MADE IN: La Degustation Bohéme Bourgeoise
Pátek, 15 Únor 2008 00:28
MADE IN: La Degustation Bohéme BourgeoiseHledání správného názvu dnešního článku trvalo celých 5 minut (trojnásobek typické délky). Vnitřní rozpor na úrovni - není to recenze / stálo mě to 2500 Kč, jsem dosud nevyřešil. Rovněž hloubavé úvahy nad definicí dokonalé chuti prosím nečekejte, od toho tu (zatím:) nejsem. Na co se ale můžete těšit, je malé zamyšlení nad několika dobrotami a kouzelným servisem.


Stalo se...

Dva dny po návštěvě La Degustation jsem odlétal na prodloužený víkend do mé milované Paříže, což mi zaručilo dostatek času nad středečním degustačním večerem pořádně zapřemýšlet a na celou věc se podívat (snad) malinko jinou optikou.


Jiní a přece stejní…hosté

foodblogDegustačního čtrnáctiboje se zúčastnil kvartet ve složení (abecedně řazeno): Cuketka, GurmetKlub, Jižní svah a Matesola. Díky „tajuplným vazbám“ na nejvyšší úrovni nám bylo dopřáno hodovat s určitou (dost výraznou) slevou. Ta se vztahovala na jídlo, pití bylo za „plnou cenu“.výsledná útrata se pohybovala v rovině, kterou bych nepřekročil ani při samostatné návštěvě. Z mého pohledu se tedy zvýhodnění pohybovalo na úrovni „vína zdarma“ a nebýt informované obsluhy, klidně bych článek nazval recenzí. Tolik k úvodu :-)


Snobárna vs. zážitková gastronomie

snobarnaDo které kategorie se podnik zařadí záleží jen a pouze na přístupu hosta. Milovníci „mávání Masarykem“ přistupují k celé věci jinak než někdo, pro koho je podobná návštěva únosná jednou, dvakrát do měsíce. Dát 2500 Kč za večeři je hodně i málo. Zde totiž lehce narážíme  na definici slova „večeře“. V La Degustacion jsem strávil téměř pět hodin prostoupených skvělým jídlem, podmanivou atmosférou a dokonalou obsluhou. V tomto případě mi výše útraty přijde plně adekvátní získanému zážitku.

Snobárna je dát si exkluzivní pokrm JEN kvůli tomu, že je drahý. Nechat si servírovat vzácné víno JEN kvůli tomu zvláštně „topořivému“ pocitu při pomyšlení na čtyřcifernou cenu otevřené láhve. Večeře za 2000+ je otázka osobních preferencí. Jistě, hostit tímto způsobem rodinu je něco jiného, než zajít s přáteli a platit pouze za sebe, ale to nic nemění na faktu, že KDO CHCE, ten si TO může dovolit.
 
Image 


La Degustace

la degustationKoncept podniku je svým způsobem unikátní. Vybrat si můžete z třech hlavních degustačních menu a několika jejich více či méně úsporných variant – šestichodové pre théatre za 945 Kč. Výběr pokrmů hlavních „sestav“ má svou logiku a jednotlivé chody a mezichody na sebe navazují.

Servis z říše snů

servisJestli mě něco opravdu velmi pozitivně „šokovalo“, tak to byla absolutně vypilovaná obsluha. Pánové jako ztělesněná vůle boha "Ser Viseho" vystupovali z přítmí a konali. Čistě, s neuvěřitelnou lehkostí a jistotou. Žádné škrobené obličeje, jen ovladač dávkovače empatie vytočený do prava zn: „profi pohoda“. Za celou dobu jsem nezaznamenal ani jedno jediné zaváhání. Smekám, tohle je přesně to, co dělá ze skvělé restaurace místo plné vznešených vzpomínek.


MADE IN LDBB

made inLehkou chůzí míjíme úvodní drink s okurkovým leitmotivem a nasedáme do lanovky směr vrchol hory „Chu-Ti“. Než se roztočí kolo "goumetorotoru", je na místě pochválit skvěle nahřáté sedačky!


