Restaurace Village je sesterským podnikem již recenzovaného Starého Kladna. Základní myšlenka, poskytnout nadstandardní služby v čele s kvalitní obsluhou, zůstává. Jak se liší realita od záměrů majitele si povíme v následujících řádcích. Musím předeslat, že relativní nadšení z první návštěvy vystřídal kotrmelec opilého artisty.. škoda. Příště bych poprosil o žíněnku.
Lokalita Village je situována do jedné z horších kladenských čtvrtí, do místa, kam bych se po setmění bál dopravit jinak než vozem. Blízké hornické sídliště a navazující poldovácké ghetto, to není dobrá adresa. Příjemná večeře jako zakončení romantické procházky nepřichází v úvahu, bohužel.
Interier Tmavé dlaždice na podlaze a světlé vymalované stěny s kamennými „historizujícími“ artefakty dopňují krbová kamna a rozebraný příborník (teda aspoň to tak vypadalo), z poloviny použitý jako hlavní pult, z druhé jako zavěšená dekorace. Toalety poskytují komfort i čistotu. Menší problém vidím v malém množství neprakticky umístěných věšáků, a naopak sympatie plynou k čistoskvoucím, dokonale vyžehleným ubrusům.

Obsluha První rozpor. Stejně jako ve Starém Kladně, si i ve Village potrpí na obsluhu “na úrovni”. A tady vidím malinko problém. Přílišná strojenost a snaha být “dokonalý” občas působí uměle a skřípá jako vrátka na vesnickém hřbitově. Ano, všichni se snaží vyhovět, ale nejde to úplně “do pohody”. Při první návštěvě se nám věnoval mladý číšník. Choval se maximálně korektně, ale potom na nás tak trochu zapomněl. Chtěl jsem objednat kávu - nic, zaplatit – nic. Koukal jsem, navazoval oční kontakt… a nic. Takže po takové zkušenosti se těžko “věří” upřímnému zájmu o hosta a myšlenky směřují k v kapse schovanému a ohmatanému „Manuálu spokojeného hosta v kostce“.
Jiná zkušenost s personálem (při mé druhé návštěvě) hovoří o člověku znalém a zkušeném, kde jsem téměř neměl co vytknout (až na obecné záležitosti viz výše). Ovšem trochu empatie a určité prezentační skromnosti by nebylo od věci. Na druhou stranu otevírání dveří a loučení při odchodu z restaurace, to je dobrý model a demonstruje trvající zájem o klienta i po zaplacení. 
Nabídka - Menu Rozpor číslo dva. Menu obsahuje přiměřené množství položek, což chválím. Po jeho prvním prolistování získávám dojem, že obsahuje samé dobroty. Šílená formulace? S jistotou lze říct, že není proMexicky, proItalsky a proAsijsky orientované. Cítím řadu prvků francouzské kuchyně a ozvěny středozemního moře. Velmi chválím snahu pravidelně nabízet sezonní menu, kde lze nejen vybrat z jednotlivých chodů, ale utvořit i zvýhodněnou objednávku všech jídel.
Přesto je na můj vkus jídelní lístek tím nejlepším, co si lze představit, přesycen. Chybí mi obyčejné, jednoduché, ale precizně připravené pokrmy. To, v kombinaci s maximálně kvalitními vstupními surovinami, je základem špičkové gastronomie současné doby. Village se rozhodla oslňovat, ovšem s rizikem, že někdo bude potřebovat „sluneční brýle”.
Restované Foie Gras – 185 Kč Bez fotky. Prudce restované kousky Foie Gras s koňakovou a máslovou omáčkou a hroznovým vínem. Kombinace textury horkých ztučněných kachních jater s teplou koňakovou omáčkou stříknutou máslovým pohlazením. To je za prvé kalorická a cholesterolová bomba a exkluzivní materiál, který vám sroluje ponožky i s prsty do úhledné ruličky. Bohužel pouze do chvíle, než začne nenahřátý talíř stydnout. Božská mana se mění v komplikovanou hmotu a ztrácí na atraktivitě. Ptal jsem se, proč není talíř pořádně nahřátý, že u tohoto pokrmu se jedná o čistou nutnost... Škoda pánové, tohle by byla velká gourmetí radost.
