RECEPT: Die Suppe – Hovězí potěšení
Pondělí, 02 Červenec 2007 11:36

RECEPT: Die Suppe – Hovězí potěšeníPo odmlce způsobené malým putováním po krásách naší milé vlasti se vracím s jednoduchým receptem na jednu z mých nejoblíbenějších polévek. Silný hovězí vývar se zeleninou. Nenáročný na ingredience, s vysokými požadavky na dobu přípravy, jejíž větší část se naštěstí obejde bez vaší asistence. Přeji vám dobrou chuť. Upozornění: Masox, Maggi i Vegetu zanechte prosím před domovními dveřmi.

 

Proč hovězí vývar

receptMiluji polévky. Od vývarů přes všemožné krémy až k hutným bramboračkám a dršťkovým specialitám. Stejně jako jinde, i u polévek platí, že méně je někdy více. Přeplácané tekutiny tisíce a jedné chuti téměř vždy prohrávají s precizovanou jednoduchostí. Tak je tomu i u dnešního hovězího vývaru.


Ingredience

Hovězí maso

Oblíbené řeznictví je zavřené a nezbývá, než navštívit Tesco. Zdejší nabídka „vývarotvorných“ masných produktů by potěšila leda amatérského vegetariána. Z nouze sahám po půl kilogramu hovězího boku a v duchu si opakuji tradiční: Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí. Nicméně „jde to“ i bez morkových kostí či oháněk, které jsou mimochodem pro vývar tím nejlepším základem.

Zelenina

Přesný poměr jednotlivých druhů zeleniny je závislý na chuťových preferencích každého z vás. Tentokrát jsem narychlo posbíral dvě větší mrkve, stejné množství petržele, jeden menší celer, jednu větší cibuli a dva tenoučké pórky.

Koření

Všechna práce zůstává na zelenině. Jediné, co jsem přidal, bylo několik kuliček pepře a přirozeně i potřebné množství soli. Kdo chce na konci vylepšovat celerovou resp. petrželovou natí, nikdo mu v tom samozřejmě nebrání :-)


Postup přípravy

jednaOčistíme si zeleninu (pórek si můžeme nechat až na později). Do velkého hrnce natočíme přiměřené množství studené vody (v mém případě odhaduji tak 3 litry) a vložíme do něj maso, mrkev, petržel, cibuli a celer. Celý obsah přivedeme k varu a následně necháme táhnout klidně tři hodiny.

dvaBěhem vaření nezapomeňte sebrat na povrchu se objevující sraženiny. Zakoupené hovězí žebírko obsahovalo jak čisté maso, tak tlusté a kus kosti. Je proto logické, že se nám bude oddělovat tuk. Nicméně v množství, které je akceptovatelné a já bych řekl dokonce požadované.

triPo cca 90 minutách vaření z polévky vyndáme všechnu zeleninu a pokračujeme jen s masem. Po uplynutí zbylého času vyndáme i maso. Zbavíme ho přebytečného tuku a zachováme pouze libové kousky. V tuto chvíli do vařícího vývaru vložíme očištěné a na cca 7 cm dlouhé kousky nakrájené pórky.

ctyriPo cca 10 minutách je pórek hotový – lehounce křupavý, ale zároveň měkký a zbavený „cibulové agresivity“. K dokončení stačí nakrájet vařenou mrkev a petržel, vše nechat prohřát v hrnci. Servírujeme do hlubokého talíře a zdobíme kouskem uvařeného masa.

 

Dobrou chuť

dobrou chutMrkev i petržel jsou krásně měkké. Voňavý, lehce křupavý pórek a kousek masa pak dotvářejí celkový výraz polévky a dávají na výběr mezi konzumací silného vývaru a pauzou v podobě mlsání masa se zeleninou. A ta vůně...

Image

Image 

 Image

 

Podobné polívkově laděné recepty

RECEPT: Velejemný květákový krém

RECEPT: Brokolicový krém

RECEPT: SkoroKulajda s čerstvým koprem

RECEPT: Když se vaří pro dva – já a pes

 

Jak to vidí čtenáři?

