PREVIEW: TRADIČNÍ KRMĚ V KULISÁCH HRADU Z 21. STOLETÍ
Úterý, 15 Duben 2008 03:13

PREVIEW: TRADIČNÍ KRMĚ V KULISÁCH HRADU Z 21. STOLETÍHrad Červený Újezd je velmi zvláštní atrakce. Kýčovitá reinkarnace polibku bláznivé múzy v režii kladenské ikony postkomunistické podnikatelské prosperity si získává stále větší oblibu. Zdejší krčma je „vyhlášená“ velkou nabídku „na starý způsob“ připravených pokrmů a to mi nedalo spát a jeden z jarních víkendů obětoval cestu za... poznáním :-)

 

Červený Újezd, pošta Unhošť

lokalitaJako filmové kulisy velkoměsta na louce za Dolní Lhotou působí stavba hradu Červený Újezd ve stejnojmenné vesnici vzdálené necelých 10 km od hranic Prahy. Dokonce i cesta k hradní budově připomíná doby dávno minulé. Vede k němu totiž obyčejná hliněná cesta zakončená obligátním, štěrkem sypaným parkovištěm.

Koncept

konceptÚstřední budova je obklopena užitkovými stavbami a zahradou. Celý areál plní i formu vzdělávací a v dosti aspektech připomíná skanzen. Vnitřní část hradu (jak můžete vidět na fotkách) je navržena v duchu „vše v jednom“. Rytířské sály a salónky doplňuje dřevěná stodola a další prvky „občanské vybavenosti“:) Originálnější místo pro svatbu nebo firemní oslavu si snad ani nelze přát.


Krčma s bez ká(ret)

krčmaHistorie na vás dýchne nejen při pohledu na dobový až kýčovitě aranžovaný nábytek a výzdobu. O posun v čase zpět se postaral i fakt, že zde nejsou akceptovány platební karty. Inu tak se stalo z recenze přílohové preview.

 Image

 

Uzená paštika s brusinkami – 30 Kč

cerveny ujezdBláhový jsem se zeptal z čeho že ona paštika je. Odpověď nesla nádech tisíciletého tajemství prvohorní kuchyně, nicméně v reálu se jednalo o hmotu ne nepodobnou běžně dostupné „alobalové paštice“. Prsk brusinek ničemu nepomohl, naopak.

Nastavovaná kaše – 35 Kč

cerveny ujezdMá oblíbená příloha a popravdě i hlavní jídlo (dokážu jí sníst téměř neomezené množství). Poměr ingrediencí i jejich konzistence splnily mé očekávání. Chuťová česnekovo-majoránková linka se táhla celým soustem a nebýt téměř nulového stupně osolení, zasloužila by si nastavovaná kaše pochvalu.

Jáhlová kaše s medem a ořechy – 50 Kč

cerveny ujezdDo tohoto dezertu jsem vkládal většinu svých nadějí. V reálu se jednalo o kašovitou hmotu silně připomínající rozvařené fuj z ovesné polévky. Tento obilný základ vystupoval na povrch i přes silné doslazení. Co mě zarazilo nejvíc byla „němá“ přítomnost několika kusů vlašských ořechů. Med, ořechy, kaše. To jsou ingredience, z kterých lze připravit chutí nabitou a harmonickou dobrotu. Mezi dobovou autenticitou a chutným pokrmem si člověk občas nevybere.

Pohankové placičky smažené se skořicovým cukrem – 50 Kč

cerveny ujezdAni v tomto případě se nekonal zázrak. Vyšší tuhost těsta bych vzhledem ke složení ještě pochopil, ale z celkového vyznění se vám kolena rozhodně nepodlomí. Na druhou stranu, jestli se jedná o vlastní těsto, dávám bod za snahu.

Pohankový BIO čaj – 30 Kč

Nezklamal:)

 

Image

Image 


Tak vám nevím..

verdiktJídelní lístek napěchovaný vcelku zajímavými pokrmy jsem otestoval vcelku atypicky. Až na hlavní masitý chod došlo na každý „chod“. Co se restauraci upřít nedá je krásný, mile kýčovitý interiér, kde je radost posedět. Po gastronomické stránce už to na fanfáry není. Vše ochutnané (tedy až na čaj) bylo značně nevyrovnané a s celou řadou nedostatků. To je škoda a řekl bych, že dokonce velká škoda. Prostor hradní krčmy by si zasloužil lepší kuchyni. Přesněji řečeno, lepšího kuchaře. Až tomu tak bude, rád zde budu pravidelným hostem. Zatím se spíš než o delihouse jedná o vyhlášenou atrakci.


