PIVO: Konec pivní kultury v Čechách
Úterý, 28 Srpen 2007 00:14

PIVO: Konec pivní kultury v ČecháchStav tuzemského pivovarnictví lze popsat jednoduchým slovním spojením: globalizovaný úpadek. Nenasytné molochy pohlcují menší pivovary a s nafouklým portfóliem začínají hrát hru na konkurenci. Z hlediska ekonomického je to logický posun ve jménu globalizace. Balanc s reklamou, image a uměním prodat impotentní europivo naproti tomu připomíná špatnou „grotesku ze sladovny“.

 

Sběrači rekordů

„Haló pane, jsme ještě nejlepší na světě?“.. Těžko říct, statistiky oscilující okolo 160 l vypitého piva na hlavu a rok hovoří dvojím jazykem. Mluvit v této spojitosti o hrdosti je ošemetné. Z jednoho výzkumu veřejného mínění jsem vyčetl, že více než pětina respondentů se za umístění ČR na „bednu“ obyčejně stydí. Představa Pepíka, co za víkend sledování Eurosportu vytáhne dvě basy „Géčka“, mě také moc optimismem nenaplňuje.


Zrzavá voda vede

pivozrzava vodaNejvětším problémem dnešní doby je (a to platí pro většinu nejen gastronomických výrobků) snaha produkovat maximum výstupu za minimum vstupu. Jednoduchá a přirozená ekonomická formule, ruku v ruce s obratným marketingem, dokáže zpeněžit téměř libovolnou obchodní myšlenku. Neříká se mi to lehce, ale jsme národ zabedněnců, pro jehož většinu je rozhodující minimální cena. Pojem kvalita chápe nová střední třída jako potřebu nakupovat předražené tuctové svršky a plazmové televize pro lepší zobrazení „fotbalového trávníku“.

To je taková naše malá národní tragédie. Stejně jako upnutá představa, že český pivní mainstream je to nejlepší pivo na světě. Omyl! A pořádný. Cílem velkoproducentů je přesvědčit průměrného konzumenta, že takto má chutnat pivo. Ve skutečnosti poskytuje v lepším případě „garantovaný průměrný“ zážitek.


Velkovýroba piva

velkovyroba pivaVýroba v CKT (cylindrokonických tancích) slibuje extrémní výtěžnost a časovou úsporu. I třicet metrů vysoké nádoby zvládnou zpracovat několik tisíc hektolitrů „vstupu“. Jak je to úžasné - kvašení i dokvášení v jediném kroku! To vše včetně chlazení, regulace tlaku a desinfekce je řízeno neomylným počítačem. Problém je, že obě zmíněné fáze se zásadním způsobem promítají do výsledné chuti. CK tanky nejsou jediným zlem, pivo se začíná prodávat pod značkou a nikoli chutí. Trapné agitky znemožňující historické osobnosti našeho národa ve snaze prodat pivo, které se vyrábí i v Polsku. Obrovské investice do technologií, kterými se často pivovary chlubí, totiž nevedou ke zlepšení chuťových vlastností výsledných produktů, ale pouze ke zvýšení konkurenceschopnosti – rozuměj minimalizaci nákladů na „půllitr“.


Dva centimetry pod rysku = zlodějina

zlodejinaDalším problémem je pro mě kvalita servisu piva. Technika zvládá chladit a při určité míře zainteresovanosti personálu i čistit trubky. Kamenem úrazu je často práce výčepního. Jsem extrémně vysazený na podniky, kde se točí pod rysku. Často se kvůli reklamacím špatné míry dostávám do nepříjemných situací, někdy až konfliktů. Několikrát to došlo až do stavu.. „Vono to dojde...“ A nedošlo. Jednou jsem reklamoval 3,5cm chybějícího moku ve smradlavé vesnické putice. Nakonec jsem byl rád, že návštěva neskončila lynčem místních štamgastů. Půl druhého centimetru u klasického půllitru s uchem není nic neobvyklého, přitom to dá za směnu pěkných pár drobných. Nejvíc mě na celé věci mrzí stádovost většiny hostů, za „podmíráka“ ještě hezky poděkují.

Každé pivo lze natočit tak, aby bylo vizuálně i chuťově stoprocentní. Jen se musí chtít. Radši zaplatím vyšší cenu za 100% zážitek, než znechuceně přemýšlet nad tím, kdo v podniku si na okrádání mastí kapsu – majitel, personál. Bohužel proto jsem zanevřel na návštěvy podniku U Pinkasů*. Tam i kdyby stál Prazdroj stovku, vždycky bude „půl na půl s pěnou“. Možná se to v posledním roce změnilo, ale pochybuji.

* Zde si můžete dosadit i jiné podniky. Možná budete překvapeni univerzálností tohoto hodnocení.



Snoubení piva a jídla

snoubeni jidla a pivaZní to možná trochu troufale, ale i pivo nabízí slušné spektrum chutí a vůní, které lze s úspěchem snoubit s celou řadou sladkých i slaných pokrmů. Na fotce ve sloupci můžete vidět část z téměř 25 značek a bezmála 10 typů piva dovezeného z obyčejného holandského vesnického supermarketu. Svěží „bílá“ svrchně kvašená piva s citrusovými, hřebíčkovými a někdy až vanilkovými tóny dělají radost. Kdo chce lehčí pivo, budiž mu vyhověno. Stejně tak, pokud někdo k pokrmu vyžaduje belgický speciál s 10% alkoholu. Plzeňský ležák je jen jedna z mnoha variant, nabízí se pestrá škála piv typu Ale, Stout a dalších.


Budoucnost?

budoucnostJe světlá nebo tmavá? Pomyslné nůžky trhu se rozevřou do akrobatického úhlu. Moře.. CK tanky europiva bude brázdit flotila malých pivovarů. Apel na tradiční výrobní postupy, výroba speciálů, pivní turistika a další aktivity povedou k novému rozkvětu tohoto jedinečného odvětví. Pivo povstane, a těm, kteří o to budou mít zájem, ukáže svůj další gastronomický rozměr.

 

Cesta za opravdovým pivem 

cesta za pivemUkázkovým příkladem budiž Pivovar u Bulovky. Narazíte tam na domácí atmosféru, fantastické pivo i jídlo. To by na začátek stačilo, brzy se tam vrátím s fotoaparátem a přinesu vám podrobnou reportáž.


A JÁ SE VÁS PTÁM

JAKÝ JE VÁŠ NÁZOR NA ČESKÉ PIVO ?

