RECENZE: Hospoda v Lucerně – Praha
Pátek, 27 Duben 2007 00:00

RECENZE: Hospoda v Lucerně – PrahaProhlížel jsem si strukturu recenzí podniků a zjistil, že v sekci hospody se nachází jediný článek a to z třeboňského pivovaru Regent. Posedlý touhou tento stav co nejrychleji změnit byla čtvrtá návštěva v Hospodě v Lucerně povýšena do stavu recenzního. Vzhledem k lokalitě se jedná o velmi zajímavý, kvalitní a cenově dostupný podnik. Pojďme se na něj podívat trošičku podrobněji. Milovníci pečených žebírek a tankové "Plzně" si přijdou na své.

 

Lokalita

lokalitaTěžko hodnotit, jestli pro hospodu existuje o mnoho lepší adresa než pasáž Lucerna, vzdálená pouhých několik kroků od Václavského náměstí. Dostupnost pěšky a s využitím služeb pražské MHD je excelentní, motorizovaný host se nachází v o několik řádů komplikovanější situaci. Nicméně fakt, že v blízkosti Lucerny nezaparkuje neznamená, že s ním provozovatel nepočítá. Jako jeden z mála podniků má k dipozici točené nealkoholické pivo Radegast Birell.

Interiér

fotoDo restaurace (hospoda zní skoro až hanlivě) se dostáváte po relativně úzkém schodišti. A to tak, že samospádem. Nefalšovaným překvapením je potom otevření hlavních vstupních dveří a s tím související pohled do velkého, decentně osvětleného sálu. Mimochodem slovo hospoda v člověku vzbuzuje velmi rozporuplné asociace. Očekávání zanedbaného interiéru plného kouře a v něm se vznášející myšlenky „vypij co můžeš a jdi“ se nenaplňuje.

Barevně sladěný prostor s barovým pultem táhnoucím se po celé jedné straně místnosti přechází v hlavní středovou část. Strop podpírají sloupy zdobené z dřeva vyřezávaným obkladem. Druhá strana je lemována několika „boxy“ se sezením pro cca 6 lidí. Na zemi je mramor a na vyvýšeném jakobyPodiu kontroluje situaci piano. Inu „klasická“ hospoda :-)

Zajímavost: Toalety jsou na společné chodbě a otevírají se po zadání kódu, který visí nad vchodovými dveřmi.

Image


Obsluha

obsluhaVěnovala se nám příjemná slečna s přiměřeně rázným vystupováním. Říkáte si, vždyť to si přece protiřečí. Vůbec ne. Celé obsluze by ale slušela větší pružnost. Několikrát jsem musel na další objednání čekat déle než mi bylo příjemné (to platí hlavně pro předešlé návštěvy). Celkově lze hovořit o profesionálním personálu, který se snaží hostům vyhovět.


Nabídka

jidelni listekJídelní lístek obsahuje přiměřený počet pokrmů. Od klasických steaků až k skvělé svíčkové a salátům. Od každého druhu masa je připraveno cca pět úprav. Nejobsáhlejší sekce „Domácí speciality“ zahrnuje deset jídel od guláše, kachny až k pochoutkovému „knedlo-vepřo-zelu“. To vše ve velmi zajímavých cenách a hlavně nadstandardním provedení. V menu nechybí ani těstoviny, ale zde bych byl malinko opatrnější. Ale to je čistě můj subjektivní pocit. Ceny jsou vzhledem k lokalitě velmi mírné a hlavně, když si dáte svíčkovou za 120Kč, dostanete velmi dobře připravený pokrm a ne „standard s přirážkou“.

Podrobnosti o kompletní nabídce najedete v jídelním lístku zde.

Pivo

pivoTankovou Plzeň a černého Kozla doplňuje již zmíněný nealkoholický Birell. Ceny za půllitr okupují třicetikorunovou hranici. Přesněji za Plzeň zaplatíte rovných 33Kč, Kozel a Birell vás přijde na baťovských 29.50 Kč. Prazdroj nezklamal, jedná se o lepší „tankový“ průměr. Já jsem dal přednost černému pivu. Kozel je, dle mého názoru, v této kategorii naprostá špička, a když se dobře ošetří, neznám lahodnějšího nápoje :-)

Image

 

Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem - 120 Kč

priborZákladní cena činí 95 Kč, knedlík je nutné objednat samostatně za 25 Kč. Začnu od knedlíků, ty si v Lucerně vyrábějí sami. A je to na nich znát. Vládnou oproti polotovarům řádově plnější a lahodnější chutí. Pochvalu zaslouží i negumová konzistence a na řezu patrné kousky pečiva. Pozitivní hodnocení pokračuje i u samotné omáčky a masa. Dva velké plátky krásně měkkého a špikovaného hovězího doplňuje skvěle vyladěná omáčka. Plná chuť zeleninového základu je zjemněná smetanou a vyšperkované trochou karamelu (můj dojem). Tento pokrm mám odzkoušený a pokaždé v průběhu několika měsíců zabodoval.

