Káva: Na půl cesty k espressu s Bialetti
Úterý, 13 Červen 2006 12:43

Na půl cesty k espressu s BialettiInspirován článkem pana Cuketky jsem se i já rozhodl prezentovat svou domácí náhradu profesionálně připraveného espressa. Mít doma vlastní stroj na espresso je nejen finančně náročné (od 20 000 Kč dále), ale hlavně velmi komplikované na údržbu. Pro přípravu několika porcí denně je poměr mezi náklady, prací na zakoupení, udržování stroje a výslednou cenou/kvalitou uvařené kávy velmi nevýhodný. Osvědčená kavárna je rozhodně lepší volbou. Jako kompromis se nabízí příprava v  moka konvičce..

 

Jak to všechno začalo 

Darem od své drahé polovičky jsem dostal perkolátor (dále jen kávovar) od firmy Bialetti. Množství připravené kávy odpovídá dvěma hrníčkům espressa. Italský výrobce Bialetti vyrábí nepřeberné množství kávovarů různých objemů, tvarů a barev. Má verze je nerezová, kvalitně provedená (vše lícuje a je precizně opracované).


Výrobky firmy Bialetti lze zakoupit v Praze na Národní třídě naproti obchodnímu domu Tesco. Podrobnosti o šířce sortimentu je na internetové stránce výrobce zde.


Princip přístroje

Kávovar se skládá ze tří částí. Z nádobky na vodu, sítka na kávu a konvičky. Voda ze zásobníku po zahřátí a natlakování, podobně jako u espressa, prostupuje kávou a výsledný nápoj se zachytává v konvičce.


Výroba "homePressa"

  • Připravím si kávovar. Někdy provádím očistu hned po uvaření kávy, ale většinou až před další přípravou.

 

Image

 

  • Detail na sítko a těsnění. Horní část – konvičku je potřeba před umístěním na kamna dokonale utáhnout! Když jsem si kávu vařil poprvé, „ušetřil“ jsem půl otáčky a následně uklízel dvacet minut kuchyň!

 

Image

 

  • Mnou používaná káva. Velmi mohutné aroma a krásně kompaktní chuť + ideální hustota mletí.  Po uvaření v zásobniku na vodu nenajdete jediné propadlé zrníčko.

 

Image


  • Opatrně naplním zásobník kávou. Množství je individuální, ale dávám přednost menší a silnější porci.  
  • UPDATE: Je nutné vždy plnit celý zásobník.


Image

 

  • Kávu je nutné v zásobníku „udusat“. Já to dělám tak, že si během nandavání pomáhám lžičkou.
  • UPDATE: Pod pojmem udusat si představte mírné stlačení a zarovnání kávy.

 

Image

 

  • A je tu semifinále. Káva je téměř hotová. Na povrchu se začíná tvořit pěna a to je čas pro vypnutí zahřívání a přelití obsahu konvičky do připravené nádoby – šálku.


Image

 Image

 

  • Těžko se mi fotilo...těžko. Jen vydržet krásnou vůni a hrníček se plní hutnou, tmavou a překvapivě lahodnou kávou.

Image

 

A to je vše, jdu si ukrojit porci domácí bábovky a přečíst noviny. Přeji Vám krásné, slunečné a vůní kávy prostoupené ráno :-)

 

Články s podobnou tématikou

DŮM KÁVY: Káva s lidskou tváří

REPORTÁŽ:  Salima 2006 - Káva, Coffe, Kaffe, Café

REPORTÁŽ: Mistr kávy 2006 - Kvalifikace

REPORTÁŽ: Fotomedailonek: Mistr kávy 2006 - František Roháček

REPORTÁŽ: Mistr kávy 2006 - Finále 

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-) 

