RECENZE: MAZE by Gordon Ramsay - Praha
Úterý, 25 Březen 2008 00:00

RECENZE: MAZE by Gordon Ramsay - ve světle nových skutečnostívětle nových skutečnostíJeště tak před měsícem se o Maze hovořilo ve vzrušeném tónu plném  očekávání čehosi nového, spásného a zcela jedinečného. Dnes, když se u stolu restaurace hotelu Old town Hilton, vystřídali téměř všichni tuzemští recenzenti, snoboŘvouni i foodbloggeři, se k ní vracím i já. Za těch několik týdnů se mi v hlavě řada věcí rozležela a troufám si tvrdit, že to recenzi snad i trochu pomohlo.


Maze(c) deset kroků od Masaryčky

mazeHotelová restaurace dalšího z tuzemských Hiltonů se představuje jako dlouho očekávaný vstup kuchařské a hlavně mediální hvězdy Gordona Ramsaye. Je veřejným tajemstvím, že Maze má michelinovské ambice a hodlá se prezentovat pokrmy a servisem na nejvyšší možné úrovni.


Zabydlujeme se aneb 4 muži u kulatého stolu

mazeMazeInteriér je prostý zbytečných kudrlinek a cílem architekta rozhodně nebylo šokovat okázalostí, bezuzdnou kreativitou a neočekávanou atypičností. Nábytek je laděný do tmavých barev a jestli lze mluvit o něčem speciálním, tak je to „nerezový“ strop. Rozložení stolů rozhodně nepotěší zájemce o jistý typ intimity a soukromí. My jsme seděli u stolu nedaleko vchodu a kolega, který si vylosoval místo s výhledem přímo na něj, nebyl úplně štěstím bez sebe.  Spolu s dosti hlasitou hudbou, která nerespektovala menší zaplnění prostoru (rezervaci jsme měli na sedmou hodinu a Maze se začala zaplňovat až lehce před osmou) byly naše počáteční pocity docela rozporuplné. Zbytek večera už obsluha konala na jedničku a my si užívali kombinaci profesionální neformálnosti a ohleduplného zájmu.


Horlivá obsluha

obsluhaProces „zabydlování“ narušila i nadrnčená obsluha, která nám nedala příliš času se zorientovat v nové situaci a okamžitě začala konat. Tady bych býval očekával trochu více empatie... Objednáváme si čtyřikrát sedmichodové degustační menu a vodu. I zde došlo k malému zádrhelu obsluhy na úrovni perlivost/neperlivost. Naopak naše vinné tápání nad volbou univerzálního vína, na kterém si pochutnáme a zároveň finančně nevykrvácíme bylo ukončeno doporučením sommeliéra "ve výši" 1500 Kč. K jehněčímu chodu jsme si nechali „vnutit“ rozlévané červené cuveé s tanečním názvem Paso Doble. S vínem souvisí i jedna zajímavost a to přítomnost v prostoru zasazeného sommeliérského koutku. Práce s vínem a předpřípravy jeho servisu je díky tomu možné sledovat doslova „online“:)


Sedm chodů aneb degustační sedmiboj

degustacni menuSedmichodové degustační menu přijde na 1800 Kč. Se základním nápojem (čti vodou) se lze ve finále vejít do dvou tisíc korun. To je vzhledem k úrovni služeb částka akceptovatelná, neřknuli výhodná. S vínem a tipem jsme se ve čtyřech dostali na kulatých 10 000 Kč. Je to málo není? To je velmi individuální otázka. Každopádně já jsem odcházel s pocitem dobře „stráveného večera“ = spokojen.

Image

 

Chod první – Kachní ragů zalité krémem s topinambury a brioškou ve tvaru kouzelného hříbku

maze restauraceHned na začátku padlo pravidlo, že „na prvním rande se nedává“:)) Kachní maso rozložené na chuťové prvočinitele a následně zpět složené, doplněné o houbové segmenty bylo servírováno v hluboké misce, jejíž obsah v mžiku překryla lahodná vlna topinamburového krému. Střed dvou „světů“ skončil explozí chuťových pohárků již po prvním soustu. To se mi zatím mockrát nestalo. Skvělý počin a kandidát na nejlepší pokrm večera.


