A je to tady. Dovoluji si vám předložit první Recenzi 2.0. Troufnu si tvrdit, že se jedná o první hodnocení takového rozsahu a hloubky dostupné v Čechách. Nekompromisní čtyřčlenná degustační skupina podrobila detailnímu rozboru 12 chodů od předkrmu až k dezertu. Slídivému oku recenzentovu neušla ani kvalita servisu, obsluhy a čistota toalet. 14 detailních fotografií a vyčerpávající hodnocení všech zúčastněných je tu jen a jen pro vás. Račte vstoupit!
Lokalita Za Mozaikou na Vinohrady. Takový text by mohl nést značně neumělý a prostoduchý reklamní poutač na suterénní restauraci v blízkosti Náměstí Jiřího z Poděbrad. Procházíte Nitranskou ulicí a u popisného čísla 13 si všimnete malé venkovní zahrádky. S velkou pravděpodobností jste na místě. Příjemná lokalita dostupná metrem i tramvají vybízí k velkolepým večeřím ve společnosti vína a jiného ušlechtilého alkoholu. Interiér Suterénní místnost je rozdělena do dvou úrovní, které oddělují kratičké schody. Barevnost stěn je zvolena velmi uvážlivě a funkčně. Světlé stropy jsou rozděleny do klenby spojenými, tmavě červenými sloupy. Celá restaurace tak vyniká vstřícnou členitostí a i přes její omezené rozměry, příjemným pocitem vzdušnosti a prostornosti. Další členění probíhá na úrovni nábytku a interiérových doplňků. Stolky s kovovou konstrukcí a dřevěnými deskami jsou umístěny po obvodu zdí. Židle doplňují lavice s rozloženými polštáři. Přibližně uprostřed místnosti je umístěn barový pult s osvětlenou přízemní částí. Tím se dostávám ke kvalitě světla v restauraci. Světelné podmínky jsou téměř ideální. Nad každým stolem je pověšené svítidlo emitující příjemně měkké a adresné světlo. Čistota toalet si vysloužila výborné hodnocení s hvězdičkou za „papírové prkénko“.   Obsluha Hned na začátku recenze se dostáváme k nejproblematičtějšímu bodu večera. Během něj se nám věnovali hned tři číšníci. Už to samo o sobě není příliš vhodné, ale lze to akceptovat, pokud vše funguje, jak má. První z trojice byl ze všech nejlepší. Detailně se orientoval v nabídce a dokázal doporučit ten nejvhodnější pokrm dle vznesených požadavků. K objednaným jídlům neměl problém přiřadit adekvátní vína. Problém nastal po snědení předkrmů, když přišel další číšník (údajně výpomoc) a zeptal se, jestli si dáme dezert. Byť brigádník, má si zjistit v jaké fázi je stůl, který obsluhuje. Stejný jedinec pak předvedl zmatečnou scénku při servírování hlavních chodů. S posledním obsluhujícím jsem řešili pouze drobnosti (placení). Když jsem žádal o účet nebyl vznesen dotaz, jakým způsobem si budeme přát platit. Decentně položená otázka, zda má být připraven pouze společný účet, by nic nezkazila. V celkové útratě cca 3500 Kč byl započítán odhadem 7% tip. Společně s kolegou Honzou jsme si postěžovali na ne příliš vřelé rozloučení.. aktuálně si nevybavuji, že by nám někdo poděkoval za návštěvu a popřál nám příjemný zbytek večera. Servis Místa jsem zamluvil telefonicky týden před naší návštěvou. Rezervaci dále nepotrdil ani nezkontroloval její platnost. V pátek za deset minut sedm jsem se přesto usadil k vkusně a přitom jednoduše založenému stolu pro čtyři. Látkový ubrousek, příbory, sklo, to vše bylo na svých místech a ve skvělé kondici. Pokrmy byly servírované na nahřátých talířích, navíc každé jídlo bylo přineseno na jiném typu porcelánu. To jsou velká plus a za tuto skutečnost si Mozaika zaslouží pochvalu.  