NÁVOD: Domácí výroba vína
Úterý, 10 Říjen 2006 00:00

NÁVOD: Výroba domácího vína Vzhledem k dostupnosti a šířce „vinné“ nabídky v naší milované vlasti si asi málokdo položí otázku: „Jak se to víno vlastně vyrábí? Víno se přeci kupuje..“ Takovéto odosobnění odvádí konzumenta od podstaty vinařství, kterou je tvrdá práce na vinici a posléze i ve sklepě. Lahev vína, jak ji běžně známe, je až na úplném konci dlouhé a mnohdy svízelné cesty. Chcete si v domácích podmínkách vyzkoušet vyrobit vlastní víno, v článku se dovíte jak na to.

 

Trnitá cesta začínajícího vinaře

informaceProtagonisty dnešního článku je můj dlouholetý kamarád se svou manželkou. Oba dva, velcí milovníci vína, se v rámci klasické „chalupařiny“ začali věnovat výrobě domácího vína resp. domácí výrobě vína. Nasazení a nadšení, s jakým se do celé věci pustili, mě připomnělo mé začátky s GurmetKlubem. Vize a bezbřehý idealizmus začíná velmi brzo narážet na útesy tvrdé reality.

Ne všechno se za začátku povede a nezřídka je jediným vděčným konzumentem kuchyňská výlevka. Touto fází si musí projít každý, ale kdo vytrvá, dočká se zasloužených úspěchů. A oni vytrvali a po úspěšné výrobě několika druhů ovocných vín (ochutnávka se chystá v samostatném článku) se pustili do tvorby „opravdového vína“. Dílem osudu jim bylo umožněno si přímo z vinice otrhat několik desítek kilogramů hroznů odrůdy Muller Thurgau.

Image
Muller Thurgau
 

 

Postup výroby – od hroznu k burčáku

jednaDovezené hrozny necháme cca den naležet (v případě vína lze plody o částečně namačkat). Hrozny pustí šťávu, které se říká samotok. Je to vinný mošt, který vznikne bez nutnosti lisování. Na fotce ve formě „jezírka“ :-)

Image

 

dvaPřipravíme si potřebné náčiní. Lis, hrozny a nádobu na vylisovanou šťávu. Demižony je před použitím nutné pečlivě vymýt a desinfikovat! To lze udělat roztokem dvojsiřičitanu draselného.

 
Image


triLis máme smontovaný a káď s hrozny na dosah ruky. Lis na obrázku má nejednu mouchu a za bezmála tři tisíce korun by zasluhoval pořádné příslušenství. Přiložené přítlačné dřevěné hranoly vám nebudou moc platné a tak je třeba si vyrobit své vlastní – a to hned v několika délkách.

Image

 

ctyriLis naplníme namačkanými hrozny. Ze zkušenosti lze říct, že by neměl být ani moc plný, ani moc prázdný. Ideální množství zjistíte sami... praxí :-) Z vrchu hmotu přikryjeme lisovací plochou, přidáme přítlačné hranoly a našroubujeme vrchní díl s „pákou“ (lepší termín jsem nevymyslel).

Image

Image

 

petHrozny lisujeme pomalu a s citem.. Představa, že lis „utáhneme“ jako ventil na teplovodním potrubí, je mylná :-) Za začátku poteče mošt proudem, postupně bude slábnout až se úplně zastaví a v lisu zůstane suchá drť. Ta by měla putovat do kompostu.. ale jsou tací, kteří je „properou ve vodě“ a vylisují znova za vzniku takzvaného „druháku“. Mošt přeléváme do připravených demižonů.

 Image

 

sestK úspěšné tvorbě vína je potřeba upravit jeho cukernatost. Mošt připravený ke kvašení by měl mít 21 stupňů cukru (21 kg na 100 litrů). Přidáme připravené kvasinky a odměřenou dávku živné soli. Přidání soli není vždy nutné, kvasný proces by měl být nastartovaný během naležení hroznů. Před přídavkem kvasnic je možné nechat mošt odkalit.