Modifikací je tisíc a jedna jako bonus :-) Jak děláte vývar vy?

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • kachna
    Uzasne fotografie, jako vzdy. Jeden dotaz - proc sbirat srazeninu na povrchu vyvaru? Vzdyt je to jen srazena bilkovina...
  • Ritchie  - Na polévku s vidličkou
    Věřím tomu, že jste si polévku náležitě vychutnával, protože sníst ji vidličkou to není jen tak. ;-) Chybějící lžíce zcela upoutala mou pozornost...
  • Guest  - Narocnost
    Tak na takovou polevku by hned tak nikdo neprisel, gratuluju k objevu Ameriky...
  • mn
    To snad není možné, v sobotu jsem takový vývar dělal a ještě ke všemu jsem nadával, že nemůžu sehnat morkové kosti a oháňku! A nakonec jsem skončil také u žeber, akorát že ne z Tesca, ale z jiné superkrabice. Já to napřed ještě pekl, pak teprv do vody.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Die Suppe II.
    kachna: No treba z duvodu, ze to na cistem vyvaru nevypada zrovna moc pohledne:) Ritchie: Gratuluji k prvnimu mistu:) Doufal jsem, ze se nekdo ozve a bude reklamovat nepritomnost lzice:) Takze chybi tam zamerne. Guest: Ale no tak. Od kdy musi byt recept superObjevny a extraNarocny? Pokud prahnete po experimentech, v sekci Recepty jich je dost:) A pokud touzite po ctyrchodovem menu, tak si pockejte, taky na nej prijde ;-) mn: No aspon vidim, ze v tom nejsem sam. V mych oblibenych reznictvich jsou kosti a obcas i ohanka dennim zbozim:) Problem je, kdyz po tom vsem zatouzite v nedeli odpoledne:( Jinak, kdyz delam vyvar z kosti, tak je take nejdriv pecu, na chuti se to rozhodne projevi. Ale s tim kouskem zebra se mi nechtelo spinit pekacek.
  • mn
    V mém okolí bohužel nejsou řeznictví nic moc, nebo o nich nevím. Kdepak jsou ta vaše oblíbená? V Praze, na pravém břehu Vltavy?
  • Julie  - Vývar
    Ondro, tenhle vývar vypadá prostě báječně letně, a ta vidlička sedí-tahle polévka se dá i "krájet" a "napichovat". Já přidávám v létě i různé natě - hlavně čerstvý libeček a "různý petrželky" a celý stroužek česneku. S hovězí oháňkou naprosto souhlasím. Pěnu určitě nesbírám, nechávám vývar dlouho táhnout a pěna se rozvaří do hnědé sraženiny, kterou je teprve možné vybrat nebo nechat v polévce. Taky někdy nakonec přidávám lehce na másle osmahnutou mrkev, pustí nááádhernou barvu a ve vývaru dělá barevné i chuťové zázraky... Jo a připojuju se s prosbou o fotku Gurmetího pejska, který figuruje ve výše zmíněných odkazech. Díky za další inspiraci, fotky jsou úžasný.
  • Iva
    já dělám vývar velmi podobně a neodmyslitelnou přísadou je u mě stoužek česneku a hlavně stonek čerstvého libečku, bez něj to u nás není ono - asi vzpomínky na babiččiny polívky, kdy obešla zahradu, vytáhla ze země mrkvičku, tu utrhla libeček, tu celerovou nať a výsledek byl vždy báječný, cítím tu chuť na jazyku
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Hovezi poteseni II.
    mn: Ja jsem z Kladna, takze pravy breh Vltavy me nechava klidnym. Ale jistou, byt omezenou, zkusenost mam z reznictvi mezi Andelem a Ujezdem (po leve strane pri ceste na ujezd). Velky vyber masa, slusne ceny i cerstvost:) Jmeno si ale bohuzel nepamatuji. Julie: Presne jsi to vystihla. Lehky, letni hovezi vyvar:) Modifikacim se meze nekladou. Spetka libecku by rozhodne neuskodila, srazeninu nee.. zbytecne by polevku kalila:( Iva: Babicciny polivky.. to byla (a nastesti jeste trosku je) doba.. S libeckem mate pravdu, neni vhodnejsiho jidla, kam by se hodilo pridat listecek libecku, nez polevka z hoveziho vyvaru:) Az sezenu kosti resp. ohanku, pripravim Hovezi vyvar 2.0 :-))
