RECENZE: Steak house Bill a pivovar Pegas – Brno |
Pondělí, 07 Leden 2008 05:00 |
Kdo v životě nebyl v Brně (o nic nepřišel:)) má právě dnes možnost nahlédnout do dvou tamních podniků. Navštívil jsem pivovar Pegas a steak house U Starého Billa. Prvně jmenovaný vaří několik standardních piv včetně slušného pšeničného (to se tak často nevidí) a Bill se chlubí sloganem: „Nejlepší steaky v Brně.“ No uvidíme, minimálně carpaccio mě příjemně překvapilo.
Pivovar PegasZáměr vybudovat pivovar sahá do revolučního roku 1989. Další tři roky trvalo, než se veřejnosti otevřel v celé své kráse včetně přidružené pivnice a restaurace. Moje zkušenost je rozprostřena do dvou návštěv v rozmezí cca půl roku. Prostředí pivnice je relativně útulné, což je způsobeno obložením z tmavého dřeva a decentním osvětlením. Konečně kdo kdy viděl „hospodu s denním světlem“, jisté proPijácké a alkoholové opojení tutlající přítmí je určitým standardem. Ochutnal jsem celou nabídku. Od klasického ležáku přes jeho tmavou verzi až k šestnáctistupňovému speciálu. A nesmím zapomenout ani na v úvodu zmíněnou pšenici. Na oficiálních stránkách jsem se dokonce dočetl, že se v Pegasu prováděly i experimenty s ochucenými pivy. Trochu odbočím. Degustoval jsem celé portfolio ochucených piv v Pivovarském domě s velmi rozporuplným pocitem. Naopak borůvkový speciál z Černé Hory mě docela mile překvapil. Konečně i malinové „čůčo“ Witterkerke Rose je ve své kategorii velmi dobrým nápojem. Třešňový Kriek je ochucenou a oslazenou variantou spontánně kvašeného piva Lambiek, a chutná skvěle. Prostě ne vše ochucené je dobré a hodně záleží i na osobních preferencích případného konzumenta.
Pšeničné pivo a klasický ležákAle zpět do Pegasu. Pšeničné pivo je nejblíže bavorskému stylu (neplést například s voňavým a kořeněným Hoegaardnem). Je osvěžující a dobře pitelné. Díky výrobě svrchním kvašením lze ve vůni (i chuti) zachytit ovocné tóny. Úplně mě nenadchlo, ale rozhodně nezklamalo. Na takové to normální pití doporučuji zdejší světlý ležák. Na nic si nehraje, dobře se pije. Vyhovoval mně jak plností v chuti, tak vyváženou chmelovostí. Jídlo jsem nezkoušel a obsluhu mohu s klidem hodnotit známkou 2. Ale podle mých informací je její kvalita kolísavá – číšník od číšníka. Na fotce přikládám místního vedoucího „sekce výčep“. Cena za půllitr se pohybuje okolo 24 Kč.
Steak house Starý Bill – Nejlepší steak v BrněTak nejlepší říkáte? To jsou docela silná slova. Podnik se drží konceptu specialisty na texaskou kuchyni. Tedy hory masa občas zpestřené Tex-mex pokrmy. Fazolové šílenství nečekejte. Jisté (blíže nespecifikované) emoce vzbuzuje obsáhlý jídelní lístek s pokrmy z celé řady masových kategorií. Osobně mám problém s obsáhlostí menu a s tím související schopností garantovat jedinečnost a čerstvost. To je ale problém většiny tuzemských podniků. Podívejte se sami. Složení a názvy jídel vzbuzují oprávněné obavy ze servírovaného výsledku. Ta úmorná snaha chlubit se několika desítkami pokrmů, které „jakž-takž“ chutnají, namísto vyladění zlomkového množství opravdových delikates. Já se v Billově „jídeláku“ ztratil. Jehněčí, bizoní, klokaní, hovězí, drůbeží, vepřové, tex-mex, bbq, těstoviny, a k tomu vývar s nudlemi. Jako bonus je v nabídce řada pokrmů pojmenovaná Noblesa, v rámci které si můžete s předstihem objednat přípravu delikates á la pohádky tisíce a jedné noci. Od holoubat přes mušle, kraby a ryby až k jehněčí kýtě a zvěřině. No nevím, nevím. Je to steak house nebo „hrnečku vař“?
