RECENZE: Krásný ztráty - Praha
Pátek, 19 Květen 2006 12:35
Krásný ztrátyKavárnu a bar „Krásný ztráty“ najdete v blízkosti divadla Na Zábradlí, Karlova mostu a Smetanova nábřeží. Na místě recenzovaného podniku jste v minulosti mohli narazit na prodejní galerii umění. Následná rekonstrukce změnila prostor k nepoznání. Toto místo jsem si oblíbil hned po první návštěvě. Stylový nábytek, nenucená a velmi příjemná obsluha a hlavně neopakovatelná atmosféra, dělají z Krásných ztrát jedno z mých nejoblíbenějších míst v Praze. Více v celé recenzi...
 

Lokalita

Krásný ztrátyPrvní, co na Krásných ztrátách oceníte, je „luxusní adresa“. V samém centru Prahy je člověk zvyklý na přítomnost typicky „turistických“ podniků zaměřených téměř výlučně na maximalizaci zisku. Exteriér kavárny neurazí ani nenadchne. Jako příjemný a hlavně fungující leitmotiv funguje v okně umístěný neon s logem, dnes již ukončené, talkshow - Krásný ztráty Michala Prokopa.


Interiér

Střídmě a přitom funkčně působí na návštěvníky interiér baru, kterému dominuje velký barový pult. Masivní dřevěná konstrukce působí bytelným dojmem. Jsem si jist, že na baru by se dalo v brzkých ranních hodinách i tančit :-)

Krásný ztráty 

Velmi neodbytně působí „expozice“ lahví s alkoholem visící na barem. Čekání na kávu často využívám k osvěžování mých znalostí v oblasti likérů a destilátů.

Krásný ztráty 

Kromě míst přiléhajících k baru se lze usadit i ve dvou dalších místnostech. Drtivá většina míst na sezení je řešena židlemi. V mezi prostoru „u toalet“, který by bylo s menší mírou nadsázky nazvat lobby, jsou k dispozici pohodlná bohatě polstrovaná křesla.

Krásný ztráty


Nabídka

napojO kávě se zmíním detailně v sekci káva. Nabídka točeného piva je doslova ideální. Příjemně „lehký“ Gambrinus a „mohutný“ Plzeňský Prazdroj doplňuje naprosto dokonale připravený „černý Velkopopovický Kozel“. Destiláty, vína, čaje, minerálky, džusy – to je letmý výčet kategorií nápojů. Pro detailnější představu přikládám celý nápojový lístek – ke stažení zde.

sladkeV Krásných ztrátách je možné i jíst. Nabídka několika typů medovníků je doplněna slaným „menu“. Zeleninový karbanátek, naložený hermelín z chráněné dílny Portus Praha (doporučuji), ranní snídaňové menu a další.

Krásný ztráty 

 

Káva

kavaNa dvacet pět způsobů vám bude připravena káva Musseti, Burkhof a několik „světových“ specialit z Brazílie, Indie, Kolumbie a dalších krajin (zde se pravděpodobně jedná o přípravu POD systémem). Servis klasického espressa je excelentní!. Na nerezovém tácku najdete objednaný šálek kávy, skleničku s vodou, cukr, konvičku s mlékem a sladkost. Ta bohužel na fotce není, snědl jsem ji jako první a to s takovou vervou, že jsem si rozlil mléko. Každý podnik, který chce být opravdovou kavárnou, by měl toto schéma dodržovat!

Krásný ztráty 

Právě absence byť jen doušku vody v rámci servisu kávy je častým nedostatkem většiny podobně zaměřených podniků. Je mi jasné, že provozovatelé kaváren a restaurací radši na účtu uvidí položku s názvem „Mattoni 0,33 l“ než slastný pohled klienta ..bohužel.

Krásný ztráty 

Testované espresso bylo kvalitně připravené. Po chuťové stránce jsem byl též spokojen. Z kávy nic „nevyčuhuje“, od přivonění k polknutí si udržuje svou chuť i aroma. Pochvalu si zaslouží péče o kávovar. Samotný stroj i jeho okolí zářilo čistotou, což se tak často nevidí.


