Po odmlce způsobené malým putováním po krásách naší milé vlasti se vracím s jednoduchým receptem na jednu z mých nejoblíbenějších polévek. Silný hovězí vývar se zeleninou. Nenáročný na ingredience, s vysokými požadavky na dobu přípravy, jejíž větší část se naštěstí obejde bez vaší asistence. Přeji vám dobrou chuť. Upozornění: Masox, Maggi i Vegetu zanechte prosím před domovními dveřmi.
Proč hovězí vývar Miluji polévky. Od vývarů přes všemožné krémy až k hutným bramboračkám a dršťkovým specialitám. Stejně jako jinde, i u polévek platí, že méně je někdy více. Přeplácané tekutiny tisíce a jedné chuti téměř vždy prohrávají s precizovanou jednoduchostí. Tak je tomu i u dnešního hovězího vývaru. Ingredience Hovězí maso Oblíbené řeznictví je zavřené a nezbývá, než navštívit Tesco. Zdejší nabídka „vývarotvorných“ masných produktů by potěšila leda amatérského vegetariána. Z nouze sahám po půl kilogramu hovězího boku a v duchu si opakuji tradiční: Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí. Nicméně „jde to“ i bez morkových kostí či oháněk, které jsou mimochodem pro vývar tím nejlepším základem. Zelenina Přesný poměr jednotlivých druhů zeleniny je závislý na chuťových preferencích každého z vás. Tentokrát jsem narychlo posbíral dvě větší mrkve, stejné množství petržele, jeden menší celer, jednu větší cibuli a dva tenoučké pórky. Koření Všechna práce zůstává na zelenině. Jediné, co jsem přidal, bylo několik kuliček pepře a přirozeně i potřebné množství soli. Kdo chce na konci vylepšovat celerovou resp. petrželovou natí, nikdo mu v tom samozřejmě nebrání :-) Postup přípravy Očistíme si zeleninu (pórek si můžeme nechat až na později). Do velkého hrnce natočíme přiměřené množství studené vody (v mém případě odhaduji tak 3 litry) a vložíme do něj maso, mrkev, petržel, cibuli a celer. Celý obsah přivedeme k varu a následně necháme táhnout klidně tři hodiny. Během vaření nezapomeňte sebrat na povrchu se objevující sraženiny. Zakoupené hovězí žebírko obsahovalo jak čisté maso, tak tlusté a kus kosti. Je proto logické, že se nám bude oddělovat tuk. Nicméně v množství, které je akceptovatelné a já bych řekl dokonce požadované. Po cca 90 minutách vaření z polévky vyndáme všechnu zeleninu a pokračujeme jen s masem. Po uplynutí zbylého času vyndáme i maso. Zbavíme ho přebytečného tuku a zachováme pouze libové kousky. V tuto chvíli do vařícího vývaru vložíme očištěné a na cca 7 cm dlouhé kousky nakrájené pórky. Po cca 10 minutách je pórek hotový – lehounce křupavý, ale zároveň měkký a zbavený „cibulové agresivity“. K dokončení stačí nakrájet vařenou mrkev a petržel, vše nechat prohřát v hrnci. Servírujeme do hlubokého talíře a zdobíme kouskem uvařeného masa. Dobrou chuť Mrkev i petržel jsou krásně měkké. Voňavý, lehce křupavý pórek a kousek masa pak dotvářejí celkový výraz polévky a dávají na výběr mezi konzumací silného vývaru a pauzou v podobě mlsání masa se zeleninou. A ta vůně...   Podobné polívkově laděné recepty RECEPT: Velejemný květákový krém RECEPT: Brokolicový krém RECEPT: SkoroKulajda s čerstvým koprem RECEPT: Když se vaří pro dva – já a pes Jak to vidí čtenáři? Modifikací je tisíc a jedna jako bonus :-) Jak děláte vývar vy? Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
|