Chod druhý – Marinované plátky červené řepy s jemnou ricottou a piniovými oříšky

maze restauraceNa první pohled oddychový mezichod, pomyslný klid před bouří. Na druhý rafinované ztělesnění kontrastů. Plátek marinované řepy s piniovými oříšky rozehrával nečekané vyšší chuťové harmonické. S každým dalším skousnutím jsem v řepě objevoval nové a nové rozměry a upřímně řečeno, moc mě to bavilo!


Chod třetí – Křepelka, Foie Gras, celerové lůžko

maze restauraceHluboký talíř nabitý k prasknutí těmi nejlepšími chutěmi. Dva díly pečené křepelky, plátek Foie gras, vajíčko a celerové nudličky. Vše dokonale připravené, křupavé a přitom se na jazyku rozplývající. Velká, veliká radost!


Zbylé hlavní chody – Losos a Jehněčí

maze restauraceLosos s těstovinami a čerstvým bazalkovým pestem. Pro mě nejslabší chod a zároveň bod, kdy se večer překlopil do své méně zajímavé poloviny. Ad. Losos.. Ne, že by byl nějak špatně připraven, naopak! Ale do konceptu menu mi nesedl (viz bod dramaturgie). Poslední hlavní chod – jehněčí – se sice vydařil a požadovaná medium rare úprava se povedla na jedničku s hvězdou, ale minimalistická porce nedávala prostor k vychutnání. Což neplatilo pro famózní bramborovou kaši, které byl pro změnu pořádný „kyblíček“.


Dezerty alias sladké tečky

maze restauracePanna cotta s bílou čokoládou a mangovým pyré sametově pohladila. Totéž udělal teplý rýžový pudink v misce, na jejímž dně čekala chuťová bomba v podobě malinové omáčky. Představte si to nejlepší z malin – červená, voňavá radost! Servis proběhl včetně porce zmrzliny, která jako zrcadlo vytvořila studenou variaci na pudinkovo-malinové téma. Kontrastní a nápadité, leč...

Image

 

Výhrady k „dramaturgii degustačního menu“

vyhradyKe zvoleným pokrmům mám drobné výhrady. „Ice breaking“  v režii kachního ragů nás posadilo na začátek chuťového tobogánu, kterému po dalších dvou chodech došla voda. Losos a jeho „italská“ úprava mně do konceptu menu vůbec nezapadla. Zvolil bych jinou rybu a rozdílnou přílohu, která by lépe vyhověla předchozím, chuťově výrazným pokrmům a přitom převzala roli „lehčího chodu“. Další výtka směřuje k dezertům. Jak to říct, oba byly podobného rázu a ačkoli chuťově povedené (hlavně horký rýžový pudink) chyběla mi nějaká opravdová „tečka“. Přesněji řečeno absence čehokoli čokoládového pro mě byla docela velkým zklamáním.



Jdeme do kuchyně

kuchyneNabídce procházky do "hradní" kuchyně (součást self promotion) nešlo odolat. Čtveřice mužů rozebírající jednotlivé chody a tázající se na původ surovin zřejmě působila poněkud podezřele, což vygradovalo v dotaz „jestli taky pracujeme v gastronomii“. Odpověď zněla nikoliv a byla doprovozena dotazem na možnost pořídit si několik fotek přímo z „akce“. Na GK máte tedy jedinečnou šanci nakouknout do kuchyně Maze:)

Image

Image 

Image

 

Slovo závěrem

verdiktRozpačitý začátek vystřídalo pohotové pohodlno s řadou krásných chuťových počitků. Nejvíc mě mrzelo (z mého pohledu) nedotažená struktura menu. Názory na Maze se různí. Od pozitivních přes rezervované až k výkřikům „snoba profesionála“. A já mohu jen dodat dvě věci: 1) Maze je skvělá restaurace. 2) Na každém šprochu, pravdy trochu :-)


