Recenze: Motel Farma – Pelhřimov
Úterý, 12 Červen 2007 12:45

Recenze: Motel Farma – PelhřimovNeodkladná záležitost mě včera po půlnoci donutila absolvovat výlet do Pelhřimova. Cestou zpět jsem se zastavil v motelu Farma. K moderní stavbě s restaurací patří i velký pozemek a tři rybníky. Očekávaná široká nabídka pokrmů z čerstvých ryb se nekonala a v jídelním lístku se krčila za specialitami z „mrazáku“. Ochutnávce přesto neušla zdejší úprava pstruha a kachních jatýrek. Více v kompletní recenzi.

 

Lokalita a exteriér

lokalitaMotel Farma leží v těsné blízkosti rychlostní silnice E551, asi tři kilometry od Pelhřimova. Jak název napovídá, většina hostů přijíždí vozem. Tomu je přizpůsobena i velikost přilehlého parkoviště. S návštěvou pěších, ani cyklistů se nepočítá. V okolí není žádné cyklistická stezka a po E551 by se na kole vydal jen naprostý blázen. Budova je postavena na zelené louce a to v obou smyslech tohoto slovního spojení. Novotou zářící bílá fasáda se v několika prvcích snaží navázat na myšlenku statku z počátku minulého století. V těsné blízkosti hlavní budovy je přistavěna ubytovací část motelového typu.

Zadní část komplexu je situována do úžasné zelení nasycené scenérie jihočeské přírody. Součástí Farmy je i soustava tří rybníků a vcelku rozsáhlý pozemek. Pohled z a na terasu vám přiblíží níže přiložené fotografie.


Interiér

interierNovostavbě odpovídá i ztvárnění interiéru. Hnědá dlažba, dřevěný nábytek a obložení doplňují bíle vymalované zdi. O zvýšení útulnosti se stará stylová výzdoba (keramika, květiny, záclonky), která naštěstí nepůsobí příliš kýčovitě. Přesto jsem se nemohl ubránit pocitu, že se v místnosti ztrácím. Bez debat jedinečná jsou obrovská okna pokrývající polovinu obvodu místnosti. Kromě krásného výhledu zásobují prostor dostatkem světla.

Na hlavní místnost navazuje oddělený salónek. I ten je velmi nadstandardně prosvětlený a dokáže pojmout několik desítek strávníků. Nejvíc se povedla venkovní terasa s grilem, udírnou a dokonalým výhledem do bující zeleně.

Image
 

Obsluha

obsluhaDva číšníci a jedna servírka, takové bylo složení obslužného personálu. Prní kontakt a předání jídelního lístku proběhlo velmi rychle s příjemným úsměvem na rtech. Podobnou pružnost jsem zaznamenal i při objednávání jídla a placení. Malé pozdvižení jsem způsobil fotografováním jídla a několika stránek jídelního listu (na internetu neexistuje jeho elektronická verze). Když jsem dojedl, pan číšník se slušně zeptal, na co fotografie budu potřebovat. Řekl jsem mu, že připravuji recenzi, načež zareagoval: „A máte to domluvené s šéfem?“ Upozorňuji, že do té doby jsem fotil výhradně to, co bylo na stole. S interiérem pokračuji až po souhlasu obsluhy.


Nabídka devatero řemesel, desátá bída

nabidkaJídelní lístek obsahuje pokrmy napříč gastronomickým světem. V několika desítkách pokrmů se člověk ztrácí a vzhledem k šířce sortimentu – od lososa přes svíčkovou a guláš, sele až k bifteku s lanýžovou omáčkou, nelze od kuchyně očekávat zázraky. Pečlivě jsem pozoroval, co se jedlo u vedlejších stolů. Tak například: Medailónky z vepřové panenky zdobené uzeným lososem se špenátovými brambory 184 Kč. Porce byla od pohledu obrovská. Kopec brambor s masem, na kterém byly položené dva plátky uzeného lososa a v jídelním lístku (jako u dalších několik vybraných pokrmů) k tomu všemu doporučené víno cituji: Chardonnay, víno s přívlastkem, pozdní sběr.... 

jidelni listekZcela chybí klasické denní menu a hotovky. K dispozici byla svíčková ve dvou verzích (maso vs. sekaná) a guláš. Bohužel ten v době mé návštěvy ještě nebyl dovařený. Dezerty mě taky moc neuchvátily, palačinky s palačinkami a nějaká ta zmrzlina. Chvíli jsem váhal nad lívanečky s borůvkovou omáčkou, ale v tom dusnu a horku bych sáhl spíš po nějakém osvěžujícím sorbetu.

 

Rozčarování kde jsou ryby?