KDE TOČÍ NEJLEPŠÍ PIVO A NEKRADOU ?

JAKÉ TUZEMSKÉ PIVO JE VAŠE NEJOBLÍBENĚJŠÍ ?

 A BONUSOVÁ

ZNÁTE NĚJAKÝ DOBRÝ MINI-PIVOVAR

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

badge = 'Linkuj si !'; document.writeln(badge); pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • tark  - hodonín
    nějaký mini pivovar je v hodoníně, ale v té době jsem tam měl jen nějaké ostré jídlo :)
  • Anonymní
    jmenuje se to U šviháka na Národní třídě.
  • Marek  - Minipivo
    V Praze jich je hned několik. Jeden například ve Vodičkově ulici. Točí tam kvasnicové pivo a občas i dobře vaří. Až na ty davy turistů:-/
  • J.Č.  - Malé pivovary...
    Sice jsem spíš na víno, ale pokud je nějaké zajímavé pivo, ne nějaký podivný unifikát, rád si dám :) Marek: myslíš Novoměstský pivovar? Jejich kvasničák je fajn. Jenže mají opravdu nasmlouvané cestovky a je tam neustále narváno.. Moc mi chutná pivo U Medvídků. Myslím to jejich vlastní. Projít hezky celou budovou nahoru do pivovaru, ochutnat u misky suroviny a pak si dát pár vzorků... moc příjemné :) Docela chutné a zajímavé pivo vaří hned vedle Strahovského kláštera, viz http://www.klasterni-pivovar.cz :) Doporučuji vyzkoušet.
  • Sim
    ahoj kedze nepijem pivo, nie som kvalifikovany hodnotit uroven ceskeho piva, ale zasa pridam nestranny nazor. snaha minimalizovat naklady a maximalizovat zisk je, ako urcite vies, uplna samozrejmost. keby som bol akcionarom pivovaru, ziadam od neho to iste (po prieskumu trhu, ci to ludia budu pit). zijeme v krajine, kde vacsina ludi uprednostni cenu pred kvalitou, a to nielen pri pive. preto je Tvoja pozicia ako fajnsmekra stazena. avsak kedze nie si sam, urcite sa bud zacnu dovazat kvalitnejsie piva zo zahranicia, alebo sa dostanu tie lepsie ceske piva, aj ked za vyssiu cenu, do nejakeho gurmanskeho kutika vo velkych obchodoch, rovnako, ako dnes mas police s exotickymi potravinami.
  • Jednorožec
    [I]sme národ zabedněnců, pro jehož většinu je rozhodující minimální cena[/I] Au! To sebemrskání bolí. Já jsem, krom toho, že jsem Čech, ještě i Brit a [B]totéž[/B] by se dalo říci o mé nové vlasti. Taková už je lidská nátura. Krom této malé výzvy k odložení důtek a kornoutu s popelem souhlasím s názory vyjádřenými v dobře napsaném článku. Též díky za užitečné tipy v diskusi. Nejsem velký pivař a anglickým pivům jsem dosud (po 30 letech) ještě nepřišel na chuť. Vím tedy pouze okrajově, že značnou protiváhu velko-průmyslovým tendencím zde vytvořila CAMRA. CAMpaign for Real Ale. Je to sdružení milovníků piva s informačním networkem. Podporují nezávislé malé pivovary a hospody, kde se tradičně vařené moky podávají, pořádají festivaly s ochutnávkou, atp. Třeba něco podobného vznikne i v Čechách. More power to your elbow!! (Aneb: Více síly pro váš loket! - není to ke vzpírání půllitrů, jak by se mohlo zdát; spíš tato průpovídka je z dob, kdy Angláni byli pověstní a obávaní lučišťníci.)
  • Honzie
    Mně připadá tohle "europivo" jako ideální na žízeň. A tak ho taky beru (nejraději 10° Gambrinus). A občas, když je ta možnost, tak si dám na chuť i nějaký ten speciál. A k těm minipivovarům bych přidal Pivovarský dům v Ječný, který rád navštěvuji
  • mn  - bohužel...
    ...je to smutné, že se to ubírá tímto směrem. Přitom jsou pivovary, které vaří zajímavé, neglobalizované pivo, kvašené na spilce, a nejsou úplně "mini" - Svijany, Polička, Klášter, Černá hora... a určitě i další. A smutné je samozřejmě i to, že kvalita takových tradičních značek jako je Prazdroj začíná být pochybná. Navíc jejich politika dostat se za každou cenu do všech hospod je strašná. Nezbývá než důsledně podporovat menší pivovary dostatečnou konzumací :) a osvětou.
  • Guest  - mn
    pro Sima: Z ekonomického pohledu je to jistě pravda, ale takovýto postup vede k tomu, že tu máme pivo které se sice dá pít, ale není dobré, rohlíky které se dají jíst, ale nejsou dobré, atd. A na to nemusím být fajnšmekr, aby mi to vadilo. A police s exotickými potravinami v supermarketech jsou obvykle jen takovou globalizovanou exotikou.
  • matesola  - Dík
    Pro mě velmi zajímavý a hlavně docela překvapivý článek. Jelikož mám spotřebu max. 2l./rok celou dobu mám pocit, že s pivkem je vše v nejlepším pořádku. Tak si mi otevřel oči. Pro mě se každopádně nic nemění ať se stane s pivem v Čechách cokoliv a jakýkoliv nájezd piva z obrazovky (chlapci, kde jste nechali sací bagr) se mě netýká. Ale jedno mi vadí hodně a to je to chování "pivní spodiny" na obou stranách pultu, tak jak popisuješ. Asi největší sci-fi obrat, který by mohl nastat je ten model, co byl k vidění v Postřižinách. Nestaráš se, nečistíš trubky, dáváš podmíru, tak to holt nemůžeš prodávat naše pivo...
  • Guest  - mapa pivovaru, vcetne tech mini a mikro
    http://www.pivni.info/mapa/
  • tark
    matesola: jenomže tak by to mělo být u všeho. bohužel nejde to :/
  • huggi
    vybornej ceskej pivovar je taky Litovel..jeden z mala, kde tojeste nesidej..
  • Sukko  - Trefa do
    černého vážený autore. Podobné pocity mám i já a to prosím nejsem pivař. Globalizační principy jsou patrné v mnoha odvětvích, ale pivo jako náš národní nápoj je obnažuje až na kost.
  • Blabous