  • mn
    Aha, mylně jsem tu Prahu odhadoval podle recenze na Mozaiku. Třeba dá tip nějaký jiný Pražák.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Reznictvi
    mn: Tak z Kladna do Prahy je bliz nez ze Zlicina na Mustek:) S reznictvim snad pomuze nekdo z ctenaru.
  • Mandarinka
    Foto je úžasné a inspirující k oblíznutí obrazovky. K postupu přípravy vývaru nemám připomínky, leč k polévce jako takové bych dvě menší měla. Za prvé - ty bylinky by ji určitě rozzářily, nejenom libeček, ale třeba i pažitka nebo kadeřavá petrželka. Za druhé - proč vařit kořenovou zeleninu 90 minut? Pokud by to mělo být jako zeleninový vývar a zelenina už se dál nekonzumovala, tak klidně, ale takovým dlouhým varem se zbytečně zbavuje vitamínů včetně své specifické chuti a navíc je při jídle rozvařená, čili blemtavá. Osobně bych preferovala zeleninu uvařenou al dente.
  • Mandarinka
    Jo, ještě jsem chtěla dodat, že souhlasím s Ondřejem: sraženinu samozřejmě sbírat. Také proto je jeho vývar čirý a nádherné barvy a nevypadá jak mléčná polévka.
  • Jednorožec
    Tak jste mně vyhecoval! Příklady táhnou. Krom toho je zde blbé léto a takováhle polívka je náplast a balsám na čvachtavou šeď, řekl jsem si. Vyjel jsem asi dvě míle k řezníkovi - chová svůj vlastní dobytek tradičními methodami. Hrdě mi oznámil, že i obilí si pěstuje sám. Přinesl jsem domů hovězí "shin" (šimpán? část nohy pod kolenem), kterou mě mistr rozříznul na 3 díly, aby se mě to vešlo do hrnce. Celkem, i s kostí, to bylo 4 kila, za 5.30 liber (řekněme 220 kaček?). Byl jsem cenou příjemně překvapen. Morku plno. Pochutnáme si několikrát my a naši psi budou mít povyražení z kostí. Mimochodem, do čista ohryzané kosti nechávám ostentativně povalovat před vchodem do našeho domu - výstraha všem potenciálním zlodějíčkům. Tři mouchy jednou ranou kostí! Not bad at all. Jen jedna připomínka k receptu: Jelikož jsem, jako zdejší boss, zastáncem školy "sbírat pěnu", přidávám zeleninu a koření až po asi první půlhodině varu, během níž se toho na povrchu sráží nejvíc. Zelenina a kuličky pepře, atp. při sbírání překáží.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Hovezi poteseni III.
    Mandarinka: Bylinky na ozdobu by urcite neskodily. Ale nejak jsem mel takovou predstavu, ze udelam neco jednoducheho bez "ozdob" (i chutovych). Vareni zeleniny v radu 90min take neni nutne. Ja chtel, aby mrkev a petrzel byly mekke "k ukrojeni lzici":) Al dente mel byt jen porek. Pristi verze polevky bude modifikovana a.... nechte se prekvapit:) Jednorozec: Silny hovezi vyvar je vselek:) Jen odbocka pro citatele [B]mn[/B], zde je tip na dobre reznictvi.. ale bohuzel trochu z ruky:) Kosti jako zabezpecovaci zarizeni, to slysim poprve. Nicmene ve spojeni s patricne motivovanym psem bych Vam jako pojistovak dal klidne slevu na pojistnem :-)) Opozdene pridani koreni a zeleniny (po sebrani srazenin) je velmi prakticke, diky:)
  • Alex Juchelka  - Proc sbirat srazeninu na povrchu vyvaru?
