RECENZE: Restaurace Století – Praha
Úterý, 06 Březen 2007 00:00
RECENZE: Restaurace Století – PrahaPokročil jsem v dohánění gurmetích restů a zpracoval pro vás recenzi Století. Přesněji recenzi restaurace jménem Století. Příjemný podnik s krásným interiérem a nábytkem jehož majitelem je hrabě pan Antonín Kinský jsem navštívil na základě televizní reportáže, osobního doporučení a referencí na internetu. Mimo jiné se mi znovu potvrdilo, že osobní zážitek je nutným základem pro objektivní hodnocení. Jak dopadl testovaný restaurant, zjistíte v článku.

 

Lokalita

lokalitaRestaurace najdete v Praze 1, v ulici Karolíny Světlé - kousek od Národní třídy, Smetanova nábřeží a Národního divadla. Ideální spojení je tramvají na stanici Národní divadlo a pak pár minut pěšky směrem ke Karlovu mostu. Přestože by se mohlo zdát, že se v těchto končinách budou vyskytovat pouze vývařovny „lovců turistů“, není tomu tak. Ne každá cestovka má na oběd k dispozici století :-)

 

Interier

interierInteriér Století si zaslouží pochvalu. Je dobře barevně sladěný, prostorný a v případě hlavní místnosti i velmi povedeně nasvícený. Na fotografii to není patrné. Musel jsem použít blesk, protože jinak by byl záběr „přepálen“ okny procházejícím denním světlem. Mám rád kvalitní nábytek a i v tomto směru si na Století nemůžu stěžovat. Masivní stoly zdobí prostírání s kvalitními příbory! Vstupní prostor je vybaven barem a překvapivě i funkčním krbem. Toalety byly čisté.


Obsluha

obsluhaMístní „palubní“ personál si odnesl hodnocení oznámkované jedničkou s mínusem. Číšník, který se mi věnoval byl bystrý, pozorný, dobře informovaný a velmi kultivovaný. Na dotaz směrovaný k širší nabídce rozlívaných vín přinesl v mžiku vinný lístek. Při mém oblíbeném dotazku: „Co byste mi doporučil?“, reagoval vcelku pružně a po krátkém upřesňování mých požadavků jsme se shodli na předkrmu i hlavním chodu.

Image

Image 

Image

 

Nabídka

menuJídelní lístek nabízí vcelku zajímavou skladbu pokrmů. Na první pohled je zřejmé, že se zde jede na „přílohovém systému“. To znamená, že si vyberete pokrm a k němu přílohu dle gusta. To mi moc velkou radost neudělalo. Každé jídlo by mělo být tvořeno jako celek, jehož nedělitelnou součástí je vhodně zvolená příloha. Řeknete si, že její volbou se nedá skoro nic ztratit. Ale to je velký omyl. A nelze pominout ani fakt, že za špenátový nákyp, opečené brambory apod. zaplatíte dalších 40 Kč.

 

Název porkmu 

jidloNázev každého jídla je složen s klíčových slov, které popisují použité ingredience, případně způsob úpravy. Kromě toho je přiložena i verze uměleckého pseudonymu. Celý zápis v jídelní lístku potom vypadá následovně:

  • Rýžový nákyp se šlehačkou, ovocem a meruňkovou omáčkou - Graf Trauttmansdorff

Na základě menu a výše popsaného způsobu tvorby názvů, lze hovořit o velmi zajímavé a pestré nabídce. Otázkou zůstává, jak kvalitní práci je schopen odvést personál kuchyně. Kromě k ochutnávce vybraných pokrmů mě zaujaly i následující položky:

  • Krůtí medailonky s grilovanými jablky a sýrovou omáčkou - Gustav Klimt
  • Kuřecí steak na grilu s pečenou hruškou, sladká chilli omáčka - Erich von Stroheim
  • Rýžový nákyp se šlehačkou, ovocem a meruňkovou omáčkou - Graf Trauttmansdorff

 

Ochutnávám

Grilované škubánky s hříbky, Gräfin Merveldt98 Kč

jednaJako předkrm jsem zvolil grilované škubánky s hříbky. No, jak začít. Místo slova grilované by se více hodilo opečené (nejde o rozpor v definici úpravy, ale o subjektivní vyznění). Na talíři byly naservírované dva škubánky velikosti porce houskového knedlíku, přelité houbovou omáčkou. K té bych měl hned několik výhrad. Vzhledem k ceně pokrmu 98 Kč bych očekával snahu o její vyšperkování a ne úpravu ve stylu „uho“. Spolu s přirozeně dusivým škubánkem jsem měl pocit, že sedím ve školní jídelně a obědvám hovězí na houbách s bramborovým knedlíkem. A to se všemi nešvary, jaké jen takové úprava přinášela – rozplizlá a nevýrazná chuť. Přitom by stačilo omáčku opatrně dokořenit a zjemnit třeba smetanou. Vzhledem k ceně si pokrm pochvalu rozhodně nezaslouží.