Toalety – úplně bez

Poslední vzkaz patří toaletám. Sebekrásnější a sebečistější WC se stává nádražní úlevnou, pokud si nemáte čím utřít ruce. Hadrové ručníky na jedno použití jsou pomyslným vrcholem komfortu, pokud zrovna nedojdou :(

 

Celkové hodnocení 8,9/10 


Přidat komentář
  • DolceVita  - www.dolcevita.blog.cz Pozvání na mé str
    Slovo závěrem ve dvou bodech :-) Ač bylo řečeno málo, je v tom ukryto mnoho a já s vyřčeným souhlasím. Maze rozhodně stojí za návštěvu. Nejzábavnější je chodit nasávat s chutí jídla právě dojmy. Stává se stále obtížnějším brát s sebou fotoaparát, proto jsem se těšila na fotky od Ondry se záběry přímo u stolu :-)
  • Ondrej K
    a ja myslel, jak nejsme vyjimecni, kdyz nas pozvali do kuchyne.... :)) vyborna recenze, souhlasim s vyjimecnosti predkrmu a prumernosti dezertu. My ochutnali jeste vic a bylo to velke zklamani.
  • matesola
    Panebože, zase tam vidím někoho ve svetru!!! To snad neni pravda, v MAZE a pulóvr, to je konec :)))
  • Ondrej K
    Jeste horsi je sako a k tomu bile tenisky... jako v americe
  • Kuba
    To je o zvyku ;-) Co byste na obleceni doporucili, vy?
  • DolceVita  - www.dolcevita.blog.cz
    Pravda! Prostředí kuchyně jsem opominula :-) Poslední dobou interiéry slavných kuchyní vyskakují ze všech stránek časopisů, tak jsem špatně zareagovala. Ale mě stejně víc zajímá to, co se z té kuchyně nosí před hosta :-) Pulóvry mi tak nějak nevadí, protože dámy tam taky nechodí jen a pouze v kostýmech. Chlápkům bych v tomto směru povolila taky trochu uzdu :-) Na slovo "trochu "kladu důraz. K Maze bych řekla jenom to, že jsem nebyla ohromená, ale návštěvu restaurantu lze každému doporučit. Nejcennější je vlastní názor a každý máme jiné nároky. V podstatě se jedná o poctivou domácí kuchyni v rustikálnělnějším trendovém stylu. To rozhodně svůj půvab má.
  • matesola
    Já tam byl samozřejmě taky ve svetru. Malinko jsem šťouchnul á konto jednoho komentu u La Degustation, tady na Gurmetu :)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Maze(c)
    DolceVita: Vidite.. s fotkama jidel jsem ani nepocital. Ono... nejen, ze blesk rusi vsechny okolo, ale docela dost i me samotneho. Konecne navsteva LDBB by byla prijemnejsi bez vsech tech Nikonu a Canonu:)) Ondrej K: Dokonce si myslim, ze ta cast, kam berou hosty neni oficialni "kuchyne" ale normalni "chodba", kam muze kdokoli:) Ad zklamani.. co dalsiho vas tak "uzemnilo"? matesola: ja mel kravatu, macek by mel radost!! :)))
  • Ondrej K
    Ondrej: My byli jinak velmi spokojeni. Uvitani, obsluha na 1*, ani jednou jsem si nemusel nalit vodu sam... food styling skvely, vynikajici pecivo na uvod (i kdyz si ho nevyrabeji sami, ale ve srovnani se zatisim..) dezerty byly nejslabsi. za nas velka spokojenost. na zaver se s nami loucila svetlovlasa pani s nabidkou poledniho menu pres tyden "s vyberem mezi dvema dezertami". inu, i personal se nekdy sekne
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Maze
    Ondrej K: Ok.. uz je jasno. Z toho predchoziho komentare jsem citil oder jiste zasadnejsi nespokojenosti :-))
  • ptiger  - oblek
