Preview: Brasserie M - Bib Gourmand Restaurant
Středa, 11 Duben 2007 00:00

Preview: Restaurace Brasserie M – PrahaJak jsem slíbil v reportáži z tiskové konference Dne Francie v rámci veletrhu Vína & Destiláty, přináším malé preview z restaurace Brasserie M. Tento pražský podnik byl jako jeden ze tří z ČR uveden v aktuálním vydání průvodce Michelin. Získal ocenění Bib Gourmand za vynikající poměr mezi kvalitou a cenou poskytovaných gastronomických služeb. Ochutnané menu bylo připraveno v "burgundském stylu": šneci a hovězí na víně.

 

Lokalita a interiér

lokalitaBrasserii M najdete dvě minuty chůze od stanice metra Národní třída. Dostupnost podniku lze nazvat ideální, tedy v tom případě, že jste se nerozhodli přijet vozem. O možnostech parkování v lokalitě Prahy 1 nelze hovořit příliš lichotivě. Konečně proč řídit, když byste se tím ochuzovali například o příjemnou společnost dobrého vína.

fotoInteriér restaurace si mě okamžitě získal. Do posledního detailu propracovaný prostor s centrální otevřenou kuchyní má své jedinečné kouzlo. Možnost koukat „pod ruku“ Jean-Paul Manzacovi je už jen příjemným bonusem. Mimo jiné si uvědomíte, že příprava špičkového pokrmu je hlavně dílem schopného kuchaře. Kuchyně tak přestává být pomyslnou třináctou komnatou, kam smí jen vyvolení. Pokud si vyberete správné místo, můžete doslova „dohlédnout“ na celý proces přípravy vaší objednávky.

Image
 
Image
 
 

Obsluha

obsluhaV Brasserii jsem byl v rámci tiskové konference a obsluha tím pádem probíhala odlišným způsobem, než při klasické „návštěvě ve dvou“. Přesto jí lze ohodnotit. A to jako velmi pozornou a maximálně profesionální. Relativně komplikovaná komunikace s číšníkem na vzdálenost osmi metrů pouze na základě drobných posunků je toho důkazem. Chválím a těším se na standardní recenzní zkušenost.


Nabídka francouzské kuchyně

menuKromě denního menu v ceně 149 Kč má host k dispozici přiměřeně obsáhlý jídelní lístek čítající cca sedm studených a stejný počet teplých předkrmů, šest dezertů, několik salátů. Nechybí nabídka masitých pokrmů a několik zajímavých příprav ryb. Nad minimálně každou druhou položkou vám ukápne slina. Doporučuji se podívat na firemní web, kde je celé menu k dispozici. Ceny jídel se pohybují cca od 150 do 500 Kč, speciality mohou vyšplhat až téměř k tisícikoruně.


Šneci v listovém těstě po Burgundsku + Chablis 1er Cru Vaucoupin 2005

jidloV bylinkami ochuceném "sauce" položená houstička z listového těsta obsahovala několik orestovaných kousků šnečího masa (šneků). Při porcování se těsto krásně rozdrobilo a nasáklo do sebe voňavou šťávu :-) V kombinaci se zmíněným vínem jsem si moc pochutnal.

Image
 
 

Hovězí po Burgundsku + Morey Saint Denis 2005

jidloKousky hovězího masa dušeného v červeném víně, zelenině a koření. V Brasserii M mají určitě nějakou vlastní modifikaci, nicméně základní myšlenka je stejná. Tento recept je mimochodem ideální pro takzvané pomalé vaření. Jako příloha posloužila bramborová kaše v chuti doladěná a zjemněná zeleninovým vývarem, čehož výsledkem byla nadstandardní „kompatibilita“ s hlavní částí pokrmu.

Image

 

Káva a dezert

kavaDezert v podobě borůvkového koláče mě z celého menu oslovil nejméně. To neznamená, že byl špatný. Ale po tom všem bych dal přednost něčemu jinému. Káva značky Illy byla servírována záhy. Správná velikost espressa (žádné pseudoLungo) s kvalitní cremou a typickou Illy chutí. Lepší konec jsem si ani přát nemohl.


