Pavlač: Čínská kuchyně made in czech republic
Sobota, 26 Květen 2007 00:00

Téma: Čínská kuchyně made in czech republicZnáte to asi každý, času je málo, oběd za dveřmi a z McDonalda se vám dělá dlouhodobě špatně. V tu chvíli přicházejí ke slovu nabídky našich asijských spoluobčanů a jejich magické cenové kouzlení s talířem přetékajícím pěti a více vůněmi. Rád bych se s vámi podělil o nejen gastronomické zážitky z kategorie: TESTOVÁNO NA LIDECH. Zapněte si pásy, rozsviťte světla, v Lidlu zavírají v sedm :-)

 

Tenkrát poprvé

poprvePrvní zkušenost s asijskou kuchyní jsem absolvoval v kladenské restauraci s příznačným jménem Asie. V té době podnik druhé cenové kategorie, hovorově „lepší dvojka“. Troufnu si odhadnout, že tehdy se jednalo o nejluxusnější podnik ve městě. První sousto vepřových ledvinek Čchao deflorovalo sojovou omáčkou nedotčené chuťové pohárky naivního mládí a otevřelo mi dveře do světa vůní tisíce a jedné chuti :-) Nutno podotknout, že interiér zmíněné restaurace se do dnešních dnů nezměnil a v několika aspektech vykazuje značnou únavu opotřebováním. O kvalitě jídel se zmíním dále ve textu.


La myš, já nic neplatit

la musMatesola mi jistě promine malou repliku z jeho posledního postu. Mimochodem hláška „La muš, já nic neplatit“ mi zalezla hodně pod kůži. Naposledy se mi vybavila dnes u pumpy, když jsem dotankoval plnou, byť u stojanu nebyla jediná igelitová rukavice a rukojeť pistole smrděla jak „rok nemytej wartburg“. Úplně jsem viděl dotyčného kníratého pána, jak s přitroublým úsměvem gestikuluje během tankování směrem na bezpečnostní kameru ve smyslu „La muš, já nic neplatit“ a následně odjíždí středem s plnou bandou vstříc víru velkoměsta :-)


Byl tam a byl pořádnej

byl tamPavlač: Čínská kuchyně made in czech republicAle to jsem malinko odbočil. V Kladně v oblasti hlavní pěší zóny fungovala čínská restaurace. V časové tísni nebylo zbytí a než bys řekl Tai-pei, udělal jsem objednávku na porci hovězího po sečuánsku. Do deseti minut se mi na stole zabydlela slušná porce kJ a příbor. První sousto vzbudilo dojem něčeho atypického, ale nikoli špatného. Že by více MSG? Ne ne, tím to nebude. Analýza pokračovala a můj zmatený degustační aparát objevil v mase středně silné „zvěřinové podtóny“.

Co vám mám říkat, pochutnal jsem si na výbornou, ale ještě cestou z restaurace přemýšlel, jak to ti kluci čínští dělají. Jak jsem se později dověděl, druhý den objevila inspekce u kuchaře v šuplíku s nádobím pastičku s tlející myší. Pocit znechucení společně s lehkou „dumavou“ mě přivedl na myšlenku jak by asi chutnal salát z mladého špenátu s pecorinem a fritovanými zaječími bobky.


Zpět na pevnou zem

zpet na pevnou zemJak jsem naznačil v prvním odstavci, mám slabost pro všemožné úpravy většiny vnitřností. Miluji na čínský způsob připravené vepřové játra a ledvinky. Velmi dobře je připravují právě v uvedené restauraci Asie. Zdejší pokrmy se pohybují na vyšší (normální) cenové úrovni, než je běžné ve standardních bistrech. Odměnou budiž dlouhodobě vyrovnaná kvalita ingrediencí a dodržování „původních“ receptur. Kung-pao je jak má být, každé jídlo chutná jinak. Tím se dostávám k celkem důležitému faktu. Kvalitní levné čínské bistro se pozná právě zvládnutím přípravy – UČO (universální čínské omáčky).