 

Image


sedmTo je z naší strany na nějakou dobu vše. Nyní je řada na kvasinkách. Víno pracuje, jeho teplota stoupá a to naznačuje, že se začíná blížit stádium burčáku. Jsou tací, pro které je toto stádium finální – celý demižon burčáku vypijí :-)) Po skončení kvašení se víno „stáhne“ z kvasnic (oddělí se čisté víno) a znovu nalévá do čistých demižonů. Ty je nutné naplnit co nejvíc k hrdlu, aby se do k vínu dostalo co nejméně vzduchu. Nastává fáze samostatného dozrávání a čiření (víno zbavujeme zákalu.. často bílkovinného původu)

 

Školení vína

skoleniPoslední fází před stažením hotového vína do připravených lahví jsou různé stupně jeho školení. Od opakovaného čiření až k síření. Cílem síření je udržet ve víně volný SO2. Ten má za úkol vázat na sebe volný kyslík, díky kterému víno oxiduje a prakticky ztrácí na kvalitě. Absence kyslíku má vliv i na množení mikroorganismů.

 

Image
 

A to to je dnes vše. Postupně sem budu doplňovat fotografie z dalších výrobních kroků a ve finále i poznámky k finální degustaci (to si ale asi počkáme). V dalším díle pro vás mám připravenou malou ochutnávku domácích ovocných vín. A to konkrétně košt vína malinového, rybízového a višňového :-)

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-) 