Preview hodnocení

verdiktBrasserie M je krásná restaurace s vysokým standardem služeb. Obsluhu, nabídku i interiér lze pouze chválit. Nicméně pouze na základě ochutnávky „konferenčního menu“ nelze komplexně ohodnotit zdejší kuchyni. K tomu poslouží standardní recenze, na kterou se moc těším. I když je mi už teď jasné, že si zřejmě nedopřeji stejně kvalitní vína, jaké byla servírována v rámci TK.

Podnik je držitelem ocenění Bib Gourmand 2007 gastronomického průvodce Michelin

 

Fotogalerie

Image

Image

Image

Image

Image 

Image

Image 

 

Brasseriem - Restaurant Francais

Vladislavova 17, Praha 1
Tel.: +420 224 054 070

www.brasseriem.cz

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • DolceVita  - Dkvělá reportáž
    U J. Manzaca se opravdu fantasticky jí a podílet se na přípravě byť jen letmým pohledem do kuchyně, je pro hosta báječné. Dovolit si to může pouze opravdový kuchař profesionál! Báječně provokující fotografie :-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Brasserie M
    DolceVita: Zatim mam z Brasserie M maximalne pozitivni pocit. Samozrejme, ze v dobe okolo obeda "jedou" hlavne denni menu a salaty. Ta prava spickova francouzska gastronomie se tam dle meho "roztaci" az vecer:)
  • DolceVita  - Tak to jsem si mohla myslet :-)
    najde se někdo, kdo by se mohl soustředit na psaní, když má před sebou tolik provokace v podobě barvitých obrázků dobrého jídla, kterým chybí jen jedno = vůně :-) Je zcela samozřejmé, že v mém komentáři muselo být mnoho chyb :-) A taky že je!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Komentar
    DolceVita: Tak jsem Vam ten komentar malinko upravil. Zamerne nerikam "opravil".. to bych si se svymi gramatickymi znalostmi nedovolil:)
  • Mandarinka
    Nádhera... Fascinující fotky... A nad tím předkrmem jsem fakt uslintla :) To muselo být úžasné...
  • Cuketka.cz  - pro nedočkavce ;)
    recenze od kolegy US foodblogera: [URL=http://czechoutchannel.blogspot.com/2007/04/brasserie-m.html]http://czechoutchannel.blogspot.com/2007/04/brasserie-m.html[/URL]
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - US Blog
    Tak jsem si ji precetl.. no prilis nadseni z jeho slov necitim. Tohle je podnik s cenou na osobu (bez vina) cca 1000Kc. To je fakt a musi se s tim pocita. Otazkou jest, jestli se za podobny obnos clovek nenaji jinde a lepe.. Ale co to je "lepe":)) Proste dokud si to nezaziju na vlastni kuzi, tezko delat finalni zavery.
  • ghostdog
    Osobne tuhle restauraci moc nemusim - ne ze by mi tam nechutnalo ale pripada mi to tam takove studene...Kdybych mela volil v tehle cenove realaci sla bych radsi do Aromi v Manesove...tomu nemam co vytknout...
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Brasserie M
    ghostdog: Zacinam malinko uvazovat, jestli misto podrobne recenze Brasserie M nezajit rovnou nekam jinam:) Uvidim, uz se mi zase nastradalo tolik tipu, ze to neni uplne vyloucena varianta.
  • drunka
    no ja brasserie m teda muzu. byla jsem tam s kamaradama na silvestra a meli jsme menu doprovazene viny dle jejich vyberu a bylo to excelentni... jinak krome aromi muzu doporucit i vinodivino ve vezenske...
  • Guest  - vfb
    Byl jsem tam dvakrát na večeři - jídlo bylo výborné (doporučuji klasickou francouzskou cibulačku s portským nebo kohoutka na víně) ale obsluha poprvé nic moc, napodruhé přímo příšerná, což bylo zejména vzhledem k útratě na pováženou. Jinak Aromi je IMHO úplná jednička - jídlo excelentní, personál taktéž. vfb