Přidat komentář
  • pan Cuketka  - jj
    fajneeee, tohle je ta luxusnější verze. nádherný fota! plánuju si pořídit tu, která umožňuje nahřátí hrnečku s mlékem rovnou na mašince: http://www.dokuchyne.cz/detail.asp?idzbozi=12210 to mě na téhle verzi nejvíce štve, že když si chci předem nahřát mléko v hrníčku tak ho musím složitě vybalancovat na otevřené mašince ;)
  • GurmetKlub.cz  - Nakup luxury verze
    Ta verze s nahrivanim je luxusni! Znacka Casa Bugatti se mi libi. Jeji vyrobky prodavaji kousek od uheleho trhu. Maji docela levne a hezke celokovove noze.
  • Dáša  - Dotaz
    Kde takovou kávu kupuješ? Tedy pokud to není "výrobní tajemství"?
  • GurmetKlub.cz  - Nakup kavy
    Kavu teto znacky kupuji ve vyse zminenen obchode na Narodni tride - naproti Tescu. Maji tam kavovary, kavu, nadobi a tisic dalsi specialit :-)
  • Guest  - Cena?
    Kolik takový kávovar stojí? Konkrétně ten co máš ty...
  • GurmetKlub.cz  - Cena
    Kavovar jsem dostal od sve pritelkyne. Cenu tedy neznam. Ale kdyz se kouknu na podobne typy po obchodech v CR stoji dle objemu od 1000-2000 Kc. Vice napr. zde [URL=http://www.bottegaonline.cz/bottegaonline/catalog.asp?CatID=&PiD=bia&SubCatID=&RelID=&Cena=&DiD=&PocetZ=50]E-obchod[/URL]
  • janinka  - mleko do kavy
    Mam podobny kavovar, mleko davam do horni casti kavovaru, kde se pak prohreje horkou kavou. Dalsi zpusob je naslehat trochu studene mleko a to dat take do horni casti kavovaru. Pri prekapavani kavy do horni casti se pena prohraje a stane se tim padem tuzsi. Bohuzel timto kavovarem se stejne nikdy neudela profesionalni espresso, nato musi byt skutecne daleko vetsi tlak a pak i pumpicka, kterou maji jen ty drahe kavovary. Italove tvrdi, ze spravne espresso ma byt delane v aluminiovem kavovaru a fakt je, ze profesionalni kavovary maji ty casti, ktere prichazi do styku prave s kavou z hliniku.
  • GurmetKlub.cz  - Dekuji za pripominky
    Priznam se, ze o "dulezitosti" hliniku jsem nevedel. Diky za informaci. S tim, ze je na pripravu opradvoveho espressa je potreba mnohem vetsi tlak souhlasim. Navic diky vyssimu tlaku se kava "louhuje" jen nekolik vterin oproti dlouhym desitkam vterin u perkolatoru. Popsanou pripravu mleka urcite vyzkousim! :-)
  • viktor  - vsetko spatne, spat na stromy
    pouzivas malo kavy a dalsia chyba: udusavas ju, este horsie je, ze radis, aby sa ludia nebali pritlacit. Ako ma pre boha pristroj, v ktorom je tlak len 2 bary pretlacit vodu cez takto udusanu kavu? odporucam prestudovat znovu navod na pouzitie
  • Ivo Šterner
    Mam jednu zkušenost.když aspon ale opravdu jen malo nestlačím, stalo se to že se v kave udelaji male dirky kudy projde para a okolní kava zustane sucha a tim padem nevyužitá. Jde o to aby kava byla rovnomerne ale jen malim tlakem urovnana, para prochazi vrstvou kavy pokud se to tak neuděla projde para mene hustou vrstvou kavy.
  • GurmetKlub.cz  - Upresneni pripravy kavy
    Diky za pripominky. Co se udusani a pritlaceni tyce, bylo to rekneme nezcela idealne pouzite vyjadreni:) O nutnosti plnit cely zasobnik jsem nevedel a dekuji za pripominku!
  • Aika  - no totok!
    výbornou kávičku já taky moc ráda :) a espresso miluji - nejlepší jsem pila v UK - v italské restauraci... když jsem si prvně srkla, málem mě to složilo pod stůl.. a tak mi ten jeden pidišáleček bohatě stačil :)) Zajímavá příprava.. asi do toho půjdu taky ! :)
  • GurmetKlub.cz  - Poprava kavou...
