RECENZE: Steak house Bill a pivovar Pegas – Brno
Pondělí, 07 Leden 2008 05:00

RECENZE: Steak house Bill a pivovar Pegas – BrnoKdo v životě nebyl v Brně (o nic nepřišel:)) má právě dnes možnost nahlédnout do dvou tamních podniků. Navštívil jsem pivovar Pegas a steak house U Starého Billa. Prvně jmenovaný vaří několik standardních piv včetně slušného pšeničného (to se tak často nevidí) a Bill se chlubí sloganem: „Nejlepší steaky v Brně.“ No uvidíme, minimálně carpaccio mě příjemně překvapilo.

 

Pivovar Pegas

pivovar pegasZáměr vybudovat pivovar sahá do revolučního roku 1989. Další tři roky trvalo, než se veřejnosti otevřel v celé své kráse včetně přidružené pivnice a restaurace. Moje zkušenost je rozprostřena do dvou návštěv v rozmezí cca půl roku. Prostředí pivnice je relativně útulné, což je způsobeno obložením z tmavého dřeva a decentním osvětlením. Konečně kdo kdy viděl „hospodu s denním světlem“, jisté proPijácké a alkoholové opojení tutlající přítmí je určitým standardem.

ochucene pivoOchutnal jsem celou nabídku. Od klasického ležáku přes jeho tmavou verzi až k šestnáctistupňovému speciálu. A nesmím zapomenout ani na v úvodu zmíněnou pšenici. Na oficiálních stránkách jsem se dokonce dočetl, že se v Pegasu prováděly i experimenty s ochucenými pivy.

Trochu odbočím. Degustoval jsem celé portfolio ochucených piv v Pivovarském domě s velmi rozporuplným pocitem. Naopak borůvkový speciál z Černé Hory mě docela mile překvapil. Konečně i malinové „čůčo“ Witterkerke Rose je ve své kategorii velmi dobrým nápojem. Třešňový Kriek je ochucenou a oslazenou variantou spontánně kvašeného piva Lambiek, a chutná skvěle. Prostě ne vše ochucené je dobré a hodně záleží i na osobních preferencích případného konzumenta.

Image

 

Pšeničné pivo a klasický ležák

psenicne pivoAle zpět do Pegasu. Pšeničné pivo je nejblíže bavorskému stylu (neplést například s voňavým a kořeněným Hoegaardnem). Je osvěžující a dobře pitelné. Díky výrobě svrchním kvašením lze ve vůni (i chuti) zachytit ovocné tóny. Úplně mě nenadchlo, ale rozhodně nezklamalo. Na takové to normální pití doporučuji zdejší světlý ležák. Na nic si nehraje, dobře se pije. Vyhovoval mně jak plností v chuti, tak vyváženou chmelovostí. Jídlo jsem nezkoušel a obsluhu mohu s klidem hodnotit známkou 2. Ale podle mých informací je její kvalita kolísavá – číšník od číšníka. Na fotce přikládám místního vedoucího „sekce výčep“. Cena za půllitr se pohybuje okolo 24 Kč.

Image



Steak house Starý Bill – Nejlepší steak v Brně

steakTak nejlepší říkáte? To jsou docela silná slova. Podnik se drží konceptu specialisty na texaskou kuchyni. Tedy hory masa občas zpestřené Tex-mex pokrmy. Fazolové šílenství nečekejte. Jisté (blíže nespecifikované) emoce vzbuzuje obsáhlý jídelní lístek s pokrmy z celé řady masových kategorií. Osobně mám problém s obsáhlostí menu a s tím související schopností garantovat jedinečnost a čerstvost. To je ale problém většiny tuzemských podniků. Podívejte se sami.

steak houseSložení a názvy jídel vzbuzují oprávněné obavy ze servírovaného výsledku. Ta úmorná snaha chlubit se několika desítkami pokrmů, které „jakž-takž“ chutnají, namísto vyladění zlomkového množství opravdových delikates. Já se v Billově „jídeláku“ ztratil. Jehněčí, bizoní, klokaní, hovězí, drůbeží, vepřové, tex-mex, bbq, těstoviny, a k tomu vývar s nudlemi. Jako bonus je v nabídce řada pokrmů pojmenovaná Noblesa, v rámci které si můžete s předstihem objednat přípravu delikates á la pohádky tisíce a jedné noci. Od holoubat přes mušle, kraby a ryby až k jehněčí kýtě a zvěřině. No nevím, nevím. Je to steak house nebo „hrnečku vař“?