Máte nějaký tip na chutnou staročeskou kuchyni?

 

Image

Image

 

 

Přidat komentář
  • J.Č.  - Na pivo...
    Tohle místo je hodně fajn navštívit jen tak na kole, zajít do "kovárny" a dát si tám tácek různých pečených mas a jedno pivíčko a zase jet :)
  • pixy
    Ještě tam dělají ten zadělávaný hrášek nasladko coby dezert? To byla tehdy opravdu nešťastná volba... A s tím pokračování degustace bych si to rozmyslel, pokud mě mé vzpomínky neklamou, ta kuchyně nebyla nic moc. Ano, porce byly velké a obloha velmi bohatá, to zas jo...
  • Jarda
    .. podobně laděnou.. menší restauraci jsem měl možnost navštívit v Krumlově... Jáhlová kaše atd. ňaminy ... jak se to jen jmenovalo .. hned pod zámkem u mostu .. U tří marií nebo tak nějak ..
  • ptiger  - OT
    docela mě pobavila ta ikona- to je jako bych o Göringovi řekl, že je to výstřední sběratel umění...panu O. prý nechtěli prodat křivoklát, tak si postavil toto, Střešní vykýřky jsou asi to nejhorší, "sbírky" jsou fakt jako kdybych přišel do starožitnictví s několika místnostmi. Kuchyně je prostě dělaná s co největší snahou kýčovitě vydělat. Možná, když už se tady toto objevilo to chce srovnat s Dětenicemi, tam jsem ještě nebyl, ale bude to asi něco obdobného. Nic prosti vkusu, ale tohle není poctivý kocept.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Hradek
    J.C. Noo mozna, ze takhle bude clovek spokojenej:) Asi nekdy vyzkousim.. pixy: Zadelavaneho hrasku jsem si nevsiml, ale... jak to tak ctu, jsem rad, ze jsem se nedostal k hlavnimu chodu. Odflakla megaporce.. to je snad to nejhorsi, co muze byt:( Jarda: Krumlov... hmm U tri marii.. ukladam si do pameti:) Jahlova kase muze byt moooc dobra.. kdyz se spravne pripravi. ptiger: ikona.. ja to myslel ironicky, nebojte. O dotycnem si nedelam iluze.. viz soucasny stav pesi zony... Jinak Detenice podle me budou vyrazne lepsi... minimalne tam budou brat karty a jidlo bude chutnejsi:)
  • Guest
    Mnoha znamym se tato restaurace "stredoveka krcma" strasne libi. Ja jse mtam byla jednou a musim rict ze jidlo bylo opravdu hrozne. Byla jsem tam na narozeninach kamaradky ktera Cerveny Ujezd zboznuje a proto jsem se neodhodlala jidlo vratit do kuchyne. Candat na rozmarynu byl nepozivatelny...suchy jako podrazka od boty, omacka byla delana snad jenom z mouky a vody, o bylinkach ani stopa. To same o pastika fotku ktere uvadite v clanku, byla opravdu nic moc lepsi nez majka s brusinkama. Manzel tam mel nejakou zver a ta take byla uplne vysusena a hnusna. Nez jsme jidlo v restauraci ochutnali jsme uvazovali o tom ze tam budeme svadbu, misto je to fakt moc pekne. Ale to jidlo je tam fakt otresne, na druhou stranu ale tam hodne kamaradu jezdi kazdy vikend na obed. Mela jsme jenom smulu? Nevim.....
  • Guest
    Ondřeji, nakousl jste problém, který mě osobně dost štve, a totiž způsob, jakým mnohé restaurace v podobných historických objektech hřeší na svou polohu a polevují na kulinářské kvalitě. Jakoby si řekly, že návštěvník bude natolik oslněn zámeckým/hradním exteriérem/interiérem, že si nevšimne podřadného jídla a mizerné obsluhy. Mám podobný čerstvý zážitek z restaurace Štekl na zámku Hluboká nad Vltavou, která byla (aspoň v době naší návštěvy) čítankovým příkladem, jak se to dělat nemá. Opravdu pomalý a nevšímavý personál, celkem drahé, ale nekvalitně připravené a nenápadité jídlo a mrazivá atmosféra dost pokazily rodinnou oslavu, silně to připomínalo RaJ v donách hluboké totality.
  • AleAle  - perplex
