Preview: Restaurace Jarmark – Praha
Pátek, 07 Červenec 2006 00:00
Preview: Restaurace Jarmark – Praha

V médiích začala „okurková sezóna“, tak se aspoň zde na Gurmetovi pokusím dodržovat pravidelný příspěvkový servis nezatížený svátky a úmorným horkem. Připravil jsem pro vás preview známého pražského „VIP fastfoodu“, restaurace Jarmark. Provoz první filiálky v pasáži paláce Lucerna byl zahájen v roce 1998. Od té doby Jarmark nabobtnal a jeho provozovny můžete najít v řadě nákupních center v Praze i mimo ní.  Více v článku.

 

Lokalita a interiér

Základním navigačním prvkem při cestou „na Jarmark“ je znalost pasáže Lucerna. Ta je přístupná jak z Václavského náměstí, tak z Vodičkovi ulice. Dostupnost lze nazvat maximální a podnik z ní jednoznačně těží. Když přemýšlím jak charakterizovat ztvárnění interiéru, napadá mě jedině srovnání přímo s názvem Jarmark. Prostoru dominuje hlavní „pěší zóna“ lemovaná pultíky zaměřenými na konkrétní typy pokrmů. U vstupu naleznete stánek s dezerty, hned za ním následují stánky italské kuchyně, hlavních chodů, salátový bar a výčep. Místa k sezení jsou rozmístěna s ohledem na možnosti prostoru. Poobědvat lze i na venkovní zahrádce.

Preview: Restaurace Jarmark – Praha

 

Co dělá Jarmark jarmarkem

Je to způsob objednávání. Hned u vstupu obdržíte konzumační kartu. Každý objednaný pokrm či nápoj se na ní objeví ve formě barevného razítka. Po obědě odcházíte s papírem, který množstvím razítek na centimetr čtvereční připomíná „dětskou poštu“. Ze stavu sentimentální nirvány vás rychle vyvede pokladní, která hbitě přemění inkoustem nasáklý papír na účet v naprosto přízemních korunách českých. Ale zpět k tématu.

Preview: Restaurace Jarmark – Praha

 
hrnecSamoobslužný systém má i své stinné stránky. Při větším počtu objednávek na přípravu masa dochází k nutnosti si „počkat“. S typem masa (hovězí, drůbež, vepřové, ryby) souvisejí i různé doby tepelné úpravy. A upřímně, čekat sedm minut na kuřecí steak je docela otrava. Znalí jedinci situaci řeší tak, že si objednají maso a následně si jdou zajistit pití, polévku popřípadě salát. Ne každý takto postupuje a ne každý žádá víc něž hlavní chod. Často tedy může dojít k následující situaci. Klient nemá náladu těsnit se u grilu a čekat než je pokrm hotov. Jde si sednout a od kuchaře dostává odhad časové náročnosti přípravy. Pokud vše na minutu „neklapne“, nastává stav, kdy kuchař jídlo připraví a to na neohřátém talíři čeká na svého majitele a stydne.. a stydne.. Někdy se zase může stát, že kuchař na klienta čeká a maso se „přetahováním“ vysouší. Oba případy znamenají zásadní pokles kvality výsledného pokrmu.



Nabídka

Šíře nabídky si zaslouží pochvalu. Od nadstandardně zásobeného salátového baru (různé saláty, grilované žampióny apod.), grilu s širokým výběrem naložených mas, pultu s hotovými jídly, výčepu s točeným pivem, čerstvými džusy a vínem, se dostáváme až ke stánku s dezerty a kávou. Vybere si opravdu každý a to si, vzhledem k velikosti restaurace, zaslouží uznání. Cenová hladina odpovídá lokalitě, interiéru a šíři sortimentu.


  • Hotová jídla od cca 80 Kč.
  • Přílohy od 28 Kč.
  • Masa na gril od cca 90 Kč.
  • Pivo a nápoje obecně od 26 Kč.
  • Saláty od cca 28 Kč za 100g
  • Dezerty a káva od cca 30 Kč.


Ochutnáváme

priborJak jsem již naznačil, Jarmark dle mého názoru není místem, kam bych zašel s požadavkem – pochutnat si. Přestože šíře nabídky přímo vybízí k rozmanitosti při výběru pokrmu, já zůstávám věrný kombinaci z mých ranných studentských let která představuje následující menu „sociál pro dva“.

Preview: Restaurace Jarmark – Praha

 

  • Opékané brambory s příchutí – paprika, česnek, cibule: 2 porce á 28 Kč
  • Listový špenát se smetanou: 1 porce - půl na každý talíř 40 Kč
  • Pivo Kozel – tmavý: 0,5 l za 26 Kč
  • Dresing – tisíc ostrovů, česnekový, sýrový: 1 porce 5 Kč
  • Chléb zdarma


Preview verdikt

Suma sumárum 130 Kč pro dva lidi. Cena vzhledem k prostředí restaurace více než příjemná. Bohužel se jedná o jedinou výhodnou kombinaci. Navíc při mém testovacím ochutnání mělo jídlo řadu nedostatků. Opečené brambory – plátky brambor smažené v fritéze, byly polosyrové, studené a nasáklé olejem. Dresing už od pohledu pamatoval doby, kdy byl k dispozici zdarma (nyní za 5 Kč) a velmi nevábně zapáchal. Neváhal jsem a domohl si jeho škrtnutí z účtu. Jelikož se jedná o preview, závěr si musíte udělat na základě výše napsaných faktů zcela sami.

Pro srovnání lze doporučit přečtení preview na podnik Culinaria

 

Přidat komentář
  • Hydraulik  - Souhlas
    Ano souhlasím.Nejdu si tam pochutnat.Také si dávám standartní kombinaci,ovšem těstovinovou.Těstoviny mají čertsvé a připravované „úsporně”.Jinak se nedá než souhlasit.Hy
  • GurmetKlub.cz  - Testoviny
    Testoviny jsem ani nezkousel. Vzdy me odradila mala porce :-(
  • Sim
    ahoj este som sa nikdy nestretol so slovom preview v tomto kontexte. preview = nahlad, ukazka atd. review = recenzia
  • GurmetKlub.cz  - Preview vs. review
    Ahoj, clankem typu "preview" dochazi k predstaveni podniku bez finalniho hodnoceni. Takze je to vlastne "ukazka". Ale preview lepe vypada :-) Tot cele tajemstvi michani Aj a Cj terminu.
  • Barn  - Dobré pro hubnutí.
    Já bych to řekl asi takhle. Pokud chce člověk zhubnout, tak vřele doporučuji, protože s těmi cenami co tam maji a těmi mini porcemi co dávají tam může pribrat snad jen velice dobrý rentier. Také když už jsem u toho tak ani kvalita není vždy stejna a připadá mi, že je čím dál tím horší. Rozhodně bych tam svou přítelkyni nevzal, protože by to byla jen ostuda. No a to se nezmiňuji ani o obsluze, která se kouká na zákazníka jak na vraha, když si chce něco obědnat. Jejich ochota k zákazníkovy je dost mizerná a to se nezmiňuji o jejich vzhledu, který je opravdu žalostný.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Jarmark dnes
    Barn: V Jarmarku jsem oceňoval pouze vyse zminene "social menu". Vzhledem k tomu, ze pobocka v pasazi Lucerna prosla rekonstrukci a stala se z ni "klasicka restaurace".. ztracim duvod k dalsi navsteve... V Lucerne jsou jine... lepsi a levnejsi podniky:)
Komentářů (6)