    Pokud si chces podobny zazitek zopakovat, doporucuji zajit do nejake proverene kavarny (napr. [URL=http://gurmetklub.cz/recenze-kavarna-artesa-praha.html]Artesa v Dejvicich[/URL] ) a objednat si Ristretto.. Poznas, co to znamena dostat "kulku mezi oci" :-))
  • apik  - Mukka Express
    Navrhuji k recenzi také skvělý capuccino var, který jsem si dovezl z Itálie, člověk by nevěřil, jak výborné a kvalitní capuccino jde doma takto udělat, jedná se o Bialetti Mukka Express [URL=http://www.bialettishop.com/MukkaMain.htm]info zde[/URL]
  • Guest  - Cappuccino
    Doporučuji opravdové cappuccino od Bialettiho - MUKKAEXPRESS. Koupil jsem to na: http://www.mokarabiacaffe.cz/?idi=143
  • Michal  - Espresso
    Nechápu, proč si někdo kupuje takovouto konvičku za dva tisíce, když se dá pořídit espressovač s profesionálním tlakem, lehce pod hranicí třech tisíc. A výsledek je absolutně nesrovnatelný... Při domácím používání vydrží několik let a vyplatí se. A pokud to člověk jen trochu umí, tak si udělá lepší espresso než ve většině kaváren. Samozřejmě ještě lepší je mít i mlýnek a mlít si kávu před každým použitím. Nejlepší káva,poměrem cena a kvalita, je pro mě Lavazza Qualita Rossa. Bohaté aroma a příjemná chuť. Samozřejmě si člověk občas koupí Illy, Pellini či Lavazzu Qualita ORO, ale je dobré mít jednu stálici :)) .
  • Petr  - Profesionální tlak
    A co to je profesionální tlak? On je i nějaký neprofesionální? Na presso je potřeba min. 8 barů. Ale to nemá s profesionalitou nic společného. Jinak presovač pod 4 tiíce je k ničemu. Dle oblíbené fráze: "podle italů" nemá vůbec smysl kupovat presovač pod 30 tis. (Do domácnosti samozřejmě).
  • TV  - Navod na pripravu
    Zkousel jsem v teto zazracne konvicce pripravovat ruzne druhy kavy ruznymi zpusoby. Vysledkem mych nekolikamesicnich kazdodenich pokusu je postup ktery pouzivam i nekolikrat denne. Nejdulezitejsim faktorem je pouzita kava a hrubost jejiho semleti. Nejchutnejsi jsou kvalitni brazilske a indicke kavove odrudy - zrnkove a namlete tesne pred pripravou. Daji se sehnat v obchodech se sypanymi caji a kavou, nicmene cena je dosti vysoka. Velmi prijemne me prekvapil vysledek s obycejnou Standard Smesi za 4,50 Kč. Vysledek je o malinko horsi, ale zato 10x levnejsi. Necham tedy na kazdem z Vas zda preferuje kvalitu pred cenou, nebo naopak. Zde je muj postup pripravy: 1, nameleme dostatecne mnozstvi kavy (radeji vice a zbytek schovame na dalsi pripravu - sitko musi byt zcela plne!!!). Osvedcil se mi rucni klikovy mlynek v kombinaci s hmozdirem (mlynek spatne bere cela zrnka a kavu je nutne premlyt dvakrat, proto ten hmozdir). Nejprve zrnka kavy nahrubo nadrtim v hmozdiri. Obvykle v tomto bode pridavam jeste 4 semena kardamomu. Pote hrubou smes presypu do mlynku a semelu na vyssi hrubost - o malinko vice nez je na obrazcich autora tohoto clanku. 2, Umletou kavu nandam do zasobniku kavovaru a namackam ji dovnitr - ano, namackam, vim ze spousta z Vas to zde negativne kritizovala, ale diky vyssi hrubosti mleti voda snadno prostoupi i prez namackanou kavu, ktere je tak v zasobniku vice a je tedy o poznani silnejsi (coz ja osobne mam radeji). Navic pri jemnejsim mleti se pak z kavy extrahuji nezadouci esence a kava ma pak horkou a kyselejsi chut. 3, Zbytek uz je jasny, zasroubovat a uvarit :o) Zkuste a uvidite, nebudete verit jak dobra muze byt standard smes :o)
  • papek  - Espresso
