PIVO: O Pitu, degustaci a kosmonautech
Pátek, 16 Listopad 2007 00:00

PIVO: O Pitu, degustaci a kosmonautechReportáž z letošního veletrhu Horeca jsem pro „nedostatek zajímavostí“ zredukoval na pouhé dvě zmínky. První se věnuje přehlídce tuzemského nealkoholického piva (velmi zajímavá akce) a druhá dalšímu kolu soutěže Mistr kávy 2007. Kromě ochutnávky Pita vás v dnešním článku čeká i report z (na vzorky bohaté) redakční degustace serveru Svetpiva.cz. a malý kosmický fotoBonus.

 

Přehlídka tuzemských nealkoholických piv

prehlidkaZajímavým zpestřením veletrhu HORECA, který proběhl na konci října v pražském Veletržním paláci, byla konference zaměřená na téma: Nealkoholické pivo. Jsem rád, že nezůstalo jen u slovních projevů a prostor před přednáškovým sálem zaplnily stánky více či méně známých pivovarů. Rozhodl jsem se přechutnat všechny dostupné vzorky, a v duši děkoval za jejich „alcohol free statut“. Rád bych upřesnil, že existují dvě varianty nealkoholických piv. První se sníženým obsahem alkoholu 0,5 %, a druhá s rovnou „nulou“.

Nealkoholické… pivo?

nealkoholicke pivoJak chutnají současná nealko resp. nízkoalkoholická piva? Jistá nedůvěra v pokřivené senzorické parametry přetrvává v podvědomí většiny potenciálních konzumentů. Po degustaci asi deseti vzorků musím konstatovat, že situace se postupně lepší. Výrobci přicházejí s lepšími výrobními postupy (ať už vlastními nebo zakoupenou technologíí) A to se pozitivně promítá do výsledné kvality chuti.

 

Výrobní postupy

Kdo má zájem o detailní (v rámci možností laické veřejnosti) popis problematiky, doporučuji tento odkaz. Ostatním jistě postačí moje zjednodušené shrnutí. Rozdělujeme dva základní způsoby výroby.

 

Omezování tvorby alkoholu

jednaNejlevnější způsob výroby spočívá v zastavení kvašení připravené mladiny. Tím se daří držet obsah alkoholu v zákonných hranicích, ale v pivu je cítit nepříjemná „mladinová chuť“ (prvek, kterým většina lidí nebo konzumentů charakterizuje chuť nealkoholického piva). Další výrobní postup spočívá ve využití speciálních kmenů kvasinek (např. Radegast Birell) s omezenou produkcí alkoholu.

Odstraňování alkoholu

jednaOproti první skupině metod, kterými  je od počátku vyráběn specifický produkt, ve druhém případě roli mateční suroviny přebírá klasicky uvařené pivo. Z něj se následně odstraňuje alkohol (například vakuovou destilací). Tímto postupem lze docílit i zcela alkoholuprostého výsledku a to při zachování maxima vlastností klasického piva.

 

Ochutnávka

ochutnavkaOkem jsem zhodnotil, nosem nasál a v ústech poválel bezmála deset vzorků. Od podprůměrných až k velmi pitelným. Subjektivní hodnocení ovlivňovala celá řada parametrů. Některá piva byla k dispozici točená, jiná pouze v lahvi. A i mezi těmi se našly rozdíly, například v teplotě. Jako nejhorší vzorek bych označil benešovského Ferdinanda, příliš mě nepotěšil ani Svijanský Vozka. Přesladká holandská Bavaria s ibiškovou příchutí by se dala pít, mít maximálně 6 OC a sedět v cukrárně.

Ani náchodský Primátor se příliš nepředvedl - nepříjemný „mladinový efekt“. Tak bych mohl pokračovat dále. Tradičně slušný byl Radegast Birell a dost mě potěšila nealkoholická Stella Artois. Vyloženě milým překvapením lze nazvat novinku mého oblíbeného pivovaru Černá Hora. Vakuovou destilací* „legalizovaná“ klasická desítka, oblečená do moderního třetinkového hávu má rovných 0 % alkoholu. Jmenuje se Forman a mě překvapila příjemnou vůní, komplexním tělem a slušnou pitelností. Snad to nebyl jen blud po třetince Pita z pivovaru Budweiser.

* Mimochodem Černá Hora je prvním pivovarem využívající technologii vakuové destilace v ČR. Navíc výrobní aparatura je dílem české firmy - tuzemské know-how.

Image

Image


Redakční degustace – Svetpiva.cz

degustaceDíky mému „pivnímu povzdechnutí“ jsem se seznámil s provozovatelem největšího pivního portálu v ČR Honzou Kočkou - Svetpiva.cz. Líbí se mi jeho nadšení a smělé pivní plány. Během téměř tří hodin jsme v prostorách společnosti Pivo Praha ochutnali cca dvacet druhů piva. Od klasických spodně kvašených ležáků (například novinky z pivovaru Stříbro), přes nejrůznější svrchně kvašená piva (Ale a další) až ke specialitám typu spontánně kvašený Lambiek.