Kouzelne prostredi
Interiér a ozdobný umělý kaktus


Obsluha

obsluhaStarší pán s vizáží texasského chovatele ušlechtilého skotu reaguje pružně na veškeré dotazy směřované k nabídce restaurace. To je asi tak vše. Dotyčný mi nebyl moc sympatický, ale svou práci vykonával svědomitě, a tak obsluhu (jako celek) hodnotím pozitivně.


Carpaccio 50g69 Kč

restauraceMarinovaná svíčková nakrájená na tenké plátky ochucená solí, pepřem, citrónem a olejem. Klasický předkrm. V nabídce je ještě „dospělácká“ stogramová porce, ale jako „apetizér“ postačí i půlka. Oceňuji dotaz číšníka, jestli si carpaccio dochutíme sami nebo to má provést on. Takovou výzvu si nešlo nechat ujít a musím uznat, že „profesionální tuning“ přinesl své ovoce v podobě skvěle vyváženého souznění všech použitých ingrediencí. Servis doplňovalo několik opečených toustů z bílého chleba. I přes podivný způsob „strouhání“ parmazánu a vcelku odpudivou úpravu na nevhodném talíři doporučuji k vyzkoušení.

Image

Image

Image

Image 

 

Cibulové kroužky v pivním těstíčku 100g29 Kč

restauracePo nepřesvědčivém zážitku u Burger Kinga jsem neodolal. Cibulové kroužky v pivním těstíčku zahrály na mou chuťovou strunu. Ovšem ne: Skákal pes přes oves včetně dvou přehmatů, ale docela slušně melodické sólo. Cibule nebyla ani rozvařená, ani syrová. Těstíčko akurátně slané a kořeněné, příjemně křupavé. Skvělá chuťovka k pivu!

Image

 

Bavette 200g209 Kč

restauracePokrm, o kterém můžete nahlas říct, že má slabinu:) Dokonce hovězí a francouzskou. Maso bylo měkké a relativně slušně nachucené. Smetanová omáčka s cibulovým základem obsahovala několik slíbených václavek. A jak že to celé chutnalo? Dobře, což není výborně ani chvalitebně. Přítomná majda mi navíc připomínala mé rané kulinářské experimenty s máminou zástěrou na půl žerdi. Takže asi tak.

Image

Image 

 

Fast 250g181 Kč

restauraceMoje volba padla na steak z hovězí roštěné. Záměrně jsem se snažil vyvarovat všem podezřelým omáčkám a zálivkám. Popisek sliboval čtvrt kila roštěnky s restovanou cibulí a žampióny. Poprosil jsem o rare úpravu a čekal. Slušně velký kus masa byl servírován na dřevěném prkénku a dvou chlebových topinkách. Leč prkénko nenahřeješ a maso tak rychle ztrácelo na půvabu. Abych jen nekritizoval, oceňuji dodržení zvoleného stupně propečení a akceptovatelnou „tuhost“. Cibulka byla lehce „dost přes“. No, asi bych to risknul i podruhé :-)

Image

 

Verdikt

verdiktK jídlu se podávalo točené nealkoholické pivo Radegast Birell (alkoholické verze pocházejí od producenta s velkým G a jeho namyšleného otce „Urkvela“.) a minerálka, kávu jsem nezkoušel. Celkově vzato, průměrná spokojenost. Asi by nebylo od věci vyzkoušet i steak z nějakého masného plemena či bizoní svíčkové. V rámci Brna bych se sem možná ještě vrátil. Obsluha fungovala, roštěnka byla slušná, carpaccio velmi dobré a cibulové kroužky udělaly radost.

 

Hodnocení Bill  6,6/10

Hodnocení Pegas 7/10 

 

Dotazy

Opravdu v Billovi dělají nejlepší steaky v Brně?

Existuje v Brně jiný minipivovar? 