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • pan Cuketka  - paráda
    no po sušených ryblých konečně něco kloudného :)) (just kidding) koukám, že co se týče investic, tak je potřeba koupit lis & demižony - nebyly by alespoň orientační ceny, případně zkušenosti s nákupem/používáním (spokojenost?) já právě s těmi ovocnými i klasickými víny už delší dobu koketuji a takových pár vlastních demižonků bych velie rád vlastnil! díky, opravdu pěkné
  • Ovocné vinařství - Lhota  - Ceny vinarskeho prislusenstvi
    Dobrý den, koupě nového vybyvení je poměrně drahá, lis jsme kupovali nový bratru za 2800Kč, je na šest litrů drti a je z Baumaxu. Demižony jsou taky drahé, ale netuším ceny, protože jsem je nekupoval. Vše máme tak různě od znamých... Ale na netu je spousta odkazů na prodej starších demižonů. Jediné co bych mohl doporučit je \"výlet\" do Mikulova, tam je vynikající krámek VinCoopu. ale určitě i v jiných vinařským centrech. V Čechách se vinařské propriety těžko shání... Poznamka: Nahled do prodejny VinCoop je k videni [URL=http://gurmetklub.cz/fotografie-vinarstvi-a-vinne-sklepy.html]ZDE[/URL]
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Odpoved primo od zdroje
    No neni to uplne nejlevnejsi.. a hlavne, clovek potrebuje patricne skladovaci prostory. Jak na nacini, tak na hotove vino (sklep:)
  • Renda  - Jednodussi postup
    Domaci vyroba bileho vina je mnohem slozitejsi a nachylnejsi k chybam, nez vyroba cerveneho, zvlaste pro zacatecnika. Pokud se vam postesti sehnat cervene hrozny s vysokou cukernatosti, alespon 21 - 24, muzete si snadno pripravit vynikajici aromaticke vino podle nasledujiciho postupu: - pripravte si demizony, lavor, vrtacku s michacim nastavcem na maltu - najdete misto, kde je tma a co nejstalejsi teplota behem roku - idealne okolo 15 stupnu - hrozny nelisujeme, pouze je nadrtime michacim nastavcem - vlijeme do demizonu - pokud delame vino prvne, muzeme pridat kvasinky, dalsi roky ve stejne mistnosti uz to neni nezbytne - nechame probehnout bourlive kvaseni - po ukonceni bourliveho kvaseni hrdla demizonu necim prekryjeme, aby dovnitr nemohl hmyz, ale ven mohly unikat plyny. Muze to byt kvasna zatka, ale klidne staci i kus platna A ted to nejdulezitejsi - s vinem NEHYBEME, neprelevame, necirime - nechame ho stat na slupkach dokud ho nevypijeme! Vydrzi nam takto minimalne dve sezony (pokud ho nevypijeme) Aktivita kvasinek ustava velmi pomalu a udrzuje v horni casti demizonu vrstvu CO2, ktera brani oxidaci a vino chrani. Pred konzumaci stocime potrebne mnozstvi staceci hadickou do lahvi a ihned vypijeme. Diky tomu, ze nemusite umele ukoncovat fermentaci sirou , cerit vino pred lahvovanim, apod., ziskate jiskrne aromaticke vino s prekvapujici chuti. Takto se vyrabi domaci vino na jihu Evropy. Myslim, ze z hroznu s nizkou cukernatosti to nepujte, i kdyz nic nebrani odvazlivcum zkusit to z ceskych hroznu a cukru ;-)
  • Tomáš
    zdravim , já jsem uplnej amatér a letos jsem zkoušel první víno z rybízu ( červený a černý 70/30 ) a to se povedlo,tak jsem si řekl zkusim i z modrých hroznů letos dozrály docela pěkně ale nikde jsem se nepodíval jak se to dělá a postup jsem nechal stejnej jak u rybízového, takže by mě zajímalo jak velkej průser to je když jsem ty hrozny nevylisoval?
  • Ovocné vinařství - Lhota  - re Jednodussi postup