Obsluha

V Krásných ztrátách nečekejte číšníky ve fraku. Zdejší personál nenosí stejnokroj. Přesto na ní nenechám dopustit. Pochvalu si zaslouží její bezprostřednost a hlavně radost z jakou hosty osbluhují.  Jedním z hostů byl "překvapivě" i samotný Michal Prokop.

Krásný ztráty 


Verdikt

verdiktKrásný ztráty stojí za návštěvu. Interiér sice neoplývá luxusem, ale je nabitý přívětivou „kamarádskou“ atmosférou. A to je v dnešní době, aspoň pro mě, jeden z nejdůležitějších parametrů. Výborná káva, široký výběr alkoholických i nealkoholických nápojů vás uchvátí. Možnost zde dobře posnídat či lehce poobědvat potěší.

Krásný ztráty 

Bar nabízí i další možnosti kulturního vyžití. Konají se zde autorská čtení, diskuze a součástí podniku je i knihovna a vinotéka. „Shrnuto a podrženo“, tohle se musí zažít.

UPDATE:  Můj milovaný černý Velkopopovický Kozel už je k dostaní pouze v lahvi :-( 

 

Prezentace

Internetové stránky na adrese www.krasnyztraty.cz hodnotím kladně. Najdete zde veškeré potřebné informace o programu, nabídce nápojů a lokalitě. Celkové zpracovaní se nese v duchu kulis a barev pořadu Krásný ztráty. Malou připomínku mám k formátu seznamu vín – proč excel? Nešlo by to v pdf?

Lokalita    90

Interiér     85

Obsluha   69

Nabídka   87

Káva        70

 

Celkem*  72 %

Kritéria a pravidla hodnocení naleznete zde

Náprstkova 10, Praha 1
Rezervace: 775 755 143
Otevírací doba:
Pondělí - pátek 8:00 - 24:00
Sobota, neděle a svátky 12:00 - 24:00
e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

UPDATE 1: Dnes 29.6.2006 po poledni jsem byl ve "Ztrátach" na pivu a musel jsem konstatovat, že obsluha dosti pokulhávala

UPDATE 2: Na základě negativních zkušeností s obslouhou v Krásných ztrátách dochází k úpravě hodnocení. 

UPDATE 3: Dost zásadním způsobem mě ročílila kvalita cappuccina objednaného dne 30.10.2006. Lungo přelité mlékem s penou stékající po šálku jsem si opravdu neobjednal. Personál by zasloužil školení.

 

