KNIHA: Kuchařka (nejen) pro dceru |
Pátek, 23 Listopad 2007 00:00 |
Už, už, uuuuuuuž? Pouhých několik dní nás dělí od vydání knižní prvotiny (u toho asi nezůstane:) naší milé kolegyně foodbloggerky Florentýny. Přestože jsem měl tu milou možnost se svým malým dílem na knize podílet, nebojím se ztráty objektivity během jejího hodnocení. Kuchařka pro dceru totiž není pouhou sbírkou receptů, ale i příběhem a lidskou výpovědí.
Co vás čeká? Na rozdíl od vás jsem měl možnost si prohlédnout dvě finální kapitoly, což mi dává jistý informační náskok. S klidným svědomím mohu prohlásit, že se jedná o nejlepší českou kuchařku posledních let. Mohl bych dodat „svého druhu“. Ale proč ta skromnost:)
Kuchařka pro dceru - Jana Zatloukalová (oficiální stránky zde)
Vizuální bašta Zpracování typografie, barev i fotografií (své nehodnotím:) je na velmi vysoké úrovni. Už během letmého prolistování na vás kniha zapůsobí dojmem díla detailně promyšleného a koncepčně zvládnutého. Líbí se mi layout, fonty i doprovodná grafika. Jeden by nevěřil, že se jedná o výtvor ryze český a českým nakladatelstvím vydaný. Plnotučná informační hodnota Nyní se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu – psanému slovu. Označení recept zde nabývá nového rozměru. Častý nešvar běžných kuchařek - letmý seznam ingrediencí a pár slov s postupem přípravy zde nenajdete. Každý recept je detailně popsán hned v několika bodech. Těm nejdůležitějším je věnována speciální péče. Rozhodně tak nehrozí situace, kdy během přípravy pokrmu deset minut přemýšlíte nad rozsahem kroku „zaprášit moukou“:) Ale nejen recepty je „živa“ Kuchařka pro dceru. Vtipně rozdělené kapitoly s milým a čtivým povídáním přímo vybízí k listování knihou i v době postní, večerní, prosté vaření.
Ze zákulisí Focení jídla není žádná slast. Ve třech superHektických dnech jsme připravili na bezmála padesátku receptů. Jistě, některé pouze v požadovaném rozsahu (např. odpadnuvší fáze pečení), ale i tak jsme se prakticky nezastavili. Občas jsem si ale pauzu vynutil. Například, když se dofotilo pečení hovězího steaku a výroba holandské omáčky :-) Na zbytky takové kategorie mě příliš neužije, tak proč to všechno nechat stydnout. Podobných situací nastalo hned několik. No a když konečně nešlo o jídlo, řešila Jana problémy okolo stěhování do Vídně.
Jak se dělá kuchařka (nebo aspoň její část) Přikládám několik záběrů z focení postupů. A to jak z pohledu objektivu, tak jako nezúčastněný pozorovatel. Když nad tím přemýšlím, snad nejkomplikovanější bylo focení malinového sektu (viz. níže). Na to budu vzpomínat ještě hodně dlouho. Hlavně, že jsme to přežili bez dalších psychických následků :-)
Verdikt? Kupte si to! Kuchařku pro dceru užije i padesátiletý starý mládenec :-)
Pro získání dalších informací přímo od zdroje, či objednání unikátní autorkou věnované verze kuchařky, doporučuji oficiální stránky na adrese:
Články s podobnou tématikou REPORT: Florentyna v Cafe Savoy a Ondřej u Bulovky KNIHA: Kuchařka (nejen) pro dceru SOUTĚŽ: Čtyři kuchařky (nejen) pro dcery
Komentářů (12)
|