    Vida, téma blízké mému srdci, tak pár nesouvislých poznámek. Musím souhlasit a ač nemám podporu pro své tvrzení, nějak iracionálně nevěřím, že v CK tancích se děje totéž co na spilce. Co se týče Prazdroje z Polska, má na lahvi místo Brewed slovo Born, ovšem v českých obchodech jsem na něj nenarazil. Před pár lety jsem byl v minipivovaru Pivovarská bašta ve Vrchlabí, kde měli moc dobrého Krkonošského medvěda i pivní sýr. Jestli kvalita nadále trvá, netuším. Nejnovější pivní úlovek je ovšem zahraniční, i když jen lehce (cca 30km). Mocne Dobre piwo si dám pokaždé ve Varšavě a teď koukám, že pro něj lze mnohem blíž - do Lwówka Śląśkiego (http://www.bier.pl/mocnedobre.htm). A na závěr téma nezmíněné v článku, možná nehodné gurmeta. Ne každého piva se dá vypít několik půllitrů bez následků příští ráno. U Bernarda, který mi chutná, mě celodenní nadýmání další den vyloženě mrzí, Budvar nemusím i kvůli následnému bolehlavu (a navíc je trochu sladký). V tomto směru Plzeň zatím nezklamala. pro Sima: Minimalizace nákladů není jedinou cestou k maximalizaci zisku. Lze jít např. i cestou exkluzivního výrobku, která není tak jistá, ale případné zisky jsou o to větší (jak to tak obvykle bývá) - srovnej třeba s designovým nábytkem.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Pivo v CR...
    Diky za komentare. Neni asi v mych silach "pridat" svuj nazor ke kazdemu z nich, ale pokusim se nejak smysluplne zareagovat na vsechny hlavni myslenky: Marek, tark, J.C.: Hodonin.. se ma.. Konecne jeden minipivovar mam doslova za "okny". Vzhledem k tomu, jake mam z dotycneho podniku zazitky z let minulych... snad se premuzu a jedno ochutnam:-/ Medvidky znam, Novomestsky take (desiva atrakce pro autobusy cizincu), Klasterni je novinka. Diky:) Sim: Urcite, jako subjekty s cilem generovat maximalni zisk, se pivovary chovaji primo ukazkove. Konecne proto CK tanky a podivne vstupni suroviny. Ja jsem chtel jen ukazat zhuverilost celeho procesu na necem tak znamem jako je pivo. Dobre pivo z malych pivovaru lze zakoupit napriklad v Pivni galerii. Jednorozec: Bicik uz mam uklizeny:)) Ted bych s nim nejradeji pretahl obsluhu v jedne nejmenovane restauraci:) Ano, lide chteji minimalni cenu.. to je prirozene. Otazkou je, jestli existuje dostatecne velka skupina tech, co pozaduji kvalitu. A ta je u nas podle me porad velmi mala.. a v pripade piva miziva. CAMRA vypada jako krasny projekt a mozna se necoho podobneho dockame i u nas.. snad.. Nezbyva nez zopakovat: More power to your elbow :-)
  • aljosa  - unifikacia
    tiez som skor na vino, pivo mi sluzi hlavne na uhasenie smadu a uz pri nom nedokazem sediet cely vecer, tak ako kedysi. Tiez som si ale vsimla- to sa tyka aj slovenska, urcitu unifikaciu u sprivatizovanych piv- jednotna chut. Odporucam Olivetinskeho Opata, maju aj mile pohare a potom aj Ostravar- to zavisi od miesta, kde sa capuje, Moze byt aj nepitelne.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Pivo v CR...
    Honzie: Ano, na zizen jsou to piva dobra. On nepasterovany Gambrinus z tanku po dlouhem, umornem a horkem dni je lepsi nez ..... :-)) Stejne tak si muzu vecer na terase dat vinny strik. Ale pochutnat si na nem.. lehodne prevalovat dousek po ustech... na to fakt neni:) mn: Ano jsou, ale maji sanci vydrzet. Kdyz se pak clovek dozvi, ze i v Regentu "slavnostne" nakoupili CKtanky.... Ano, cast produkce se dela klasicky, ale kolik.. a jak dlouho. O Cerne Hore vim.. Svijany take registruji jako "normalni pivovar". Policka je novinka, rovnez Klaster. matesola: 2 litry za rok. Dobry:) Saci bagr... tak to jsem si odpustil uplne. Ta jejich kampan je tak trapne pruhledna... Mel jsem napsan samostatny odstavec plny pomerne nevhodnych vyrazu:)) nakonec sel do kose. Ta posledni veta... ta by se mela tesat. Vyrobcu, co si mohou takhle diktovat moc neni.. a to napric odvetvimi. guest: Diky!! super mapa! huggi: Litovel.. ano ano. Ted delaji special Maestro.. zajimave piti:) Sukko: Co dodat.. musim jen souhlasit. Blabous: Vyroba v CK takcich s sebou prinasi i radu dalsich komplikaci. Napriklad musel byt pripraven specialni kmen kvasinek schopnych pracovat za obrovskych tlaku. O Prazdroji z Polska jsem cetl neco v diskuzich. Pry je tam urcita podobnost. Nektere varky se nepovedly.. a jine udajne chutnaji lepe nez original:)) Ja jsem zatim (krome nekolika davno probehlych kolejnich akcich) nikdy nevypil tolik piva, aby me bolela hlava nebo jsem mel nejake dalsi "komplikace". Ale je to rozhodne dulezite zminit, obsah cukru i technologie ma sve dohravky v zazivacim traktu:)
  • Guest  - podmirak
    zaujimavy clanok aj diskusia. mna by zaujimalo, ako je to s tzv capovanim "na hladinku" u piva typu plzen. je to vraj sposob, kedy pivo naozaj "dojde" az po rysku. v praxi, hlavne v prazskych krcmach, mi to pivo nedoslo po rysku skoro nikdy. vie niekto ci naozaj ide vlastnost piva, pokial je dodrzany sposob capovania, alebo len o vyhovorku casnikov, ktori su takto schopni s usmevom roznasat na stoly tri a pol deci piva v pollitrakoch...
  • pixy
    Pivu moc nerozumím, piju ho jen příležitostně, ale když si můžu vybrat, koupím si nejraději Bernarda. V té krásné prvorepublikové lahvi s mechanickým keramickým uzávěrem na pero. Bernard je moc dobrý (asi se nedá pít moc a často - ale to je problém pravidelných pivařů, ne můj :)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Pivo v CR...