Tataráček v křehké oplatce

Masové „Disko“ a delikatesa, kterou lze pouze milovat. Až tohle začnou prodávat v Lidlu v lahůdkách, je zřejmé, že se blíží konec světa.
 
Image
  

Čtvero amuse-bouche (pořadí stylem hledej a najdeš)

Faux-pasující trubičky plněné želé z houbového vývaru
 
Aplikace připomínající reverzní dechovou zkoušku na alkohol. Milé, hlasité a originální.

Pěna z Foie Gras
 
Co dodat, příště poprosím o gumovou stěrku :-)

Panna Cotta
 
ve verzi: „Fiš is gut.“ Velmi příjemná záležitost.

Malinové pyré na citronovém sorbetu
 
Tato realizace mě příliš neoslovila. Teplotní rozdíl jednotlivých komponent byl záměrem, ale u mě dost „narazil“.
 
Image


Neznámý bojovník atakuje Pražskou šunku s malínskou pěnou

Virtuózní reinkarnace pošlapané tradice. Gratuluji!
 
Image
 

Velké a větší radosti

Polévka z divoké drůbeže

Silná, voňavá, poctivá, s morkovým knedlíčkem a „bonbonózním“ pošírovaným křepelčím vajíčkem. Tenhle chod jsem si moc užil a vyloženě mně k němu sedl i předložený Pinot  Noir.
 
Image

Uzený hovězí jazyk a cizrnová kaše s cibulkou

Znáte to o hrnci a prd....  ?  Tak zde máte ukázku toho, když si opravdu sednou. Týdenní příprava jazyka má své opodstatnění a výsledek je opravdu excelentní. Jasný vítěz večera.
 
Image 



Bez urážky průměr

Telecí kýta v legírované cibulové omáčce
 
Jak to říct a neurazit. Omáčku i pečenou cibuli bych prosil zabalit s sebou. Maso dejte místní kočce Báře.
 
Image

Ragů z krušnohorské laně

Učesaná laň v turbo verzi svíčkové omáčky. Zazněly výtky k nevýraznosti květákového pyré, já se hlásím s připomínkou k „přehnané lani“.
 
Image

Detaily, co potěší

Výběr třech druhů domácího chleba a soleného másla ve verzi „eat as you can“ :-)
 
Image


Jablečná žemlovka s vanilkovou omáčkou a lékořicovou zmrzlinou

zemlovkaPoslední pokrm o kterém se zmíním a zároveň závěrečný chod večera. Do úst mi napochodoval zavěšený do Chardonnay – výběr z cibéb ročník 2004. Famózní dezert odkrývající nečekané možnosti a schované rozměry „klasiky“ závodního stravování. „Best of“ koncetrované do kostky 5x5x5 cm.
 
Image


Pohled do interiéru a otevřené kuchyně


Image
 
Image 
 
Image
 
Vinný koutek - Klára Kollárová v akci
 
Image
 
Image 

O, o, o čem to je?

o cem to jeO skvělém jídle? Ano i ne. Návštěva La Degustation Bohéme Bourgeoise je ztělesněním definice zážitkové gastronomie. Jedinečnost a síla celého projektu spočívá v dokonalém sladění všech jednotlivostí. Zdaleka ne všechny chody bych hodnotil jako úžasné a nezapomenutelné. Naproti tomu o večeru jako takovém to říct mohu. Byl jsem součástí kouzelného a gastroPoetického představení, kde hlavní roli
hraje spokojený host.