Jsou tomu asi dva roky, co jsem si v jedné silně podezřelé „číně“ u vlakového nádraží v Hradci Králové objednal kuře pěti vůní. Výsledek předčil mé nejhorší obavy. UČO prosté jakékoli potravinové vůně připomínající naběračku „zbytku“ po pravidelné výměně motorového oleje. A to ještě stylem... Isfan Dereketeš přijel se svým Pfiat na garančku po 40 kkm. Nedojedl jsem, ale při pohledu na zbylé osazenstvo lokálu uhradil účet a rychle odešel.


Vnitřnosti na pochodu

dobrou chutOd té doby uteklo mnoho času, litry sojové omáčky, kilogramy rýže a kilometry rýžových nudlí. Našel jsem si řadu spolehlivých podniků, kde si dopřeji svoji týdenní dávku glutasolu. Poslední zkušenost mám z mám z restaurace Sunshine v Dejvicích. Lákala mě exotická mlsná a cestou kolem menu okem zavadil o „Vepřový žaludek se zeleninou – ostré“. To bylo ono, žádná rychlovka v Bageterii Boulevard, vepřové dršťky si dám a tak se také stalo.

Image

 

Oddech... ho

oddech hoPoslední zážitek, o který se s vámi podělím, se mi stal při první návštěvě „číny“ na Arbesově náměstí (mimochodem jedna z těch lepších). Servírka, něco mezi 14 a 32 lety, odnáší talíře a já prosím o účet. Za minutku je zpět a žádá 86 Kč. Vyndavám a podávám stokorunu s tichým: „To je v pořádku.“ Přenos informace zřejmě selhal a servírka se dožadovala jejího zopakování a naklonila se ke mně. „Sto“, vyhrkl jsem jejím směrem. V tu chvíli s sebou cukla, bleskově se napřímila, stokorunu uklidila do kasírky a na stůl mi s vyčítavým pohledem položila žvýkačku.

V mžiku mě polilo horko a zavalily výčitky, proč jsem si musel dávat zrovna „sečuán“ :-) Než mi to došlo, utekly dvě hodně dlouhé vteřiny. Mimochodem, žvýkačka na rozloučenou je věc příjemná nehledě na to, že máte v tašce celou krabičku na „takové to domácí žvýkání...“.

Image

 