    matesiola: no možná jsem vztahovačný, ale já jsem se podivil nad svetrem, protože v těch filmech, kde se jí v nějaké noblese, sedí ti hrdinové většinou v obleku (mají tam také toho vyhazovače u pultíku), jenom jsem se zeptal. Jinak jasně, že ve svetru si někdo zajde klidně i do státní opery, tak co...
  • JAR  - to matesola
    Byl jsem v Maze v pátek na večeři a turisté tam běžně chodí v sandálech a kraťasech...tričko je standard. Do toho občas dáma ve večerním. Asi by recepční měla trochu vybírat, kdo už překročil mez. Jinak to bylo skvělé, včetně personálu a návštěvy kuchyně. A personál byl stejně příjemně profesionální a přátelský i na Prague Food Festivalu.
  • Guest  - To jsou kecy...
    ... o dramaturgii degustačního menu. Autor, zcela jistě jako každý Čech vyrostl na lunchmeatu a V-K-Z a bude tu dělat chytrolína... Kde se všude berou ti samozvaní "gurmáni a gurmeti"?
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Maze
    Guest: Pane neznamy. Na lunchmeatu jsem nevyrostl, na to jsem prilis mlady. Vas vykrik ma stejnou hodnotu jako ma dnesni ranni odkaslani.,, a to se musim jeste hodne snazit Vas akceptovat. Pokud mate ke skladbe menu konstruktivni pripominku, tak ji prosim uvedte, v opacnem pripade se prosim zase vratte ke sve "konzerve"... dobrou chut:)
  • Guest: ZED Gourmet  - nadšení či rozčarování v Maze
    Jít se do Hiltonu nechat nadchnout a potom si stěžovat na nesplnění nesmyslných očekávání je poněkud slabomyslné. Do restaurace se jdeme najíst, protože máme hlad; na ukojení hladu si zrovna tak ale můžeme uvařit sami, nebo jít do KFC. Do lepší restaurace se jdeme najíst lépe; i kdybychom uměli vařit jako Gordon Ramsay nebo Zdeněk Pohlreich, chybělo by nám vybavení jejich kuchyní a suroviny, koření, jejich um, praxe. V kontextu lepších podniků Maze skutečně plní své poslání a jí se tam lépe, než u nás doma nebo v KFC. Samozřejmě je to za přiměřenou cenu. Jakmile obmění menu, půjdu opět.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Maze - menu
    ZED Gourmet: Do restaurace se jdeme najíst, protože máme hlad.. no to asi neni pripad Maze. Presneji receno ne pro bezne obcany. Jinak cca souhlasim. Ad menu, samozrejme jsme se ptali obsluhy a (v unoru) nam bylo receno, ze uz se chysta obmena. Ted mame konec cervna a nic. Nicmene az nastane den "D", urcite si to nenecham ujit.
  • Sasicka  - obsluha je důležitá
    V případě restaurace jako Maze má člověk vysoké očekávání, co se týče kvality. Přesto bych si tam však já osobně nedala rybu, jako bych si ji nedala ani v 3* restauraci v Paříži - ryby se mají jíst u moře, kde je zaručena jejich naprostá čerstvost... alespoň trochu :-) Pro mne byla v Maze požitkem jejich obsluha. Vše probíhalo hodně hladce, tak, jak to má být, číšníci byli ve správné době u stolu, akorát správně přátelští a když jsme se ptali, co to je ta bazalková zmrzlina, přinesli nám jednu porci na ochutnání zdarma. Tak si představuji dobrou restauraci. Jediná výtka - ve Four Seasons měli židličky na kabelky, tady ne :-)
  • Guest  - Maze
    Menu neurazí - nenadchne (nejlépe chutnala křepelka) , vína předražená, obsluha se má ještě hodně co učit...
  • vinťa  - restaurace
    KFC foreve :-D
  • Guest
    Rucniky v te dobe obstaraval hotel tudiz Hilton bohuzel neznalost situace tak muze vrhnou spatny dojem na chybu restaurace.
Komentářů (20)