    Tento Váš způsob je možný opravdu jen pro hrozny s velkou cukernatostí, navíc se tím dostane opravdu silné víno. Dlouhým ležením na kvasnicích získáme vysoký stupeň alkoholu, navíc si myslím, že ve víně budou intenzivně cítit kvasinky. Rozhodně nic se nezkazí stočením vína z kvasnic do plného demižonu. Víno se pak čiří samo a není to nic proti jednoduchosti postupu. Ponechání ovoce v nádobě výrazně zvyšuje obsah kalů, takže víno se pomaleji čiří, navíc je pak velký odpad. Při bouřlivém kvašení nenecháváte demižon přikrytý? Panem Gurmetem výše uvedený postup je aplikovatelný v zásadě na jakékoli ovoce, pokud se doslazením dostaneme na požadovanou cukernatost.
  • winar  - odborná literatura
    Doporučuji všem zúčastněným k zakoupení právě vycházející knihu: Výroba vína u malovinařů (Pavel Pavloušek). Možno objednat např. zde:[URL=http://www.vinarskyobzor.cz/shop/shopping/product_details.php?id=243]Vinařský obzor[/URL]. ad Renda: Výroba vína má své zákonitosti a nové výrobní postupy už asi nikdo nevymyslí. Výroba červených vín dlouhým zráním na slupkách je známá z Gruzie, vyrábí se tak tzv. katechinská vína. Ale musí zde být dodrženy určité zásady, které v našich podmínkách těžko napodobíme. O jiskrném aroma Rendova vína si dovolím pochybovat. ;-) ad kvasnice: Dlouhým ležením na kvasnicích rozhodně nezískáme silnější víno s vysokým stupněm alkoholu. Alkohol vzniká výhradně kvasnou fermentací jednoduchých cukrů. Za určitých podmínek se ležením na kvasnicích odbourává kyselina jablečná (tzv. malolaktická nebo jablečnomléčná fermentace). Při neodkaleném moštu můžeme ovšem u vína získat maximálně sirku, která nás asi nepotěší :-). [URL=http://winar.bloguje.cz]Vinařův deník[/URL]
  • Renda  - re Jednodussi postup
    ad Ovocné vinařství: mate pravdu, stocenim do plneho demizonu se nic nezkazi, dulezite je zachovat castecnou aktivitu vina pro konzervaci vzduchu nad hladinou demizonu ad winar: dlouhe zrani na slupkach neni jen vysadou Gruzie, praktikuje se vsude v jihovychodni Evrope. Ja se mu naucil v Bulharsku. Spontanni malolakticke kvaseni se objevuje snad jen u nizkoalkoholickych mostu, jako napr. normandsky cider?
  • winar  - re
    V moderní vinařské technologii se naprosto standardně používá řízená malolaktická fermentace použitím čistých kultur bakterií. U bílých i červených vín.
  • Petr  - ředění vína
    Po stočení a konečné fázi vykalení už mám krásné,čisté víno,které chci stočit už do finálních lahví.Toto víno je však moc silné.Můžu ho zředit vodou?Nebude mi znovu kvasit?
  • Vojta
    Nejak nechapu, co myslis pojmem silne vino, jestli vysoky obsah alkoholu, nebo celkove chutove moc vyrazne, hm s tou vodou bych to moc neriskoval, ale mozna ze s destilovanou vodou byto slo ;-) kazdopadne jestli mas tu moznost tak radim smichat s nejakym mene ,,silnym,, vinem
  • stanek  - vino
    Dobrý den vinaři můj problém je vino /hrozny/ je ho poměrně hodně a tak nevím co sním . Jedná se o modrou odrůdu a je i velmi sladké, tet vím /snad/ co sním . díky za pěkný návod.
  • Ovocné vinařství - Lhota  - re ředění vína
    ad Petr doporučoval bych neředit, na vínu je to potom znát. pokud by jste už ředil, je lepší nechat víno dost dlouho proležet. Nicméně nepředpokládám, že jste požil filtraci, víno pak nevydrží zas až tak dlouho, protože přeci jen se nevyčeří úplně perfektně jako při použití filtru. Osobně bych radši příště ředil víno po stažení z kvasnic a před vyčeřením. Nejlépe si změřit alkohol ve víně (cca 150Kč stojí měrka) a zastavit kvašení dříve. Mimochodem, méme dost často podobný problém, ovšem nezapomínejte, že alkoholicky silnější vína neoxidují tak rychle a něco vydrží. Co se týká kvašení... nejsem chemik, ale nějak výrazně kvasit by to nemělo... pokud máte víno vyčeřené a zasířené, neměly by už tam kvasinky být.
