Reportáž: Den Francie - Veletrh Víno a Destiláty 2007
Pátek, 06 Duben 2007 00:00

Reportáž: Den Francie - Veletrh Víno a Destiláty 2007Kdo to ještě nezaregistroval, za necelých šest týdnů proběhne na pražském holešovickém výstavišti jubilejní 10. ročník odborného gastronomického veletrhu Víno & Destiláty. Pro tuzemské milovníky vína a ušlechtilého alkoholu je to akce s „povinnou“ účastí. Loni jsem byl premiérově přítomen za GurmetKlub a po letošních veletržních katastrofách se nemohu dočkat poloviny května a zahájení Vína & Destiláty 2007.

 

Víno & Destiláty a GurmetKlub.cz

informaceRád bych vám oznámil, že GurmetKlub.cz se stal mediálním partnerem veletrhu a pokud nenastane nějaká výjimečná situace, bude se ve spolupráci pokračovat i v dalších směrech. Veletrh proběhne 15. - 17.5. 2007 na výstavišti v Praze Holešovicích. Další informace naleznete na stránkách pořadatele www.vegoprag.cz. Podrobnosti se dozvíte v dalších článcích. Nebude chybět ani soutěž o volné vstupenky!

 Soutěž o volné vstupenky
Image


Mediální podpora veletrhu se skládá ze tří tiskových konferencí a dalších několika doprovodných akcí, o kterých se zmíním v dnešním článku.


Den vín z Francie 16. května 2007 tisková konference

vinoV rámci Vín & Destilátů bude, jako každoročně, každý veletržní den věnován jedné národní vinařské expozici. Jmenovaný den Francie proběhne ve středu 16.5.2007 a k této příležitosti se 20.3. konala tisková konference, kde byl za přítomnosti zástupců francouzské ambasády a zastoupení Burgundska v Praze, podrobně představen program dne. Nechyběla ani prezentace Burgundska jako takového.

Image

Image

Image 

Image 

Brasserie M

brasserie MAkce proběhla v Brasserii M nově uvedené ve slavném gastronomickém průvodci Michelin jako držitelka ocenění - Bib Gourmand (kvalitní gastronomie za výhodnou cenu). Šéfkuchařem je Jean-Paul Manzac (na fotografii). O podávaném menu a dalších podrobnostech se zmíním po víkendu v malém Brasserie M preview.

Image


Organizace TK

organizaceTisková konference byla perfektně zorganizovaná a nikde nic nevázlo. „Prezence“ proběhla odevzdáním vizitky oproti získání oficiální tiskové zprávy. Úvodní slovo se sklenkou skvělého Crémant de Bourgogne Brut millésmé 2006 si vzalo za úkol představit přítomné hosty a přichystaný program.

Image

Image 

Prezentace na veletrhu

Francie ke své propagaci využije plných 300 m2 výstavní plochy. Z toho celá třetina bude pod taktovkou Burgundských producentů. Prezentovat se bude 25 francouzských firem a 30 dovozců. Oficiální zahájení dne Francie proběhne za asistence velvyslance Francouzské republiky J.E. Charlese. Patronát nad celým dnem převzal známý herec Gérard Dépardieu, jehož vína budou moci návštěvníci veletrhu dokonce i ochutnat (nepočítám ale s tím, že bych ochutnal víno z hroznu, kterého by se dotkla mistrova ruka:)


Na jaké speciality se můžeme těšit?

programK prohlédnutí bude celá řada vín kategorie Grand Cru. Vedle toho budeme moci ochutnat i francouzská BIO vína (na které jsem obzvláště zvědavý). Degustace vína a krajových specialit doplní nevšední povívaná – pasování nových členů cechu milovníků šneků. Na tiskové konferenci se prezentujícímu podařilo místo milovníci šneků, použít dvakrát obrat: Cech milovníků ČECHŮ :-) Lepší odlehčení atmosféry se povést nemohlo a to myslím jen v tom nejlepším smyslu slova.