    aljosa: Diky za tipy. Kazdopadne jsou piva, ktere se musi umet osetrit a natocit. Gambrinus "udela" i moula s nulovymi zkusenostmi. guest: Kazde pivo lze nacepovat kvalitne a "na rysku". Nebavime se tom, ze si dotycny necha osm roztocenych piv a ty postupne v "deseti krocich" doplnuje.. Mluvim o natoceni na jeden zatah.. maximalne dva. Takove dobre osetrene pivo s adekvatni penivosti neni jednoduche natocit "na miru". Napriklad Stella se toci i tak, ze pena se necha preteci pres okraj.. ano putuje do odlevky, ale je to cesta, jak vizualne uspokojit hosta. Klidne tu vylitou ztratu priplatim v cene.. ale na stole CHCI pivo presne na miru. A basta!! :-) pixy: Ja tydne vypiju tak 3-4 piva a to vetsinou "venku". Doma cucam jen specialy resp. dobroty na chut:) Bernarda mam rad. Se slzou v oku vzpominam na kvasnicovou svetlou ctrnactku. Ano ano.. a te slo vypit jen jeden pullitr.. Bohuzel pravidelni pivari a ochranci narodnich limitu by bez vycepni vodnate desitky neprezili. pixy:
  • mn
    Tady je na konci tabulka, jak jsou na tom "ostatní" oproti velkým pivovarům v posledním pololetí: [URL=http://ekonomika.idnes.cz/pivovary-vyrobily-rekordnich-10-milionu-hektolitru-piva-pkr-/pivo.asp?c=A070824_100909_pivo_spi]Tabulka produkce piva[/URL]
  • Bumr  - Horší než se zdá
    Musím vstoupit do diskuze. Správně uvedená hrozba CKT pokračuje vykvašením na "dno". Vznikající i 22 stupňový koncetrát se dále ŘEDÍ VODOU na požadovanou desítku a dvanáctku!! To je teprve hnus.
  • Corky  - na doplnění
    Ondřej + guest: ano, ty podmíráky jsem U Pinkasů zaregistroval taky - humus. Maj v lístku dokonce napsáno, že to je stará metoda čepování a že se to musí dělat na šnyt, jinak to není ono a tak holt smolík. V jiné knajpě jsem podobné řeči četl taky, ovšem s dodatkem, že na požádání bez řečí obsluha to pivo dotočí- ne ideální, ale lepší. Co se týče typů na zajímavá místa - v jižních Čechách doporučuju minipivovar ve Zvíkovském Podhradí kousek od Orlické přehrady, velmi stylové prostředí, velmi dobré pivo (alespoň před dvěma lety bylo). No a už naposledy pro Jihomoraváky - brácha měl na svatbě Sentický Kvasar - medové pivo, rozhodně velmi zajímavé chuti - doporučuji trošku víc vychladit, ale pak je to jedna báseň a hlavně úúúplně jiné než europivo.
  • Jiří Kaňa  - autor?
    Podnětný článek. Proč ale pod ním není nikdo podepsaný? Má článek autora, nebo se prostě "vyskytnul"? Nebo jen špatně koukám?
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Pivo v CR...
    Corky: No u Pinkasu Vam ho ani nedotoci. Hodi na Vas ten nejopovrzlivejsi pohled v cele Praze a tim to konci. Ze je to stara metoda cepovani.. nedokazu posoudit jestli pul na pul s penou dle stare metody je radove lepsi nez poctive udelana "ryska"... pochybuji. O Zvikove jsem uz slysel, Kvasar neznam.. teda ted uz ano :-) Jiri Kana: Vsechny clanky, pokud neni uvedeno jinak, pisu a fotim ja - Ondrej (vzi kontakty:) Obcas je to matouci, to uznavam.
  • tark
    Maestro jsem měl zrovna včera a má docela zajímavou pěnu a vůbec je celé zvláštní... Se Zubrem 10° se nedá srovnat... (měl jsem je po sobě)
  • Obda  - Brno
    V Brne a blizkem okoli muzu krome jiz zminenych Sentic taky doporucit minipivovar U Richarda v Zebetine. Nekdo chvali i Zamecky pivovar v Oslavanech, ale ten jsem jeste nezkusil. S tim Regentem mne to taky namichlo :( BTW je nekde k sehnani seznam pivovaru, co (ne)pouzivaji CK tanky? A jeste jedna poznamka - na ostrovech se toci bez peny uplne vsechno, ne jen Stella. Naprostym vrcholem je cepovany Staropramen bez peny (napr. na nekolika mistech v Edinburghu).
  • Sheerin  - Holba
    Dobré pivo dělá pivovar Hanušovice, Holbu jsem v Praze zatím objevil pouze v plechovce, prodává Billa, mají to většinou někde zastrčené, tak se musí chvíli hledat.
  • Khirsah  - Zas tak černé to není
    České pivo je stále kvalitní a dobré, jen si každý musí najít svou oblíbenou značku. Mám často možnost ochutnat pivo z většiny českých menších pivovarů a podle mne se nedá říct, že by docházelo k nějakému úpadku. Ptáte se na zloděje. V komentářích tu byla zmíněna Pivní galerie v Praze. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že tento podnik je velice silně předražený. Ceny u piv jsou zbytečně nahnané vysoko a podnik se snaží tvářit jako že představuje portfólio českého piva. A přitom v Českém Brodě v obyčejném velko/malo obchodě s nápoji, který má jeden nadšenec, mají skoro kompletní nabídku českých lahvovaných a i většiny sudových piv. V Pivní galerii v Praze mají většinou jen pár zástupců z pivovaru, kdežto v tomto velko/malo obchodě mají u každého pivovaru kompletní jeho nabídku a to za ceny za jaké koupíte pivo v pivovaru. Bohužel stránky jin nefungují, tak jen odkaz na atlas firem [URL=http://www.firmy.cz/detail/272989-biba-napoje-cesky-brod.html]Bíba Nápoje s.r.o.[/URL] Asi nejlepší pivo z menších pivovarů, které jsem mohl ochutnat je z [URL=http://www.pivovarkacov.cz/index.html]pivovar Kácov[/URL]. Jedná se o nefiltrované nepasterované pivo. Je to opravdový chuťový požitek. Ceny lidové, desítka za deset, dvanáctka za dvanáct :o)
  • DolceVita  - Skvělé pivo z Trutnova
    Trutnovské pivo Krakonoš překvapilo chutí (samozřejmě ne jenom mě, necítím se být pivním znalcem :-) Vynikající chuť, není pasterizované, jak je tomu zvykem u většiny značek. Po staru se filtruje a tím se dosáhne originální a nezaměnitelné chuti. Mám na tohle dobré pivo čerstvou vzpomínku z uplynulého víkendu. Tohle pivo určitě stojí za pozornost! Když se umí natočit, má neuvěřitelně hustou pěnovou čepici.
  • Visitor  - Pivní speciály
