RECENZE: La Trattoria Turbanti - Praha |
Pátek, 16 Červen 2006 00:26 |
Pizzerii La Trattoria Turbanti naleznete v Horních Počernicích. Než jsem na vlastní „jazyk“ ochutnal jak v Turbanti vaří, přečetl jsem si na internetu řadu recenzí bobtnajících superlativy a chválou na místní kuchyni. Bohužel většina ohlasů se vázala k letům 2000-2004. Jaká je realita v polovině roku 2006? Je zdejší pizza z pece na dřevěné uhlí opravdu ta „nejlepší“? Hodnocení a rozsáhlou fotogalerii naleznete v celém článku.
Lokalita Dopravu je možné řešit jak autobusem MHD ze stanice Černý most, tak vlastním automobilem. Ač kousek od sídlištní aglomerace, nabízejí Horní Počernice příjemný „maloměstský“ klid. A tím nemyslím nic špatného, naopak. Samotná restaurace se nachází v místě bývalé kovárny ze sedmnáctého století. Na první pohled zaujme stavba svou velikostí a citlivou rekonstrukcí.
Interiér Vnitřek budovy skrývá rozlehlý prostor. Architekt si s ním poradil na jedničku. Hlavní místnost (k restauraci ještě patří zastřešená veranda) obsahuje jak místa pro hosty, tak bar a dvě pece s přípravným pultem. Všechny tyto prvky se zdárně podařilo oddělit pomocí asi „metr-dvacet“ vysokých zídek na straně jedné a zvýšení podlahy části se stoly na straně druhé. Příjemná barva na stěnách a kvalitní nábytek, i to jsou znaky pizzerie Turbanti. Méně sympaticky na mě zapůsobila koncentrace židlí na metr čtvereční. Při vstupu do restaurace to nepostřehnete, ale když se usadíte u svého stolu, cítíte jak vám sousedi „dýchají na záda“.
Velké zklamání Na zastřešené terase je situace o mnoho horší. Během mé návštěvy byla naše čtyřčlenná skupinka usazena 30cm od vchodu na terasu resp. 120 cm od otevřených dveří ven. Ten den byla docela zima, všechny dveře otevřené já si připadal jako v „průchoďáku“. Průvan, co půl minuty se o stůl otřela servírka nebo host, tak málo zde bylo místa. A když jsme u toho stolu, jednalo se o dva „dvoučlenné“ stoly dosti neuměle sražené k sobě. Jedním slovem děs. A to byl stůl předem zarezervovaný! Neříkám mít takové místa jako rezervu, ale dávat je objednaným hostům?? Abychom u dveří nezmrzli, musel jsem dalších několik minut pobíhat po restauraci a snažit se zajistit přestěhování k čerstvě uvolněnému stolu. Na normální a slušně položený dotaz, zda by si z tohoto zcela nevyhovujícího místa nešlo sednout jinam, jsem ve finále dostal od obsluhy odpověď ve smyslu: „Nemám tu na starost jen Vás“. Chtěl jsem se okamžitě zvednout a odejít. To mi bylo od zbytku „spolustolujících“ rozmluveno a jen díky tomu si můžete přečíst tuto recenzi.
Obsluha a servis První co Vás uvítá po vstupu do restaurace je cedulka s textem: „Vyčkejte prosím, obsluha Vás uvede ke stolu.“ Pokud ale přijdete v době takzvané špičky, může se stát, že u cedule strávíte „mládí“. Fáze přebírání hosta je dost podceněna. Po přestěhování k „normálnímu“ stolu získáváme velmi mladého číšníka s jehož službou jsem byl velmi spokojen (nehodnotím čekací doby na vyřízení objednávek). Usmíval se a dobře reagoval na dotazy. Sklo a příbory byly v pořádku. Veškerý porcelán nesl logo Turbanti. Dochucovací prostředky nechyběly a místo ubrusu bylo použito skleněné prostírání (pro každého hosta zvlášť).
Objednáváme Bohužel musím konstatovat, že v Turbanti je všechno na „dlouhé lokte“. Než se někdo uráčí vůbec přijít ke stolu, uplyne den. Od vybrání nápojů k jejich donesení týden a od objednání jídel k jejich vyhotovení snad století. Chápu, že restaurace není fast food, ale když začnete mít onu známou snahu vybavit si, kolik času uplynulo od objednávky, je zle. Přikládám záběry na výrobu pizzy a dvě pece na dřevěné uhlí.
Ochutnáváme Carpaccio con Parmagiana di Reggiano - marinovaná hovězí svíčková 90 gr ,parmazán, rucola, salát - 139 Kč Když jsem z dálky uviděl přinášet talíř, zmocnilo se mě velké očekávání. Způsob servírování stylem „hore huj, dole fuj“ mě ale neoslovil. Carpaccio mám rád položené přímo na talíři, jasně definované plátky by měly „zářit exkluzivitou“. Hobliny parmazánu by zasloužily lepší tvarování a úhlednější rozložení. Přítomná podestýlka ze salátu prolitého balzamicem rozbíjí exkluzivitu a chuťovou vyjímečnost jemně marinované svíčkové. Pochválit mohu pouze praktický držák na citrón.