Přílišná roztříštěnost nedovoluje používat špičkové suroviny a úpravy. Je zde cítit snaha o exkluzivitu, která se bohužel nekoná. Farma se chlubí nabídkou čerstvých ryb z vlastních zdrojů. A já se ptám KDE JSOU? V nabídce je jedno jídlo z kapra a tři úpravy pstruha. Tomu říkám promarněná šance.


Kachní játra na cibulce – 67 Kč

jednaServis na zajímavém skleněném talíři s kmotrem salátem byl doplněný o dva toustíky s bylinkovým máslem. Velikost porce byla vzhledem k ceně a její předkrmové roli relativně adekvátní. Tím pozitiva končí. S přípravou se hodně spěchalo. Jatýrka byla víc udušená než restovaná a plavala v šedivém vodnatém sauce. Nevýrazná chuť s nepříjemnou konzistencí, nedodělaná cibule a madle. Nepovedený pokrm, nedoporučuji.

Image


Pstruh s česnekem na másle – 143 Kč (55 Kč á 100g)

dvaVybral jsem si pstruha na másle a česneku. Servis je založený na klasickém „přílohovém systému“. Absence brambor donutila kuchaře k zdobení stylem „zelené zleva, zelené zprava“. Nu což, aspoň jsem ušetřil za zeleninový salát :-)) Plusem budiž, že byl přiložen příbor na ryby. Pstruh byl krásně opečený a česnekem ovoněný. Čerstvost se projevila na textuře masa - žádné „bláto s kostmi“. Bylo pevné a šťavnaté. Skvělá byla i opečená kůžička. Na talíři zůstal jen kousek okurky, ocas, hlava a páteř. Doporučuji!

Image
 

Nápoje

napojeK dispozici jsou dva druhy nealkoholických pivo (Budvar a Radegast cca 28 Kč), točené pivo Budvar a Kofola 3 dcl za 20 Kč). Nechybí ani nabídka vína, nicméně vzhledem k umístění podniku bude většina klientů požadovat nealkoholická piva a minerálku.

 

Káva

kavaKáva značky J.J. Darboven z kávovaru La Cimbali ve verzi espresso přišla bez smetánky na 28 Kč. Espresso není espresso, ale lungo, nicméně na požádání jsem dostal „malé piccolo“. Před jeho přípravou pan číšník dokonce umyl páku z kávovaru. Jestli to bylo tím, že už byla odhalena moje identita nebo jsou v motelu Farma tak čistotní, to netuším. Každopádně kávě to moc nepomohlo. Mizerná crema naznačila, co chuť potvrdila - kostrbatá neharmonická chuť s řadou rušivých elementů. Podle mého, byla káva špatně namletá a v páce neadekvátně „adjustovaná“. Detaily typu - levný cukr s logem neznámého velkoobchodu a rosetka nekorespondující s podávanou značkou, moc nepřidávají.

Image
 
 

Hodnocení

verdiktHezké prostředí s krásnou terasou a úžasným výhledem doplňuje ochotná obsluha. Výtku mám k složení jídelního lístku a absenci klasických poledních menu (jedná se o motel). Minimální nabídka ryb je trestuhodná. Dvojnásob, když je k dispozici vlastní rybník. Jestli se do motelu Farma ještě někdy vrátím, tak jen a pouze na rybu, kterou si dám na tamní krásné terase.

Celkové hodnocení

5/10 

 

Fotogalerie - okolí

Image

 


Farma Poříčí s.r.o.

Služátky 25
393 01 Pelhřimov

Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.motel-farma.cz

Tel.: 565 327 127 

 