 

Pivovar Pegas
www.hotelpegas.cz 

Steak house Bill
ww.bill.cz 

Přidat komentář
  • Chody  - PI
    Jasně, v Brně - Žebětíně na Ríšově ulici najdete minipivovar Richard, který mj. vaří vynikající višňové pivo
  • Olha
    To višňové bylo jedním slovem horor
  • DolceVita  - Pivo a cibulové kroužky :-)
    Všimla jsem si, že cibulové kroužky se dostaly do mnoha jídelních lístků a jejich kvalita je téměř vždy totožná :-) Kvalitní mražený výrobek si cestu na náš talíř najde. Zkazit to může jenom špatný fritovací olej :-) Kroužky na talíři nevypadají na výjimku. Kuchyně se pozná na mase, roštěnka vypadá "slušně". Fotografie ji vykreslují obzvláště lákavě. A k celému tomuto menu se pivo hodí. Kde je cibule, tak pivní tóny na jazyku prostě dokonale sedí. Strouhaný parmazán působí zvláště. Tímto způsobem se mi ho ještě nikdy nepodařilo nastrouhat :-)
  • Obda  - Podobne i Green
    Stejny majitel provozuje i restaurant Green v Komine - greenrestaurant.cz. Byli jsme tam v prosinci a jak carpaccio, tak i oba hovezi steaky byly vyborne a v pripade steaku i presne propecene. (Ostatne carpaccio maji u Billa nejlepsi v Brne podle vsech, se kterymi jsem mluvil.) Na rozdil od Billa je v Greenu i nekuracka sekce.
  • cuketka
    "libi" se mi ten stajling bavette za pomoci kopy mrkve a vpasovane kulky mochyne ,) prkynka a steak to same, at zijou mikrobi!
  • Julie  - Brněnské slabiny
    A hele, brněnské ozvěny! :) To jsou věci v novém roce! GurmetKlubu přeji do roku 2008 spoustu dalších podobných cest i zážitků :) Moc se těším na všechno, co nás tu i jinde čeká! ad Bavette: Ondro, jestli je podobná majda v Tvém běžném kuchařském repertoáru, nechám se pozvat, václavek může být klidně o něco méně než u Billa. A vůbec mi nevadí, že to bude Tvé "rané" období :))) Ale vážně - ta omáčka byla docela fajn, jen mi trochu vadilo, že to maso se v ní tak trochu "koupe". Ale "francouzská slabina" nezklamala, maso samo o sobě bylo výborné :) Příště ale do Billa jedině na skvostné carpaccio a honem jinam :) Ad Mrkev a Cuketka: kulka mochyně je vtípek bez pointy, to je jasné. Ta mrkev však byla lehce osmažená, a k masu se výborně chuťově hodila - takže nešlo ani tak o ryzí styling, ale o součást pokrmu. Zkuste to! Byl to lepší doplněk než ta připálená cibulka, kterou měl na steaku Ondra :)))
  • Kometa olééé
    Kdo v životě nebyl v Brně (o nic nepřišel..)EHM!!! :) jako že jsem to přehlédl..Bill je opravdu (aspoň v mém) okolí brán jako No.1!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Bill a Pegas
    Chody: Diky za tip! Pri nejblizsi navsteve vyzkousim:) DolceVita: Cibulove krouzky jsou mrazakova zalezitost s velmi prijemnym provedenim:) Rostene byl pekny kousek a prestoze se jednalo o "zakladni" kategorii masa.. slo to:) Parmazan a la Bill vypada na pouziti klasickeho struhadla na.. "jablka". Obda: Na Green jsem koukal na webu. Jinak carpaccio bylo opravdu skvele. I pres neprilis vzhlednou adjustaz:) cuketka: Mochyne je uplne mimo.. tak tak. Mrkev vypada docela zajimave.. uprimne bez ni by ten pokrm nevypadal moc vabne:) A prkynka.. no nemam je rad...
  • Víťa  - Ano, ta velmi široká nabídka v jídelníčk
    Ale při příští návštěvě bych doporučil vyzkoušet Nevada steak. Steak bez všech omáček, jen s bylinkovým máslem. Věřím, že hodnocení pak poskočí nahoru :-)
  • Guest  - steaky v brně - pohádková hospůdka
    já vám nevím čeče ale v brně jsem mockrát nebyl, každopádně naposledy mě tam vzali do hospůdky s romantickým názvem "pohádková hospůdka" a takový steaky co vaří tam jsem v životě nejed, tak buď jsem procestoval málo, nebo fakt vaří dobře. Zkuste.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Bill a Pegas
