RECEPT: Kuřecí srdéčka v parmezánu
Úterý, 13 Březen 2007 00:00

RECEPT: Kuřecí srdéčka v parmezánuUž si ani nepamatuji, kdy jsem publikoval poslední Gurmetí recept. Ten dnešní vznikl omylem paní prodavačky, když mi místo kuřecích krků na vývar navážila půl kila srdíček. Když jsem to doma zjistil, počáteční rozčílení se během chvíle transformovalo do touhy vytvořit něco opravdu neobvyklého. Kuřecí srdíčka v parmezánu s miniškubánky tento požadavek zajisté splňují. Podobnost s vánočním cukrovím je čistě náhodná :-)

 

Motto tohoto receptu

„To cukroví se ti moc nepovedlo..“


Ingredience

Kuřecí srdce – Klasická a vcelku dostupná surovina. Kupujte pouze čerstvé maso a dávejte si pozor, v jakém stavu srdíčka jsou. V mém případě jsem se po očistění dostal na cca 60% původní váhy! Ochráncům zvířat nedoporučuji tento druh vnitřnosti vůbec kupovat. Představa typu: co srdce to mrtvé kuře, by jim mohla podlomit kolena :-)

Olej – Doporučuji použít olivový olej, ale stejně dobře pořídíte s klasickým slunečnicovým i speciálním avokádovým.

Koření – Vystačíte si s pepřem a solí. Já jsem použil Fair Trade kořeněnou mořskou sůl v mlýnku (s pepřem a chilli).

Brambory – Brambory budeme rozvářet na konzistenci potřebnou pro tvorbu škubánků. Není tedy na místě používat varný typ A.

Smetana a máslo – Plnotučná smetana a máslo poslouží ke zjemnění škubánků.

Zázvor – Kousek zázvoru přidáme během restování srdíček.

Parmezán – Postačí i tuzemský Gran moravia. Sýr kupujte pouze čerstvý (ne dehydrovaný) a strouhaný.


Postup přípravy

jednaKuřecí srdíčka opláchneme ve vodě a zbavíme přebytečné tkáně a tuku. Vyskládáme na talíř a osolíme. Zároveň s tím si oloupeme brambory, tyto vložíme do osolené studené vody a dáme vařit. Očistíme si kousek zázvoru a ukrojíme tři tenké plátky velikosti padesátihaléře.

dvaRozehřejeme pánev a do trochy horkého oleje vložíme osušená srdíčka. Restujeme na prudším ohni (odhadem cca 5min) a následně přidáme zázvor a okořeníme Chilli solí. Snížíme výkon hořáku, přikryjeme pánvičku a srdíčka necháme dusit. Někdy stačí 20 minut, ale většinou to trvá déle. Pokud je potřeba, směs podlíváme.

triUvařené brambory rozmačkáme a zjemníme máslem a smetanou. Vypracujeme tvárnou hmotu a z ní připravíme několik kuliček. Srdíčka jsou přiměřeně měkká a kombinace výpeku (na konci necháme přebytečnou vodu odvařit), zázvoru a koření jim dala velmi zajímavou chuť.

ctyriNěkolik nejsympatičtějších srdíček obalíme ve strouhaném parmezánu a vše dohromady servírujeme na talíř (tác). Do prostoru mezi bramborovými miniškubánky opatrně vlijeme trochu výpeku.

Image

Image
 

Toto opravdu není cukroví ;-)

zaverHned v několika případech došlo při ochutnáváni k záměně za belgické pralinky :-) Nechtějte vidět ten pohled, když dotyčný zjistil, že se definitivně nejedná o čokoládový bonbon obalený v kokosu, ale o srdce v parmezánu :-))

Image

 

Diskuze: Opravdu je u toho receptu možná záměna za cukroví? :-)

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Milada
    Dávám Vám bod za originalitu. Takovou divočinu bych sama nevymyslela ;-)
  • Lenka  - Cukrarina
    Začnu šidit svého pejska ;),Wow, to je tedy laskomina !! Srdíčka kupuji tradičně pro pejska, ale díky tomuto receptu ho asi budu šidit ;) Vypadá to báječně. Opravdu originální záležitost, od pohledu bych tipovala, že z marcipánu a čokolády tvořil zručný cukrář ;) Gratuluji k tomuto originálnímu receptu, ale můj pes asi děkovat nebude! ;)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Srdecni zalezitost :-)
    Milada: Divocinu:)) No neni to uplne obvykla kombinace surovin. Nicmene nejvetsi zrada se skryva ve vizualni podobnosti se skladkostmi:)) Lenka: O sizeni psiho clena rodiny mi ani nemluvte:)) Neni to poprve, co jsem jeho oblibenou komoditu zpracoval k obrazu svemu. Ovsem najde se i vyjimka. Jak se vari pro psa a pana zaroven: [URL=http://gurmetklub.cz/recept-kdyz-se-vari-pro-dva-ja-a-pes.html]Recept: Kdyz se vari pro dva - Ja a pes[/URL]
  • DolceVita  - To je mi záhada ;)
    Komentář o šizení pejska jsem psala já ;) Ovšem záhlaví znělo jinak - "Za tento recept můj pejsek nepoděkuje" jsem tam napsala. Asi nějaký šotek internetový zamotal dva komentáře do sebe. Tím pádem ten od Lenky tu není. To jsou mi tedy věci v těch internetových pavučinkách ;)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Tajemstvi webove pavuciny
    DolceVita: Zahada je odhalena:) Mazal jsem spam a omylem i Vas komentar. Nicmene jeho text (ne autora) jsem vydoloval z cache systemu. Jmeno Lenka jsem si musel domyslet:( Zaver? SMRT SPAMU! A Vam se omlouvam za zanonymneni komentare :-)
  • Mandarinka
    Já sice vnitřnosti vůbec nejím, ale u tohohle receptu mi lezou oči z důlku a docela bych měla nutkání ochutnat :-) Kuchařova fantazie je neskutečná! Ps. No jasně, že to vypadá jak cukroví! Nepovedená vosí hnízda zasazená do nepovedeného košíčku z lineckého těsta ;-)
  • jirka  - srdíčka
    jsou věru dobrý model
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Srdce II.
    Mandarinka: :-)) Nepovdena vosi hnizda:) To je ono! Ja porad co mi to pripominalo. Jinak fantazii se meze nekladou a dalsi recept bude jeste o jeden a pul radu "divocejsi" :-)
  • DolceVita  - Je autorem receptu Ondřej sám?
    Pokud je to tak, jak si myslím, tak hluboce smekám a to až ke kotníčkům ;) Originalita se cení !! Autorova manuelní zručnost při hrátkách s tímto receptem je zřejmá i letmým pohledem ;)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Autenticnost
    DolceVita: No samozrejme, ze jsem vse uvaril a vymyslel sam:) Jsem totiz dusi velky experimentator a jelikoz tvorim zasadne bez kucharky, obcas se mi na taliri urodi podobna "divocina" :-)
Komentářů (10)