    Fotky ukazují krásně a pečlivě připravené prostředí. Jestli je tam jídlo nedobré, je to opravdu škoda. Sama nevím, před lety jsme jezdívali do oblíbeného motorestu na cestě mezi Hradcem a Pardubicemi, nebylo to vysloveně staročeské, ale bylo to fajn. Pak byl taky dobrý tradiční podnik na cestě z Olomouce na Mohelnici - couvert byl žejdlík škvarků a super chleba, jídlo báječné, ale těžké - bez slivovice se mi to nepovedlo zvládnout. Velmi špatně jsem jedla v Konírně U Vladaře, jakože tradiční a ne drahé, ale bylo nám těžko a blbě - ale v té dražší části mají báječnou svíčkovou i husičku.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Zklamani
    Guest (oba): Jednak jsem rad, ze me rozcarovani nad kvalitou jidel v hradni krcme je opravnene.. Snad i dekuji za nemoznost platit kartou:)) usetril jsem si nervy. Kycovitost provedeni celeho projektu a provoplanovost lze citit na kazdem kroku, ale porad lepsi ulit penize do hradku nez do dalsich financnich spekulaci:) O hreseni s wow efektem, kterym ma byt navstevnik omracen by se dalo mluvit v cele rade pripadu. A pritom je to takova skoda. Spickovaenebo aspon nadprumerne restaurace v zajimavem prostredi maji jiste velky potencial...
  • AleAle  - halušky na Slovensku
    Ještě postřeh ze Slovenska: miluju brynzové halušky, a tak jsem si loni při pracovní cestě udělala haluškový úlet: prostě jsem si je dala všude, kam jsem přišla. V Nitře, resp. na výpadovkách, jsou dvě nádherné stylové farmářské hospody, i se zvířátky, každá jiným směrem z města. Kuchyně skutečně velmi selská a tradiční (i když ta druhá restaurace měla i pizzerii, ale to byl vlastně takový multiplex - více sálů a teras pohromadě. Přesto musím po pravdě napsat, že nejlepší halušky jsem měla v irském pubu v Nových Zámkách. Ačkoli v selské restauraci byly ručně dělané, velké a nepravidelné, a bryndza neskutečně dobrá, byla všechna garnitura na povrchu, a v hluboké misce byly spodní halušky už jen suché. Naopak menší porce v pubu byla moderně strojová, ale perfektně promíchaná a dalo se to spapat celé! Píšu to proto, že příkladně okružní jízda po svíčkové v českých restauracích může přinést podobně srovnatelné zážitky. Často nám chutná víc lehce šizená omáčka, míň masa a víc knedlíků - to odpovídá modelu spolehlivě dobrých podniků, kterými jsou motoresty oblíbené u kamionistů.
  • Mme Verdurin
    Uprimne receno jedina opravdu kvalitni restaurace tohoto typu, o niz vim, je jiz zminovana U dwau Maryi v Ceskem Krumlove. Historickou kuchyni tam berou vazne. Pani majitelka provozuje i starou hudbu a myslim, ze autenticitu a kvalitu se snazi udrzet. Ovsem nebyla jsem tam par let...
  • Guest
    [I]nejlepší halušky jsem měla v irském pubu[/I] Globálně surreálné! Co příště? Sensační Guinness ve vinném sklípku? Jameson Whiskey na salaši? Irish Stew ve Slováckém středisku? :-)
  • Otiik  - Tip
    zkuste, kdo bude znat, potvrdi, restauraci Rychta v obci Jestřebí, kde se silnice láme ve 4 směrech na českou Lípu, Mladou Boleslav, Zákupy a Prahu, v roubené chalupě příjemné posezení, já si vždy pochutnal, nicméně ze svého okolí vím, že špatně to umí taky :( ... http://www.hostinecnarychte.cz/index.php?stranka=listek jinak další tip na tradiční staročeskou kuchyni mám a sice u babičky :))
  • Merapi  - Halušky
    Skvělé halušky mají (měli ještě před 6 lety, když jsem tam byl naposled) v Kováčovej, mezi Zvolenem a Banskou Bystricou. Malý motorest jen na halušky. Jediný problém - v poledne se čeká na místo, jak je plno. Ale byly to bašty.
  • Guest  - nooly
