KÁVA: Voňavá degustace fairtrade kávy
Úterý, 19 Prosinec 2006 00:00

KÁVA: Voňavá degustace fairtrade kávy V návaznosti na vyhodnocení poslední gurmetí soutěže proběhla ochutnávka fairtrade kávy za odborného „dozoru“ pana Bilíka. Na každého z účastníků/účastnic čekalo šest vzorků v espresso přípravě a jako bonus zdejší neopakovatelné cappuccino. K mému překvapení se akce protáhla na bezmála čtyři hodiny čistého času a tudíž lze hovořit o velmi příjemném a nadstandardně kávovém dopoledni. V článku na vás čeká velké množství fotografií jak z přípravy jednotlivých vzorků, tak z jejich ochutnávání.

 

Kdy, kde, kdo

KÁVA: Voňavá degustace fairtrade kávyinformaceOchutnávka proběhla dne 9.12. v Domu kávy pod záštitou pana Bilíka. Nejen, že k akci propůjčil svou kavárnu, ale hlavně své kávové know-how. Vzorky kávy jsem získal od pana Tomáše Průši, majitele obchodu s biopotravinami BIOTOP. Oběma pánům děkuji za vstřícnost, díky které mohla degustace proběhnout.

Způsob testování

degustaceTak testování je v tomto případě velmi silné slovo. Spíš než o test se jednalo o seznámení s ochutnáváním více než jednoho druhu kávy. I tak jsem nezapomněl všechny přítomné vybavit jednoduchým degustačním listem. Hledání adekvátních českých výrazů jsem ukončil inspirováním se z překladů pana Cuketky, které jsou velmi výstižné. Pro začátek jsem se rozhodl vzorky hodnotit na pětibodové stupnici.

 

Coffee workshop

kavaKromě nekonečného mletí a „vaření“, zvládal Tomáš Bilík každou kávu podrobně představit. Schválně jsem použil toto lehce zavádějící označení. Nejednalo se o detailní rozbor země původu a podobných kávových „reálií“, ale o senzorické (krásné cizí slovo) hodnocení v balení obsažených zrn. Každý vzorek nejdříve putoval na bílý papír, kde se sledovala následující kritéria.


Kvalita zrn – jsou stejná, poškozená, zastoupení zlomků ve směsi.

Vůně – aroma zrnkové kávy po vybalení.

Barva – míra pražení se odráží v tmavém resp. světlejším zabarvení zrn.

Bonus – vizuální kontrola „mastnosti zrn“ (pohled na papír proti světlu).

 
Image


Příprava vzorků

pripravaPřiměřené množství zrn putovalo do jednoporcového mlýnku. Odtud do zásobníku v páce kávovaru. Když pominu kontrolu hrubosti mletí, velkou pozornost je třeba věnovat i správnému pěchování kávy do páky. Ta by měla být v první řadě čistá. Druhý důležitý krok spočívá v dostatečném umáčknutí“ obsahu a to silou odpovídající přiložení závaží cca 20 Kg (tedy silou 200N). Konečně podívejte se na fotografie.


Image

Image

Image

Image

 

Jak se rodí espresso

fotoNa čtyřech fotografiích vám ukáži, jak se rodí espresso. Paradoxem všech ochutnávek je situace, kterou nastiňuje poslední záběr. Dělali jsme si legraci, že z nedopitých zbytků by nejeden „skoro *** hotel připravil 100 porcí snídaňové kávy :-)

Image

Image

Image

Image 



Co jsme ochutnali

kavaVšechny vzorky jsem vyfotil naráz a dodatečně označil čísly. Vynechali jsem pouze bezkofeinovou a mexickou přírodní kávu (o té se zmíním jinde). Ve všech případech se jednalo o 100% Arabicu z programu Fairtrade, tři vzorky vyhovovaly i specifikaci BIO.


Kaffa (region) - různě pražená divoká káva z Etiopie v pořadí: V. mild /jemná, III.  medium / střední, IV. espresso / plná. Sbírána v etiopském deštném pralese Bonga. Cena za 250g v pořadí mild, medium, espresso – 197, 207 a 213 Kč

Bio Cafe Organico II. GEPA – mexická 100% Arabica v biokvalitě. Jemně pražená. Cena za 250g 139 Kč.

Bio Espresso Oko VI. GEPA  – 100% Arabica. Plně aromatická silně pražená. Cena za 250g 158 Kč.

Bio Espresso I. GEPA – originální italské – 100% Arabica. Středně pražená. Cena za 250g 162 Kč.

I - VI. odpovídá číslování vzorků.

Image


Ochutnáváme

kavaVšechny vzorky byly připraveny espresso způsobem. Proto nebylo až takovým překvapením, že nejlepší hodnocení si odnesly vzorky silněji „proEspressově“ pražené. Celkově si nejlépe vedla etiopská káva. Ochutnávání probíhalo přesně dle jednotlivých degustačních kritérií. Přivonět.. zamíchat, na lžičku nabrat trochu kávy, pěny a pak jedním velkým srknutím vše nasát. Tento zdánlivě nespolečenský postup zaručí, že se vám káva rozstříkne po celé ústní dutině (hlavně horním patře) a nic nebrání detailní analýze chuťových vlastností ochutnávaného vzorku.