    [B]Michal[/B] Datum: 2007-03-16 16:39:19: Síce trochu neskoro, no nedá mi - takáto konvička z hliníku sa dá v Taliansku kúpiť za pár šupov, prípadne vám ju nejaký talian daruje, pretože ich majú x v každej domácnosti. (Mimochodom, nie som talian a mám doma tri, jeden mukka express a vlastním aj pressovač.) Kvalitná konvička sa dá aj u nás kúpiť už za nejakých 500 Sk. Čo sa týka pressovača v cene niečo pod 3 litre - máš pravdu, výsledok je absolutne neporovanteľný - samozrejme, na celej čiare vyhráva káva z moka kanvičky. Vyskúšaj a uvidíš (alebo ucítiš).
  • Luponzo
    Konvička - kávovar - perkolátor je naprosto geniální vynález, Mám doma 4, každý samozřejmě jiný, od jiného výrobce, na jiné množství a nedám na ně dopustit. Espresso z automatických robotů je určitou modernou, ale jak je patrno, musí být už opravdu velmi kvalitní a tudíž drahý, aby káva byla alespoň tak chutná, jak z této konvičky. Měl jsem na návštěvě u známé kávu s presovače koupeného někde v Tescu za 3500Kč a byla jaksi načuchlá nějakým plastem z toho stroje. Takže pokud člověk nemá zbytečných cca 15 000Kč na dobrý espressomat, rozhodně bude chutnější presso z nerezového perkolátoru za 1000 Kč.
  • Kreo  - Zasobnik
    Ahoj, mam mensi dotaz, pisete, ze zasobnik na kavu musi byt plny, ja treba holduji klasickemu ceskemu hrnku 200ml. Jenze kdybych dodrzel davkovani u perkolátoru pro tri az ctyri italske salky tak by to byl docela zabijak :) Takze ma otazka zni co se stane, kdyz si koupim perkolátor pro vice italskych salku, ale zasobnik na kavu nebudu plnit cely. (napr. perkolátor pro tri salky 50 ml a davka kavy pro jeden hrnek 150 ml ) ? Diky
  • Ivo Šterner
    Standartní davka kaffe na jednu porci je 7g, nevim kolik davas ale ty do 200ml vody.pokud davaš 7g kaffe do konvičky dej vodu pod pojistny ventilek.Konvička na jeden šalek tím myslím.Uvař porci kavy a tu pote dolej vodu z konvice. vyzkoušej to...
  • Jul  - This a That
    ja to vodela v obchode this a that, u vaclabvaku, sice v odpornych ruzovvych a modrych barevnych varicacich, ale apson ten tvar to melo tradicni, 8uhelnikovy - a v ruznych velikostech.. celkem levne.
  • ceser  - IKEA cca 500Kc
    ...na otestovani to staci
  • Guest  - Makro
    Hliníkovou osmihrannou konvičku jsem koupila v Makru za cca 300 Kč a je naprosto bezkonkurenční. Pokud chci kafe větší a slabší, doplním si šálek s kávou vroucí vodou z rychl. konvice na cca 2 dcl.
  • Emma  - káva se naopak nesmí udusávat
    kávu v zásobníku naopak nesmíte udusávat, došlo by tak k ucpávání filtru..ostatně stačí si přečíst návod ke kávovaru :-)
  • Zatliani  - Dotaz začátečníka
    dnes jsem si koupil moka konvičku od Mokyty...ač nejsem žádný odborník na kávu, fascinuje mne tento nápoj a hledám stále lepší možnosti domácí přípravy. Rád bych věděl jaká je vaše zkušenost s druhem kávy do konvičky. Bylo tu zmíněno Morganti a co další? první káva samozřejmě chutnala velmi podivně... předtím jsem si připravoval překapávanou klasicky přes filtr a umělohmotný stojánek nad hrnek... káva vždy tak krásně voní, ale po průchodu vodou i v konvičce už vůbec nevoněla... no musim zkoušet :(
  • Guest  - Autor: Michal Datum: 2007-03-16 16:39:19
    Příteli, za tři tisíce žádný kávovar s profi tlakem nekoupíš. Na tlaku, při přípravě espressa je podstatné, aby vydržel po celou dobu přípravy na stejné úrovni. Profesionální mašinky mají tlak 9 barů. Žádných 15, jak se říká. Ta mašinka, o které píšeš, jistě těch 15 barů vytvoří. Ale na tři vteřiny a pak klesne na 3 bary. To je stará známá věc. Až se budeš kávou zabývat déle a nebude Ti líto peněz za pořádný kávovar, pak mi dáš za pravdu. Třeba pro espresso je stanoveno následující: 7g kávy + 25-35ml vody 93-96 stupňů C horké + konstatntních 9 barů tlak. po dobu 