Hlavně posledně jemnovaný zástupce mě dokonale nadchnul. Kyselá, až šťovíkovitá chuť s vůní přirovnávanou k "pánským záchodkům". To jsou parametry, které odradí většinu běžných "pivařů". Nicméně pod divokou a neurvalou fazónou se schovává velmi zajímavá osobnost s celou řadou krásných tajemství :-)

 Image

Image

Image

 

Kosmos

Cestou z degustace, mile překvapen a dobře naladěn, spatřil jsem cosi podivného. Dvě bytosti, ostré světlo… Někdy se ty koleje holt opravovat musí :-)

Image

 

Dotaz na tělo

Pijete nealkoholické pivo? Jakou značku preferujete? Dali byste si točené nealko? 

Přidat komentář
  • corky
    prima článek (to zas bude reakcí =)), dík za něj, utvrdil mne v mém názoru, že Birell jednoznačně vede v poměru výkon/cena. Kupuju si ho i domů, když občas pocítím potřebu nechlastat každej večer alkohol (páč potřebu dát si večer jedno pivko nebo dvě decky cítím skoro každý den - primář Nešpor by ze mě neměl radost). Benešovské nealko je ultrahumus, obdobně Pito (registrovaná ochraná známka Budvaru) a příliš to neumí ani v Brně...
  • Rival
    No po dvaceti ochutnávkách jste museli být pěkně zmazaní pod stolem, ne? ;)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - PIVO: O Pitu, degustaci a kosmonautech
    corky: Birell je opravdu dobre nealko, Stella me chutna jeste vic a doporucuji vyzkouset Formana z Cerne Hory. Je to trochu jiny styl nez Birell, ale prosty neduhu vetsiny ostatnich ceskych nealkoholickych piv. Rival: Ale ne:) Dvacet vzorku neznamena 20 piv;) Jen si cucnete a zbytek vylejete.
  • Sim
    na tuto temu bol niekde, mozno v prilohe mf dnes? asi pred rokom velky test. hodnotili nejaki znami degustatori a spravili rebricek. skus si to niekde pohladat. osobne nepijem ziadne pivo, ani nealkoholicke. ale vsetci okolo mna to bezne piju, bud cez obed cez pracovny den, alebo v krcme ked soferuju. takze asi uz nealko piva prelomili barieru.
  • driver
    Dost cestuju po republice a oceňuji, že dost často v nacházím točeného Birella. Kdž se dobře ošetří da se pít a mně jako řidiči nehrozí... víte co:)
  • Guest
    Ten test nealko piv z mfd je i s výsledky případně tady: http://ekonomika.idnes.cz/test.asp?r=test&c=2005M212t04A
  • Otiik
    Točené nealko preferuji....před pár lety na střední škole v jednom řeznictví (!?!) točili žlutou - bohužel z hygienyckych duvodu bylo zavreno ... a dnes? Lehce za hradcem je restaurace, kde toci malinu a pomeranc za myslím 12Kč/0,5l
  • tark
    Pito je skvělá věc, mnohem lepší na žízeň než různé coly, fanty, limonády a tak... Ale Bernard 12° je stejně z běžně dostupných piv nejlepší :-)
  • Gaucman
    Docela mě těší, že tak dobře hodnotíte Formana z ČH. Ještě jsem ho nepil, ač bydlím asi 6 km od tamního pivovaru :-) Tož to mosím ozkůšat!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - PIVO: O Pitu, degustaci a kosmonautech
    Sim: Uz sem nekdo dal odkaz na elektronickou verzi clanku. Jinak nealko je urcite dobrou alternativou. Pri spravne zvladnute technologii dokaze mile prekvapit:) driver: Ano, toceny Birell je casto k dispozici v motelech.. ale nejen v nich. Znam radu podniku "v centru":) Guest: Diky za odkaz:) Otiik: Nealko.. a nealko:) tark: Urcite. Nealkoholicke pivo a treba zrovna Forman z CH se krasne hodi na uhaseni letni i jine zizne:) Ja obcas ujizdim na Kofole, jinak me slazene limonady neberou.. vlastne je nemam rad:) Gaucman: Ono je to relativni.. Forman je prvni "vakuove destilovane" pivo v CR. Nekomu tento druh piva chutna, jinemu ne. Me prekvapilo a pokud na nej nekde v obchode narazim, urcite si koupim par lahvi do zasoby:) Mmchd vyrabi se z cernohorske desitky..
  • kastanova