Přidat komentář
  • iva
    jojo, taky se pridam k tomu, ze jsem tam byla koncem cervna a obsluha taky pokulhavala a jejich nabidka "mexickeho"=studeneho salatu, kdy mne do misky "vykydli" konzervu fazoli v tomate, tak to me dorazilo...
  • GurmetKlub.cz  - Veci se mohou menit i k horsimu..
    Posledni dobou mam pocit, ze jsem v behem svych navstev ve Ztratach ani jednou nenarazil na "totoznou" obsluhu. Dam Ztratam jeste jednu sanci. Ale spis to vidim na "ztratu" procentnich bodu u hodnoceni.. za tohle si 90% nezaslouzi.
  • Koběr  - Servis espressa :)
    Mám zábavnou historku - objednali jsme si dvě "normální"=střední espressa a já jedno malé. Číšník přinesl tři střední espressa, zkušeným pohledem zhodnotil hladinky, jedno mi podal a řekl: "tohle je trošku menší..." :)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Sila..
    Tohle by se nemelo stavat ani v podobne "uvolnenem" podniku, jakym Krasne ztraty jsou.. A co hur, nejste v tom sam. Ja jsem naposledy dostal dost "zapraseny hrnecek".. vypada to na dasli "redukci hodnoceni".
  • Petula  - Fajnová obsluha
    Ač se obsluhující fakt neflákali, tedy spíše se točili jak na vobrtlíku, tak zachovávali klid a úsměv. Byli pohotoví, velmi milí a ochotní. Káva: [LIST] [*]1) Plná [*]2) V čisté sklence [*]3) Donesená těsně před vystoupením skrze natřískaný sál ke stolku zcela před pódiem [/LIST] Taktéž předtím polévka a vinný střik Zapomenuté věci uloženy na bar k vyzvednutí. Tedy??? [B]Maximální spokojenost![/B]
  • Guest  - scifi v kavarne Krasny ztraty
    No, dneska, kdyz UPDATE 30. 11. ctu, je 26. 11., ze by stroj casu? Nebo zakaznik z rijnoveho logru "straslivou poznal jistotu?" MS
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Divne datum
    Datum jsem opravil. Stroj casu v Gurmetovi opravdu nemame :-))
  • JIta
    Podnik v bezva lokalitě,ceny mírné, výběr velký ale ta obsluha!!!!!!asi mám pech a chodím pravidelně v nevhodnou dobu (tj mezi 6-10 večerní) ale zatím mi vždycky přišlo, že obsluha je zmatená, nekoordinovaná, nestíhá a často totálně zapomene, že jste si vůbec objednali. Taky mi přijde,že na to jak je vnitřek velký je tam dost zakouřeno - nějaká ventilace by teda určitě nezaškodila. Na druhou stranu můžu doporučit roastbeefový talíř - maso jemňoučké, růžovoučké, dobroučké a v přiměřeném množství v ceně do stovky. Pití taky bez výhrad, psí miláčkové jsou vítáni - za to je u mě velké plus.
  • Mgr. Pavel Hartl, PhD.  - Komentář k prostředí a obsluze v baru Kr
    Bar Krásný ztráty je učebnicový příklad, jak dobrá poloha gastronomického podniku v Praze synergicky podpořená popularitou, kterou tomuto zařízení propůjčila veřejnoprávní televize pod záštitou minoritního vlastníka podniku, pana Michala Prokopa, postačí k "uspokojivému přežití" jejich provozovatelů a zaměstnanců. Obsluha je příkladem naprostého diletantství - kvalita a způsob podávání napojů, které vyžadují sebemenší odbornou způsobilost, to jen potvrzuje. Toto zařízení je z hlediska cílové skupiny určeno především mladým pseudointelektuálům a pseudointelektálkám, majícím hluboko do kapsy s potřebou potencovat si své ego hodinami akademického tlachání o ničem u piva nebo vína. O způsobu přípravy a podávání kávy či točené Kofole s plujícím neomytým řezem citrusu a pěti peckami je lepší se vůbec nezmiňovat! Jedinou světlou výjimkou snad může být překvapující nabídka lahvových vín, která je ve výsledku stejně ponížená absencí nejzákladnějších sommeliérských dovedností obsluhy pokoušející se v nepřehlédnutelné intoxikaci marihuanou na třetí pokus vytáhnout uzávěr lahve. Pokud chcete kohokoli, kdo má základní povědomi o gastronomii zaručeně konsternovat, navštivte s ním tento podnik!
  • PUDr. Petr Kilian, BzT.  - Ad komentář Mgr. Pavla Hartla, PhD.