Image
 

Vepřové medailonky s burskými oříšky a omáčkou z pomerančů, kari a cayenského pepře, Louis Armstrong139 Kč

dvaPořádně si přečtěte název pokrmu a zkuste si cca přestavit, co se vám může objevit na talíři. Stejně jsem to udělal i já. Bohužel verze, která mi byla předložena se mojí představě příliš nepodobala. Jestli jsem si bláhově myslel, že omáčka z oříšků, pomerančů, kari a cayenského pepře bude teplá, krásně aromatická a decentně pikantní, realita k tomu měla daleko. Dostal jsem v rozdrcených burácích opečené maso se studenou „ochucenou majonézou“. Vepřové bylo šťavnaté a přiměřeně slané, nicméně zvolená „obalová“ úprava si z preventivních důvodů (připálení) vyžádala smažení ve velkém množství oleje a tím související nadměrnou mastnost. Aranž prostá elementárních záchvěvů originality – tři plátky přes sebe a bobek „dipu“. Na množství masa si stěžovat nemůžu, ale to je tak jediné, co mě na tomto pokrmu potěšilo.

Image
 
 

Pečená jablka s povidlovou omáčkou a citronovou zmrzlinou, Hugo Haas69 Kč

triSvětlý bod mé návštěvy. Jablka bych si představoval opečené na másle a porcované na větší kusy, ale budiž. Švestková omáčka měla příjemně korigovanou chuť a spolu se skořicí a mou oblíbenou citrónovou zmrzlinou jsem si v rámci možností moc pochutnal.

Image



Káva – 40 Kč

kavaVe století si praží vlastní kávu. Údajně se jedná o směs čtyřech druhů (odhaduji arabic). Minipražírnu můžete vidět na fotce na pravé straně od kávovaru. Objednané espresso (piccolo) bylo neservírováno bez vody, s cukrem ve skleněném dávkovači a malým perníčkem. Na můj vkus by mohlo mít méně vody, ale odměrku s sebou naštěstí zatím nenosím :-) Vůní i chutí docela zajímavé, pokud se jednalo o 100% arabicu, tak i se slušnou cremou. Ale nemohu se ubránit pocitu, že díky většímu množství vody – delší extrakci se do kávy dostalo i „něco navíc“. Cena 40 Kč je dle mého názoru, při absenci kompletního servisu, vyšší.

Image

Image 


Hodnocení

verdiktZa vyjmenované pokrmy, kávu a dvě deci sudového vína (mimořádně dobrého Veltlínského) jsem zaplatil téměř 400 Kč. Cena za hlavní chod 139 Kč vypadá optimisticky, ale při objednání kompletního menu se dostáváme někam úplně jinam (a to jsem oželel přílohu). Krásný interiér a kvalitní pozorná obsluha „polévku neuvaří“. Možná jsem si vybral špatně, ale to si nemyslím. U všech jídel jsem byl obsluhou upozorněn, že se jedná o oblíbené položky. Konečně, mé investigativní oko nahlídlo k vedlejšímu stolu, kde se servírovaly vepřové medailonky s křenovou omáčkou. Vizuálně se jednalo o stejnou „školu“. Uprostřed talíře tři plátky masa a přes ně světlý sauce. Závěr si může udělat každý sám, já jsem ve Století s jídlem moc spokojen nebyl.

