KÁVA: Já od plic a čtenář od oka - nejen o Starbucks
Neděle, 27 Leden 2008 00:18

KÁVA: Já od plic a čtenář od oka nejen o StarbucksBublina splaskla. Moje očekávání umocněné romantickými zážitky ze zahraničí udělalo z otevření Starbucks příchod kavárenského spasitele. Vystřízlivění a nášup logických argumentů potom jako pomyslná studená sprcha ukončilo mé období zaslepené touhy. Nebýt reportážního zásahu identity „Paparazzi“, neměl bych na GK žádný pořádný snímek interiéru SB. Kdo má rád radikální názory, nechť vstoupí (na vlastní nebezpečí).


Káva vs. ČR

kavaKávu mám rád, a řekl bych, že je to moje vášeň. Nebráním se téměř žádné její podobě, i když je pravda, že nejraději mám pořádný espresso shot. Přístup ke kávě jako takové je v naší zemičce velmi vlažný. Až příliš velký počet lidí k tomuto slovu přistrčí rovnítko a za něj hrnek s „Klasikem“ či lógrovou Jihlavankou.

Pijeme kávu, znásilněnou kilem cukru a tučnou smetanou. Pardón, ale při zachování určitého poměru zmíněných „dochucovadel“ lze jistě vypít i kyblík velbloudí moči. Jsem nechutný? Asi ano. Stejně jako stovky a tisíce restauratérů, kavárníků a barmanů, kteří za vrchol svého umění prezentují „přepálenou černou“ za 30+.

 

Kde je problém, je i řešení

reseniObecnou platností tohoto „slovního spojení“ si jist nejsem, ale v oblasti kavárenské a kávově-restaurační ano. Zásadním problémem naší coffeScény je většinová neochota se školit a možná až nevědomost, že lze „něco“ zlepšit. Nepřímým důsledkem tohoto stavu je i současná situace okolo soutěže „Mistr kávy“. Ano, zde lze mít připomínky k manažersko-propagačním nedostatkům celého projektu, ale podstata zůstává stejná.

 Image

 

Základ špičkového espressa

Co nejčerstvější káva

1) Pokud není čerstvě upražená, tak by měla být dobře skladovaná a (znova opakuji) co nejčerstvější.

Dobře a čerstvě umletá káva

2) Káva je ze své podstaty velmi citlivá na „stárnutí“. Na vzduchu velmi rychle ztrácí aroma, absorbuje vzdušnou vlhkost a cizí pachy. Pro běžný provoz je zásadní druhý bod. V zájmu získání kvalitní extrakce je třeba korigovat hrubost mletí podle aktuálních okolních podmínek.

Kvalifikovaná obsluha

3) Člověk znalý základních pravidel, uvažující, s alespoň základním vnitřním přesvědčením dělat svou práci dobře a rád.

Mléko, konvička a teploměr

4) Pro pěnění mléka se musí použít vhodné mléko. Speciály pro profesionály vyrábí řada mlékáren. Od běžného mléka se liší pouze tučností (obsahují cca 3,5% tuku) a šetrnějším způsobem pasterizace. Během tvorby mléčné pěny byste nikdy neměli překročit teplotu 70oC. Po tomto stupni dochází k teplenému znehodnocení až „spálení“.

Pokračování:  Škola kávy  

 Image

 

Starbucks vs. GurmetKlub.cz

kavaByl jsem, ale v nejbližší době nebudu opakovat. Konečně nepatřím ani mezi časté klienty konkurenčních provozoven Coffee Heaven a Coffee & Co. Teplou „bžuňku“ seženu i v KFC a McD. Když si chci pochutnat, zajdu jinam. Kam? Nejlepší espresso shot v Praze jsem si dával v dnes již zrušeném „Take away na Perštýně“. Dnes, pokud mám čas, mířím (opět a rád dělám reklamu mému oblíbenému podniku) do Domu kávy. Tvrdit, že tam připravují nejlepší espresso v Praze by bylo neobjektivní, ale kombinace neuvěřitelně široké nabídky kávových specialit, vtipného a ochotného personálu (který obsluhuje srdcem a ne „implantátem“ z týdenního školení) a velmi příjemných cen z něj dělá mojí kávovou základnu číslo jedna. Zajděte a pak mi to klidně v komentářích nandejte :-))

SOUTĚŽ: Chytni Buckse a vyhraj

TIP: Voňavá degustace fairtrade kávy

 

Starbucks vs. McD

starbucksOba řetězce mají společnou hlavní myšlenku. Nabízet v čase a prostoru neměnný standard na určité kvalitativní úrovni. McD produkuje podprůměrný fastfood junk, který akceptuje až příliš vysoký počet lidí. Stejně je na tom i Starbucks s tou výjimkou, že vaří nadprůměrnou kávu. Přehnaný humbuk (hlavně můj, za což si sypu popel na hlavu) připomíná vzrušenou dobu okolo otevření prvního McD ve Vodičkově ulici. Vášně typu: „Byl jsem v McD, chci na Hrad“ a „Do McD v životě nevstoupím“ vyprchaly, protože občas tam musíme všichni (cestování a McD na odpočívadlech, hlad v půl čtvrté ráno apod.). Podobně skončí i SB. Kdo bude chtít kelímek slušné kávy resp. kávováho nápoje, zajde. Kdo skvělý zážitek a atmosféru plnou „opravdovosti“, půjde jinam.