Bageta s kuřecím masem a špenátem – 85 Kč Bez fotky. Půlka bagety dále rozdělená, opečená a obložená listovým špenátem s česnekem a smetanou (verze mild), kousky kuřecího masa a cherry rajčátky. Pořádná porce, dobře udělané maso (šťavnaté a křehké bez speciálního kořenění). Toť vše. Za tu cenu jídlo pro dva:)
Houbový krém – 55 Kč Povedená záležitost, jen co je pravda. Sexy houbičky po obvodu talíře a nášup křupavé cibule uprostřed. Vyhlazená smetanovo-houbová kulatina, z které lze stavět domy a mosty ;-) Chutnalo.
Bouillabaisse – 60 Kč Ehm. Tak s tradiční „bujabézou“ bych to nesrovnával. Nicméně ve finále jde o velmi chutnou smetanovou rybí polévku s kousky lososa a krevetkami. Smetana mohla dobře maskovat původ rybího základu, ale já si pochutnal a tuto polévku mohu s klidem doporučit případným strávníkům.
Consomé z oháňky – 45 Kč Polévky já rád a silné vývary dvojnásob. Na počátku bylo možná až příliš vysoké očekávání, čehož využila neviditelná strana „zla“ a při servisu mi polévku ofoukla ledovým dechem. Ano, mohla být teplejší, ale jinak jsem byl vcelku spokojen. Nerozvařená zelenina decentně „al dente“, bylinkové noky a slušný matečný vývar, to jsou jednoznačné devizy této čtyřicetipětikorunové záležitosti.
Česnekový krém – 45 Kč Při minulé návštěvě jsem ho viděl u vedlejšího stolu. Talíř plný světle krémové polévky s extra toustíky a několika pečenými stroužky česneku. Právě tento „add-on“ byl hlavním argumentem „pro“. Po chuťové stránce nemám přílišných výtek. Patřím mezi milovníky česneku, proto si sám za sebe nestěžuji na jeho lehce agresivnější projev. V kombinaci s toustíky a s přihlédnutím k ceně – dobrá volba.
Srnčí kýta – 185 Kč Toto jídlo jsem jen vyfotil. Majitel silně protestoval proti mým zásahům do svého talíře.
Kýta z divočáka – 175 Kč Majitel tohoto pokrmu se nenechal přesvědčit k objednávce bramborových lokší a šel cestou „pečené bramborové kaše“. Velmi sympatický, na povrchu opečený váleček, servírovaný rozkrojený „ani stojící, ani ležící“. Zamrzela absence jakékoli výraznější chuti, škoda. Kanec na tom byl o poznání lépe. Slušně upravené maso s omáčkou á la „vesnická svíčková“ se vyšvihlo na druhé místo „hitparády hlavních chodů“.
Telecí osso buco – 195 Kč Vcelku odpudivá aranž skrývala příjemné chuťové kreace vzdáleně připomínající hovězí po burgundsku. Průřez telecí nožkou včetně kroužku morkové kosti. Omáčka se zeleninovým základem a mi chutnala, což nelze říct o „bramborových lokších“. V rámci nadšení jsme tuto přílohu zvolili téměř všichni. Komentáře plynoucí z konzumace superMastných, rozpadajících se škubánků, zde nechci ventilovat.
Bifteky z mletého hovězího – 235 Kč Na teplém cibulovém salátu položené, a brzlíkem ozdobené, vypadaly docela fotogenicky. Tedy až na tu šílenou naťovo-cibulovou postmodernu (že by přebytky „jarní“). Chuťově nadějné, leč ve finále pouze průměrné. Nedochucenému masu kraloval lehce nakyslý cibulový salát. Moc jsem si nepochutnal a kousky brzlíku na každém z biftečků tomu jen nečinně přihlížely, potvory.