 

Restaurace Století

Karolíny  Světlé 21, Praha 1
Telefon: 222 220 008
www.stoleti.cz 

 

Dotaz

Nikdy nezodpovězená otázka. Máte nějaký tip na cenově dostupnou a přitom kvalitní restauraci

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Markoff  - tradicne chyba info pre nefajciarov a gr
    tradicne chyba info pre nefajciarov ci ich tam chcu alebo nie ohladne a gramaze - ono zaplatit stovku za nejake 80g placky je rozdiel ako zaplatit stovku za 280g placky, neviem ako v Cesku, ale na Slovensku je povinnost uvadzat gramaz v jed. listkoch
  • Florentyna  - Čtyři stovky nejsou málo,
    ale myslím, že za lepší kuchyni a [I]plating[/I] bys musel v Praze zaplatit nejmíň jednou tolik. Nedávno jsem byla v [URL=http://www.riorestaurant.cz]Rio's[/URL] na Vyšehradě a z jídla jsem byla naprosto unešená. Z vinného lístku, který zaváněl nosem příliš vysoko nahoře, už tolik ne, ani dekadentní interiér mě tolik neoslovil, jen na to jídlo pořád musím myslet... Jestli tady chce někdo hodně utrácet, tak vřele doporučuji. A ještě něco: nevím, jak je to možné, ale tahle tvoje recenze mě spíš k návštěvě Století láká než odrazuje :)))
  • DolceVita  - Nikdy nezodpovězená otázka ;)
    Máte nějaký tip na cenově dostupnou a přitom kvalitní restauraci? ;) Praha-Březiněves / Golem; Průhonice / Hliněná Bašta. V pátek jdu jejich kvalitu prověřit ;) Doufám, že mě nezklamou. I když "1 zklamání" versus "mnohá předchozí uspokojení" = nezanevřu na ně. Dotaz: Jak široký je jídelníček ve zmíněném "Století"? Podle kvality popsaných jídel to vypadá na mnohastránkové listování. Nešvar českých restaurantů. Kvantita na úkor kvality mě osobně velmi vadí.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Stoleti
    Markoff: Gramaz neuvadim zamerne, neni to ukazatel kvality. Nekde je 200g porce "bobek masa" uprostred talire, jinde 150g tri slusne platky - Stoleti. Kourilo se pouze u baru. V jidelni casti bylo "cisto". Florentyna: Uznavam, ze 400 Kc neni na lokalitu Praha 1 zadna velka suma. Navic prostredi a obsluha je ve Stoleti opravdu na velmi slusne urovni. Na Rio jsem se podival a zajimave si pocetl:) Jinak k recenzi.. nemuzu rict, ze bych se ve Stoleti citil spatne. Je to prijemny podnik, kde si na nic nehrajou a spokojeny host je priorita cislo jedna. Problem vidim pouze v tezkopadne kuchyni. Jeste k cenam. Nechci za 100Kc prekrm pres cely talir. Ale neco maleho, promysleneho a do detailu dotazeneho:) To same plati u hlavniho chodu. Klidne bych si dal jen predkrm za 150 a hlavni chod za 250 + napoj za 50. Dezert bych si odpustil. Problem je kde si doprat neco SUPROVEHO do cca 400-450 na osobu (dezert nevyzaduji). DolceVita: Vam odpovim vecer:) Musim utikat:)
  • ghostdog  - stoleti
    Bohuzel se nekouri jen na baru ale i v dalsich mistnostech i v dobe obeda (nase posledni zkusenost okolo vanoc)! Osobne me jidla skoro vzdy zklamala (byla jsem tam trikrat) ale o to vic me dostaly mocniky (pohar s karamelem a vlasskymi orechy). Lokalita je sice lukrativni ale i tak se v tehle oblasti da myslim najist levneji a kvalitneji.
  • Guest  - Rio's
    Rio's je vyborny, vrele doporucuji na recenzi. Je to jedna z mala ceskych restauraci, kde sice maji jidelni listek, ale krome toho ma kuchyne vzdy neco specialniho navic - casto dobre ryby. Podobne dobre je to v Magicke Zahrade v Nuslich - je tam sice jidelni listek, ale vzdy nabidnou neco z vlastnich dennich napadu. Ono mit "jen" standardni nabidku, kterou denne uvarim 100x take svedci o "kvalite" kuchare - je sice opakovanim vybrousena, ale kde je tvurci invence?
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Magicka zahrada
    Guest: Na Magickou zahradu mam jiz nekolik dobrych referenci a definitivne ji zarazuji na nejblizsi recenzentni termin! :-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Nezodpovezena otazka