Funghi Ripieni - 6ks žampiony plněné slaninou a parmazánem – 59 Kč
Za téměř šedesát korun bych očekával trochu víc než šest jednohubek. Ale budiž, možná došly větší žampiony. Chuťově mě tento předkrm nezklamal. Kombinace žampionu, parmazánu a slaniny jednoduše „funguje“ (příjemná podobnost se slovem fungi :-)).
Crema di Spinaci con salmone - špenátová se smetanou, uzeným lososem a pošírovaným vejcem – 39 Kč Jsem polévkový typ. Mám zkušenost, že když někdo odflákne polévku, udělá to většinou i s hlavním chodem. A teď už konkrétně k chuti. Té dominuje kopr a moje první reakce zněla: "To je kulajda s vajíčkem". Když pominu několik náhodných kousků uzeného lososa a „magi-finiš“ (moje pojmenování pro nepřirozený a nepříjemně pálivý chuťový ocásek), polévka mě chutnala.
Gnocchi al gorgonzola, noci e mele - bramborové noky, gorgonzola, ořechy, jablka – 109 Kč Krásný název, velmi lákavě ingredience. Tím pozitiva končí. Problémem tohoto pokrmu bylo to, že neměl skoro žádnou chuť. Zmíněné suroviny by se určitě daly použít k vytvoření jedinečné harmonie chutí. To se nestalo, jídlu chyběla jakákoli nosná chuťová linka.
Gorgonzola, Spinachi e Prosciutto Cotto - sýr Gorgonzola, šunka od kosti, listový špenát - 109 Kč Nejlepší z testovaných pokrmů. Chutné, tenké a dobře upečené těsto se slušnou porcí sýra, šunky a špenátu. Pizza splnila mé očekávání a doporučuji k ochutnání.
Scaloppine con Cantereli - Plátky telecí kýty 150gr se smetanovou omáčkou a liškami, bramborové nočky – 209 Kč Lišky jako takové neoplývají příliš výraznou chutí. Zvolené úpravě s telecím masem a nočky se v rámci možností podařilo chuť lišek respektovat. Maso bylo měkké a šťavnaté. Nicméně milovníkům výraznějších chutí bych doporučil poohlédnout se po jiném pokrmu.
Risotto con Funghi Porcini - risoto z rýže Arborio s pravými hřiby – 129 Kč Kvalitně uvařená rýže, příjemně „lepivá“ konzistence. Mohutná chuť sušených hub a.... a cosi nahořklého padajícího na jazyk. Škoda.. Nabídka piva kopíruje produkci Pivovary Staropramen, Stella Artois a Velvet. Dezert jsme nakonec ani nezkoušeli...možná jindy.
Káva Podávaná káva je značky Piazza d´Oro. Chuťově i vizuálně nadprůměr. Cena za espresso je 19 Kč, což je velmi málo. Mlíčko v mini konvičce bylo v ceně. Okolí kávovaru bylo čisté, nepřikryté hrnečky dnem dolů – nechápu.
Verdikt La Trattoria Turbanti je mimo „špičku“ příjemná restaurace s dobrou pizzou a kávou. Zbytek testovaných jídel mě příliš nezaujal. Možná v počátku své existence byla Turbanti ojedinělým a špičkovým podnikem. Bohužel se nemůžu zbavit pocitu, že v dnešní době se jedná hlavně o „známou vývařovnu“ s na Prahu velmi příznivými cenami. Přímo se nabízí srovnání s recenzovanou italskou restaurací La Fontana v Kladně. Kladno : Horní Počernice = 5:2. Snad jsem byl v Turbanti ve špatnou dobu, snad jsem si nedal „vhodné“ jídlo... snad.. snad. Recenze italské restaurace La Fontana v Kladně - čtěte zde. Prezentace K restauraci La Trattoria Turbanti ještě patří La Trattoria Toscana v Brandýse nad Labem. Společnou internetovou prezentaci najdete na adrese www.turbanti.cz. Stránky jsou přehledné a najdete zde vše potřebné – podrobné jídelní a nápojové lístky, adresu, mapku a další. Lokalita 75 Interiér 80 Obsluha 50 Nabídka 86 Chuť 69 Vzhled 85
Aktualizace - 4.9.2006 - snaha o zlepšení Majitel restaurace La Tratoria Turbanti nejen, že si tuto recenzi přečetl, ale dokonce projevil zájem o odstranění zmíněných závad. Zasadil se o zlepšení systému rezervací a stůl, u který nám byl při recenzi přidělen jako místo pro čtyři, bude dále nabízen pouze jako nouzový pro dva lidi. Rovněž byly provedeny změny v přípravě špenátového krému a používání kvalitnějších ingrediencí. O tom vše jsem byl telefonicky informován. Před takových přístupem hluboce smekám! V Počernicích se během podzimu určitě zastavím - dát La Trattorii Turbanti "druhou šanci". Celkem* 70 %
Kritéria a pravidla hodnocení naleznete zde. Otevírací doba: Náchodská 437 Telefon: 281 927 566 Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
Komentářů (47)
|