Nabídka Jídelní lístek restaurace Mozaika je přehledný s přiměřeným počtem položek. Nabízí pokrmy napříč světovými kuchyněmi. Kromě denního menu a stálých jídel je zachován prostor pro týdně obměňovanou nabídku tří hlavních chodů, polévky, předkrmu a dezertu. Za tuto skutečnost dávám jednoznačně bod k dobru do celkového hodnocení. Podrobné seznámení s nabídkou může proběhnout na kvalitně zpracovaných internetových stránkách*. *Některé z ochutnaných pokrmů už na jídelním lístku nejsou. Tým Recenze 2.0 Honza – Kavárník a restauratér. Monika – Sommeliérka, prodejce vína. Kristýna – Konzultantka v gastronomii, kuchařka. a samozřejmě moje maličkost. Nápoje K pití jsme si objednali neperlivou vodu 0,33l za 34 Kč. Honza si na začátek poručil 10 leté Portské 4cl - 95Kč, Monika sekt 0,15l - 48Kč, Kristýna Maritini 8cl – 69 Kč a já, jako okolnostmi přinucený řidič, pomerančový fresh za 69Kč. Drobná nespokojenost zavládla u údajně „vyšeptalého“ Portského, jinak bylo vše v pořádku. K jídlu jsem pili 0,7l Mattoni ve skle za 59Kč. Ano čtete správně, i nás to udivilo, oproti značkovým „Eviankám“ za dvojnásobek je to, ze strany provozovatele, velmi dobrá alternativa. Dámy si k jídlu nechaly doporučit Cuveé Asparagus (Veltlínské zelené a Sauvignon blanc) z Nového vinařství v ceně 48 Kč za 0,15l. Vzhledem k tomu, že obě měly jak předkrm, tak hlavní chod postavený na rybě, si svou volbu náramně pochvalovaly. Jen tak na okraj, láhev měla šroubovací uzávěr a já jsem tímto rád, že tato „novinka“ dorazila už i k nám do Čech. Tuna „au roastbeef“ - 178 Kč Prudce opečený steak z tuňáka obalený v černém a bílém sezamu, podávaný a ura-maki zeleninovými rolkami. Skvěle servírovaný a vizuálně strhující předkrm, kde prudce opečený tuňák byl opravdu prudce opečený a na průřezu krásně syrový. Kombinace chuti orestovaného masa společně s vláčným vnitřkem si mě okamžitě získala. Omáčku ani přílohu jsem neochutnal. Kristýna komentuje svůj předkrm Jediné mínus (to už jde ale spíše o subjektivní názor) dávám za volbu přílohy. Tuňák byl tepelně upravován a nezdá se mi moc vhodně podávat k němu rýžové rolky na variaci suši. Celý pokrm byl zkompletován japonskou omáčkou yakitori, rýžovými rolkami, plátkem nakládáného zázvoru, strouhanou bílou ředkví a v tomto případě jsem tedy už postrádala wasabi. Zapečený kozí sýr – 149 Kč Volba na jistotu, tak bych nazval mnou zvolený předkrm. Kombinace sýra, redukce z červeného vína a brusinek společně s piniovými oříšky a opečenou ciabattou jednoduše fungovala. Adjustáž na lůžku z listů rukoly a dubového salátu byla vizuálně vděčná a vzhledem k chuťovým charakteristikám rukoly i relativně vhodná. Mě však její pikantnost v některých soustech lehce rušila. Krevety – 153 Kč Předkrm šampión. Čerstvé, na bílém víně, olivovém oleji, čerstvých bylinkách, šalotce a rajčatech dokonale připravené krevetky okouzlily celou naší „degustační četu“. Kromě špičkového nachucení a vyvážení vlivů jednotlivých ingrediencí nás dostala konzistence skutečně čerstvých krevet (žádná guma na „entou“). Po lehkém křupnutí následoval nával typické, ničím nenarušené chuti. Doporučuji!