20-30s. Toho nikdy s mašinkou za 3 tisíce nedosáhneš. A proto je káva z nich břečka. Jo, aniž bych chtěl dělat z Čechů blbce, tak tyto mašinky jsou opravdu jen pro ně. Nebo pro amíky. Ty jejich kávy v hospodách, to je taky dílo. Na fotce je vidět kávovar JURA ENA5. Stojí 21 tisíc. Já vím, je to celkem dost peněz, ale taky si kupujete mobily za deset, aniž většinu funkcí kdy použijete, digitální zrcadlovky za 30 papírů, aniž umíte pořádně fotit nebo auta za stovky tisíc, i když najezdíte za rok 10 tisíc kiláků jen po okrese. Třeba kuřák, který vykouří denně krabičku nejlevnějších cigaret, prokouří každý rok jeden takový kávovar. Takže názory, že je kávovar drahý, jsou naprosto mimo mísu. http://www.orlikovi.net/ena5web.jpg
  • Ivo Šterner
    co to je za ...... drahe stroje jsou jen proto, protože konstrukcne jsou nakladnejší protože tam je treba bojler na vodu opravdu jako je doma.To znamena že musi udelat pro přiklad teplou vodu pro 500 porcí kávy, to prostě prutokovy ohřívač v tech levnejších od 2000 kč a možna ani kavovary za30000 kč nedovedou,páka je ale jen jedna nebo dve,na te ale zaleží dost,. K tlaku když si namelu hrubší kavu mužu mít menši tlak.Takže u presovaču dodržuj hrubost kavy- tlak- množství vody - a čas, ten je taky duležity,,,doporučení, v Praze je soutěž Baristu muže ji navštívit každý, a tam se dozvíš a uvidíš věci.
  • Bekhel  - Káva
    Zkoušel jsem co se dá a nejlépe z toho vyšel Kafetier http://www.kavovnik.cz/bodum-sklenice-a-doplnky/bodum-kenya-0-35-l a kvalitní čerstvá káva. Výhoda je že si dobrou kávu vyrobím i v kempu a nepotřebuji žádné složité stroje a tlaky. Nasypu kávu, zaliji horkou vodou a za 3 minuty stlačím píst u kafetieru, přeliji do hrnku a je to :) A zůstane pouze chuť kávy bez cizích příchutí.
  • Monika Veselá  - Káva
    Díky za info o www.kavovnik.cz, kromě french pressu jsem si u nich koupila i spoustu druhů kávy. A jejikož jsem z Prahy mile mě překvapilo, že tu byla káva hned druhý den po objednání a bez problémů. Káva mi od nich chodí rychleji než z Prahy.
  • Pavel Štryc  - kavov* nabizi značku Bodum jako jedini
    Díky za doporučení obchodu www.kavov* jako jedini mi byli schopni dodat produkty od značky Bodum a to do druheho dne. Káva z frenchpressu od Bodumu je nejlepší a bez jakýchkoliv příchutí. Pavel
  • kaleo
    Dobrý den pane, mam podobny percolator, ale hliníkový, nerezovy me privezla dcera, bohužel, ale chut kavy není takova,. Hliník totiž absorbuje určitou chut kavy do sebe a jeho patina je nenahraditelna,, toto nerez neumí, vyzkoušejte tento rozdíl. Diky za odpoved kaleo.
  • Ivo Šterner  - konvička na kavu
    Dělam v konvičce kavu něco už přes 10 let, ale jedině hliníkovou. Nerezovou konvičku mám také ale použil jsem jí jen několikrát. Neda se to srovnat, mam ji už jen asi pro ozdobu. Káva z konvičky je daleko lepší než v hodně restauracích, tedy i v těch dobrých, kde to personal umý jen z poloviny, to same platí bohužel i o pivu. Pěnu sice konvička neumí, neumí ji ani tu co jsem si koupil ze speciální tryskou na pěnu, nevím proč ale pěnu to prostě neuděla. A to je od Bialetti. Přijed a ochutnej. Za vyzkoušení stojí udělat pokus s obyč. kavou,hrubší umletí je lepší.
  • Martin  - konvička
    Mám obyčejnou hliníkovou konvičku asi rok.Od té doby si kávu v restauraci prostě nedám.Je to jednoduše nesrovnatelné.Kávu z těch novodobých presovačů jsem ochutnal a tvrdím jedno...Není nad obyčejnou plechovku co jsem koupil v tescu asi za dvě stovky.Hold reklama z nás dělá blbce
Komentářů (35)