Grilovaný ovocný špíz – 75 Kč Dezert s velkým „s“. Metelesku blesku z ovocného lega. Po grilování ani stopy. Nakyslé bílé fuj ani čokoládové huj ničemu nepomůžou. Tomu říkám „volný pád“.
Crepes suzette – 85 Kč Co to je? Nic jiného, než jasná demonstrace, jak jde dokonale zabít klasický a při správné přípravě mistrovsky chutnající dezert. Pomlčím o vizuálním nepořádku na talíři a přikročím rovnou k podstatě. Chuťově prázdné, po karamelu a pomerančové „podstatně“ si stýskající opečené těsto bylo na pokyn kuchyně ohrazeno pološílenou skupinkou ovocných žoldáků. Jablko? Hrozno? Meloun? Máta? Grep? Banán? Tady někdo šlápl pořádně vedle.
PS: Tu botu doporučuji doma omýt. Pouhé otření o patník či blízký trávník stačit nebude. 
Káva Servis kávy je na restauraci ukázkový! Piazza dodala poracelánové tácky a s nimi ladící porcelán. Kromě šálku s lehce nadprůměrnou extrakcí získáváte sklenici s vodou, sušenku a mističku s cukrem. Tato značka sice není má oblíbená a monstrózním servisům téměř “barista inclusive” nehovím, ale objektivně vzato, ke kávě se ve Village chovají téměř mateřsky!

Verdikt Zajímavý koncept se snahou o tvorbu sezónních menu. Relativně klidný interiér s někdy až příliš uměle strojenou obsluhou nabízí klid pro příjemnou večeři či oběd. Celá Village vysoce přesahuje běžnou restaurační šeď a má potenciál k dalšímu růstu. Bohužel pokrmy, ač zajímavě navržené, jsou pouze průměrné. Delikátní polévky situaci nezachrání, pouze lehce uklidní. Více preciznosti na talíři a méně „akce“ na place, tak zní mé přání a možná i doporučení. Já si návštěvu ve Village určitě brzy zopakuji, snad se konečně „dostanu“ přes polévku.
PS: Ty FG vám neodpustím. Brzy se na ně stavím :-) Celkové hodnocení 6/10 ( + velký potenciál ke zlepšení)
Upřesnění k hodnocení: Výsledný verdikt hodnotí restauraci v kategorii velmi kvalitních podniků. Jedná se o jednu z nejlepších kladenských restaurací. Bez debat patří do symbolické TOP 5, kde je i sesterské Staré Kladno, La Fontana a další. Nedostatky, které ve Village nacházím vystupují na povrch i díky velké snaze o "feeling luxuxu a dokonalosti", o který se provozovatel snaží. Nové hodnocení 1. 11. 2008
Včerejší večer jsem po delší době opět zavítal do Village a musím říct, že to, co jsem zažil patřilo ke gastronomickým radostem nejvyššího kalibru. Na předkrm v podobě Foie Gras navázalo telecí Osso Buco ve 110 % formě. O sladkou tečku se pak postaralo jahodové kapučíno a na restauraci slušná káva. To vše doplněné pozornou obsluhou a servisem, na který jsme zvyklý ze špičkových hotelů.
Nahlédl jsem i do nového jídelního lístku a pokud vše v něm uvedené bude připraveno ve stejné kvalitě jako v případě mé poslední návštěvy, začíná v Kladně zářit zcela nová gastronomická hvězda. Jisté výhrady samozřejmě zůstávají (některé foodstylingové aranže mě stále dokáží překvapit). Nezbývá mě než doufat, že k skvělému konceptu, snaze o maximální kvalitu servisu a skvělou obsluhu dozrály i realizační schopnosti kuchařského týmu. Zatím to tak vypadá. Uvidíme, až si dám pořádný steak nebo rybu. Držím vám palce! Aktuální hodnocení 8,5/10 Restaurace Village Dlouhá 1359 Kladno GSM: 733 120 311
|