    Nealko pivo jsem zacla pit teprv nedavno, kdyz se mi z ruznych duvodu nechtelo pit alko, a zas si to urcite brzy vyzkousim, prijit domu v noci z hospody s uplne cistou hlavou. Moc prijemny. Mela jsem Radegast, pak jeste jedno co bylo snad Krusovicky a pak Stellu. Radegast byl fajn, akorat mi prisel trochu vodovej, jinak se pil moc dobre - jestli ona ta jeho kvalita neni dana tim, ze ho dela Plzensky prazdroj?-, Stella mi chutnala az prekvapive - ale pak jsem zjistila, ze obsahuje dva snad konzervanty, coz me pro priste donuti od tohoto piva upustit. Mimochodem, nemate nekdo tuseni, jak je to s pridatnymi latkami v jinych pivech? Pro me je zrovna tohle dulezitejsi nez chut, proto se ptam.. Trochu me mrzi ta nepomerne vyssi cena nealko piv. Mam rada pivo, a vzdycky mi pivo prislo coby hospodskej napoj kvalitativne i ekonomocky nejlepsi, ale pokud se rozhodnu pit nealko - tak treba ta Stella byla za 35,- za tretinku, coz mi teda prijde dost.. Radegast za 20, coz se mi zda ok. Cim to je? malou produkci? Nemate nekdo zkusenost s nealko Bernardem? Toho mam totiz taky nejradsi.. :) Jinak nelako toceny jsem mela jen jednou, v Litomericich, Radegast. Moc dobrej, lepsi nez lahev. Toceny je proste toceny :) Kdyz ho teda tam, kde si ho davate, umej. Urcite vyborna volba pro vsechny ridice a pro ty ostatni, co s alkoholem nechtej moc kamaradit a maj radi pivo :)
  • Jirka  - Nealko pivko
    Jakožto abstinent si v poslední době nealko pivko občas dám, buď jen tak doma, nebo když jdeme s kamarády někam posedět. V Brně však neznám žádný podnik, kde by bylo nealko pivo točené, můžete poradit? Dřív jsem byl hlavně na kofole, ale mnohde je už dražší než pivo (dokonce i nealko v lahvi), navíc jsem už nějak přeslazený, takže to pivko, byť nealko, byla tak trošku nutnost :o) Souhlasím, že Birell je velmi dobrý, teď jsem navíc zvědavý na tu černohorskou novinku (ale nikde v obchodech jsem to neviděl prodávat - opět ocením tip na místo v Brně). Z mnou vyzkoušených nealko piv mi docela zachutnalo také ještě Pito Budweiser Bier - pozor, neplést s Budvarem ;o) http://www.budweiser1795.com/index.php?s=1&a=8 kastanova: Bernard má zajímavé lahve a vtipné etikety, to se mi líbí. Je na mě ale nějak moc hořký, oproti těm ostatním. Ale pořád patří v chuti k těm lepším, řekl bych ;o)
  • Prtule  - Nealko pivko v Brne
    Jirko, cepovany nealko co ja vim, maji v Brne v Zelene kocce na Klusackove. Birella ;) V kocce na care ale uz maji lahvovy, tak bacha na to! :)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - PIVO: O Pitu, degustaci a kosmonautech
    kastanova: Vubec se Vam nedivim. Mit po nekolika pivech "cisto" v hlave.. to je hezky pocit. Nicmene nejsem si jist, jestli lze nealkoPiv vypit vic najednou. Resp. jestli by me jeste chutnalo... Po ochutnavce 10ti vzorku na Horece jsem mel "nealka" plne zuby:)) Jinak Bernarda pro ridice neznam, za coz se melinko cervenam, protoze jinak mam tuto znacku piva mooc rad:) Jirka: Kofola:) Chapu Vas... taky ji mam rad, ale "bezpecny" napoj, ktery se bude hodit k jidlu. bude mit nejakou akceptovatelnou chut a nebude preslazeny.. z toho opravdu vychazi pouze nealkoholicke pivo. Pito z Budweiseru je originalni.. puvodni.. Tocene docela "slo".. ale mam dojem, ze to bylo dobrym osetrenim, teplotou. Prtule: Nekdo se vyzna:)
  • Evelyn  - Svijanský Vozka
    Dovoluji si vystoupit v obranu Svijanského Vozky. Jeho chuť je věcí vkusu, mně osobně lahodí mnohem víc než více ceněný Birell - možná je to tím, že mám ráda černá piva a Vozka má ten správný nasládlý šmrnc, který ovšem ne každý pivař ocení. Birell naproti tomu má chuť prázdnější a je v něm víc znát, že tam něco (tj. alkohol) chybí. Souhlasím s tím, že Bavaria se pít téměř nedá - ve srovnání s ní u mě jasně vítězí normální točená limča. Nealko pivo ale za pivo nepovažuju, spíš za míň sladkou (tj. lepší) limonádu s chmelovým šmrncem a spoustou vitamínů...
  • a-c  - soukromy test nealko piv
    taky obcas piju nealko pivo (doma) z ruznych duvodu... nejcasteji, kdyz potrebuji mit "cistou" hlavu :) proto jsem si pred casem udelal soukromy test bezne dostupnych nealko piv - v hypermarketu, kde je nakupuji, jich maji na vyber 5-6. takze jsem nakoupil a cely vikend srovnaval. jako pomerne jednoznacny vitez vysel Budvar. dobre pivo (stejne jako dobre vino apod.), se pozna mimo jine podle toho, ze ho muzete vypit vetsi mnozstvi a "porad vam chutna". coz je pripad i tohoto nealko Budvaru.
Komentářů (16)