Monika komentuje svůj předkrm Čerstvá surovina, vynikající úprava, uvnitř šťavnaté a na povrchu křupavé. Poměr koření a dalších surovin byl v rovnováze. Pocit lahodnosti a vyváženosti. Kristýna komentuje U mě vyhrály krevety - vyvážená jemná komplexní chuť, krevetky byly čerstvé, oceňuji použití čerstvé petrželky, šalotky, myslím, že lepší entré si tady nemůžete zvolit.  Hovězí tataráček s opečenou ciabattou – 153 Kč Jemné hovězí s grilovanou paprikou a bylinkovou ozdobou. Společně s masem byla servírována i sklenička (paňák) pikantní rajčatové omáčky. S masem jsem neměl problém, ale velmi mě rušila použitá sauce. Na tataráku miluji právě jemnou chuť syrového masa a tato vlastnost vzala po smíchání s pálivou omáčkou za své. Honza komentuje svůj předkrm Estetická stránka předkrmu byla výborná, chuťová atypická díky předmíchané zálivce. Celkový dojem výborný a vyvážený, doporučená příloha opečené ciabatty se ukázala jako ideální.  Filet z modrohlava – 280 Kč Podávaný s cibulovou bramborou kaší, restovanou brokolicí na bylinkovém másle, tapenádou z černých oliv, salsou z čerstvých rajčat a bazalkového oleje. Ochutnal jsem kaši a rybu. Maso bylo perfektně upravené, šťavnaté s velice příjemnou texturou. Stejně jako u krevet svou roli sehrála kvalitní, čerstvá vstupní surovina. Pokrm lze doporučit nejen milovníkům plodů moře. Kristýna komentuje svůj hlavní chod Výborná ryba, souhra chutí byla naprosto v pořádku, trochu jsem však byla rozpačitá z bramborové kaše, která byla celkem lepivá a uvažuji zda i nebyla něčím "vylepšována", doporučené víno v Nového vinařství Asparagus se s pokrmem vhodně doplňovalo. Rybí lasagne s modrohlavem a lososem – 244 Kč Lasagne z kousky lososa a modrohlava. Těstovinový základ byl v pořádku, přesto mě první ochutnané sousto příliš neokouzlilo. Další pokud už byl lepší, kombinace bešamelu, masa a těstoviny sice nebyla tak přesvědčivá jako další hlavní chody, ale rozhodně nelze mluvit o špatném jídle. Monika komentuje svůj hlavní chod Celkově kompaktní chuť , vláčné bez jakýchkoliv rušivých momentů, rybí produkty opět čerstvé. Francouzská kachní prsa – 324 Kč Krásná adjustáž na plátky nakrájených kachních prsou na ostrůvku z bramborové kaše pokrytém listy rukoly. Okolí tvořila omáčka z červeného vína a třešní. Další bramborová kaše, nicméně k této úpravě kachních prsou se opravdu hodila. Maso bylo adekvátně měkké, ochucené a rukola ho se svou pepřovou náturou příjemně doplňovala. K omáčce zazněla výtka, že byla připravena z méně kvalitního vína. Ano, dokázal bych si představit ještě o kus komplexnější výsledek, ale otázka je, za jakou cenu by to bylo. Krásný delikátní pokrm, doporučuji. Honza komentuje svůj hlavní chod Estetický dojem výborný, kvalitní suroviny, chuť delikátní, dokonalá kombinace s přílohou a omáčkou. Thajské risoto – 198 Kč Rýže, špenát, kuřecí maso, krevety, mrkev, parmazán, kokosové mléko a koření. Tak zní výčet použitých ingrediencí. Do rizota jsem se nechal přesvědčit panem číšníkem a později toho malinko litoval. Za to ale mohly kachní prsa na vedlejším talíři :-) Nicméně i v tomto pokrmu lze cítit snahu o nastavení rovnováhy mezi vloženými chutěmi. Můj verdikt zní, moc dobré jídlo, ale příště bych zkusil třeba zdejší Burger. Créme brulée – 99 Kč Čerstvě připravený Créme brulée servírovaný v porcelánové misce. Očekával bych tlustší „cukrovou pokličku“, ale i tak se jedná o velmi dobře připravenou klasiku. Pod zkaramelizovaným vrškem se schovával krém přiměřeně husté konzistence (já mám radši tekutější verzi, takže jsem byl spokojen) a jemné sametové chuti. V kombinaci se skleničkou přirozeně sladkého vína Monbazillac, vypukl chuťový orgasmus. Monika komentuje svůj dezert Velmi delikátní, sametový s konzistencí řidší než je obvyklé s cukrovou krustou dokonale zvládnutou. Mousse z belgické čokolády – 99 Kč Trošku spartánský servis v tlustostěnné skleničce na nožce. Její obsah tvořila opravdu kvalitní pěna s jasnou čokoládovou konturou i tělem. Povrch zdobila kandovaná třešnička a trocha šlehačky. Za cenu 79 Kč super.. Stovka už je lehce na hraně. Originální Philadelphia cheececake – 99 Kč Mně osobně tento dezert příliš nesedl. Ani ne kvůli tomu, že by byl špatný, ale jednoduše jsem na něj neměl ani nejmenší chuť. Takže přikládám pouze hodnocení Kristýny. Za sebe musím pochválit úroveň vizuální úpravy pokrmu. Kristýna komentuje svůj dezert Cheescake byl opravdu krásně vláčný a jemný, chuťově vyvážený, uvítala jsem, že nebyl nijak přeslazený, ale omáčku bych možná raději zvolila více ovocnou. K hutnému sýrovému koláči bych již nepodávala smetanovou omáčku, maximálně tak čerstvé rozmixované ovoce (maliny) lehce zjemněné smetanou. Čokoládový dort – 99 Kč Černého „dezertového petra“ si vytáhl Honza. Čokoládový dortík nás neoslovil a na negativním hodnocení jsme se shodli doslova jednohlasně. Porce nesla známky okorání, šlehačka taky nebudila nejlepší dojem a čokoládová hmota absentovala při rozdávání chuti.  Káva Naservírované (bez vody s mlíčkem v nerezové konvičce) Tonino Lamborghini za 39 Kč nás o baristických schopnostech Mozaiky rozhodně nepřesvědčilo. Plusem budiž, že espresso je zde opravdu espresso a ne Lungo. Crema téměř žádná a když, tak ne moc přesvědčivá. V chuti jsme narazili na určité „tóny přepálenosti“. Tato značka si potrpí na velmi silné pražení, ale to při zachování správného postupu přípravy nezpůsobuje výše popsané vady. Cappucino přišlo na 55 Kč. Mléčná pěna měla k dokonalosti daleko. Velikost bublinek nepotěšila, ale aspoň bylo přítomno nezbytné kávové „lemování“.  Hodnocení Mozaika dostála své dobré pověsti a lze konstatovat, že cenová hladina pokrmů odráží špičkovou kvalitu použitých ingrediencí a zkušenosti kuchaře. Nadstandardní servis s nahřívanými talíři, kvalitními příbory a hadrovými ubrousky zaslouží pochvalu. Obsluha by potřebovala lepší organizaci, popsaných přehmatů by se neměl dopouštět ani brigádník. Káva byla lehce ostudná, nabídka vína dostatečná. Do Mozaiky se ještě mnohokrát vrátím a věřím, že si pochutnám minimálně stejně výtečně jako při tvorbě této Recenze 2.0. Doporučuji k návštěvě. Klady - Špičkový servis s kvalitním porcelánem a nahřívanými talíři.
- Použití čerstvých a kvalitních surovin.
- Vizuálně vyladěná aranž pokrmů.
- Přiměřeně obsáhlý a často aktualizovaný jídelní lístek.
- Příjemné prostředí.
Zápory - Zmatečnost a rozmělněnost obsluhy. Problematický dezert.
Celkové hodnocení 8,8/10 Restaurant Mozaika Nitranská 13, Praha 3 Telefon: 224 253 011 www.restaurantmozaika.cz Otevřeno 11-24 Již uskutečněné Recenze 2.0 Recenze 2.0: Restaurace Mozaika - 12 chodů pod lupou RECENZE 2.0: Les Moules – Mušle a pivo po belgicku Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
|