    Jeden z hlavních důvodů je IMHO kvůli čistotě vývaru. Totéž platí pro zázaz míchání při vaření...
  • Jednorožec
    [B]Vývar voněl a chutnal[/B] prvotřídně. Měli jsme ho jen tak, bez zavářky, coby "beef tea". Navrch posekaná petrželka. Maso jsme pojídali zvlášť, studené, se salátem. Mírně česněková vinaigrette, původně určená pro míchaný salát, k masu výborně pasovala. Plánuji tedy na zítřek vědomě plátky masa podávat se šalotkovou vinaigrette zálivkou. Ruku na srdce, maso potřebuje dost podržet, odevzdalo hodně vývaru!
  • Guest  - Pěnu nesbírat!
    Zbytečně se zbavujete cenných bílkovin, dlouhým varem se pěna téměř rozvaří a zmizí. A navíc, pokud vaříte morkové kosti nebo maso s kostí, stejně vývar musíte přecedit. Do cedníku dejte tlustou vrstvu papírových utěrek, přes to polévku přelijte, zbylé nečistoty se zachytí a vývar je super! Zeleninu přidám tak v půlce varu, ale pak ji vyhodím, protože je moc měkká a není k jídlu. Na másle osmažím novou, čestvou. Tím smažením mrkvička ještě přidá barvu a na to přecedím vývar. Hana
  • Guest
    [I]Zbytečně se zbavujete cenných bílkovin[/I] Já teda osobně ne. Pěnu samozřejmě sbírám, dávám do misky a pak, vychladlou, svým psům. Se zeleninou máte pravdu. Ta rozvařená také skončila v našich psících. Těm je to fuk!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Hovezi poteseni IV.
    Jednorozec: Je to tak, maso je po dlouhem vareni dost chutove "vysisovane" a je mu treba trochu pomoci. A beef-tea? To je presne to co, na silnem vyvaru zboznuji. Pomalu ho usrkavat z kameninoveho hrnku:) Guest: Diky za tipy! Mekka zelenina pro me neni problem. V teto verzi byla dokonce pozadavkem, verte nebo ne.. mne chutna:) Alex Juchelka: Souhlasim.
  • Lunruj  - pěna
    no když tam hodíte jalovčinky, tak se polévka docela pročistí PS: samozřejmě pokud máte rádi jalovcovou chuť ;-)
  • Guest  - zelenina
    Já tedy zeleninu vařím až do roztrhání těla, ale pak ji hodím psovi a do hotové polévky dám novou. Kromě mrkve, celeru a cibule dávám do vývaru také další kusy zeleniny, které se mi průběžně hromadí v mrazáku - nejčastěji jsou to košťály brokolice, zelí a květáku. Dřív jsem je vyhazovala, teď s nima zesiluju vývar. Překvapilo mě, že nikdo nepoužíváte šafrán? Já dávám kromě soli a pepře ještě ten.
  • salam  - Mňam !
    Jýá jsem v březnu vařil něco podobného - žena byla v porodnici, tak jsem se ji rozhodl při návratu uvítat hardcore vývarem. Asi tři kila masa a kostí jsem "vařil" 16 hodin těsně pod bodem varu ve čtyřech litrech vody, jen osamělá bublinka občas vyplavala na hladinu. Maso poté snědl pes (ne najednou) a výsledkem byly necelé dva litry krásně jantarové tekutiny, kterou žena okamžitě po návratu z porodnice vypila a usnula :-)
  • salam  - Oprava
    Tady je vidět, v jakém stavu jsem příjezd rodiny z porodnice očekával a co všechno a v jaké kvalitě si z toho týdne, kdy jsem byl doma sám, pamatuji :-) Vývar totiž nebyl z hovězího, ale ze dvou slepic.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Kruti vyvar
    salam: Zrovna minuly patek jsem si od reznika prinesl kruti kostru a kridlo v urne cene 31 Kc a navaril z toho pres 3 litry fascinujiciho zakladu:) Doplneno bylinkami a zeleninou... lahoda.. lahudecka:)
Komentářů (25)