  • Vojta
    Ve vine, pri normalnim kvaseni se neda presahnout obsah alkoholu moc nad 12% protoze pti teto koncetraci ethanolu jiz kvasinky odumiraji a nepremenuji cukr na alk. a jestli jsou hrozny hodne cukernate potom zbyly cukr zustava ;-)
  • nula
    Právě se budu pouštět do výroby svého prvního vína ve svém životě a to z jablek.Hlavně nevim kde seženu ten dvojsiřičitan draselný.Doufám že pak neoslepnu:-))Jinak docela dobrej návod jak se stát skoro zadarmo alkoholikem:-)
  • vinař
    víno z jablek neexistuje..
  • Lukyn
    Ale "jablečné víno" existuje a řadí se do ovocných vín
  • Dalibor Kahánek
    Dobrý den, v článku nerozumím jedné operaci a to je Siření, mohl bych poprosit někoho kdo s výrobou vína má nějaké zkušenosti, aby mi poradil jak správně a čím víno Siřit. Předem děkuji kahanek2@seznam.cz
  • Guest
    Koupíte pyrosiřičitan draselný v drogerii, nasypete ho trochu do nádoby a vypláchnete ho jím. Poté na litr vína se dává kolem 0,3 g pyrosiřičitanu, je to napsané na obale, když si ho koupíte. Na různé víno (bíle x červené) se dává jiné množství. Také podle kvality hroznů.
  • Standa  - čiření
    mě by zajímalo jak čiřit, zde není ani zmínka. Mikrofiltr na to nemám, není nějaká jednoduchá metoda, jak toho dosáhnout? Četl sjem o vaječném bílku? To ho mám našlehaný dát do vína a on klesen dolů?
  • davedeejay  - Jaká je hustota kvasu v g/cm3 ?
    Nemám moštoměr abych zkontroloval množství cukru, ale mám hustoměr v jednotkách g/cm3. O cukru jsem zjistil že má hustotu 1,58g/cm3 a čistá voda 1g/cm3. Je tedy pravda že když 0% cukru odpovídá hustotě moštu 1,00g/cm a 100% cukru odpovídá 1,58g/cm3, že požadovaných 25% cukru by v moštu mělo být až naměřím hustotu okolo 1,145g/cm3 ?
  • Sup  - Kvašení
    Ahoj lidi.Letos jsem se rozhod udělat si prvně víno.Jak dlouho trvá zhruba ta doba kvašení?
  • Guest  - Kvašení
    na jiném liku psali ke kvašení toto: Hlavní kvašení probíhá podle teploty a množství cukru 3 - 6 týdnů.
  • Martin
    Nazdar, s vínem teprve začínam. Chci se zeptat, dá se dělat víno z plodů tisu?
  • Karel  - víno z plodu tisu
    Toto víno se podává tomu, koho chceme uspat na věčnost.
  • Hugo  - Tis
    Plody tisu cerveneho (taxus baccata) se lidove nazyvaji tisinky a jsou jedle. Jsou to ty cervene nebo zlute duznate míšky (kalíšky). Maji ponekud mdlou, ale prijemne nasladlou chut. Pry se z nich drive delaly i marmelady. Mam je rad syrove, ale vzdy pouze v omezenem poctu a bez semen. Vsechny ostatni casti tisu, tedy koreny, drevo, jehličí (hlavně to mladé), dokonce i semeno, ktere je obaleno tisinkou, jsou prudce JEDOVATE (hlavne jed Taxin). Vino z tisinek (semena odstranit!) je zajimavy napad. Myslim, ze bude velmi nevyrazne chuti, ale treba se to vyrovna tim lehkym mrazenim v zadech (strachem). Rozhodne bych ho napoprve nevypil litr.
  • Slávek
    Prosím poraďte mě někdo, kde seženu v Praze vionné kvasinky. Už jsem prošel spousty drogerií a marně. Bojím se. že mě víno v demižonech dřív shnijew než vykvysí. Díky Slávek
  • Václav  - Koupě kvasinek
    Skus na webu ,nebo v nějakym zahradnictví.
  • Repisky michal  - prosim o radu
    Na jesen minulehio roka som si urobil víno z hrozna,ktore sa mi urodilo na mojej zahradke.Je to samorodna odroda u nas sa tomu hovorí Modra Konkordia a Talian.Vinko je krasnej tmavočervenej farby.Má ale Nahořkastu chuť.Hrozno nebolo odstopkovane.Prosím Vás da sa tato hořkost niečim odstránit alebo znižit.Ďakujem za radu.
  • Vojta