    Julie: Je to relativni.. Omacka nebyla vylozene nechutna, ale jeji slozeni ve mne evokovalo... to co jsem napsal:) Jinak slabina ok:) Kometa Oleee: Aaa moje mala provokace smerovana na vychod CR:)) Vzdyt Brno je zlata lod.. :) Vita: Diky! Tak to vypada na opakovanou navstevu:) Guest: Do Brna do Pohadky:) Inu proc ne. Jen jsem nenasel jejich internetovou prezentaci. Existuje vubec?
  • Guest  - Kam v Brně
    Kastelán a Brabander /2x/ Oranžová rstaurace ve Voroněži. Tydle popový restaurace jako Bill mě neberou. Nebo Nebeský mlýn možná, ale taky je to hodně šou
  • Guest  - Evča
    Pohadková hospůdka je docela nenápadná a "vyrobená" z rodinného domu v Králově Poli vedle "Dobráku" což je koupaliště ( naproti je větší a známější Hacienda Mexicana ) Při návštěvě Pohádkové jsme důstojně prchli ještě před objednávkou, nebylo to ale jídlem - je tam vyhrazen tzv. dětský koutek, dospělí jí a děti si dělají co chtějí...... Zkrátka nic pro lidi středního věku, na druhou stranu přiznávám, že toto je informace asi tak 4 roky zpět- už jsme nenašli odvahu tam jít znovu- možná už jhe to jinak.
  • člun  - doporučená restaurace
    Zdravím, v Brně jsme spokojeni jídlem i velice pozornou a nevtíravou obsluhou v Don Miguel's Bar http://www.donmiguel.cz internetová prezentace není nic moc, ale z nabídky stejků bych Vám doporučil klasiku Sirloin (pouze směs koření a bylinkové máslo) s přílohou v podobě česnekové bagety. :-) Hezký den a díky za chutný blog.
  • člun  - pohádka
    Ještě k pohádkové hospůdce, vždy jsem tam měl pocit, že se mě snaží utlouct čepicema - obří (nesnězitelné) porce a kvalita jídla nevyčnívající. A dětský koutek ano jako v Mc Donaldovi :-) (dokonce tam mají i plazmové obrazovky :-) )
  • zyrkhon
    zajímavá recenze, pokud pojedete příště do Brna, zkuste La Havana na Masarově ulici (Brno-Líšeň), dobrá obsluha a velice fajn jídlo. Jinak pro milovníky jídla z Brna a okolí, koukněte se na www.fajnsmekr.cz , tam jsou uživatelské recenze velkého množství podniků
  • Prtule
    Jeeee, recenze z Brnaaa :) S pohádkovou hospůdkou můžu jen souhasit s člunem. Kromě toho to, jak je to počmáraný, to se mi už nelíbí vůbec. Jinak s Greenem i s Billem jsem docela spokojena. Člověk tam za rozumnej peňouz může dostat dost dobrý jídlo :) Pivovar Richard vyzkouším!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Pegas a Bill
    guest: Voronez.. vidite, me je ten hotel z venku tak neprijemny, ze bych tam kvuli jidlu nevkrocil:( Coz neznamena, ze tam spatne vari. Konecne konaji se tam brnenske akce AKC.. takze urcity standard by mel byt dodrzen. evca: Diky za info. Mimochodem to prchnuti pred objednavkou je docela zajimave tema. Casto ho resim.. a.. uspesne :-) clun: Dik za tip na Miguela. Bohuzel stranky jsou opravdu spatne a me nefunguje ani ukazka menu. Takze tak:( Ad pohadka.. no pece o klienty s detmi je dulezita, ale hlucne barevne cosi pripominajici McD koutky... to je sila:) zyrkoh: I Vam diky za tip! Ja se do toho Brna budu muset vydat snad jeste jednou:) Prtule: Takze timto je Pohadka odsouzena k nenavsteve. Richarda vyzkousim i ja. Jen vic malych restauracnich pivovaru!
  • Guest: Verun  - Bill či nebill?
    U billa mě vadí ta obsáhlost lístku, nikdy opravdu nevím, co si vybrat.:) U čeho ale nikdy neváhám je carpaccio s příjemným servisem. OPravdu je tato hospůdka vyhlášená jako nejlepší steaky v poměru cena výkon v Brně.
  • Guest  - pegas
    No měl bych poznámku k tomu PEGASu - byl jsem tam jednou s kamarádem na pivu, ale díky panu číšníkovi, který byl řádně protivný, jsem tam ještě podruhé nebyl...
  • AntiPEGAS
