RECEPT: Rukola aneb Co se děje v trávě
Pondělí, 04 Červen 2007 00:00

RECEPT: Rukola aneb Co se děje v trávěPo páteční premiérové Recenzi 2.0 (exkluzivní článek již brzy) jsem dostal chuť připravit si k sobotní večeři nějaký lehký a přitom pikantní a pestrý pokrm. O inspiraci se postarala, v nejmenovaném obchodním řetězci nabízená, vanička čerstvé rukoly. I zrodila se z brukve dcérka štíhlá jako proutek a hořkost jí vrozená nejednomu milému peprné chvilky připravila. Já jí zkrotil, olivovým olejem přidusil a čerstvým sýrem zchladil. Dobře jí tak!

 

Rukola a spol.

rukola a roketaV názvech rukola a roketa panuje menší zmatek. Jedni tvrdí, že se jedná o totožné rostliny, druzí nesouhlasí. Já patřím do druhé skupiny, ale rád se nechám přesvědčit o opaku. Shodnou se lze na faktu, že rukola i roketa jsou z čeledi brukvovitých. Rukola (Rucola selvatica) má na rozdíl od Rokety (Eruca sativa) výrazně vykrojenější listy.

Kromě velmi specifické chuti je rukola i zdraví prospěšná. Údajně čistí játra, krev, obsahuje velké množství vitamínu C a beta-karotenu. V chuti lze zaznamenat lehkou hořkost a pinkantnost s pepřovými tóny. Ty pokračují i ve vůni a přecházejí až do hořčičných odstínů. Tolik mé subjektivní přiblížení, jdeme vařit.


Ingredience

Rukola (Rucola) – Čerstvé lístky v excelentním stavu pocházejí z Kauflandu. Za legrační cenu 30 Kč si jí domu odnesete pořádnou vaničku. Ta vystačí na salát pro tři až čtyři osoby.

Kuřecí maso – 100g kuřecích prsních řízků. Nic víc, nic míň.

Cottage sýr – Standardní balení cottage sýru. Pro tuto příležitost doporučuji výrobek od Madety, má vhodnější konzistenci. Zrníčka vysrážené sýrové hmoty „plavou“ v husté smetaně.

Olivový olej – Extra virgine.

Sušená rajčata – Klasika, mohou být v bylinkovém nálevu.

Cherry rajčata – Aktuálně jsou na trhu marocká extraSladká, doporučuji.

Mozzarella – Postačí klasická, z kravského mléka.

Pečivo na tousty – Ciabata apod. Já použil dřevorubecký chléb stejně jako zde.

Balsamikový ocet a piniové ořísky (více v tipu na zlepšení).

 

Image


Postup přípravy

jednaV první fázi si nakrájíme maso na kostičky a orestujeme ho na kapce olivového oleje. Hotové osolíme a dáme vychladnout. Kořenit doporučuji pouze lehce solí resp. tímto (Fairtrade chilli sůl v mlýnku).

jednaOčistíme (omyjeme a osušíme) lísky rukoly, nakrájíme si sušené rajčata na kousky cca 1,5 x 1,5 cm. Stejně si připravíme i cherry rajčátka a mozzarellu. Cottage sýr smícháme s polévkovou lžící olivového oleje.

jednaVšechny suroviny opatrně promícháme. To je nejlepší udělat rukou, jen tak se dá zabránit nadměrnému poškození lístků rukoly a rozmačkání dalších ingrediencí. Dáme vychladit do lednice. V troubě zapnuté na gril si dáme opéct několik toustíků pokapaných česnekovým olivovým olejem (samozřejmě lze použít i ten bez příchuti).

 

Tipy na vylepšení

tipy na zlepseniKaždý recept má určitý prostor pro účelnou modifikaci. V tomto případě doporučuji vyzkoušet následující obměny a vylepšení. Hotové orestované maso zakápneme balzamikovým olejem. Dalším krokem může být namíchání rukoly s lísky mladého špenátu. Pod posledním upgradem se skrývajá aditivum ve formě piniových oříšků. Toť vše, dobrou chuť!

Image

 

Při procházce trávou jsem narazil na:

RECEPT: Šílenosti z gurmetí kuchyně

RECEPT: Kuřecí srdéčka v parmezánu

RECEPT: Thajská lehce pikantní desetiminutovka 

RECEPT: Sváteční kachna s šouletem

RECEPT: Skopové kotletky na česneku

FOTORECEPT: Svíčková na smetaně

 

 Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

badge = 'Linkuj si !'; document.writeln(badge); pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Gábi  - Fotečka
    Nevím jak salát, ale ta poslední fotka je suprová;)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Fotka a salat
    Gabi: Aspon, ze fotka se libi:) Doporucuji zakoupit baleni rukoly a zkouset a zkouset. Pouzit ji lze jak syrovou, tak ve stavu "lehce" tepelne upravenem. Kazdy si prijde na sve :-)
  • pixy
    Jojo, rukole se da vic nez prijit na chut. Posledni dobou hodne ujizdim na oblozenych chlebech/sendvicich s rukolou (chystam se o tom napsat k sobe na blog, tak podrobnosti nekdy tam).
  • Jednorožec
    Připojuji zde pár řádků o rukole, které jsem nedávno napsal na blog Vrba - tam to víceméně zapadlo mezi politickými tématy, kterými se tam ukájejí a které mě nijak nebaví. Polníček / lamb's lettuce jsem jeden rok pěstoval, ale nikomu to moc nechutnalo. Tím polníčková aféra na mé zahradě neslavně zhasla. Rukola / rocket je něco jiného. Asi před čtvrt stoletím, dávno než se rukola dostala do módy, mě semínka přivezli přátelé z Turecka, kde si na ní pochutnávali. Ani Turecko tenkrát nebyla ještě populární dovolenková země. Z té samé původní zásilky semen si pěstuji rukolu dodnes. Přetrvává prakticky sama. Nechám jí kvést, má estetické krémové kvítky tvaru kříže (cruciferae). Užitečné vosičky je milují. Semení pak volně a bohatě, skoro jako Bill C na nastražené šatky. Pro gurmetklub čtenáře bych tu ještě dodal, že v mírném anglickém podnebí rukola přetrvává venku na zahradě prakticky po celý rok. V zimě je její chuť markantně peprnější a listy jsou tužší, takže jí přidávám do salátů pouze jako koření, nakrájenou na jemné proužky. Nebo tím, na poslední chvíli, okrášlím polévku. V létě, když je jí hojnost, dělám z ní čerstvé "pesto". Jednoduše rozmixuji obrovské množství rukoly s macadamia ořechy, česnekem, parmezánem, bazalkou, panenským oliváčem a solí. Nandám na spaghetti. Pokud možno pojídat pod širým nebem, al fresco.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Rucola
    Jednorozec: Super! Diky za skvely komentar. Zkusenosti s pestovanim jsou cenne a "rukolove pesto" stoji rozhodne za vyzkouseni :-)
Komentářů (5)