    to ze jsi neodstopkoval neboli neodzrnil ti zpusobilo. ze se ti do vina za pusobeni alkoholu vyluhoval chlorofyl z trapin, priste je treba ho odstopkovat, jestli toho neni velke mnozstvi da se za jednu noc zvladnout i rucne, znam to, zpravit, hm to asi nejde, zkusil bych ho stocit ze sedliny a potom silne zasirit, a ze zacatku se vse nepovede, takze na pristi rok si dej nato bacha
  • martin
    clanok je zaujimavy.mna skorej zaujima ako dlho vino prvotne kvasi a po akom case ho treba pretocit do sudov.niekedy vino kvasi maly cas a neviem ci mu pomoct alebo ho stocit do sudov.prijal by som podrobnejsie rady dakujem
  • Vojta
    doba staceni vina je ruzna, velky vliv ma nato teplota, jestli vino prestane kvasit tak je treba zjistit proc, muze to vyt vysoka nebo nizka teplota, ale take to ze jiz neni z ceho kvasit (vsechen cukr prekvaseny) nebo vino jiz dosahlo 12 % alkoholu, taky davej pozor nato, kdyz nechas vino delsi dobu na kvasnicich tak aby ti kvasnice se rozkladat a tim narusili cele vino ;-)
  • vadka  - radu
    Dobrý den ,,čtu tu ,že máte asi zkušenosti s výrobou vín a moštů---nevím si rady --mám otrhané červené hrozno-ze svého pěstování na chalupě--nechávám ho většinou pro ptáčky,dneska jsem si udělala na zkoušku asi z 1kg hroznu do velké sklenice šťávu rozmačkanou z kuliček a teď ho budu sledovat -zda se udělá burčák ??no jsem zvědavá co z toho bude
  • Aleš  - Stáčení do lahví-trvanlivost
    Dobrý den chtěl bych se zeptat jak dosáhnu toho abych mohl víno které jsi udělám a stočím ho do lahví aby mi dlouho vydrželo v lahví zazátkované musím něco do vína přidat nebo ho jenom stočit do lahví a ono vydrží diky za radu.
  • Vojta
    Nové víno, jestli je řádne vyskoleno, vyrobeno atd. ma vyvazeny pomer urcitych latek v obsahu muzes lahvovat, pred lahvovanim ale musis vino zasirit (pyrosulfid)jinak by ti ve flaskach pusobenim zbyleho mnozstvi vzduchu zoctovatelo, takze si zjistit kolik pyrosulfitu dat na dane mnozstvi, a potom samozdrejme ciste sklenice, a po zazatkovani doporucuju hrdlo ponorit do vosku, tak aby se jeste utesnil spunt ;-)
  • Jiří Šmíd  - Nové víno
    Kdy stahovat nové víno z kvasnic, jak to poznám? Jak uchovat loňské víno, přidává se tam něco? Děkuji.
  • Vojta
    Nazdar, víno z kvasnic musis stahovat 2x poprve kdyz se kvasnice ,,snesou na dno,, potom pockas tak tyden,dva. potom ho opatrne stoc tak aby se do staceneho vina nedostaly kvasnice, vino se od tohoto zasahu za cca 8 tydnu uplne vycisti a je treba ho stocit od zbylych kvasnic, jenz byly pri 1. staceni ve vine jeste rozptlyleny, potom muzes pristoupit ke skoleni vina ;-)
  • Vojta
    članek je velice povedený, jen bych pro zacatecniky doporucil podrobnejsi foto dokumentaci. Ja se vyrobou vina zabyvam asi 8 let, takze nejake ty zkusenosti mam :-) a jsem ochoten se s vama one podelit, moje vino je take uz na nejake urovni, takze jestli budou nejake otazky staci napsat na mail sharpet@seznam.cz
  • Milli
    Dobry den chtela jsem se zeptat jak dlouho ma kvasit vino?Zkoušela jsem to poprve a nejak se mi nezadařilo.mám vino v demižonu uz 6 nedel a pořad nekvasilo tak jsme ho dali na jine misto a včera poprve začalo bublat.Těď nevim jak dlouho mam cekat abych věděla kdy víno stočit.Můžete mi poradit.Tady jsem se dočetla jiný postup.Jeden pán ze zahradek mi řekl že mám vino rozmačkat,nasypat do demižonu,převařit vodu s cukrem a po vychladnutí nalít do demižonu.Nic jiného a prý je to taky dobré víno.Jen jsem to zkusila tak čekám jake vínko opravdu bude.Jinak vám děkuji za případnou pomoc při tomto pokusu.Milli
  • Vojta  - Vínko