Čínská kuchařka

KUCHAŘKA: Počítání nudliček v jarní polévce

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Marek L.
    S tlející myší si něco vybavuji. Nebylo to náhodou v restauraci na rohu baráku u kladneské zdrávky? Moje zkušenosti z čínských restaurací jsou vesměs pozitivní, žádný vyjetý olej se zatím nekonal;)
  • Marek L.
    Už vím, kde jsem na to narazil:)) tady: [URL=http://sefkuchar.abecedazahrady.cz/viewtopic.php?p=927&sid=8f5fa8eb778ad450d359ca904384f53d]Cinska bistra[/URL]
  • Pif  - HA HA HA
    HA
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Horko
    Marek L.: Ja myslim, ze to je ona. Na rohu vedle "domu vina". Dik za odkaz na diskuzi. Hledal jsem tipy na "dobre" cinske bistra. Pif: Tenhle clanek je malinko ulet. To udesne horko na me ma zcela nepredvidatelne dopady a tohle je jejich dusledek ;-)
  • DolceVita  - Čínská kuchyně má zelenou
    Dobře připravené čínské jídlo mám velice ráda. Raději nepřemýšlím, z čeho všeho by se ta směs masa a zeleniny dala vykouzlit. Snažím se důvěřovat jídelnímu lístku a nenakukovat do kuchyně ;) Pro srovnání čínské kuchyně, jak je nabízena u nás a jak originálně v Číně přidávám odkaz na zajímavý článek http://dolcevita.blog.cz/0611/co-se-v-cine-ji-a-pije
  • pixy  - Asie
    No nevím, v Asii jsem byl jednou (už poměrně dost dávno), ale myslel jsem si, že poprvé a naposledy. Měli jsme tři jídla a naprosto všechno plavalo v tuku a tím pádem chutnalo prakticky stejně (velmi mastně). Byl jsem z toho tehdy dost znechucen a říkal jsem si, že už tam nepáchnu. Nu, možná bych měl svůj závazek přehodnotit...
  • matesola
    Hodně dlouho jsem se gastronomickým čankajškům vyhýbal, ale už jsem více než 4 roky UČO addict. Mezi mé nejoblíbenější patří Čína v pasáži Metro na Národní pro svůj nepřekonatelný pikantní kuřecí Sečuán. Tuším "M6" Ondro, kterou z Čín na Arbesáku si myslel? Jsou tam 3!!! a mám pocit, že to ještě není konec :))) 16% Tip za žvejku pobavil :)
  • Pavel  - Kladno - Asie
    V Asii je jeden tak protivnej cisnik, ze me tam uz nikdo neuvidi. Blbec jeden.
  • kryl.info  - Cina na Arbesaku :)
    Pres vetsinu cin na Arbesaku pravidelne cyklime :) 2matesola: slo o tu vedle squash centra, primo naproti parku s prosklenou vykladni skrini primo na silnici (tusim je tam i zastavka MHD busu) - to je jedina, kde davaji Winterfreshky po jidle (nejen za spropitne .-) ) A je to taky jedina z cin, ktera nabizi cituji presne: "kure na cesnekem" ;-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Cina sem cina tam
    DolceVita: Svata pravda s tou "duverou" v menu:) Osobne jsem jeste ze zadne ciny nikdy nemem jakekoli zazivaci potize. Coz se neda rict o jinych typech restauracnich zarizeni:) Diky a link! Pixy: Do Asie chodim tak trikrat do roka. Az na jeden pripad pred cca 3 lety jsem byl po chutove strance vzdy spokojen. Nic ve smyslu "vsechno stejne.. v tuku plavajici" jsem nezazil. Coz neznamena, ze se to stat nemohlo. Take zalezi, jake jidla jste si daval. Ja mam overene kombinace, ktere pravidelne opakuji. Obcas dam jedno jidlo na zkousku... ale vetsinou ne. Urcite ji jeste zkuste. Pred 2 mesici, kdy jsem tam byl naposledy, bylo vse v poradku:) Pavel: V poradku az na pana cisnika. Ten se zapomnel v dobe "druhe cenove". Ma dojem, ze obsluhuje v Ambasadoru japonske turisty. Neustale cloveku vstupuje do jidla.. rozhovoru. Doleva napoje i kdyz je ve skle vic nez tretina. Je proste divny.. a to maximalne! Odrazuje me od dalsi navstevy a navic ma velke mezery v "deodorizaci" urcitych telesnych partii...
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Cina repete
    matesola: :-)) Je to navykova kuchyne. Podnik v pasazi Metro znam. Sedivam venku a pri jidle koukam po lidech. Jestli je Secuan M6 nevim, ale brzy to zjistim:) Cina na Arbesaku zminena v textu odpovida te, kterou zminuje Milan Kryl. Ma prosklene celo do silnice. Krome nadstandardni UCO, je zde dokonale propracovany system obsluhy a dokonce i klimatizace:) Zvykacku davaji automaticky.. doslo me to az za chvili:) kryl.info: Jj je to ona. Ta dalsi na stejne strane s rohovym vchodem me ale moc nezaujala. To uz si radsi skocim na Vaclavak do pasaze, ktera usti k hotelu Palace. Zdejsi "sedici" cina je stylova a okolni undergroundove prostredi jen dokresluje velmi specifickou atmosferu:)