    Po létech pivní unifikace českého ležáku, je skutečně zážitek ochutnávka pivních speciálů ať už seriových (a předražených) viz. Les Moules, nebo "tailored" jako v Pivovaru u Bulovky. Pivovar u Bulovky je skutečně úžasný a bohužel jen jeden a malokapacitní. Samozřejmě to není na každodenní vysedávání, ale nejlepší je narazit na tu správnou sezónu (třešńová piva, březňák atd.)[B]null[/B]
  • Jednorožec
    [I]na ostrovech se toci bez peny uplne vsechno[/I] Byl jsem kdysi svědkem, jak tu pěnu dodatečně někomu na přání vyráběli pomocí staniolu (z krabičky cigaret), kterým povrch piva šlehali / šťouchali.
  • Guest
    vynikající pivo dělají také v jihlavě..
  • Lucie
    Na webu jsem narazila na tohle info: Nový hotel ve starém domě V historickém domě U Zlatého anděla v Celetné ulici v centru Prahy se po celkové opravě otevřel luxusní hotel. Kromě 60 čtyřhvězdičkových pokojů zde bude po několika stoletích znovu i malý pivovar. tak dalsi na testovani :) ???
  • pixy
    Mně pěna na pivu vysloveně vadí. Překáží a považujuji za nepoživatelnou, chuťově zcela odporná záležitost. To někomu opravdu chutná, či co? Nejhorší je, když mám opravdu žízeň a přes půl metru pěny se k pivu (chci-li si zachovat čistý obličej) nedostanu a musím vyprahle čekat, až spadne... Proč, proboha? Já bych ještě pochopil, že absence pěny může svědčit o dlouho stojícím a zvětralém, či nekvalitním pivu, ale to není ani nutná, ani postačující podmínka...
  • Vita  - Pivo
    No nedá mi to, abych se také nezapojil do diskuse. A to s poměrně značným nesouhlasem. Převážná většina zde zúčastněných určitě nejsou pivaři, někteří to i uvádějí. Ano, pak lze básnit o produktech malých pivovarů, popřípadě o pivech speciálních, různých chuťovkách a podobně. Jenže – dá se něco takového pít pravidelně, v množství větším než dva tři půllitry za večer? Odpovím si sám – nedá. Na to tady je masová produkce těch proklínaných europiv, která mají tu výhodu, že (pokud není hospodský úplný lempl) je daný druh v zimě v létě vždy a za všech okolností STEJNÝ. A to je to, co „pijící většina“ požaduje. Nakonec i za vás někdo musí těch 160 litrů vypít. :-)) U minipivovarů bývá největším problémem právě stabilita kvality a chuti. Jak mi řekl jeden takovýhle sládek, nikdy tak úplně neví, co z várky vyleze. Pestrost chutí je sice pěkná věc, ale v případě piva to podle mne není to úplně pravé. Co se týče takových těch „středních“ pivovarů, některé nevaří pivo špatné, o jiných se to říci nedá. Jako příklad můžu použít Holbu – dokonce několik hospod najednou ji u nás začalo nabízet za velmi přijatelné ceny. A nakonec s tím brzy skončili, protože na ni nikdo nechodil, protože byla, je a bude hnusná. Dovolím si tedy tvrdit, že zdaleka ne všecho, co se odlišuje od běžné G10 musí být nutně lepší. S točením míry u nás kupodivu problémy nejsou, a to ani v hospodách, kde člověk není častějším hostem. Přiznám se, že jsem se nad tím zamyslel až na základě této diskuse a samotného mě tento fakt překvapil, ale je to tak. PS : To Guest : Ostatně soudím , že Ježek, ač se po výměně sládka poněkud zlepšil, těžko může být označen za vynikající pivo.
  • ne europivu!  - Reakce na vita pivo
    Mezitím co spousta lidí podporuje svojí spotřebou velké nadnárodní koncerny, europivovary s "nejmodernějšími" novými výrobnímy postupy, píši záměrně výrobními postupy, protože tam už se pivo spíše vyrábí a ne vaří, vyprofilovaly se v České republice mini a malé pivovary, které vaří právě to co Vy žádáte. Velmi dobré pitelné 10 stupňové pivo, navíc nefiltované a nepasterizované, takže se všemi živinami, které pivo obsahovalo po několik tisíc let až do poměrně nedávné doby, kdy se zmodernizovalo. Je to desítka z Chýnova kousek za Prahou a nejlepší pivo, co jsem kdy pil, 10 z Kout na Šumavě. To poslední pivo chutná tak, jak nejspíš mohl chutnat Plzeňský Prazdroj a Gambrinus v dobách své největší slávy.
  • Otiik  - pivo
    ...jelikoz jsem pred casem delal v reklamni agenture kampan pro, rekl bych, mini pivovar, verim, ze prosadit se na trhu mezi nadnarodnimi pivovary neni jednoduche a pokud je majitel "srdcar", spokoji se s mensim ziskem a lokalni znamosti, paklize jde po zisku, nabidne "svuj" podnik k odkupu... pro informaci - lokalni kampan (MHD - mesic, radio - tyden, tisk -3 dny) cca 0,75 milionu a jeste jedna, pro nekoho sokujici zprava, nepiju pivo
  • Kocour  - Pohled z jiné perspektivy
    Pracoval jsem kdysi krátkou dobu na obchodním ředitelství českého Aholdu (teď tu provozují Alberty a Hypernovy), tak k tomu přidám několik obchodně-organizačních postřehů: Z celého nápojového spektra má pivo [B]zdaleka[/B] nejnižší marže, v polovině devadesátých let to bylo tuším něco kolem 10-12%. Pro srovnání, na nealko nápojích, stolních vodách a minerálkách je 2-3x vyšší zisk, ale tam jsou taky mnohem větší sezónní výkyvy ve spotřebě. Konkurence je velká, kromě prémiových značek jako Prazdroj si nikdo zvýšení ceny nedovolí, a proto všichni jedou na objem a snaží se šetřit, kde se dá. Je to smutná daň za to, že je u nás pivo relativně velmi levné (v západní evropě 0,5l čepovaného piva cca 70-150 kč, lahvové začínají kolem 1€)
  • Kocour  - Minipivovary
    No, v Brně máme v centru minipivovar Pegas, ale tam už delší dobu nechodím kvůli natřískanému lokálu, jinak piva mají dobrá. Jinak mě teď nadchly Dalešice (nedávno vzkříšený historický pivovar, kde se točily Postřižiny), dokonce se točí už i v Brně (v Zelené kočce na Solniční)