    Pane Hartle, důvodem, proč vám píšu, není snaha omlouvat výtky, jež vůči naší kavárně máte (za ně děkuju a budu se snažit je napravit), ale důvodem je váš literární koktejl připravený a servírovaný s nepřehlédnutelnou verbální bravurou... Zato však plný zloby, účelových zobecnění a následných dehonestujících průpovídek, které náramně přispívají k dramatičnosti textu, ale realitě už moc neodpovídají... Citron by v kofole plavat neměl, kde však berete tu jistotu, že byl neumytý? Nešikovnost při otevírání lahve je trapná, kde však berete jistotu, že dotyčný byl zhulený? Doufám, že to neříkáte jen kvůli jeho vizáži! Moc dobře vím, kolik toho musíme zlepšit, zároveň vím, že i leccos se nám povedlo, a zdaleka to není jen široká nabídka lahvových vín. Myslím, že o tom svědčí též hosté (napříč generacemi), kteří se k nám často vracejí a kolikrát mají problém najít volné místo. Myslíte, že za to může název kavárny, charisma Michala Prokopa či Česká televize? Říkáte: Naprosté diletantství! obsluha, kvalita a způsob podávání nápojů... Pokud naši kavárnu srovnáváte s Café Louvre, máte bezpochyby pravdu, je to však nemístné srovnání nehodné zdravého selského rozumu, natož akademických titulů, které u svého jména uvádíte. Za kvalitu nápojů a správnou míru v 99 % ručím! Servis není vždy bezchybný, ale ke kávě sklenici vody dostanete... Je chybou, že nechceme být drahý podnik?Máme kvůli tomu na dveře vyvěsit ceduli: Pseudointelektuálům vstup zakázán!? Petr Kilian, podnikový údržbář, bez titulu P.S. Zároveň bych chtěl i Vám ostatním poděkovat za postřehy, které jste tu pověsili, snažíme se jimi inspirovat, a alespoň nešvary napravit. (dnes to není poprvé, co kometáře čtu ;-) Snad dobrá zpráva do budoucna: Na začátku července budeme rekonstruovat a posilovat vzduchotechniku. Když se podaří, budeme mít i otevírací okna.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Hartl vs. Kilian
    Premyslel jsem jestli se ke komentarum mam vyjadrovat. Pro jsou Krasne ztraty i pres radu vyhrad podnikem s jedinecnou a neopakovatelnou atmosferou. Neznam zadny jiny podnik, kde se citim tak uvolnene a nenucene. Misto, kde se stretava pivo s kavou a vinem. Vse je dovoleno.. zalezi na vasi konkretni nalade. Mam chut na pivo.. dam si ho. Mam chut na strik.. sup sem s nim. Chci si dat kavu... uz je na stole. Ano, nekteri hoste (casto z FF na Staromestske) vypadaji zvlastne. Ale to vidim spis jako pozitivum. Co zlepsit: 1) Trosku zapracovat na obsluze. Chvili pockat vydrzim, ale kdyz kolem me nekdo svizne prochazi a pritom musi videt ze u me "dosel" napoj, neni neco v poradku. Obsluha se obcas vykecava mezi sebou..nez aby kontrolovala stav na stolech. 2) Dat pod kontrolu pripravu kavy. Bud jednu osobu na smene vycvicit na "baristu". Nebo minimalne vsechny pripadne jedince, kteri prijdou do styku s kavovarem poradne proskolit. To se tyka hlavne pripravy cappuccina a kav s podilem mleka - mlecne peny. A jak jsem se tak rozepsal.. napada me, ze uz jsem docela dlouho ve Ztratach nebyl :-)
  • Martin
    Poprvé a naposled,tak bych charakterizoval moji návštěvu.Na pivo jsem čekal 30 a podruhé dvacet minut,po tom co jsme si šli stěžovat,nás servírka nařkla že ji kradem pivo,které měa určeno pro někoho jiného.Za 40 korun za pivo doporučuji né moc vzdálený Lokál,kde si váží zákazníka.(Ale je pravda,že je to lehce jiný typ podniku) Nicméně do Krásných ztrát už nezavítám.
  • HannaHBenneT  - KZ
    V tomto podniku jsem sice nikdy nebyla, ale nenávidím ho i tak. Mám okno přímo do dvora, kam má tento podni zadní dveře, které má i za svých ne zrovna tichým produkcí otevřené a ruší tak celý blok...
  • Kamila  - Zhubnete
    Chcete se také naučit jíst zdravě. S http://www.xjidelnicek.cz to zvládnete.
Komentářů (14)