Labužníků v lexikon mám už od loňska a spokojen nejsem, resp. zavrhnul jsem jej na nespodnější patro své knihovničky.
Výtky:
- postupem času jsem zjistil, že některá hesla jsou víceméně pomýlená a plná věcných chyb - autor s nimi evidentně nepřišel do styku a vypadá to jako by si to na rychlo vygůglil a ještě pak narychlo špatně přeložil
- chaos v heslech - klíčové je pro autora použití latinských hesel a tak je lexikon plný odkazů. tj. hledáte např. francouzský název rostliny/plodiny/suroviny a najdete jen odkaz na latinský název, ten musíte nalistovat a pak se teprve něco dovíte. docela otrava.
- nejsou tam žádná česká hesla ani speciality
- autor dělá někdy z komára velblouda a některá triviální jídla popisuje jako kdovíjaké místní speciality
Velmi pěkně si autora vychutnal časopis FOOD SERVICE (foodservice.cz), kde na několika příkladech (heslech) dokazuje v recenzi autorovo mlžení a matení pojmů. S uvedenou recenzí doslova sohlasím. Doložené chyb jsou vyloženě trapné.
Já téhle knížce prostě nevěřím a cokoliv tam je napsáno je potřeba ověřit někde jinde. Podle mně si pan Poštulka nabral moc velké sousto... Já osobně bych si znovu již nekoupil.
Musím ale uznat, že v Česku je to snad první takový počin a nebýt chyb a systému heslování, je to docela pěkná kniha nabitá hesly :)
KNIHA: Labužníkův lexikon |
Úterý, 20 Červen 2006 20:00 |
Jelikož jsem dnes ve stavu „oslaveneckém“, musím se pochlubit s jedním mooc šikovným darem. Je jím Labužníkův lexikon známého českého publicisty Vladimíra Poštulky. Čím víc se člověk snaží proniknout do tajů gastronomie jako takové, tím víc naráží na neznalost některých pojmů. Jako rytíř O´Světa vysvobozující mou mysl ze zakletí Nevěd O´Mosti působí tato encyklopedie obsahující na 6000 gastrohesel.
Jak jsem už naznačil, „lexikon“ jsem dostal darem, ale tajemstvím bylo, že obdarovávajícím byla má drahá polovička. Tímto jí ještě jednou děkuji :-)
Charakteristika publikace Publikace je poměrně obsáhlá. Všech 6000 hesel je abecedně řazeno a velmi podrobně vysvětleno. Co musím na Lexikonu pochválit, je téměř absolutní absence jakýchkoli obrázků a ilustrací. Všech 456 stránek je plně obsazených plnohodnotnými informacemi – žádná „vata“!
Přikládám několik zajímavých hesel (zkrácený výpis):
Knihu rozhodne doporučuji zakoupit. Měla by být základní výbavou každého gourmeta :-)
UPDATE: Opravená hesla jsou k dispozici na stránkách autora odkaz zde.
Komentářů (9)
|