Image


Pečená marinovaná žebírka – 132 Kč

priborKlasika, nejen k pivu. Ještě nedávno jste za slušnou porci delikatesních žebírek zaplatili legračních 102 Kč. I za současnou cenu se jedná o doporučeníhodný pokrm. Na talíři očekávejte velkou porci měkkoučkých, voňavých a dozlatova opečených žebírek a mističku s barbecue omáčkou. Pečivo je zahrnuto v ceně jídla (ne jako v Potrefené Huse). Rozhodně nebudete odcházet hladoví. Doporučuji k ochutnání! Jedinou výtku bych měl k absenci „citrónové vody“ na umytí rukou, která byla donesena až na moje přání.

Image

Image

 

Hodnocení

verdiktHospoda v Lucerně je velmi zajímavý podnik, který si zaslouží mé doporučení. V kombinaci pokrmů, které byly zrecenzovány, nemá v širokém okolí konkurenci. Vyšší ceny za „hotovky“ jsou odměněné vysokou kvalitou výsledného jídla. Oceňuji přítomnost sudové varianty nealkoholického piva. Když srovnám Lucernu s recenzovanou Potrefenou Husou, zvítězí prvně jmenovaná. V obou případech se jedná o podniky, kam půjdu za pivem a něčím dobrým na zub. Ale výrazně nižší ceny ve finále chutnějších pokrmů hovoří jasně ve prospěch Lucerny.

Hodnocení 7,5/10 

Hospoda v Lucerně

Vodičkova 36, Praha1
+420 724 337 187

www.hospodalucerna.cz

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

Linkuj si ! pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Honzie
    Díky za zajímavý tip. Na Václaváku občas zajdu do Jizery, ale určitě zkusím i Hospodu v Lucerně. Žebírka a pivo - oboje vypadá užasně, jenom u té svíčkové nevidím maso?
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Maso
    Honzie: No to je docela problem:) Maso samozrejme nechybelo, zakryla ho porce omacky. Ale mate pravdu, ze na fotce to vypada jako vegetarianska verze svickove:)
  • Otiik  - maso v omacce
    Narazil jste někde v restauračkách na servírování nejprve omáčka, potom čisté maso (takto by to mělo být tuším správně) ?
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Zpusob servirovani
    Otiik: Nikde jsem na to nenarazil. Konkretne bude problem najit takovy podnik, kde se bude podavat svickova s knedlikem a zaroven dbat na dokonaly servis.
  • Hary  - hladová porce
    Svíčkovou bych si dal...ale když vidím porci na fotce,musel bych vypláznout tak 360 kč,abych neodcházel hladovej...
  • Guest
    Milý Otíku kdyby jsi byl v Lucerně tak by jsi zjistil že talíře jsou hlubší a tudíž maso je ponořeno v omáčce a pochybuju že by jsi takovou svíčkovou svedl.A servírování masa na omáčce to jsi nemyslel vážně.Doufám že nejsi kuchař !Nebo jídlo od tebe a jeho servírování to musí vypadat !
  • Guest
    Lucerna je nase nejoblibenejsi hospa. Ja uz jsem tam znama firma. Prijdem tam vzdy s nejakou kamsokou a vypijem a snime vse co tam maji a odchazime jako posedni. mezitim tam udelame strasnou ostudu ale vzdy se rady vracime. Jidlo fajn, obsluha taky a atmoska skvela. Proste nase Luuuca.
  • Guest  - Svíčková???
    Ta omáčka svíčkové... Opravdu jste nefotil něco jiného? Kromě divného vzhledu vypadá, že je jí tam tak na namočení jednoho knedlíku... Poznámka o citronové vodě mě také rozesmála. To můžete čekat na hradě nebo v zážitkových restaurací, ale v hospodě? Vsadím se, že většinu lidí by to spíše rozhodilo. Asi jste trochu snob-rozumbrada.
  • Effka  - citronová voda
    milý gueste, co je na citronové vodě nadstandartní? snad je normální mít k jídlu čisté a nemastné ruce a v prostředí Lucerny bych toto také očekávala. Dobrá, v nějaké smradlavé putyce třetí cenové je to jiné, ale přecijen Lucerna má trochu jinou tvář. Jen co bych chtěla poznamenat, skoro vždy, když jsme tam byli, jsme narazili na obsluhu, která rozhodně nectila rčení "náš zákazník, náš pán!.
  • Pudlik  - Pro Guesta 2008-01-07:
    Neni hospoda jako hospoda. V tomto pripade jde spise jen historicky nazev, nez obvykly obsah, ktery by clovek cekal. I kdyz obvykle mivame ciste ruce, kdyz jdeme bastit zebirka, voda na oplachnuti dela divy - samotny ubrousek neni to prave. Ovsem v obvykle "hospode" vodu necekame. Pro Effku 2008-10-27: Restaurace III. cen. sk. rozhodne neni, resp. nebyla nebo nemela byt "smradlava putyka", bozebozeboze.
  • Lada Cvach  - aroganti
    Obsluha pomala bez usmevu. K zebrum jsem nedostal omacky, kdZ jsem o ne pozadal, s kyselym oblicejem a udivem na me cisnice koukala co vlastne chci, pak je tedy donesla. Ve druhem jidle jsme narazili na kousek plastu, se stejnym oblicejem jidlo odnesla do kuchyne, aby nam pak prisla rici, ze se to tam nemelo jak dostat....Provozni se bala se mnou mluvit a nechala vzkazat ze nema cas. Bez omluvy. Proste katastrofa.
Komentářů (11)