KNIHA: Labužníkův lexikon
Úterý, 20 Červen 2006 20:00
KNIHA: Labužníkův lexikonJelikož jsem dnes ve stavu „oslaveneckém“, musím se pochlubit s jedním mooc šikovným darem. Je jím Labužníkův lexikon známého českého publicisty Vladimíra Poštulky. Čím víc se člověk snaží proniknout do tajů gastronomie jako takové, tím víc naráží na neznalost některých pojmů. Jako rytíř O´Světa vysvobozující mou mysl ze zakletí Nevěd O´Mosti působí tato encyklopedie obsahující na 6000 gastrohesel.

Jak jsem už naznačil, „lexikon“ jsem dostal darem, ale tajemstvím bylo, že obdarovávajícím byla má drahá polovička. Tímto jí ještě jednou děkuji :-)

 

Charakteristika publikace 

Publikace je poměrně obsáhlá. Všech 6000 hesel je abecedně řazeno a velmi podrobně vysvětleno. Co musím na Lexikonu pochválit, je téměř absolutní absence jakýchkoli obrázků a ilustrací. Všech 456 stránek je plně obsazených plnohodnotnými informacemi – žádná „vata“!

 

KNIHA: Labužníkův lexikon 


Přikládám několik zajímavých hesel (zkrácený výpis):


  • PUPU – Marinované kuře. Specialita z Tahiti.
  • OSLIČ – Štikozubec.
  • EXTRAWURST – Rakouský salám z telecího masa s česnekem.
  • FAGGOT – Skotské karbanátky z vepřového masa, slaniny, cibule a šalvějových listů. Jsou zabalené v pohrudnicové bláně.
  • MATČÍ – Indický výraz pro rybu.


Knihu rozhodne doporučuji zakoupit. Měla by být základní výbavou každého gourmeta :-)

 

UPDATE: Opravená hesla jsou k dispozici na stránkách autora odkaz zde


Přidat komentář
  • pan Cuketka  - nechci kazit radost, ale...
    Labužníků v lexikon mám už od loňska a spokojen nejsem, resp. zavrhnul jsem jej na nespodnější patro své knihovničky. Výtky: - postupem času jsem zjistil, že některá hesla jsou víceméně pomýlená a plná věcných chyb - autor s nimi evidentně nepřišel do styku a vypadá to jako by si to na rychlo vygůglil a ještě pak narychlo špatně přeložil - chaos v heslech - klíčové je pro autora použití latinských hesel a tak je lexikon plný odkazů. tj. hledáte např. francouzský název rostliny/plodiny/suroviny a najdete jen odkaz na latinský název, ten musíte nalistovat a pak se teprve něco dovíte. docela otrava. - nejsou tam žádná česká hesla ani speciality - autor dělá někdy z komára velblouda a některá triviální jídla popisuje jako kdovíjaké místní speciality Velmi pěkně si autora vychutnal časopis FOOD SERVICE (foodservice.cz), kde na několika příkladech (heslech) dokazuje v recenzi autorovo mlžení a matení pojmů. S uvedenou recenzí doslova sohlasím. Doložené chyb jsou vyloženě trapné. Já téhle knížce prostě nevěřím a cokoliv tam je napsáno je potřeba ověřit někde jinde. Podle mně si pan Poštulka nabral moc velké sousto... Já osobně bych si znovu již nekoupil. Musím ale uznat, že v Česku je to snad první takový počin a nebýt chyb a systému heslování, je to docela pěkná kniha nabitá hesly :)
  • pan Cuketka  - orpava
    Teda, teď si to po sobě čtu tak to vypadá jako kdyby byla kniha plná jen chybných hesle. To samozřejmě není pravda, drtivá většina hesel jenapsaných velice pěkně a po pravdě. Akorát člověk neví, jestli to jeho heslo, které zorvna potřebuje, nespadá do té nepodařené menšiny ;)
  • GurmetKlub.cz  - Neni to az tak zle... :-)
    No.. malem jsi me zkazil radost z darku:)) ale to nehrozi. Me se lexikon libi. Jak sam rikas, jedna se o prni pocit sveho druhu u nas. Ad. latinske nazvy. Napriklad u ryb je "dvoji hledani" trochu pomalejsi. To je pravda. Jedinou vytku mam k "pouzitelnosti" knihy. Je velmi prijemna na listovani a nahodne cteni. Ale ocenil bych rozdeleni hesel dle zeme puvodu apod. Napr. jedu do Italie, tak si nalistuju italskou sekci a projedu si pojmy. Jinak mam z knihy velkou radost :-)
  • Katka  - Dobré recenze
    Ja osobne jsem na tuto knihu slysela ve vetsine pripadu dobre recenze.Ale samozrejme, je to nazor od nazoru. Jak jste rekli...je prvni...Je samozrejme, ze kazde dalsi dilo bude lepsi..ale nekdo tu spinavou praci s "prvnim vydanim" udelat musi a za to mu patri dik. Ostatni autori se ted mohou jen nechat inspirovat..zaklad je hotov...
  • pan Cuketka  - ;)
    no zkazit chuť jsem ti samozřejmě nechtěl, uvidíš sám po delším používání... :) jinak ten lexikon je fakt pěkný, vhodný na poličku nebo někam kde je na něj vidět - zejména jako "conversation starter" .) Katka ad recenze: Ano souhlasím, ve většině "recenzí" v novinách a časopisech dostal lexikon kladnou recenzi. Ale je to dáno tím, že to buď vůbec nečetli nebo jsou laikové. Ty "recenze" taky podle toho vypadají - jeden odstaveček, hraničící s čistým PR článkem.Jedině ve FoodService se na to podívali okem znalce a rázem nstala velmi nepříjemné demaskování ;) Podobně jsou na tom aktuální kuchařky Zapálené kuchařky Lenky Požárové. Zatím jsem neviděl ani jednu kritickou recenzi. Ve všech mediích se omezují pouze na strohé "hurá to je ale pěkná knížka takovou jsem ještě neviděla" upoutávky a hrubé PR.
  • pan Cuketka  - Katka ad inspirace
    Katko, pokud bude někdo svěodmitý a hlavně dostatečně erudovaný uvažovat o podobné publikaci. Nebude si brát příklad z knížky pana Poštulky, natož na těch heslech stavět či opisovat. Podívá se raději do zahraničí, kde podobných, mnohem kvalitnějších knih s několikaletou tradicí existují desítky.
  • GurmetKlub.cz  - To je hukot :-)
    Postulka musel dnes u obeda vytrvale "skytat" :-))
  • Jirka
    Poštulka je textař. Jak se stal arbitrem ohledně jídla, nechápu. Znám ho třicet let a vždy jedl buřty.
  • Bali  - :-))
    kdysi jsem si chtela tento lexikon zakoupit. Zajimam se hodne o gastronomii a velice blizko mam k te francouzske. Po nakounuti do knihy, jsem ji zase vratila do regalu. Jsem jedne zasady-kdyz o necem nevim tak a tom nepisu!Pan Postulka mozna rad o jidle pise, ale casto pise nesmysly. Sleduji jeho "jidlopsani" v Instinktu a ted to same na www.tyden.cz. Casto se divim, ze nez neco pusti na verejnost, ze si to predem neoveri z vice zdroju! Na Tydnu by aspon mohl odpovedet na dotazy v diskuzich. Bon appetit
Komentářů (9)