  • Huggi
    Ondrej: jj maestro (nebo jak rika jejich sladek "pivo pro zensky" je hodne zajimavy piti..;)
  • mn
    pro Vitu: Jasně, že vždy neplatí malý/střední pivovar rovná se dobré pivo. Je třeba ochutnávat a zkoušet. Ale tady jde spíš o unifikaci produkce všech velkých pivovarů a jejich tendenci snižovat náklady za každou cenu. Navíc si nemyslím, že produkce těch velkých je pořád chuťově stejná. Např. i oni jsou závislí na kvalitě surovin a ta se mění. Teď samozřejmě nemluvím o jednotlivých várkách. Nemám pro to žádné důkazy :) ale např. Prazdroj mi rozhodně přijde jiný než řekněme před dvěma lety.
  • Kocour  - Český pivař
    Při čtení předchozích komentářů mě napadá, že český pivař taky pije spíš "na objem" a "na žízeň" než "na chuť". To je ale další faktor, který tlačí na produkci relativně jednoduše "pitelných" sycených piv - takovým prototypem a odstrašujícím případem jsou pro mě Radegast a Gambrinus. Na složitější a hlubší chutě a soustředěnější pití si u piva teprve zvykáme. Trklo mě to při služebních cestách s mými švýcarskými a německými kolegy: Divili se, že naše piva jsou tak silně hořká a sycená, připadalo jim, že se tím přebijí všechny jemnější chuťové odstíny.
  • pixy
    Vita: No nevim, ale člověk, který tvrdí něco jako "pravidelně + víc než dva tři půllitry za večer", by se k tomu snad ani neměl nějak veřejně hlásit, notabene na gurmánském webu, ne? Připadá mi to, jako by někdo vstoupil do debaty o francouzských vínech s tím, že sice jako dobrý, ale dvě flašky denně se toho vypít přece nedají...
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - PIVO: Konec pivní kultury v Čechách
    Malinko se zacina ztracet v zaplave komentaru, coz je prijemna komplikace u takovehoto tema:) Zaznelo hodne velmi zajimavych nazoru a pohledu na vec. S radou z nich musim souhlasit, jine jsou pro me mene stravitelne. Tesim se na dalsi [B]cenne nazory[/B], budu z nich cerpat pri tvorbe dalsich clanku na tema pivo :-)
  • Vita
    Pixy : Našel jsi někde v mém příspěvku zmínku o tom, že bych JÁ takto konzumoval pivo? Nemůžu si to dovolit i kdybych chtěl, kvůli řízení. Ale vidím kolem sebe spoustu přesně takových konzumentů a tvrdím, že je to zcela zásadní kupní síla v tomto oboru. Mě to připadá jako debata o tom, že lidi chodí do hospody na obědy a dávají si levný guláš se šesti, když by mohli jíst sice dražší, ale vybranější jídla. Mohli, ale oni to neudělají. A přesně to jsem měl já namysli.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Pivo a pivo
    Pixy vs. Vita: Prosim o nerozdmychavani slovnich prestrelek. Chapu, co tim chtel Vita rict, nicmene.. ano.. prave lidi, kteri pravidelne "delaji" vice nez tri piva denne presneji TRI ZA SEBOU byli castecne cilem me kritiky. Jinak na gulasi se sesti neni nic spatneho. Ona to neni diskuze o vybranych pochutinach, ale spis o pristupu k veci a "opravdovosti". Tezko se to popisuje... ale snad vite, jak to myslim.
  • pixy
    Omlouvám se, zapomněl jsem v předchozím komentáři za ten otazník dopsat smajlík, takže koukám, že to vyznělo příkřeji, než jsem myslel a chtěl. Mea culpa.
  • mn
    Mně na tom spíš trápí ta věc, že všude dostanu koupit několik značek stejné chuti a dát si něco jiného je obtížné. Co pijou většinoví konzumenti je jejich volba. Ale tak je to asi se vším. Prostě trh. Pixyho příspěvek o pěně mě ale pobavil, v zásadě skutečně není dobrá, ale já bych stejně pivo bez ní nechtěl. Možná už jen z estetických důvodů. Měl jsem rád pěnu už jako dítě ve vaně :)
  • Obda  - Pena
    pixy - ono te peny nema byt pul sklenice :( Ale vysvetlujte to tem, co to jinak natocit neumi. Na druhou stranu nejaka pena vhodna je - brani natocene pivo pred nadmernou oxidaci. Kdyz je ji tak akorat, tak mi vubec pri piti nezavazi a nepiju ji.
  • Lukas  - Pale Ale
    Zajímavé pivo začaly vyrábět v Náchodském pivovaru. Jmenuje se English Pale Ale (svrchně kvašený polotmavý ležák anglického typu - toliko web). jinak ostatní produkce mě příliš neoslovila. Ještě jedna zajímavost je, že v celém Náchodě je toto pivo k sehnání pouze ve firemní prodejně. Tak nevím - není poptávka, nebo jde všechno na export?
  • Pleva  - piva na čepu
    Moc pěkný článek, který mi mluví z duše. České pivo mám rád, protože jsem na nšj zvyklý. Tím nemyslím limonádové G a S, které jsou schopné vyrobit 1km3 bez mrknutí oka Kde točí nejlepší pivo a nekradou - to je hodně těžké, ale pokud vemu zavděk perfektně ošetřenou Plzní, pak naproti Veletržnímu paláci U houbaře - mají tanky a slušné hotovky (prostě príma 4) Mým oblíbeným malým pivovarem je Polička (V Praze hospoda Hrom do police), kde je naneštěstí pomalá obsluha, ale jejich pivo je výborné a netuctové. Stejně tak rád mám Náchodské speciály. zde je vyhledávač hospod s pivními raritami a malými pivovary http://www.svetpiva.cz/db_restaurace/ Velké pivovary si u nás kupují hospody (za odběr své značky dostane majitel i 500kKč za rok podle velikosti) a antimonopolní úřad to neřeší. Dát G 50miliónů pokuty, možná by hospůdkách byla větší rozmanitost značek než jen G a P :-(( Kdysi (asi 10let) jsem slyšel rozhovor se sládkem z Plzně a Poličky a sládek z Plzně přiznal, že jejich agenti "kupují" hospody. Ostatně chtěli koupit i hospodu v Poličce na náměstí....
  • Petr Král  - pivečko