Na závěr přidávám krátké, ale o to srdečnější, poděkování kolegům foodbloggerům. Byl to krásný večer a těším se na další. BRZY! :-)
 
Přidat komentář
  • J.Č.  - Kde je okurkový salát? :o)
    Z tvého menu jsem ochutnal pouze okurkový salát, který tu nevidím :o) Každopádně se pod tenhle názor podepisuji. A jsem si téměř jist, že tam ještě jednou (alespoň opravdu před koncertem či divadlem na zkrácené menu) zaskočím s přítelkyní. Protože La Degustation je přesně o té pohodě a příjemném večeru, zážitku nad rámec pouhého "najíst se" :)
  • Sim
    ahoj nikdy som nic podobne nezazil, dovol mi preto intimnu otazku. Nestval Ta tento sposob stolovania? 20x jedlo na jeden hlt? Co ked je nieco naozaj dobre, nemas chut aby Ti toho doniesli plny tanier? Co ked prides hladny, vtedy potrebujes uplne ine tempo.... Alebo chodi sa tam syty? Co ked clovek nepije vino, pozeraju sa na neho skarede alebo mu daju flasu mineralky? Dik
  • ptiger  - jsem už asi potížista
    no já vím, ale přikláním se k názoru Pixiho na Matesolovi, prostě 20 vynikajích chutí by se mi za večer slilo v maglajs, raději čtyři, které si budu pamatovat:) Jinak se možná naivně optám: výběrové luxusní restaurace vidím zblízka jen ve filmech, neb výkladem či okýnkem nenakukuji, ale nechodí tam návštěvníci v obleku? protože večeřet 16 chodů ve svetru,to je jako zájezd víkendových angličanů...
  • matesola  - Ondro
    Kdepak kamaráde, zase se potvrzuje, že tenhle zážitek je zcela nepřenosný. Je vidět, že spousta lidí to buď nechce zkusit protože je to drahý, nebo protože prostě milují, když se jim ten karboš a květáková polívka, co měli k obědu neustále připomíná odkrkáváním :) To se pak pamatuje dobře :) ptiger - Pixy byl naštěstí u Cuketky. Jinak se chci zeptat, jak to víte, že by se vám to slilo v maglajs? Ad oblečení - Co to je výběrová restaurace? Jdete přece v tom, v čem se cítíte dobře. Zkuste to někdy, je to lepší než v televizi :)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - La Degustacion Boheme Bourgeoise
    J.C.: Rizecek s amrounem chybi:) Nebyla vhodna fotka, tak jsem cely chod vypustil. Cely text ma byt spis zamysleni doplnujici clanky ostatnich "fbgr":) Sim: 1) Nestval:) Ac to vypada divne, vse bylo tak skvele synchronizovane, ze jednotlive chody spis nez cestu s prestupy pripominaly plynulou jizdu specialni linkou metra:) 2) Tak uz to chodi, kdyby se clovek mohl precpat hovezim jazykem.. asi by uz nevychutnal zbytek menu.. Navic, mala porce v ramci vetsiho poctu chodu vzbuzuje pocit jedinecnosti spis nez "naklad":) 3) Uplne hladovy bych do podobnych podniku chodit nedoporucoval. Ano, lze to resit servirovanym pecivem, ale spis doporucuji dat si neco mensiho.. resp. byt normalne najedeny. Tzn. nedelat to, ze cely den nejim.... protoze prece jdu na tech 14 chodu. 4) Vino bych vubec neresil. Pri bezne navsteve bych si ho nedal... resp. pokud ano, tak nejake universalni. Na miru sparovane vinne menu ma sve kouzlo, ale 1000-1300 Kc za 7 vzorku je dost. I pres spickovou prezentaci a misty primo skvele snoubici schopnosti. Klidne si dejte lahev mineralky, udelal bych to taky. ptiger: Ono to neni 20 stejnych jidel. Jednotlive chody se lisi v dominujicich chutich. Nestane se, ze by jedno prekryvalo druhe. Maglajs v tom mit nebudete:) Ad obleceni. zrovna "ucastnikovi" na snimku do docela sluselo. Lidi v obleku jsem moc nezaznamenal... hlavni je celkova sladenost a kvalita obleceni.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - La Degustacion Boheme Bourgeoise