Image

Image 

 

Hodnotíme

verdiktVysoké hodnocení si odnesl vzorek číslo VI. Bioespreso Oko. Plná příjemná vůně s decentní aciditou a kompaktní (až kulatou) mohutnou chutí dokonale vyhověla přípravě na espresso. Obdobně dobře (u někoho i lépe) na tom byla etiopská káva z oblasti Kaffa ve verzi espresso (vzorek č. IV). S přehledem nejlepší aroma bylo v ústech doplněno mě ne úplně sympatickou kyselostí. Ostatní parametry byly vynikající, z chuti nic netrčelo a její průběh byl, jak bych to řekl, velmi harmonický. Vysoce hodnocená byla v tomto případě i dochuť. Krásná činnost, když si odmyslíte, kolik se při tom našpiní nádobí :-)

Image
 
Image 



Slovo na závěr

infoZ mého pohledu se jednalo o velmi příjemné a přínosné dopoledne. Doufám, že podobně pozitivně naladěni odcházeli i ostatní účastníci tohoto kávového dýchánku. Kromě fairtrade vzorků připravil pan Bilík na rozloučenou (pro některé i na uvítanou) „baterii“ svého výtečného a uhrančivě zdobeného cappuccina (více v samostatném článku zde). Než jsme se „chytli oušek“ voňavých hrníčků, vyžádal jsem si jedno společné foto. Jak se nerad fotím, ocenil jsem, že někdo musí zmáčknout spoušť a já tím pádem zůstal příjemně inkognito :-)

Image

 

Poděkování 

BIOTOP BIO&QUALITY PRODUCTS vzorky fairtrade kávy

Školská 34, Praha 1

www.ebiotop.cz

Dům Kávy technika, prostory, know-how

Jirečkova 7, 170 00, Praha 7 

www.dumkavy.cz

 

Diskuze: Jakému způsobu přípravy kávy dáváte doma přednost a proč?  

 

Články s podobnou tématikou

DŮM KÁVY: Káva s lidskou tváří

REPORTÁŽ:  Salima 2006 - Káva, Coffe, Kaffe, Café

TEST: Na půl cesty k espressu

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • pan Cuketka  - ochutnávka
    ajajaj škoda, že jsem nemohl dorazit!!! :) byl jsem moc zvědavej, jaký způsob degustace jste nakonec zvolili! :) ten esperesso způsob je fajn, akorát vyžaduje konzistenci v technice a metodě přípravy, což zvládne jedině profík na dobrém stroji (tady nebyl myslím problém a závidím!! :). pokudd člověk bude kávy pít hlavně z presovače, je to metoda první volby. kdo by chtěl degustaci vyzkoušet doma, tak tady můj [URL=http://www.cuketka.cz/?p=170]návod na klasickou degustaci[/URL] s šálky, vhodnou na domácí vyblbnutí se :) jinak koukám úplně nové vzorky od fy GEPA, ty co jsem měl ve [URL=http://www.cuketka.cz/?p=186]své ochutnávce[/URL] moc nezaperlily, značku Kaffa vidím poprvé, a jestli je to etiopie, musím ji mít.... velmi pěkný, osvěžující post .)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Degustace
    Zkusili jsme espresso zpusob. Je to jedna z moznosti a ne kazda kava (typ, uroven prazeni) se pro tento zpusob hodi. Dalsi moznosti je tebou vyzkouseny cupping. Jinak jsem rad, ze jsme se shodli na dvou nejlepsich vzorcich:) Krome c. VI, ktery se pil jako posledni a presto zaujal! se u GEPY opravdu nejednalo o nic "zazracneho". Ted by me zajimalo, jak by dane vzorky chutnaly metodou cuppingu. Preci jenom.. pressovac kavu doslova vymackne do "posledni chuti":))
  • Lev VI.  - ochutnávka už byla, degustace taky... no
    kávu jsem donedávna nepil vůbec, teď si se tam nějakou dám jinak s tím, že popíjení dobré kávy nelze než souhlasit (ne že bych už byl chycený, ale určitě to bude stejné jak s čajem, a měli jste mě vidět, jak jsem si jednou vařil jeden báječný čaj a klepal se u toho... hrozná závislost ;-)) taky jsem se nedávno divil, kde všude se káva pěstuje... zvlášť Nepál mě překvapil jak to tu sleduji, vidím, že už se tu ochutnávalo víno, káva, tak čaj by se mohl taky někdy zkusit
  • DolceVita  - ochutnávka
    Bez dobré kávy si svůj den představit neumím (dokonce jsem zažila opravdové abstinenční příznaky, když se kávovar rozhodl stávkovat a musela jsem ho vzít na výlet do Prahy, jedině tam byla firma, která ho opraví - taky opravila). Trvalo to víc než týden a bylo to krušné období. Potíž byla v tom, že kdo pije kávu jen "dobrou", nijakou lacinější a špatně připravenou ho nikde neuctí. To byl trochu můj případ, protože dobrých kaváren je tady u nás docela dosti málo (dát si turka - nikdy! ale jedenkráte po dobu své kávové abstinence jsem to zkusila, ale po prvním doušku jsem toho nechala) Holt Praha je Praha :-) Taky musím souhlasit že káva se silným a báječným aroma bývá na chuti poněkud kyselá, ale já jsem si právě v tomto našla to její kouzlo. Tak a teď jdu poprosit svůj kávovar. aby mi jednu horkou a voňavou připravil. Jako vždy vynikající a vyčerpávající reportáž, člověk lituje, že tam nebyl taky.
  • Hydraulik  - Proč jsem tam nebyl
    Přpojujise k DolceVita.Kávu sice nepiji ale proč jsem tam nebyl?Sakra.Nebo tak nějak.Hy
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Akce
    Lev VI: Cajik:) Mam dojem, ze jsme se o tom kdysi bavili pres ICQ. Neco cajoveho zde brzy uverejnim... slibuji:) DolceVita: Skoda, ze jste nemela cas. Konecne byla jste prvni z vyhercu "poznavaci souteze". Snad aspon takto v textu a fotografiich privonite a ochutnate :-) Hydraulik: :-)
Komentářů (6)