    No když 6 neděl, a nekvasilo tak to není víno ale mošt. Z toho už nebude dobré víno, je nutné hrozny co nejdřív zpracovat. teplota pro kvaseni vína je idealni 15-18 stupnu, jestli jte to měla v chladnu je legicke, že nekvasi. Příští rok se držte návodu na těchto stránkach a bude to par excelance! Převařená voda s cukrem je jen na doslazení, doporucuje se na 21-22NM. aby po vykvašení mělo víno 11-12.5% alkoholu netneho pro konzervaci
  • petr
    clanek se me libi kupuji mlade nesirene vino a nekdy hrozi ze ho vyleju to jen to co nestacim vypit tak poradte jak ho uchovat na delši dobu jedna se o 100 až 150 l dik petr
  • Vojta  - uchování
    jěstli máte mladé nesířené víno, jenž už prokvasilo, tak určitě zasířit. Udržovat při teplote 8-12st. A udržovat ho v plných nádobách, aby neoxidovalo nebo jeste hůř nedostalo křis. Být vámi, tak nechám mladé víno odležet po 2-3 měsicich stocit z usazenych kalu, nechat mesic dva ulezet a lahvovat ;-)
  • medved  - poradte
    dobry den kdo ma skusenost pestovani revu okolo Machova jezera a jaki odrudy byse hodily na vino dekuji a hezki den
  • Flyshit  - čiření,síření,školení
    Nějak sem se zamotal do pojmů čiření,síření a školení.Chtělbych si udělat víno které aspoň rok vydrží ve vinotéce.Která s těchto akcí je pro to nutná a jak se teda vlastně dělá. Děkuji.
  • Vojta  - pojmy...
    TAkže stručně: síření - průběžná péče o víno, volný SO2 brání různým infekcím, nákazám, ale i oxidaci. V průběhu výroby se síří několikrát(po pomletí, po lisování, po dokvašení, po 1. stočení, po 2. stočení, před lahvnováním) Dávky síry si vyhledejte ve vhodné literatuře čiření - ůkon, který má zajistit čirost vína, nejdříve je ale zapotřebí zjistit, jakého původu je zákal. Podle toho se pak zvolí vhodný čiřicí prostředek, se záporným nábojem (tanin, agar, bentonit,...) s kladným (vaječný bílek, želatina) spočívá to vtom, že daná látka na sebe naváže zákal (zjednodušeně řečeno) a strhne ho ke dnu, potom stočíte čisté víno. Školení - je vlastně souhrn všech operací, od 1. stáčení, až po lahvování (síření, čiřění, stabilizace) Stabilizace (proti kvasničním zákalům) se provádí přidáním určité dávky Sorbanu draselného. Jen tak mimochodem, síření provádím, čiření ani stabilizaci ne, když se víno nechá dostatečnou dobu vyzrávat samovolně v sudu a při výrobě nebyla provedena žádná závažná chyba je to zbytečné. Jestli vyrábíte suché víno, kvasničních zákalů se bát nemusíte. Bílkovinné zákaly odstraníte vystavením vína teplotě -5° po dobu min. 24h. Jestli máte další otázky, klidně se ptejme, můj mail jsem i zde někde v příspěvcích zveřejnil.
  • Anonymní  - domácí víno
    kdyby byl návod trochu víc pro blbý - tohle mi připadá už moc odborné, když jsem to v životě nedělala- návod jak má být zařízena lahev,kde vzít kvasinky atp. - prostě pro úplné primitivy.
  • Vojta
    výroba vína je ale natolik složitá věc, že tento článek je opravdu primitivní. Kde vzít kvasinky se dá zagooglovat. Jak má být zažízena láhev - co tím myslíte?
  • Lenka  - kurz: "jak se stat vinarem"
    Dobrý den, s přítelem jsme si koupili zahradu s vinohradem a rádi bychom si příští rok udělali vlastní víno. Vinohrad je ale v hrozném stavu a my nemáme (až na par knižek a rad z internetu) představu o tom, jak stříhat vinohrad, jak ho obhospodařovat a jak vyrobit kvalitní víno. Nevíte jestli nekde nedělají kurzy o tom, jak se vyrábí víno? Ale komplet od práce na vinohradu až po láhev vína. Děkuji
  • Vojta