Confrérie de l'escargot de Bourgogne (cca 700 členů po celém světě)

Cech milovníků burgundských šneků byl založen v roce 1975 a má následující organizační strukturu. Nejvyšší post zastává cechmistr, následují ho dva nejvyšší komoří, dvanáct „standardních“ komoří a řada tovaryšů a tovaryšek. Takže jedince s menší „surovinovou flexibilitou“ varuji před hlasitým rozmlouváním o nevhodnosti konzumace šnečího masa.


Brugundské vinařství v kostce

vinarstviUrčitý čas byl věnován i Burgundsku a detailní analýze jeho vinařského potenciálu. K tomuto účelu byla vytvořena powerpointová prezentace, kterou vám doporučuji si stáhnout. Kromě několika zajímavých grafů zde naleznete detailní popis celé oblasti a kompletního průvodce vinnou etiketou.

Image 
Image
 
Prezentaci stáhnete kliknutím zde. 



Víno a jídlo

jidlo a vinoTakto jednoduše jsem pojmenoval poslední kapitolu tohoto textu. Kromě veletržních informací a vinařských faktů bylo pro přítomné připraveno obědové menu a pět vzorků vín. O jídle se zmíním v samostatném článku věnovaném Brasserii M. Jen krátce se zmíním o velmi pozorné obsluze a kvalitě služeb, která si právem zaslouží umístění v průvodci Michelin. Podnik si po preview zaslouží podrobnou recenzi.

Image
Image 

Servírované menu

Crémant de Bourgogne Brut millésmé 2006

Feuilleté d'Escargots a la Bourguignonne

Šneci v listovém těstě po Burgudnsku


Saint Véran 2005, Rives de Longsault, Domaine des deux roches

Chablis 1er Cru Vaucoupin 2006, Alain Gautheron


Boeuf Bourguignon

Hovězí po Burgundsku


Pernenad Vergelesses 1er Cru les Fichots 2005, Pierre Marey et Fils

Morey Saint Denis 2005, Vieilles Vignes, Domaine Alain Jeanniard

Tarte aux myrtilles

Borůvkový koláč

Espresso Illy


Shrnutí degustace

verdiktJak je vidět, prezentovaná vína byla špičkové kvality. Kombinace dokonale připravených šneků s Chablis kategorie 1er Cru je snad ta nejlepší možná. Dalo by se říci „snoubení jako z učebnice“. K hlavnímu chodu mě více vyhovovalo Morey Saint Denis 2005, což neznamená (a těžko by si to mohl někdo myslet), že prezentované Pernand-Vergelesses 1er Cru 2005 bylo horší. V mém případě se jednalo o pocit, nic víc, nic míň.

Image 

V dalším článku se podíváme podrobněji na letošní ročník veletrhu Vína & Destiláty 2007.

Články s tématikou Víno destiláty 2006

Víno destiláty 2006 – První díl

Víno destiláty 2006 – Druhý díl

Víno destiláty 2006 – Třetí díl

Víno destiláty 2006 - „Miss mladé víno“

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Hydraulik  - Jó šneci..
    Nevážili jsem si šneků za 16 Kč a teď jsme ....prostě tam.Šneci ve velkém množství jsou vynikající večeře,oběd nebo cokoliv chcete.V malém množství to již zavání tak trochu snobárnou.Předkrm ze tří šneků zapečených v čemsi nebo s čímsi....no nevím.Ale šnečí gulášek nebo šneky plněná roláda to je pochutnáníčko. Zdraví Hy P.S.Určitě přijdu na veletrh.Ale ne na víno spíše na destiláty specileně na Calvados.Hy
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - SŠ aned snobsti sneci
    Hydraulik: Ja bych na ten prekrm nebyl zas tak prisny:) Sneci orestovani na bylinkach a olivovem oleji servirovane v malem "hamburgeru" z listoveho testa.. Mooc jsem si pochutnal! Ono to listove testo nasakle do bylinkoveho oleje ma taky neco do sebe:) Sneci gulas si uprimne moc predstavit nedokazu, ne tak uz sneky plnenou roladu. PS: Calvados je dalsi z nekolika malo druhu alkoholu, ktery me opravdu chutna:) Takze i ja se tesim na jeho prezentaci na V&D 2007.
Komentářů (2)