RECEPT: Houby, houby a trochu toho hovězího
Pátek, 28 Září 2007 00:00
RECEPT: Houby, houby a trochu toho hovězíhoPoslední dva týdny byly doslova „na houby“. Přesněji řečeno na houbách. Měl jsem možnost pracovat s dvakrát čtyřmi kilogramy toho nejlepšího, co lze najít v lesním porostech v okolí Kladna. Co s takovým množstvím hub? Mohu vám prozradit, že ani zdřevnatělá nožka „zasloužilého kozáka“ nepřišla nazmar. To vše bez zavařování a zamrazování. Snědeno, vychutnáno, uklizeno.

 

Co budete potřebovat

Houby – Hřibovité jedlé houby v libovolném množství. Jestli jich bude 1:1 s masem, je čistě otázka vašich chuťových preferencí a představ. Já jimi rozhodně nešetřil.

Hovězí maso – Kouzelný kilogramový kousek kližky z místního řeznictví. Použít lze přirozeně i jiný typ hovězího, ale v tomto případě bych doporučoval držet se mého „předpisu“.

Víno – Možná si nezaslouží samostatnou kolonku, možná ano. Na výše uvedené množství surovin budeme potřebovat asi decilitr suchého vína. Doporučuji suchý, moravský Sauvignon s kopřivovými tóny .

Smetana – Asi tři polévkové lžíce plnotučné smetany na zjemnění.

Koření – Pepř, sůl, čerstvá celerová a petrželová nať.

Doprovodná zelenina – Dvě větší cibule a dva stroužky česneku.



Postup přípravy

receptOčistíme si houby. Klobouky dáme stranou a nohy nakrájíme na menší kousky. Stejně se zachováme k hovězí kližce - porcujeme na kostky 4 x 4 centimetry. Když už budeme mít nůž v ruce, nakrájíme si na středně jemno i cibulku a předem rozmáčklé stroužky česneku.

receptPřipravíme si „papiňák“. Bez něj to bohužel nepůjde, kližku potřebujeme trochu „převařit“ a nechat rozpadnout. V hrnci si rozehřejeme tuk (olej nebo sádlo), vložíme díl cibule a po chvíli i maso. Restujeme, maso se tím zatáhne a trochu změní barvu. Přidáme zbytek cibule a nakrájené nohy z hub. Pokračujeme v restování, osolíme, opepříme. Za minutku přidáme přiměřené množství vody a dáme „papinit“ :-)

receptMaso se bude dělat cca 80-90 minut. Pozor, záleží na kvalitě vstupní suroviny. Tento čas se může trochu lišit. V mezidobí nakrájíme zbytek hub na středně velké kusy a připravíme hlubší pánev. Houby lehce orestujeme, přidáme dva stroužky česneku, podlijeme vínem a necháme dusit na mírném ohni.

receptHovězí kližka je uvařená a rozpadající se vazivo vytváří pojivo mezi dalšími složkami (rozvařená cibule a nohy z hub). Lehce podušenou směs s klobouky smícháme s masovým základem, zjemníme dvěma lžícemi smetany. Dochutíme nakrájenou petrželovou natí a necháme spojit chutě.

 

Podáváme 

podavameCo s finálním produktem uděláte je čistě na vás. Můžete si ho vyfotit v sexy misce, ale já ho doporučuji podávat na opečeném toustu se sklenkou, již použitého, Sauvignonu. Podivná kombinace? Jak se to vezme. Kopřiva ve víně si docela rozumí s čerstvou petrželovou natí a celý pokrm působí velmi vyváženě a potěší nejednoho „chuťového tuláka“.

Dobrou chuť při houbových experimentech :-)

 

Image

Image

Image

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

 

Přidat komentář
  • DolceVita  - Houby, kam se podívám :-)
    Ale pohled je to krásný :-) Jestli v lese ještě něco hřibů zbylo, zítra si na nich pochutnám. Nějak jsem poslední dny neměla na tu přírodu čas. Možná i na tento recept dojde! Díky za svůdný článek s vůní lesa.
  • LokoN  - Dobre to bylo
    Chtel bych varovat ty, kteri si to chteji dat treba s knedlikem - stavy je dost malo, je tedy potreba znasobit davku v kroku 3 =)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Houby a zase ty houby
    DolceVita: Jsou vsude.. to mate pravdu. Pokud se ted trochu teply, chystam se na dalsi zne :-) Prezentovany recept je dalsi "divocinka". Tri nasupy testovin se sametove jemnou houbovou omackou vystridaly do krehka varene kureci zaludky na houbach a houbova polevka. Fotit to nestiham.. tak aspon tahle "ujetinka":) LokoN: Diky za feedback:) Knedlik nebrat! Vysledna konzistence je idealni prave tak "na toustik" ;-)
  • Ondrej K  - CO nejdriv?
    To je tezke, vybrat nejaky receptik s houbami... Zase tak dlouho nevydrzi a porad se jist nedaji. DIky za tip
  • DolceVita  - :-)
    "Ujetinka" mi dává inspiraci :-) Kuřecí žaludky mám ráda, bohužel u nás doma jsem sama (vnitřnosti tohoto druhu nějak ostatní do labužnických výšin netáhnou). A protože jsem nyní chvilku doma sama, tak si je rozhodně nenechám ujít :-) Díky!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Houby a zase ty houby
    Ondrej K: Co driv?:) Nejdriv udelat klasiku - houbovku, bramboracku.. smazenici no a jako bonus nejakou "ujetinku":) DolceVita: S kurecimi zaludku "narazim" i ja.. a to tak, ze velmi casto. Nicmene pri spravne uprave se jedna o velmi delikatni maso a jen kvuli nekolika ohrnutym nosum jej nehodlam vyradit z jidelnicku:)
  • marie
    ještě jsem to nedělala ale udělám vypadá to lákavě . Díky
  • Guest
    fůůůj..vypadá to dobře ale houby jsou :-! bez urážky...
  • alena
    vypadá to hezky..otázka je jak to chutná...
  • Jana
    Houby sice nejim,ale vypadá to hezky
  • DENISA
    DEJTE TO SEM!!!!!!!!!!!
Komentářů (11)