Obsluha Starší pán s vizáží texasského chovatele ušlechtilého skotu reaguje pružně na veškeré dotazy směřované k nabídce restaurace. To je asi tak vše. Dotyčný mi nebyl moc sympatický, ale svou práci vykonával svědomitě, a tak obsluhu (jako celek) hodnotím pozitivně.
Carpaccio 50g – 69 KčMarinovaná svíčková nakrájená na tenké plátky ochucená solí, pepřem, citrónem a olejem. Klasický předkrm. V nabídce je ještě „dospělácká“ stogramová porce, ale jako „apetizér“ postačí i půlka. Oceňuji dotaz číšníka, jestli si carpaccio dochutíme sami nebo to má provést on. Takovou výzvu si nešlo nechat ujít a musím uznat, že „profesionální tuning“ přinesl své ovoce v podobě skvěle vyváženého souznění všech použitých ingrediencí. Servis doplňovalo několik opečených toustů z bílého chleba. I přes podivný způsob „strouhání“ parmazánu a vcelku odpudivou úpravu na nevhodném talíři doporučuji k vyzkoušení.
Cibulové kroužky v pivním těstíčku 100g – 29 KčPo nepřesvědčivém zážitku u Burger Kinga jsem neodolal. Cibulové kroužky v pivním těstíčku zahrály na mou chuťovou strunu. Ovšem ne: Skákal pes přes oves včetně dvou přehmatů, ale docela slušně melodické sólo. Cibule nebyla ani rozvařená, ani syrová. Těstíčko akurátně slané a kořeněné, příjemně křupavé. Skvělá chuťovka k pivu!
Bavette 200g – 209 KčPokrm, o kterém můžete nahlas říct, že má slabinu:) Dokonce hovězí a francouzskou. Maso bylo měkké a relativně slušně nachucené. Smetanová omáčka s cibulovým základem obsahovala několik slíbených václavek. A jak že to celé chutnalo? Dobře, což není výborně ani chvalitebně. Přítomná majda mi navíc připomínala mé rané kulinářské experimenty s máminou zástěrou na půl žerdi. Takže asi tak.
Fast 250g – 181 Kč Moje volba padla na steak z hovězí roštěné. Záměrně jsem se snažil vyvarovat všem podezřelým omáčkám a zálivkám. Popisek sliboval čtvrt kila roštěnky s restovanou cibulí a žampióny. Poprosil jsem o rare úpravu a čekal. Slušně velký kus masa byl servírován na dřevěném prkénku a dvou chlebových topinkách. Leč prkénko nenahřeješ a maso tak rychle ztrácelo na půvabu. Abych jen nekritizoval, oceňuji dodržení zvoleného stupně propečení a akceptovatelnou „tuhost“. Cibulka byla lehce „dost přes“. No, asi bych to risknul i podruhé :-)
Verdikt K jídlu se podávalo točené nealkoholické pivo Radegast Birell (alkoholické verze pocházejí od producenta s velkým G a jeho namyšleného otce „Urkvela“.) a minerálka, kávu jsem nezkoušel. Celkově vzato, průměrná spokojenost. Asi by nebylo od věci vyzkoušet i steak z nějakého masného plemena či bizoní svíčkové. V rámci Brna bych se sem možná ještě vrátil. Obsluha fungovala, roštěnka byla slušná, carpaccio velmi dobré a cibulové kroužky udělaly radost.
Hodnocení Bill 6,6/10 Hodnocení Pegas 7/10
Dotazy Opravdu v Billovi dělají nejlepší steaky v Brně? Existuje v Brně jiný minipivovar?
Pivovar Pegas Steak house Bill
Komentářů (29)
|