    Zdravím, jestli se konají nějaké kurzy nevím, ale spíš ne, protože komu by se to vyplatilo? Jestli máte možnost zajděte za nějakým vinohradníkem a vinařem, popovídejte si u skleničky a třeba bude ochotný za pomoc ve vinici předat své zkušenosti. Vysvětlovat, jak stříhat vinohrad je celkem na dlouhé psaní. Jestli by jste chtěla pořešit více problematiku řezu napiště mi mail na Sharpet@seznam.cz
  • vlastik  - snizeni alkoholu ve vine.
    ahojte,muze mi prosim nekdo poradit? delam si doma vino a celkem se mi dari,jen mam jeden problem.Vim,jak zvysit alkohol ve vine,ale nevim,jak alkohol snizit,kdyz uz je vino vykvasene.diky za radu,Vlastik.
  • Vojta  - snížení C2H5OH
    Jedná se o celkem složitou operaci, při které se šetrnou! destilací odstraní část alkoholu. musí se velmi pečlivě hlídat teplota!
  • jozefina chovanová  - otázka na kvalitu vína.
    Dobrý deň, mám víno z úrody 2011 a stratila sa kyslosť vo víne. Čo mám dať do vína aby to mala kyslosť. Ďakujem Chovanová
  • tony
    Citron :D
  • Miroslav a Katarina
    Dobrý deň prvykrat sme sa dali nalakat na nový postup pri výrobe vína a v zmysle tohto článku http://www.sme.sk/c/6525014/ked-burciak-vyhrava-nad-vinom.html sme do muštu pridali pyrosirisictan draselný a must sme preliali do 50l flias. Pridali sme zivnú sol a kvasinky. V pivnici nam must, v ktorom nebol pridaný pyrosiricitan krasne kvasi, avsak vo fliasiach s pridaným pyrosiricitanom sa nic nedeje - must nekvasi, prosim o radu, co robit, aby sa proces kvasenia rozbehol. je to prave tyzden, co to je vo flasiach. Odroda rizling vlassky
  • lukáš  - Pomoc
    zdarvim chtel bych se zeptat zda nekdo nevite co dat do kose ktery slouzi na demizon bylo tam neco jako slama ale ponevadz to mam doma tak bych potreboval poradit zda je neco ze sejnima vlastnostmi jako je ta slama napriklad naka latka obsah demizonu je 50 litru pokud nedko by ste vedeli a dale bych se chtel zeptat jak lze vipocitat napriklad kolik budud mit z jednoho kila jablek litru predem dekuji za odpovedi
  • Katerina  - kvasinky vinflora
    Dobrý den, zakoupila jsem kvasinky vinflora, byl u nich přiložen návod. Návod viz také http://old.rumzine.com/specials/navod%20na%20vino.htm V tomto návodu se nic neříká o síření (přidávání pyrosulfitu/disiřičitanu draselného) Prosím, poraďte mi, to se opravdu nemusí používat, nebo to tam zapomněli napsat? Jinde jsem četla, že bez síření víno vyrobit nelze. Díky
  • Aleš Čermák  - burčák
    Dobrý den zbylo my několik litrů burčáku a je my to líto vylít dá se z toho udělat víno děkuji za odpovědi.
  • Aleš Čermák  - burčák
    Dobrý den zbylo my několik litrů burčáku a je my to líto vylít dá se z toho udělat víno děkuji za odpovědi.
  • radys
    dobry den skusim vino a nejak se me nedari ted dokvasilo a tak sem ho troch ochtnal ze ho stocim a ma chut jako kvasene zeli muze me nekdo poradit co stim jestli se to da odstranit nebo uz je to spatny
  • Jana  - výroba vína
    ..ale kde sehnat lis??
  • Zábojník Vladimír  - burčák
    Dobrý den, mám vylisované víno v demižonu se špuntem s provrtanou dírou a v něm spirálku s vodou. Již 2 dny čekám na kvašení.Kdy by měl burčák začít kvasit při cca 18-20 stupních?(kvasinky a cukr jsou tam)Děkuji za odpověď.Zábojník 603491090
  • Vlastimil  - jak mám dál pokračovat
    Naložil jsem mošt z hroznového vína,dosladil jsem jsem převařenou vodou s cukrem.Víno kvasilo.Po dokvašení se mně zdálo kyselé.Proto jsem ho opět dosladil.Ještě mírně kvasilo.Liho měrem jsem zkusil a alkohol jen 4 procenta. Prosím poraďte mi co má dál udělat
  • Vojtěch J.  - Dotaz
    ahojky,článek se mi líbil.Dá se změřit množství alkoholu ve vyrobeném víně a kde se dá přístroj zakoupit? Děkuji za odpověď Jarda.
  • jan sustek
    je to dobre
Komentářů (64)