    DolceVita: Diky za tipy, Hlinena basta uz je na seznamu. Sice ne uplne nahore, ale je:) Samozrejme, ze dokonale objektivni hodnoceni lze ziskat az po sberu dostatecneho mnozstvi "statistickych" dat:) Problem je, ze na opakovane navstevy neni ani cas ani financni kryti. Nez "davat" automaticky druhou sanci, dam prednost poznavani noveho:) Jidelni listek je k dispozici na strankach www.stoleti.cz. A neni nijak extremne obsahly cca15 hlavnich masitych jidel, 7 dezertu a stejny pocet prekrmu. Nic desiveho.. vse by melo jit "osefovat" s patricnou peci a citem pro detail.
  • Markoff  - nezaujimave pre nefajciarov
    tiez by som asi skor suhlasil s ghostdogom pri pohlade na popolniky na stoloch, ak by to bolo len u baru asi by na nich neboli, nech si tam chodia hulici, nefajciari sa chcu najest a nie fetovat dym u stola, najlepsie riesenie je ak tam niekto zacne fajcit a nechce prestat, ani obsluha nejako umravnit odist este nez odnesu objednane jedlo, pekne nech si ho hodia do smetiaka ad gramaz, no ja neviem 200g masa je stale 200g masa, prilohy mavaju gramaz zvlast, slo mi len o to, ked pises o cene tak ta cena je v podstate bezpredmetna ked si neviem vobec spravit predstavu aka je to velka porcia, kedze ani z obrazku sa jaksi neda vycitat ako velky je tanier a pod., a tu povinnost zverejnovat som spomenul preto, ze by to nemal byt problem opisat z listka ked to tam musi byt povinne, ked nie tak je to namet pre COI na navstevu
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Upresneni
    Stoly s popelniky jsou z "barove" mistnosti. Jidleni prostor byl nekuracky. Jinak gramaz je samozrejme v jidelnim listku uvedena. Nicmene tomuto udaji nevenuji prilisnou dulezitost. Ukolem restauratera je prezentovat pokrm, ktery bude adekvatni k cene a zamereni restaurace. Jesli bude jidlo zazitek nebo propadak neovlivni 50g masa navic..
  • ghostdog
    sedeli jsme v hlavni mistnosti a hoste vedle kourili ostosest (asi pozadali o popolnik)...mozna to byla vyjimka ale nezda se mi....mam pocit ze i u nasich predchozich navstev tam vzdy nekdo kouril
  • Fisa  - odpoved na dotaz
    Naprosto unesen jsem vzdy v restauraci hotelu Merlot v Lounech (www.hotelmerlot.cz). Tusim ze jde o rodinny podnik. Vari kombinaci francouzske a italske kuchyne. Kvalita podavanych jidel byla vzdy nadprumerna, servis perfektni a to jsem hodne narocnej...:-) Ale HLAVNE - ceny jsou naprosto neuveritelne nizke, juknete na listek. Opulentni obed o trech chodech pro dva i s vinem prijde max na 800 i s kavou. Navic je primo v hotelu i vinoteka, takze je mozne chutne pokrny radne zalit dobrym vinem, ktere si clovek v klidu vybere. Treba kombinace domaci husi pasticky s cervenym Merlotem (jak stylove...) byla uplne snova. Jiz jsme se do Loun nekolikrat vratili a vzdy jsme byli max spokojeni. Idealni je vypravit se trebas na rodinny vylet s obedem v Lounech. Jiz dvakrat se nam stalo, ze jsme jednoduse v hotelu zustali i na veceri a nakonec i prespali. Neni to ani tak drahe....jednou za cas se to da. Takze jedte do Loun, fakt nebudete litovat. Fisa
  • Guest  - kvalitni restaurace
    muzu doporucit restauraci Certuv mlyn ve Stodulkach. okoli je sice priserne (je to uprostred panelakoveho sidliste), ale na jejich veprovou panenku "Helenku" musim stale myslet. Stranky maji na http://www.certuvmlyn.cz/index_web.php
  • everloving  - kam jinam?
    V okoli stoleti se da docela dobre najist i v Cafe Erra v Konviktske, pripadne pres Narodni ulici u Narodniho v dynamu. Ceske klasiky jisti U medvidku s jejich bleskovym servisem a maminkovskym pristupem, a ve dve rano je neprekonatelny nonstop na zastavce u Tesca a kruti hamburger se zelim, horcici a kecupem :) Praxe, pracuji v blizkem okoli :)
  • Mandarinka