  • pixy  - Re: Asie Kladno
    Před 2 měsíci? Tak to asi bude ono - já tam byl asi před 10-12 lety... :)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Tak jde cas
    pixy: :-)) no a mame jasno:)
  • Guest  - Arbesák
    Ondra, Kryl - Chlapi díky za upřesnění a precizní popis místa, kde naleznu onu zmiňovanou Čínu. Jen pro zajímavost dodávám, že se můj vinný kancl nachází od ní asi 20m. :)))) Sedím vždy u vykulených rybiček :) Tam mi přijde, že nikdo nechce sedět, protože jim jejich nemocné bulvy berou chuť k jídlu. Ale co by to bylo za čínu bez akvárka. Vám dávaj žvejky, mě zas švestkový víno, asi vypadám víc adultivně :), nebo si nedávám kuře na česnekem ;) Jinak jsem raději chodil do Sv.Jakuba a Filipa naproti, ale ta jejich obsluha je učiněná tragédie...
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Rybky
    matesola: Na strasidelne rybicky jsem uplne zapomnel. Ty jejich oci me opravdu prilis chuti k jidlu nedodavaji :-)) Takze verim, ze ve spicce je mozne prave tam najit volne misto ;-)
  • Sim
    UCO - my tomu hovorime asfalt. podla kvality asfaltu sa pozna kvalita restauracie, inac su vsetky rovnake. vratane dekoracie a jidelakov. dokonca som bol istu dobu presvedceny, ze v centre Prahy je v podzemi UCV - univerzalna cinska vyvarovna, skade to do vsetkych restauracii posielaju potrubnou postou. re divina - tipujem ze Ti do toho proste dali lyzicku divinoveho korenia re M6 - ja si davam vzdy len a len vonave a krehke kure, lebo to je vzdy dobre a ked nie tak to asfalt zachrani a inac na cine je najlepsi trening jedenia s hulkami, to zabavi vzdy...
  • ptiger
    pixy- no nevím, žena tam byla nedávno a přišla naštvaná, jak se tam obsluha šíleně chová....takže asi některé zvyky zůstaly. Já teda chodil do asijského bistra pod čajovnou, tam jsem viděl na kuchyň, ale už je to delší čas, radši chodím na ten čaj....
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Obsluha
    ptiger: Obsluha v Asii je desiva. Pan cisnik je ze starych casu... malinko mi pripomina obsluhu z letistni kavarny v dobe predrevolucni:( Asijske bistro pod cajovnou..nevim.. otevrena kuchyne neni zarukou kvality. Obcas je treba duverovat (jak pise DolceVita:) O rad lepsi je cajovna v prvnim patre. Byla doba, kdy jsem tam byl nekolikrat do tydne. Prostredi je krasne, obsluha vetsinou znala a prijemna. Mel jsem i oblibeneho cajmena, ktery mi vzdy pripravil zcela luxusni a neopakovatelnou masalu :-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - ptiger - kontakt
    ptiger: Ozyval jste se mi na ucast v Recenzi 2.0. Ted mi doslo, ze Vas kontakt v maillistu nemam, muzete se mi prosim znova ozvat na email. Diky! Ondrej
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - UCO a UCV
    Sim: Asfalt, to by sedelo k te me zkusenosti v Hradci Kralove:) Jinak vzhledem k huste siti UAB (univerzalnich asijskych bister) bych se nedivil centralnimu zasobovani UCO :-))) Ne vazne.. UCO vladne vsem, zbytek je vsude skoro stejny. S tou divocinou.. Ono to spis chutnalo, jako kdyz se necha zverina uzrat:))
  • Julie  - Nudličkové počítání
    Milý Ondro, odkaz na "počítání nudliček" mě nadchlo...Tu knížečku musím sehnat, onehdy jsme ji viděla někde v antikvariátu a unikla mi o nudličku. Moc zdravím!
  • Papaja  - Asie v Kladně
    V Asii jsem byla asi třikrát ještě za hlubokého minula. Poté až před šesti lety, kdy tam kamarádka měla oběd pro více osob. Tenkrát mi to připadalo hogo fogo, ale teď mě to dost zklamalo. Jinak u čínských jídel platí: Ochutnals jedno, ochutnals všechny. Číně z bistra se nebráním, ale nemám ji více, jak třikrát za rok.
Komentářů (22)