    matesola: Dobre na zapamatovani je i 5 druhu masa v chilli omacce.. Druhy den se vzpominky nasobi:))) Zbytek viz predchozi koment.
  • Guest
    mam rad dobrou kuchyn, ale zda se mi,ze je cim dal tezsi rozpoznat kvalitu jidel dnes,kdy se globalizuji predevsim evropske a asijske trendy kulinarsvi.hodnoceni M neni jen kvalita kuchyne, ale predevsim dokonalosti prostredi a obsluhy.verim,ze myslenka M dozna opet skloubenim kvality+ceny pro nas (obycejne gurmany). riki
  • Vavro  - Velký dojem
    Mně to připadá jako vrchol snobárny. Kristapána, přijít v dreskódu smart casual a platit prix fixe za polévku z divoké drůbeže... Předpokládám, že ten, co tu drůbež do polívky rozdivočoval, byl taky smart casual - nebo best Sunday? Ta prix fixe by asi měla být v doublonech, ne?
  • Guest
    snad jen: kde je ta molekularni kuchyne, krome zzmenseni porci me to nejak unika, jo a ze pouzivaji zele, hmmmmmmmmmm to, pokud me pamet neklame delala i moje babicka, takze zase mol. gastronomie po cesku, jaako obvykle.btw nejdrive je zapotrebi naucit se varit zakladni veci jako je vyvar(recept na vyvar prezentovantkuchari z teto restaurace by v kvalitni restauraci poslouzil jako odstasujici priklad, paaaanoveeeeeeeee kotel na vyvar neni odpadkovy kos a to co tam ma prijit ma duvod tam byt.na zaver otazka: opravdu by clovek pracujici v el bulli zaradil na listek tatarsky biftek splacnuty mezi vykrojeny opeceny chleb.neviiiiiiiim
  • Guest  - vlastni zkusenost
    k memu clanku nize z 20.8. osobni zkusenost je nade vse tak to vezmu po poradku,La degutation opravdu nema nic spolecneho s molekularni gastronomii, jsou to pouze zmensene porce na minimalni velikost a postupy nijak moderni.Obsluha zaslouzi jednicku ackoli bych u sommeliera ocekaval vetsi znalost, sebejistotu a material inventare.Tatar v oplatce byl velkym zklamanim, hlavne si myslim, ze vubec nepatri na menu takoveto restaurace.jedine co jsem citil byla chut tuku, dale nejvetsi hruza byly lanyze bez jakehokoli zapachu ci chuti proste polystyren a rybi panna cotta chutove pripominajici pouze rybi tuk smichany s mlekem.odporne.morskeho vlka zapomeli osolit a jedine co bylo opravdu chutne byl chleb a holoubci prso, coz je opravdu velice malo, vememe-li v potaz PR teto restaurace, prirovnavani k el bulli a nakonec snad jen nestydate ceny vin(opet), Zaplatit za 12 sklenicek cca 0,6-0,7 dcl dobrych nicmene ne excelentnich vin 3200,- se mi zda moooooooooc prehnane.na zaver nechapu proc dom perignon je rozdilny v cene mezi rocniky 99 a 98 atd,Me stoji v nakupu naprosto stejne 3450,-s DPH, jo a 93 v londynskem tescu 75 liber a prodavat ji za 11 000,-je drzost a sazka na hloupost zakaznika,
  • Milka  - Přirovnání k El Bulli není na místě
    A to minimálně ze tří důvodů: 1. Afmosféra: V El Bulli DALEKO uvolněnější, nikoli tak strašně upjatá jako zde. Např. rifle apod nikdo neřeší. 2. Ceny: Kompletní cca 35 chodové menu v El Bulli jest za €250, srovnejte ceny zde za párchodové menu - neporovnatelné. 3. Kuchyně: zde to opravdu nemá co dělat s molekulární kuchyní, jsou to jen prostě zmenšené upravené porce. Zpracování a výroba v El Bulli je úplně z jiné planety. A poslední a největší rozdíl - majitelé El Bulli jednoduše říkají "nechceme, abyste vyprávěli o naší restauraci, vyprávějte o vašem zážitku v ní" ... to to myslím vystihuje zdaleka nejvíc.
Komentářů (11)