |
Deset deka s rohlíkem, hořčicí a žlutou aneb přesnídávkové menu celé řady studentů (nejen ČVUT), dělníků a gastronomických úchylů. Na druhou stranu existuje možnost vypustit „žlutou“, zahodit rohlík a místo zakoupené strasti se pustit do výroby domácí radosti. Sekaná jako adept na nedělní oběd? No a? Místo kroucení hlavou si radši skočte pro kilo mletého ;-)
Co budete potřebovat? Asi „kilo dvacet“ mletého masa. Doporučuji zvolit mix hovězího a vepřového v poměru cca 3:2. Zde se dostáváme do „úzkého místa“ celého receptu. Kupované mleté maso není ideálním představitelem kvality a čerstvosti. I přesto jsem „do toho šlápl“ a v řeznictví Novák koupil velmi dobře vypadající a dle obsluhy čerstvě namleté (leč z jak starého základu) hovězí a vepřové. Kdo vyžaduje absolutní kontrolu nad majoritní surovinou, má možnost. Tedy pokud vlastní mlýnek na maso :-)
Patláma, patláma, paprťála Housky namočíme do mléka a připravíme si česnek (celou palici) a dvě střední cibule. Také není od věci si vyndat přiměřeně velkou nádobu na hnětení masoTěsta. Co dál? Pokračujeme v přípravě vstupních surovin jako je špek na kostičky a rozklepnuté vajíčka s oddělenými bílky. Maso přemístíme do nádoby, přidáme rozmačkaný česnek, na špeku „podělanou“ cibulku a promícháme. V dalším kroku vložíme rozměklé housky (bez mléka), tři žloutky, dva bílky, sůl, pepř, majoránku a důkladně vypracujeme těsto k pečení. Pekáček vymažeme sádlem, vložíme do něj, v rámci možností vytvarovaný, produkt několikanásobného míšení a hnětení. Zde už záleží na osobní preferenci každého z vás, jestli dáte přednost několika menším „knedlíkům“ nebo jednomu masivnímu „bochníku“. Před vložením do vyhřáté trouby nezapomeneme potřít povrch zbylým bílkem. Zabráníme tak zbytečnému vysušení. V průběhu pečení poléváme výpekem a těšíme se na výsledek. Jako přílohu doporučuji br.kaši :-)
Užijte si to! Skvěle chutná i studená. Jen na tu žlutou se prosím vy...... ;-)
Komentářů (22)
|