Po páteční premiérové Recenzi 2.0 (exkluzivní článek již brzy) jsem dostal chuť připravit si k sobotní večeři nějaký lehký a přitom pikantní a pestrý pokrm. O inspiraci se postarala, v nejmenovaném obchodním řetězci nabízená, vanička čerstvé rukoly. I zrodila se z brukve dcérka štíhlá jako proutek a hořkost jí vrozená nejednomu milému peprné chvilky připravila. Já jí zkrotil, olivovým olejem přidusil a čerstvým sýrem zchladil. Dobře jí tak!
Rukola a spol. V názvech rukola a roketa panuje menší zmatek. Jedni tvrdí, že se jedná o totožné rostliny, druzí nesouhlasí. Já patřím do druhé skupiny, ale rád se nechám přesvědčit o opaku. Shodnou se lze na faktu, že rukola i roketa jsou z čeledi brukvovitých. Rukola (Rucola selvatica) má na rozdíl od Rokety (Eruca sativa) výrazně vykrojenější listy. Kromě velmi specifické chuti je rukola i zdraví prospěšná. Údajně čistí játra, krev, obsahuje velké množství vitamínu C a beta-karotenu. V chuti lze zaznamenat lehkou hořkost a pinkantnost s pepřovými tóny. Ty pokračují i ve vůni a přecházejí až do hořčičných odstínů. Tolik mé subjektivní přiblížení, jdeme vařit. Ingredience Rukola (Rucola) – Čerstvé lístky v excelentním stavu pocházejí z Kauflandu. Za legrační cenu 30 Kč si jí domu odnesete pořádnou vaničku. Ta vystačí na salát pro tři až čtyři osoby. Kuřecí maso – 100g kuřecích prsních řízků. Nic víc, nic míň. Cottage sýr – Standardní balení cottage sýru. Pro tuto příležitost doporučuji výrobek od Madety, má vhodnější konzistenci. Zrníčka vysrážené sýrové hmoty „plavou“ v husté smetaně. Olivový olej – Extra virgine. Sušená rajčata – Klasika, mohou být v bylinkovém nálevu. Cherry rajčata – Aktuálně jsou na trhu marocká extraSladká, doporučuji. Mozzarella – Postačí klasická, z kravského mléka. Pečivo na tousty – Ciabata apod. Já použil dřevorubecký chléb stejně jako zde. Balsamikový ocet a piniové ořísky (více v tipu na zlepšení).  Postup přípravy V první fázi si nakrájíme maso na kostičky a orestujeme ho na kapce olivového oleje. Hotové osolíme a dáme vychladnout. Kořenit doporučuji pouze lehce solí resp. tímto (Fairtrade chilli sůl v mlýnku). Očistíme (omyjeme a osušíme) lísky rukoly, nakrájíme si sušené rajčata na kousky cca 1,5 x 1,5 cm. Stejně si připravíme i cherry rajčátka a mozzarellu. Cottage sýr smícháme s polévkovou lžící olivového oleje. Všechny suroviny opatrně promícháme. To je nejlepší udělat rukou, jen tak se dá zabránit nadměrnému poškození lístků rukoly a rozmačkání dalších ingrediencí. Dáme vychladit do lednice. V troubě zapnuté na gril si dáme opéct několik toustíků pokapaných česnekovým olivovým olejem (samozřejmě lze použít i ten bez příchuti). Tipy na vylepšení Každý recept má určitý prostor pro účelnou modifikaci. V tomto případě doporučuji vyzkoušet následující obměny a vylepšení. Hotové orestované maso zakápneme balzamikovým olejem. Dalším krokem může být namíchání rukoly s lísky mladého špenátu. Pod posledním upgradem se skrývajá aditivum ve formě piniových oříšků. Toť vše, dobrou chuť!  Při procházce trávou jsem narazil na:
RECEPT: Šílenosti z gurmetí kuchyně RECEPT: Kuřecí srdéčka v parmezánu RECEPT: Thajská lehce pikantní desetiminutovka RECEPT: Sváteční kachna s šouletem RECEPT: Skopové kotletky na česneku FOTORECEPT: Svíčková na smetaně Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-) badge = ' '; document.writeln(badge);
|