TIP Z ARCHIVU: Příběh pana Cheese 

 

Starbucks – Druhý pohled

Stovka za kávu je dost, ale Caffe Mocha a Frappuccino umí ve Starbucks moc dobře ;-)

 

Další zdroje k problematice otevření Starbucks v ČR:

Úterý votevírací denMatesola 

Prague opens first SBPraguespoon (EN)

 

Čtenář od oka:

BLESKOVĚ: Starbucks Malostranská - Živé foto

SOUTĚŽ: Průmyslová špionáž 2 - Starbucks 

 

Děkuji, že pijete pouze dobrou kávu (třeba i brazilskou :-) 

Přidat komentář
  • Jednorožec
    Z povzdálí jsem sledoval nedávný kávový mumraj na nejednom českém food blogu, které rád čtu. Povzdálí je nejenom La manche, ale také mé skoncování s kafeinem. Datum si přesně pamatuji - skončil jsem totiž téhož dne navždy i s jiným návykem - s nikotinem. Dvě neřesti jednou ranou? Na rozdíl od zplodin tabáku mě vůně kávy stále přije příjemnou a s potěšením přičuchávám k šálkům mé drahé choti. Leč nesrkám. :-) Celá aféra mě přišla víc, než mírně trapná. Jakoby teprve instalací nějakého amerického řetězce s kafem Praha získala na světovosti. Promněte si oči. Please.
  • matesola  - Ondro
    Podle titulku a prvního odstavce by se mohlo zdát, že SB sepsuješ do bezvědomí, ale ono nakonec nic. Ale já tě úplně chápu, stačí jen to procitnutí. Pokusil jsem se popřemýšlet, proč jsem nebyl za své návštěvy u "Bucků" nadšen. Kromě těch, které jsem uvedl u sebe je to asi takto: 1) Už to není poprvé. Když to bylo poprvé, tenkrát ve Vídni, doslova sem si sed na zadek. Čekal jsem McD, ale ono to bylo úplně někde jinde. 2) Očekávání Měl jsem nevím proč, takový pocit, že ten koncept bude zase o kousek dál, než před těmi 6ti lety. Chyba, na "malostraňáku je brutální "basic" verze, jestli mi rozumíš, žádná Grand Reserva :) 3) Interiér Mám pocit, že ti co to tu projektovali, celkem dobře odhadli schopnost čechů místo práce vysedávat v lokálu. A tak místo lenošek a ušáků vytahli jen tonetky, aby se to hezky prostřídalo. Žádný velký vysedávání. Zase když to mám srovnávat s Vídní(lounge v patře) tady bude podíl Cafe "to go" a těch co usednou přesně opačný. Aspoň v interiéru má zatím Coffeeheaven navrch. , bohužel. P.S. Ad ten McD v půl čtvrtý ráno. Ale že maj ten výběr omezenej co? Parchanti :)))
  • Guest
    Dost bolo popela navšetkých viacej či menej kvázi posypaných kotrbách, SB je tady a už ho nikdo nezastaví a čím víc se naše ceny přiblíží těm westovým,tím víc jich tady bude.Stejně jako microsoftu,McD,KFC,Tesco,Kaufland,VW,Hollywood ...,,leč přátelé , .........se nelekejme a na množství nehleďme,vzpomeňme Rychlých šípů,Gabry a Málinky,Káji Maříka,bratrů Mašínových,Mirka Štěpána,Radovana Krejčíře,Jirky Paroubka a dalších hrdinů naší nedávné minulosti a udatně vpřed do nových blogerských zítřků z bývalého jihovýchodního pohraničí pro TV GK.CZ čp.69 p.s.nemohlo by to opravovat ,mám ozajstné problémy s pravopisem
  • woko  - Za kilčo?
    Káva za stovku? Uf, tak to mi spadl hřebínek. Na Starbucks jsem se celkem těšil, sice kavu nepiji (nehažte ty kameny!), ale už jen přítomnost nějaké brand značky v Čechách mě potěšila. Jsem konzumní člověk? Inu ne, jen raději nakoupim v Albertu než v Lidlu. Ale jak to vidím, tak západní značka - západní ceny :)
  • Petr K.  - kritika?
    také jsem čekal větší kritiku... neboj se, obuj se do toho! :)
  • Sklenička  - západní značka - západní ceny :)
    [URL=http://vins.blog.cz]Něco o víně[/URL] Kafe za stovku? O dovolené v Itálii jsem s nevolí kvitoval, že za dva roky, co jsem tam nebyl, stoupla cena mého milovaného capuccina z 1,00 € na 1,10 €. Kdyby tam (to skvělé, úžasné, pusinkové) capuccino mělo stát 3€, zatratím celou Itálii - kafe je pro lidi. Myslím, že Stárbugsům nedám šanci, kafe za 100 si můžou strčit ... !