    To "zátiší" se zeleninou, olivami, rybí a květinovou dekorací ale vypadá skvostně. Dóóóst dobrá fotka :)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Stoleti III.
    ghostdog: A bylo to v dobe obeda nebo vecer? Nechci se Stoleti vylozene zastavat. Nicmene nejedna se o nekurackou restauraci a tak striktni zakaz koureni vyzaduji a hodnotim pouze v dobe obeda (11-14). Fisa: Diky za tip:) Koukal jsem se na webovky, jidelni listek je "typicky hotelovy", coz ale nevylucuje peci a spickovou pripravu jednotlivych pokrmu:) V Lounech jsem jeste nebyl.. az pojedu tim smerem, zastavim se :-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Stoleti IV.
    Guest: Certuv mlyn znam. Lokalita je desiva.. a to je slabe slovo. Sidliste Ohrada neni misto, kam by clovek zajel na neco dobreho:) Jinak trochu zrazujici je "kilometrovy jidelni listek". Everloving: Cafe Erra neznam, rad chodim do Krasnych ztrat (5min z Narodni). Medvidci me odrazuji "turistickou provarenosti". Obavam se, ze bych byl pouze mene solventni polozkou v ramci bohatyrsky financne saturovanych turistu :-))) Kruti hambac u Tesca.. to je klasika :-) Mandarinka: Diky...jediny, kdo okusil z prezentovaneho salatoveho baru byl objektiv fotoaparatu :-))
  • Guest  - to everloving
    everloving: ten non-stop se jmenuje Kotva :) a fakt je jedinečný *
  • Guest  - Tip na restauraci
    Jsem z Brna a pokždé když jedu do Prahy, tak večeřím v restauraci La Monetta v Nuslích. Původně jsem tam zašel z nouze, ale tak sem byl nadšen, že už jinam v Praze nechodím. Mají jídelní lístek + každý týden tématickou kuchyni (Mexický, rybí, klokaní atd.) Ještě jsem nebyl ani jednou "nenadšen"!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - La Moneta
    Koukal jsem na firemni webove stranky:) No nekdy by bylo lepsi nemit zadne, nez spatne a neaktualni. Pouze na zaklade prvniho dojmu z webu bych se La Monete obloukem vyhnul:(
  • enrico  - moneta
    To by byla ovsem vecna skoda. Jidla zde jsou proste famozni
  • Zuzana  - La Moneta
    Přání se splnilo, stránky jsou nefunkční, ale i já se musím připojit k chvále, chodíme tam na minioslavy a jsme vždy s jídlem spokojeni. Jen v zimě u stolu pod schody je zima. Jinak nenadšení ze Století sdílím. Překvapivě dobrá pizzerie je v malé vesničce Ondřejov (co je hvězdárna CAV).
  • Bania  - La Montea
    Stranky funguji: http://www.restauracemoneta.com/ Ale maji dovolenou....
  • Romana  - Chvalská Tvrz
    Vřele můžu doporučit restauraci hotelu Chvalská Tvrz. Byť hotelové restaurace bývají předražené, tak tady to rozhodně neplatí. A jídelní lístek je prostě pohádka. Najdete ho i na stránkách www.chvalskatvrz.cz
  • Jana  - Baba Jaga
    Doporučuji a útulný interiér, příjemná obsluha, kvalitně ošetřovaná Plznička za 28Kč.Ovšem ten pravý požitek přináší jídlo!Velmi nápaditý jídelní lístek, při jehož čtení se sbíhají sliny a to, co pak pro vás kuchař stvoří, je fakt slast.Je to pastva nejen pro žaludek, ale i pro oči...A abych nezapomněla- je zde k dispozici i salonek pro nekuřáky!
  • Katerina
    Byla jsem ve Stoleti celkem trikrat,jelikoz to mam kousicek od meho bytecku.Nicmene souhlasim s kritikou.Jidlo neni nic moc.Presto jsem najela opet na jejich stranky abych si prohledla.Nicmene kritika me utvrdila,ze uz tam opravdu znovu nepujdu.Ale kam jit,kdyz mi prijede rodine meho budouciho manzela?Nejsou z Prahy.Dobre jidlo a za prijatelne ceny tezko v Praze najit.Snad nikdy me nezklamali v sitich restaraci Ambiente.Ma nejoblibenejsi je v Celetne ulici.Ale nejakou zmenu bych uvitala.
  • Roman  - Muzeum
    Zdravím, ja byl nedavno v kavarne Muzeum, vaclavske namesti, je to moderni kantyna, skvele tam varili a meli uzasnou kavu, ktera je pry nejaka specialni, díky roman http://www.kavarnamuzeum.cz/ Roman
Komentářů (27)