    ja tam byl cca desetkrat a pokazde chutnalo... i ta pastika byla podle meho nazoru dobre pozivatelna... mozna mam jen nizsi naroky... snad jen ta jahlova kase byla zvlastni, kdyz jsem si ji onehda daval ; )
  • Jakub  - Re: preview
    Každý může mít svůj názor a pohled na věc (a je to tak jistě dobře). Ten můj je takový, že dojem z návštěvy "hradu" v Červeném Újezdu je velive příjemný, bez ohledu na to, jak je hrad starý a nebo, kdo jej postavil (Mimochodem: pamatujete si, jak vypadala pěší zóna před tím, než dotyčný začal tamní nemovitosti vlastnit? a i dnes je velmi jasně vidět rozdíl mezi jeho domy a domy jiných vlastníků. Ale to jen na okraj). Jezdíme do ČÚ z Kladna s rodinou téměř pravidelně každý rok a s nadšením sledujeme, jak se muzejní expozice i zdejší zahrady neustále rozrůstají. Nejsem žádný gourmet a tak mohu dojem ze zdejší retaurace posoudit jen laicky chutnalo-nechutnalo. Verdikt je: chutalo. Například krkovice se zelím a "podle mého" domácím bramborákem nebo plněná panenka ovčím sýrem uspokojuje mé chuťové potřeby. Oblohový bobek jáhel a pohanky je sice chuťově nevýrazný, ale beru to jako ukázku toho, co obsahovala lidová kuchyně v historii. Buďme upřímní, která "rádobystaročeská" restaurace je skutečně takto profilovaná. Vetšina takovýchto restaurací se omezí na knedlozelovepřo, pečené koleno a tím to hasne, zbytek jídelníčku vyplňují hranolky a coca-cola. Na ČÚ se mi právě líbí, že si i přes "remcání" typu, a proč nemáte whisku, drží svůj styl a vlastně i náš "český" styl.
  • Jana
    Byla jsem na hradě Červený Újezd s vnukem na nějaké bitvě - bitva se konala na plácku za (nebo před ?) hradem. Po bitvě jsme si chtěli něco dát v restauraci. Po půlhodině čekání, kdy si nás nikdo nevšiml, jsme opět bez povšimnutí odešli.
  • jenik
    rozhodně doporučuju krčmu u dwau marií absolutni jednicka!!! ( Cesky Krumlov) Pohankova kase, spaldova kava a k tomu HOSTINA treba s bazantem !!!
  • Sasicka  - Krčma u Dwau Marií
    Rozhodně! Velice chutné jídlo i pro někoho tak nekonečně rozmazleného jako já. A to včetně výborných nápojů. Je to u vody, krásné letní posezení.
  • Lenka  - Detenice
    Doporucuju Detenice, ktere jsou vyhlasene naprosto opravnene. Stredovek tu dycha z kazdeho kouta, obsluha razna - jsme prece ve stredoveku :-) jidlo je vyborne, vetsinou pro masozravce, ale myslim, ze i vegetariani si vyberou. Navic vari vlastni kvasnicove pivo, ktere je vynikajici.
  • Guest  - staročeská kuchyně v Čechách
    Historickou kuchyní se zabývám již dlouho, a tak nezbývá než se připojit k těm, kdo zmínili U Dvou Marií v ČK. Skutečně jediná krčma, kde zjevně četli publikace o středověkém způsobu stravování. Jinde je to jen o interiéru, obsluha v Dětenicích si navíc zaslouží protáhnout párem koní po hnojišti, aby si uvědomili, jak se v oněch starých dobách chovati k hostům. O teniskách v roli středověké obuvi a pivu, které připomíná chutí hadr na podlahu snad ani nemluvě-vyhnout se obloukem, popřípadě navštívit s karabáčem v ruce :-)
  • B.B
    Rozhodně krásné místo a tím bezva tip na výlet, pro rodiny s dětmi, cyklisty a všechny, co milují krásu, klid a nádech minulosti. Ke kuchyni mám též připomínku. Občas vydařené masové pokrmy, jsou přelité omáčkou, která je nejspíše zhotovena z kupované jíšky, mě neuchvátila, ale spíš zarazila, že by právě toto mělo patřit do jídelníčku minulosti. Ke chvále určitě patří uzená kachnička, všem mohu jen doporučit. Jinak kuchařské výtvory stojí určitě k zamyšlení. Se středověkou krčmou v Dětenicích, se kuchyně nedá vůbec srovnat.
Komentářů (22)