RECEPT: Bramborová mánie
Neděle, 20 Srpen 2006 00:00
RECEPT: Bramborová mánieVíte, co se stane, když se v kuchyni sejde půl druhého kilogramu brambor, v ledničce  kousek klobásy, hrst parmezánu a člověk dostane chuť na něco „rafinovaného“? Propukne bramborová mánie! Jelikož se jednalo o brambory „nového typu“, rozhodl jsem se je připravit ve slupce zcela neobvyklým způsobem. Brambory zastaly roli „masa“ i přílohy. Zapékaný pikantní brambor a jeho bazalkové bratrstvo vás vítají. Dobrou chuť!

 

Ingredience


Brambory

hrnecPoužil jsem rané brambory zakoupené v klasické síťce – váha 1,5 Kg. Ideální je, pokud se vám podaří namíchat menší brambůrky na přílohu a větší kusy pro přípravu hlavní části pokrmu.

Image 

 

Klobása a sýr

syrV tomto případě se jedná o španělskou klobásu Chorizo. Svou pikantní „fermentovanou“ chutí dodá pokrmu „šmrnc“. Úlohu sýra převzal v dnešním receptu můj oblíbený Gran Moravia s asistencí dva dny prošlé mozzarelly.

Image

 

Bylinky a olej

Na přípravu bazalkových brambor byla použita hrst čerstvé bazalky a přiměřené množství panenského olivového oleje.

Image 

 

Postup přípravy

  1. Brambory pečlivě očistíme a dáme ve slupce vařit (do studené vody). V mezičase si připravíme bazalku a nakrájíme klobásu.
      
  2. Brambory je třeba pečlivě kontrolovat - nesmí se rozvařit. Když dosáhneme správného stupně uvaření, slijeme vodu a brambory necháme chladnout.
     
  3. Menší exempláře dáme stranou, větší podélně rozřízneme a na oleji lehce osmahneme. Troubu přepneme do „polohy“ gril. Opečené půlky brambor opepříme, osolíme, poklademe kolečky klobásy, plátkem mozzarelly a dáme zapéct.
     
  4. V dalším kastrůlku si rozehřejeme olivový olej a vložíme do něj zbylé brambory. Decentně opečené je posypeme čerstvou bazalkou a necháme na mírném ohni „spojit chutě“. Ve finále brambory opatrně obalíme v parmezánu a servírujeme na talíř.


Image

 

priborTakto připravenou přílohu doplníme zapečeným „chorizo“ bramborem a podáváme. Dobrou chuť!

 

 Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

Přidat komentář
  • Martin.d  - Trochu moc brambor
    vypada to zajimave.. ale brambory s brambory.. To je neco jako chlebova pochoutka ;-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Bramborová mánie..
    Bohužel nebylo k dispozici nic jiného než brambory :-)
  • iva  - brambory nevadí... :)
    diky za inspiraci, ja strasne rada delam zapeceny brambory na vice zpusobu, tak tohle taky urcite vyzkousim...
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Brambor..kam oko dohledne
    iva: Za zkousku nic nedate. Nicmene tento recept doporucuji jen skalni bramborofilum:)
Komentářů (4)