    Tak jestli se tu máme vozit už po té obsluze, tak já si přidám taky. Pokud mně číšnik odpoví na dotaz, jestli si můžeme sednout ke stolu na kterém je rezervace až za 3 hodiny na jedno pivo, že "ne, neumíte snad číst", tak si opravdu nemyslím, že to je v pořádku. Ještě jednou jsem se zde vrátil asi po 2 měsících, kdy už místo u stolu bylo. Objednali jsme si každý pivo, popíjeli a když se nám už začalo rýsovat dno krýglu, prřišel číšník s dotazem, jestli si dáme ještě jedno. Odpověděli jsme ne. V tu chvíli nám dal krygly s NEDOPITÝM pivem mimo tácky, ty sebral, dal je do stojánku, utřel stůl a dal nam najevo, že již nemáme blokovat místa, pokud si nic dalšího dávat nebudem. Tohle je chování, které jsem nikdy nezažil a jestli mně ještě někdo někdy řekne, že mam jít na pivo do pegasu, tak už nikdy v životě. Obsluha je jen prosětě skupina namyšlených buranů, kteří se k vám nebudou chovat slušně, pokud neucítí, že z vás kápne pořádna koruna!!!
  • Ness
    Brý den, jestli se ještě chystáte provětrat brněnské podniky, doporučuji kubánskou restauraci HAVANA - v sídlišti Líšeň. Já i moji blízcí jsme z nich naprosto nadšeni, ovšem je to náš "laický" pohled, zajímala by mě "profi-recenze"... Mimochodem - oslavenci narozenin zazpívá nastoupená jednotka číšníků "hépybérsdejtújú" :)) a donese dezert na účet podniku :)
  • svědek
    Připojuji se k vyzdvižení steaků v Donu Miguelovi. Mám to tam radši než u Billa. Oba podniky se mohou chlubit širokou nabídkou kvalitních vín, u Miguela obvykle 5 druhů rozlévaných jen v červené. A Pohádkovou nebrat :)[URL=http://svedek.blogspot.com]Svědek[/URL]
  • werryjane
    Tak ale pane redaktore.. máte tu i čtenáře brňáky (třeba mě), tak si je nepopuďte takovými hláškami jako v první větě.. :)
  • Guest - Beaumont  - Doporučení Brno
    Zdravím, bydlím v Brně kousek od Pohádkové hospůdky - není špatná, ale já si mnohem raději zajdu o pár ulic dál k Hodnému psovi: http://www.volny.cz/u-hodneho-psa/ Jen místo steaku (i když mají dobré) si raději dávám jejich zvěřinový guláš a něco sladkého. Doporučuji! Docela fajn je taky Déja vu hned naproti: http://dejavu-restaurace.cz/
  • host  - Miki club Brno
    Jedno malé doporučení, pokud máte chuť na dobrou večeři tak se opravdu vyhněte Miki clubu v Brně Žabovřeskách, co se týče chuti pkrmu, nejsem nespokojený ale obsluha, prostředí a způsob servírování je otřesný. Porce jsou sice veliké ale nenechte se zmást ,více jak polovina je zeleninová obloha. Na jídlo si o poměrně dlouho počkáte. Co bych si tam ale určitě už víckrát nedal jsou jakékoliv těstoviny. Mimoto chybí jídelníček alespoň v jednom cizím jazyce. Káva se pišní značkou Piazza ale nemá s ní nic společného......
  • Stajny  - Bill mel asi tezky den
    Tak to tady pročítám a docela jsem zklamán. Billa mám moc rád. O, řekl bych, vyhlášeném Carpacciu nelze pochybovat. Jinak velká nabídka mě také zaráží, proto při mé první návštěvě jsem vybíral dobředu z internetového jídelníčku. Jinak zatím nikdy jsem se nesetkal s nespokojeností. Obsluha vždy pozorná a příjemná. Jinak dopuručil bych se autorovi vrátit a zkusit Bizoní steak. Je to sice finančně náročnější jídlo, ale zážitek stojí za to. Bohužel, jsem četl i o tom, že ne vždy je mají. Někdy odmítnou nakup pro nedostatečnou kvalitu. Jinak recenze brněnského Kastelána a Noem Arch by jistě také stála za to =)
  • Guest  - U Stareho Billa
    Chodim uz roky ke Staremu Billu na steaka. Moje posledni navsteva byla katastrofa. Zmennili kuchare co jsem se dozvedel az po stiznosti. Nedodrzeli stupen propecenosti (jeste jednou to zkouseli propict) zadny vysledek, steak byl velmi silne presoleny, zality nejakou chemickou omackou, americke brombory byly mastne, Uz nikdy vice tam nejdeme na steaka.!!!
  • Jiří  - Steak House K1
    Doporučuji Steak House K1 na Vinohradech, pochopitelně v Brně.Super steky a příloha špringle z pizzového těsta je naprosto jedinečná kombinace chutí.Řecký slát jsem ještě nikde lepší nejedl.
Komentářů (29)