    Pleva: to není o kupování hospod, ty peníze oficiálně slouží na propagaci značky piva v místě hospody. Nejde o to, že by si hospody někdo kupoval - tohle nedělá jenom Plzeň, ale pochopitelně všechny pivovary. Některé dávají peníze, lepší nákupní podmínky, lepší vybavení nebo kombinaci obojího. Agenti pivovaru neexistují :) Jsou to obchodní zástupci, nepřipadá mi na tom nic divného. Je jenom na hospodském, jestli chce čepovat dobré pivo nebo pivo pivovaru, který mu více zaplatí. Klobouk dolů před těmi, co umí kombinovat obojí. Vidím Ondřeji, že jste se do článku už pustil, doufám, že plánový test ale stejně zrealizujeme.
  • Petra
    dobré pivo vaří v Dalešicích ( natáčeili se zde Postřižiny ) www.pivovar-dalesice.cz a dále v Dětenicích www.detenice.cz jinak piju holbu, primátor, bernard a litovel.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - PIVO: Konec pivní kultury v Čechách
    Tak zase preskocim par komnetujicich (snad mi to prominou) a zamerim se jen na hlavni myslenky :-) Lukas: Koukal jsem na stranky nachodskeho pivovaru a byl jsem mile prekvapen. Ze vyrabi Primatora jsem vedel, ale ze vyrabi i pivo psenicne a jiz zmineny Pale Ale... To mi dela radost! :-) Pleva: U Houbare rikate.. spravna poctiva 4ka se vsim vsudy:) No tak to ma ale byt. Stranky pivovaru Policka vypadaji dobre. Ano, sortiment je zatim klasiky SV 10 C 10 SV 11 SV 12.. tedy zadne vzruso, ale pokud je to pivo dobre, neni co resit:) Kupovani hospod nize.. Petr Kral: Ja si take myslim, ze to neni tema pro antimonopolni urad. Je na kazdem z hospodskych, jakou cestou se vyda. Podobne je to i s kavou.. upisete se jednomu brandu.. a kavovar, porcela, zastery, stolecky.... vse "ZDARMA".. [B]Byt nezavisly se dnes poradne prodrazuje..[/B]. Planovany test urcite uskutecnime:) Chut je a cas bude v druhe pulce zari. Musime se asi domluvit na pevny termin:)
  • Jita  - pšeničný pivo
    Me docela mrzi, ze se v Praze no a vlastne i v cechach vseobecne skoro vubec nedela psenicne pivo. na par mistech maji toceny Hoegaarden ale to je tak vsechno. v obchode krom Hoegaardnu taky nic. proc??mne moc normalni pivo nechutna - prijde mi horky , no a cerny pivo je zase celkem sladky:-)psenicny jsou takovy osvezujici, "damsky" piti:-) jo a jeste mi prijde vesely jak v cechach davaji k hoegaardnu citron - jako na "ozdobu" - treba v holandsku davaji taky citron, ale platek a k nemu specialni tyku-mackatko - citron se hodi dovnitr, rozmackne a pivo napeni - takze se pak tak rychle nezvetra...
  • Kitaro
    Před asi 3 týdny jsem byl na koncertu Čechomoru na zámku Chyše a kdosi na webu psal, že se tam mj. vaří vynikající pivo. I zašel jsem přeed koncertem a jenom jsem zíral - jedno z nejchutnějších piv, co jsem kdy pil. Zvláště tmavá 12 byla exkluzivní. Za týden nato jsem navštívil Dočesnou v Žatci a i zde patřil jejich stánek k mým favoritům (co mne ovšem vytočilo byl Gambrinus, který zde prodával svoji desítku za 25 Kč!!!!!, tomu se ani nechtělo věřit - a ještě více lidem, kteří si ji kupovali v konkurenci rozmanitých ležáků všech značek za cca 22-25 Kč). Chyšské pivo by se mělo točit i kdesi v Praze, určitě lze zjistit. Opravdu vřele doporučuji všem pivním gurmánům :-). A ještě odkaz: http://www.pivovary.info/prehled/chyse/chyse.htm
  • ivca
    Tenhle clanek mi mluvi z duse. Na dovolene v Holandsku a Belgii jsme ochutnali co slo, ale je pravda, ze pri slavnostech Sailing v Amsterodamu jednoznacne vedl Heineken s europivem. Pokud jde o Cechy, jako lokalni patriot doporucuji Chodovar - 11 na zizen, 13 na pochutnani a kvasnicove na zaver jako bonbonek. A pokud jde o 11, tu toci nejlepe v Tachove v Kufru - hospoda zadny luxus, ale pivo maji jako kren.
  • Guest
    pohybuju se tri roky po velke britanii , vypil sem zde v ramci testu snad vsechny piva, ale hospodska kultura je zde jina. zde je zhrubz 10 druhu piva a toci je ve vsech putykach . mira presna , pivo na my gusto ledovy, ale o to nejde. nase je nase ikdyz leccos by se nasi mohli priucit . celkove ovsem alespon u me vede jednoznacne nase pivo
  • Foreign guest  - At the U Pinkasu ? Never again.
    At the U Pinkasu ? Never again. As we noticed politely to the waiter that there was 50% foam in is beer, he took the beer and blow the foam away. My friend who works in a famous lawyer company in Prague said he had never ever seen such a behaviour. Moreover ! The waiter was furiously looking at us. We left extremely disappointed leaving our drinks untouched. An internal note will be issued to inform all our employees for them to ban this place from now on.
  • Renata  - Chodovar? Děkujeme, už nikdy více!