Recenze podobného podniku

RECENZE: Restaurace Šupina - Třeboň

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • DolceVita  - Sem tam se tam stavím :-)
    tak mohu potvrdit, že kachní jatýrka jsem měla zrovna taková, nikoli restovaná, ale dušená, což vzalo tomuto předkrmu celé jeho kouzlo :-) Pstruha si dám příště - díky za tip. Je to přesně ten typ podniku, kde se dveře netrhnou. Tomu odpovídá i kvalita jídel. Posezení na venkovní terase je opravdu relaxační. Recenze potvrzující skutečný stav tohoto podniku - Motel Farma uspokojí, ale nenadchne.
  • Sim
    mala staznost k tejto recenzii. ked som si precital uvod, ze si musel po polnoci vyrazit do Pelhrimova a po ceste spat sa niekde zastavil, clovek predpoklada 4 hodiny rano :-) no mozno maju niekde otvorene, ale uzasne velke okna vrhaju vela svetla do miestnosti?
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Casove souvislosti
    DolceVita: Pstruha doporucuji, muj exemplar byl nadprumerny:) Jsem rad, ze na Farmu mame podobny nazor. Chtel jsem udelat recenzi jedne mexicke restaurace v Humpolci, ale v pondeli meli zaviraci den:(( Sim: Detektivni prace koukam:) Na misto jsem dorazil pred ctvrt na tri a hupnul do postele. Kdyz jsem se probudil (cca 10.45) a po ociste vyrazil smer D1, vyslo me to tak nejak na obed:)
  • Rennie  - srovnání
    Ahoj, měl by si srovnání na Mexickou restauraci Hacienda a LaPaz v Kladně? Mě více nadchla Hacienda, nepříjemnost v LaPaz, kdy kamarád dostal zkaženou vepřovou panenku :o(( Díky.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Hacienda vs. LaPaz
    Rennie: Srovnanim bohuzel neposlouzim. Haciendu jsem si jeste nedopral. La Paz ano.. asi ctyrikrat. Ani jednou jsem nebyl spokojen s kvalitou jidla. Je to "vyvarovna" s nadechem Mexika. Jakekoli drazsi jidlo jsou jen a pouze vyhozene penize. Tortilla plnena spenatem, kur. masem je relativne levna a nelze na ni nic zkazit. Takze asi tak.
  • Ptiger  - mexico
    no jestli jde o ten podnik na Unhošťstký, tak to je slabé, tak tam si na mexico hrají, je to ale levné, tak to všichni vidí jinak,.Ve městě jsem ještě nebyl, prý se musí objednat více dopředu... Jinak k recenzi, nevím, co v té panence s uzeným lososem převládalo, ale pokud to byla chuť uzené ryby, tak bych si teda Chardonnay pozdní sběr asi nedal, ale to může každý vidět jinak...
  • Prasátko  - La Paz
    Zvláštní, byla jsem v berounské pobočce a vyhodnotili jsme ji jako jednu z nej mexických, co jsme zatím ozkoušeli. Evropská je taky, ale "vývařovna" vypadá jinak a evropský jsou tady skoro všecky... Tak by mě zajímalo, jestli se mezi sebou ty pobočky tak liší, bo co.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - LaPaz
    Ptiger: Jedna se o podnik v ulici Ctiborova - kousek od pesi zony. Naposledy jsem tam byl pred dvema tydny a... no nic moc. Ale obsluha byla ochotna:) Na Unhostske je restaurace Hacienda. Talir jsem videl z dalky. Prevladala na nem hora brambor. Z ni vykukoval platek uzeneho lososa. Kolik tam bylo veproveho a v jake uprave, to netusim. Jinak zrovna uzeny losos a chardonnay k sobe docela pasuji. Otazkou zustava, jakou konkretni lahev vam k tomu naserviruji. Informace "pozdni sber" je nedostatecna. Prasatko: No.. v Beroune uz jsem nebyl hodne dlouho:) Ja vidim problem v prislisnem zjednoduseni receptury v kombinaci s pouzitim tech nejlevnejsich surovin.
  • Prasátko  - La Paz
    Tak to asi fakt ten Beroun bude jiná liga - jejich skořicová zmrzlina s mangem a mandlovým likérem se mi zjevuje ve snech eště nejčkonc:o))
  • tark
    Nevím proč, ale ohledně mexických jídel jsem si docela pochutnal v www.lacasablu.cz , taková obyčejná studentská hospůdka... Ale nejsem gurmán, měl jsem tam obyčejné Burritos či co to bylo :)
  • Guest  - Super
    Jelikož mám příbuzné v Krasíkovicích, často do této restaura¨ce zajdem. Nemám námitky. Krásná příroda, nádherné uvnitř a jídla přímo skvostná! není co dodat
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Farma