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Dalsi postrehy
    drunka & guest: Diky za dalsi cenne postrehy z Brasserie M a tip na Aromi, o ktere uz jsem slysel snad ze vsech moznych stran vetsinou samou chvalu:)
  • Guest  - Brasserie M
    J.P. asi něco uvařit umí,ale komunikaci s lidmi moc nezvládá.Měl by si více vážit profesionálů ve svém týmu,jakým je např.Radek Posledník. Jo a taky nesnáší českou kuchyni.
  • Roza  - Nemilé rozčarování
    Brasserie M pro mne byla velke zklamání., Zklamání byo o to větší, že jsem tuto restauraci doporučila a to především na základě veskrze pozitivních komentářů v tisku a na Internetu. Musím dodat, že nešlo o kvalitu jídla, ta byla naprosto v pořádku, nicméně očekávaný čelistní orgasmus se nedostavil, protože další důležitá složka která z restaurace dšlá oazu či peklo byla naprosto příšerná, Obsluha. Převaha číšníků, kteří.používali slovník ze stoky. Velmi ráda chodím do restaurací, kde nemusím poslouchat živou a hlasitou diskuzi číšníků, doprovázenou slovním zvracením typů Ty krávo, Vole, Debile atd. Většina dobrých resturací si umí profiltrovat personál a vyscvětlí mu, že takové chování si nemohou dovolit. Vědí to ostatně číšníci ve vetšině kultivovaných států Evropy.
  • Marie  - Naprostá nespokojenost
    Vzala jsem do Brasserie M klienty na obed a velmi jsem litovala. Obsluha katastrofalni, nas naprosto ignorujici, prestoze vsichni okolo stolu byli v "business" obleceni, chovali se k nam jako k otravnemu hmyzu, opravdu nechapu, jakou klientelu by uvitali. Asi jedine tiskove konference o tom, jak jsou dobri. Stravili jsme tam mnohem vice casu nez jsme chteli, protoze na kazdou objednavku jsme cekali neskutecne dlouho a nekolikat trapne mavali na slepe cisnictvo. Abychom mohli zaplatit, museli jsme se po dvaceti minutach dokonce zvednout a pro cisnika si dojit. Citila jsem se otresne, kam jsem to klienta zatahla. Tam jiz nikdy, o tom jsme se vsichni ujistili. Alespon ze jidlo klientum chutnalo. Ale s urovni Aromi v Manesce nebo se Zatisim se tato restaurace neda srovnat (leda financne). Michelin nemichelin.
  • Toni  - Příšerná věc, nikdy více
    ..taky jsem tam byl.. a byl jse velmi zklamán. Ty nej zákl. postřehy. Kuchyň je otevřená, tak je tam smrad, personál je příjemný jak osina v prdeli, o rychlosti a ochotě se nedá vůbec mluvit, a ten steak se nedal užvejkat ... nakonec nás ještě natáhli...trapná záležitost. Jestli dostali nějakou cenu, tak neoprávněně, neb si to koupily, protože do tý restaurace nikdo nechodí byla prázdná. to svědčí o mnohém.
  • Guest  - Jean Paul Manzac
    ..právě jsem se vrátil z Prgue Food Festival 2008 a musím říct, že jsem byl velice a hluboce zklamán z Mistra Šéfkuchaře Jeana Paula Manzaca. Po shlédnutí trapné prezentace jídla, takového mistra jakým on je mi bylo na zvracení. Pan šéfkuchař prezentoval své dezerty jistým dámám na talířek, poté zakapával zmíněné dezerty nějakou redukcí, poté si začal olizovat své potřísněné prsty od redukce a pak vzápětí těmi samými jím olízanými prsty začal nandávat jídlo, nějaké malé rolky nebo košíčky, to vše samozřejmě bez rukavic. Pan šéfkuchař mne velice a velice a velice zklamal..pardon, ale takhle by se neměl chovat, to je prasárna..
Komentářů (17)