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Starbucks - wow II. - plice:)
    Jednorozec: Ty vase komentare. Nema na jejich ton dopad nejaka "abstinencne nikotinova nocni mura"?:)) Kava jako nerest... noo noooo. A trapna afera.. to jsou terminy.. Mate u me druhy puntik:)) matesola: Diky za rozbor:) Bod 3) ma neco do sebe. Protoze tahle varianta mi prijde dosti "fastfoodova". Dal ni slovo.. na zitrek mam pripravenou plnotucnou verzi "Od plic":) Guest: Blizi se konce sveta? ;-) woko: Espresso stoji 45 Kc, stredni napoj "s pridanou hodnotou" sto.. ceny konci na 120 Kc za velke objemy. Dortiky za cca 100-120 Kc. Takze tak. Za vyzkouseni to stoji, to jo... ale.... :-) Petr K. Pockej si na zitrek:) Sklenicka: Moje slova.. mam rad zeme, kde je kava ve temer na stejnem "statusu" jako u nas pivo. Tzn. lidovy napoj dostupuny vsude v nadprumerne kvalite (oproti nam). Mavani zeleno-cernou peceti me opravdu k extazi nedovede:/
  • Maroslav  - bžunda?
    Také jsem nevěřícně sledoval to "haló" okolo otevření Starbucks.....a musím se smát. Co jste čekali?:-) Doufám, že se do nich ještě řádně kriticky opřete, Ondřeji. Už se těšim. Ačkoli je to asi beztak jedno. Znám spoustu "značkových" lidí, kteří stejně budou tvrdit, že "ve Starbucks je kafe prostě nejlepší a hned potom v McD".....
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Od plic II.
    Maroslav: Opru.. a poradne. Zitra si tak mohutne odplivnu, ze si GK bude muset vylestit layout :-)))
  • lettek  - co je s coffe heaven?
    Na začátek z kávy mám rád jenom dobře udělané esspreso, mléčné ochucené nápoje s přídavkem kávy jdou mimo mne a delší dobu to nehodlám měnit. Měl sem možnost tlumočit(interpretor :-) ) školení zaměstnanců coffee heaven při otevírání první provozovny na Floře. Vím jaký důraz byl kladen na dodžování všech pravidel přípravy kávy a tamější espresso ( nebo spíš doppio) mi příde velmi dobré. Takže co je s coffee heaven? viz článek:" Konečně nepatřím ani mezi časté klienty konkurenčních provozoven Coffee Heaven a Coffee & Co. Teplou „bžuňku“ seženu i v KFC a McD." (odkdy dělají v mcd espresso? )
  • corky
    ...McD ve 4 ráno? A proč, když na Václaváku jsou otevřený ty stánky s mnohem lepším přepáleným tukem? A loni o dost rozšířili sortiment =). Uznávám ale, že pro nepražáky to je trošku dál, tak to pak jo....
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - SB jako BS
    lettek: Dobre espresso.. to je nedostatkove zbozi. Ale jen nem si dokazu opravdu pochutnat.. zamyslet se.. privonet.. "prozit ho":) No Coffee Heaven.. a C&CO to jsou jednotkove polozky. Obcas musim, ale opravdu davam prednost klasickym kavarnickam. Jo a v McD i KFC delaji espresso:) To neni zadna kapacka.. pouzivaji automaty La Cimbali. Kava je... na typ zarizeni docela slusna (NA KFC A POD!) Ale zalezi na provozovne.. nekdo na to prdi a pak to tak vypada:( corky: jj 4 rano.. jinak u stanku to zacalo a v McD skoncilo ;-) takze chees.. a kavicka jako dezert.. jestli si jako rozumime ;-)
  • Guest
    Dotaz - myslíte si že rekonstruovaný KFC na Kaprovce bude Starbucks? :-)
  • Guest
    Za vším významným hledej našince. Např.: Porsche, McD aj. Starého pa Bucka donutili komouši emigrovat a jak to panečku "nakopl". U Bucků byla sice vyhlášená "palírna",ale jeho řetězec StarBucks Cofee, to je jiná káva. Jak říkají naši bývalí bratia: iné kafe..... A o to tady jde, nikoliv o dobru kávu, ale o bratrstvo "popíječů a poponášečů" svého kelímku s logem Sirény, která je už vlákala do svých osidel. Howgh.
Komentářů (14)