    Prasatko: Me snad do toho Berouna dotahnete na dezertu :-) tark: Lacasablu... vim o ni. Stranky mam prostudovane, na seznamu je vysoko. Brzy tam zaskocim:) Ocekavam neco podobneho jako rest. zluta pumpa [URL=http://gurmetklub.cz/recenze-mexicka-restaurace-zluta-pumpa-praha-2.html]Recenze: Zluta pumpa[/URL]. Guest: S prirodou souhlasim.. IDEALNI umisteni. Vyhled je bozsky.. vnitrek restaurace je nadprumerny. S jidlem uz si tak jisty nejsem.. a slovo "skvostny" bych asi nepouzil:)
  • Bon2005  - k článku Motel Farma
    Naví kdo to hodnotil ? Jaké máte vzdělání že takto hodnotíte úroveň restaurací? Ani se nepodepíšete!! Hezký den Bon2005
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Kdo..
    Bon2005: Pokud Vas zajima, kdo je autorem clanku, zkuste se nejdrive podivat do kontaktu, nez zacnete "kricet" v diskuzi. Me vzdelani nema nic spolecneho s gastronomii, jestli narazite na toto.
  • Jana  - motel farma
    Tak nevím jestli jsem z jiné planety- za svůj život jsem prošla velkým množstvím restaurací ale MOTEL FARMA parří jednoznačně k těm nejlepším ať se jedná o personál,nabídku či prsrředí. pisatel se nejdřív ztrácel v interiéru pak v sortimentu-nejlíp by udělal kdyby se ztratil úplně......
  • Blanka  - Motel Farma Poříčí
    K této recenzi:Hodnotící redaktor je úplně mimo. Na restauraci motelu Farma nedám dopustit, s rodinou jsme tam rádi jezdili na večeři, oslavy narozenin....Vždy plno,i přes velký počet míst u stolů - to také o něčem svědčí - lidé se sem rádi vracejí. Skvělá jídla, jak minutky,tak hotovky, na jejich svíčkovou dodnes nemohu zapomenout. Kolik hotovek by si pan redaktor představoval? Svíčková,guláš, knedlo-zelovepř,to úplně stačí, na to si mohu dojít do bufetu. Na Farmu jsme z Pelhřimova jedili DOBŘE SE NAJÍST V KRÁSNÉM PROSTŘEDÍ A UŽÍT SI TO,COŽ SE VŽDY PODAŘILO. Nyní žiju v Praze,ale na tak krásnou restauraci s tak dobrými jídly,porcemi(o ceně ani nemluvím),tady v Praze prostě nenarazím. Všude samý Číńan a Rusák,kvalitafuj... Zdravím Motel Farmu Poříčí a už se těším na návštěvu :D
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Motel Farma
    Jana: Nevim z jake jste planety, ale v dobe me navstevy rozhodne nemohu mluvit o "nejlepsim" zazitku. Timto se pro zmenu vytracim z diskuze:)
  • Michael Banas  - LA PAZ
    Srovnání mezi res. LA PAZ a HACIENDOU je uplně jednoduché. Pro všechny nadšence mexické kuchyně musí konstatovat pár faktů. Začneme u prvně jmedované restaurace. Pokud si zde dáte pokrm z fazolí nemáte vůbec na výběr. Všechny pokrmy jsou úpně stejné, protože jejím základem je fazolová polévka. A tak je úplně se vším. Jistě mi dají stálí zákazníci za pravdu, že ať si obědnáte cokoli dostanete "slátaninu" pořád stejných ingrediencí.Celkově bych zhodnotil tento podnik známým, leč trefným příslovím" Za hodně peněz málo muziky" Oproti druhé jmenované restaurace, která má paletu jídel a chutí mnohem širší. Pokud stojí někdo o objektivní názor tak vzkazuji : pokud se budeme držet měřítka cena a výkon vyhrává na plné čáře HACIENDA.
  • Guest Míla  - Motel Farma
    Několikrát jsem na Farmě nocovala, mnohokrát tam snídala, obědvala i večeřela.............takže můžu říct, že mám s tímto podnikem jisté zkušenosti.........obsluha je opravdu velmi příjemná, rychlá a vstřícná, potud vše OK....popíšu můj poslední návštěvní den.....ke snídani skvostný "hemenex" s čerstvým chlebíkem, slušnou kávou (ovšem v okousaném hrnku) , džusem a ještě čímsi.......oběd už byl horší - vysušené kachní stehno s domácí nádivkou a k tomu smetanové brambůrky (opět v okousaném nádobí).přežila jsem to......vrcholem byla večeře s přítelem - byla už docela tma a tak jsme požádali o rožnutí světla, číšník okamžitě vyhověl......za minutu zhasla.....vypnul je šéf.....znovu žádost u číšníka....vyhověno......šéfem opět velmi vztekle vypnuto (asi by ty dvě nebo tři žárovky nad naším stolem totálně vyplenily konto)....chvíli jsme se takhle přetahovali (nutno dodat, že šéf měl prostě navrch a číšník se evidentně za něj styděl).......tu bitvu o slušné chování jsme tehdy sice prohráli, ale poraženi se necítíme. Jídlo jsme nedojedli a od té doby na Farmu ze zásady nejezdíme, mínusy prostě převážily.......přišli tam tak o docela časté hosty............ale zřejmě jich tam mají nadbytek.
  • Guest  - Hodnocení
    Nejsem žádný velký znalec restaurací, ale byl jsem nadevše spokojen.
Komentářů (20)