    Zdravim! Právě jsme se vrátili z Chodové Plané, kde jsme strávili jednu noc v hotelu U Sládka. S obrovskou radostí, že jedeme navštívit krásny kus českého kraje s dobrým oceňovaným pivem jsme se rozjeli do Karlovarského kraje. Jsme milovníci piva, tak jsme se na všude vychvalované pivo Chodovar velmi těšili. A až tak, že jsme si objednali pivní lázeň v místním wellness….když už, tak už! Velké zklamání nás ale čekalo hned při příjezdu, kdy jsme navštívili všemi opěvovanou restauraci Ve Skále. Na místě točené chodovarské pivo, (vyzkoušeli jsme jenom 13tku) je přesycené, u druhého půllitru se člověku v břiše děje všechno možné, jenom ne nic pěkného. Jídlo servírované v restauraci je slušně řečeno podprůměrné a tím pádem celý zážitek velké zklamání. Podobné zklamání proběhlo v restauraci Stará Sladovna, kde se projevil nabubřelý patriotismus tak, že když už to jejich pivo nechcete ani vidět, tak v restauraci jako nealko podávají pouze jablečný a pomerančový džus nebo odporně zdravou místní IL SANO minerálku....yuck! Coca Colu tam prostě nedostanete.... Naprosto otřesný zážitek jsme měli z hotelu U Sládka, který je hodnocen 4 hvězdami, ale připravený pro německé občany, kterým absence ducha a atmosféry, mini pokojů, naprosto neosobního přístupu a odporné snídaně (studené okoralé párky, studená míchaná vajíčka, junior salám a uzený sýr...) pravděpodobně vůbec nevadí. Díky všem těmto výše popsaným zážitkům jsme odmítli dříve objednanou pivní lázeň, která byla vlastně důvodem naší návštěv Chodové Plané..... se zklamáním jsme se během 24 hodin vrátili domů do Prahy a otevřeli si lahvovou Plzeň na žal! Gratuluju Chodovaru, za skvěle zvládnutý marketing, ...webová prezentace je velmi lákavá, realita bohužel dosti daleko od toho co díky prezentaci čekáte. Pivu zdar, tomu dobrému zvlášť!
  • Mudrc  - Jsem z Plzne a preferuji belgický Grimbe
    Češi jsou naprostý idioti. U nás se furt lemtá Gábina, což je europivo na n-tou. Jenže já mám báječnou přítelkyni, která mi dnes z Belgie dovezla 8 lahví naprosto úžasného belgického piva Grimbergen. Protože se to tady nedá nikde koupit, tak si představte 1000x lepší Leffe Blond. Dříve jsem se ukájel na single malt skotské. Té se dá v Čechách koupit celkem dost značek. Typické belgické pivo (kromě Leffe) se u nás koupit nedá. Stela je nepovedený (ale celkem pitný) pilsner. Hoegaarden je fajn, ale belgickým pivem bych to nenazval.
  • miracolo.cz  - a co pegas
    nejsem pivní znalec, ale brněnský pivovar Pegas mě vždy potěšil, pšeničné a kvasnicové, kvalitu kuchyně si nepamatuji.
  • Yido  - Tradice je tradice..
    Po výměně majitele v jihlaském pivovaru a po návratu k tradičním recepturám, mohu hodnotit jihlavského Ježka jako opravdovu dobré nahořklejší pivo. Dále mě uchvátil pivovar v Dalešicích. Májová 13náctka je opravdové pušušňáníčko ;)
  • Lukáš Rychetský  - Dobrý rodinný pivovar
    Pivo mám skutečně rád. Ale pouze PIVO nikoliv Europivo ke kterému řadím zejména Pilsner Urquell, všechno od Heinekenů a děsivou řadu patoků ze Smíchova. Zkuste sváteční ležáky od rodinného pivovaru Bernard. Nebo skvěle chutnající dvanáctku Svijanský Kníže.
  • EUROPLZEN  - Ochránce poctivého vaření českého piva
    Prazdroj hned od první chvíle na svých pivech využívá v Evropské unii chráněné označení České pivo, které loni Brusel schválil po několikaletých přípravách a vyjednávání. Lídr tuzemského pivovarnického trhu (s téměř polovičním podílem na trhu) se teď v nejrůznějších formách reklamy a speciálních webových stránkách vymezuje jako jediný ochránce poctivého způsobu vaření českého piva, varuje před rozšířením šizené technologie a surovin, před používáním netradičních a případně chemických přísad. Barvitě popisuje například tetrahop jako chemickou látku, se kterou se dle návodu výrobce musí pracovat v gumových rukavicích,..... Nejmenuje přímo konkrétní konkurenty, ale odkazuje na svých webových stránkách například na nedávný test MF Dnes s uvedením konkrétních piv, ve kterých byl tetrahop zjištěn. Tetrahop je sice nezávadná, ale synteticky z extraktu přírodního chmele vyrobená látka, určená ke ztužení pěny. Používá ji roky řada pivovarů ve světě, zčásti i Česku. Jeho použití odhalil test například u piv Staropramene, Svijan, Janáčka a Zlatopramen. Prazdroj podle informací HN od bývalého pracovníka pivovaru ovšem tetrahop v minulosti používal také, a když se od roku 2002 připravovaly na svazu kritéria surovin a technologie, která bude muset splňovat držitel v EU chráněného označení České pivo, domáhal se Prazdroj mírnějších podmínek. Jednu dobu vznik označení České pivo dokonce odmítal. Sám dnes používá například technologii dořeďování uvařených piv na nižší stupňovitost (HGB), která s tradičním způsobem vaření také nemá nic společného. Prazdroj už dříve ústy mluvčího Jiřího Marečka popřel, že by se jednalo o nekorektní kampaň, která by měla poškodit ostatní pivovary. „Iniciativa Za čisté České pivo není adresná. Proto nás překvapuje reakce některých českých pivovarníků. Spíše bychom očekávali podporu všech pivovarů, kterým jde o zachování výjimečnosti českého piva,“ uvedl Mareček.
  • Anonymní
    V Jamném u Jihlavy u Janečka. Ježek 11, granát 12, staropramen 10.
  • burosh  - nesmysl
    rek bych ze je to docela nesmysl. pokud se clovek zamysli nad tim kolik je u nas pivovaru tak si kazdy muze vybrat podle chuti ..... http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_pivovar%C5%AF_v_%C4%8Cesku
  • Jiří
    Jsem s odpovědí opožděn skoro tak jako Vy.. Ten článek byl, když Vy jste psal příspěvek, přes pět let starý. Od té doby se skutečně mnohé změnilo a narazit na dobré pivo je čím dál tím snazší. (jaké Vám chutná?) A počet pivovarů není totéž jako množství chutí.
  • pedro  - pivovary v okoli
    zdarec chalani jsem od podripska par kilaku od praglu mame tady dva pivovary jeden ve Ctinevsi a druhy v Židovicich ten prvni je gut byl jsem tam parkrat pivo dobry ale ode me kapicku dal z ruky cca 10 km to kdyz mas pod kulichem tak to nez dojdes domu tak si fit ten druhej je ode me co bys kamenem dohodil pivo stoji za to pena drzi dlouho a se sladkem se da dobre pokecat pro navstevu si musis zavolat
Komentářů (71)