Bublina splaskla. Moje očekávání umocněné romantickými zážitky ze zahraničí udělalo z otevření Starbucks příchod kavárenského spasitele. Vystřízlivění a nášup logických argumentů potom jako pomyslná studená sprcha ukončilo mé období zaslepené touhy. Nebýt reportážního zásahu identity „Paparazzi“, neměl bych na GK žádný pořádný snímek interiéru SB. Kdo má rád radikální názory, nechť vstoupí (na vlastní nebezpečí).
Káva vs. ČR Kávu mám rád, a řekl bych, že je to moje vášeň. Nebráním se téměř žádné její podobě, i když je pravda, že nejraději mám pořádný espresso shot. Přístup ke kávě jako takové je v naší zemičce velmi vlažný. Až příliš velký počet lidí k tomuto slovu přistrčí rovnítko a za něj hrnek s „Klasikem“ či lógrovou Jihlavankou.
Pijeme kávu, znásilněnou kilem cukru a tučnou smetanou. Pardón, ale při zachování určitého poměru zmíněných „dochucovadel“ lze jistě vypít i kyblík velbloudí moči. Jsem nechutný? Asi ano. Stejně jako stovky a tisíce restauratérů, kavárníků a barmanů, kteří za vrchol svého umění prezentují „přepálenou černou“ za 30+. Kde je problém, je i řešení Obecnou platností tohoto „slovního spojení“ si jist nejsem, ale v oblasti kavárenské a kávově-restaurační ano. Zásadním problémem naší coffeScény je většinová neochota se školit a možná až nevědomost, že lze „něco“ zlepšit. Nepřímým důsledkem tohoto stavu je i současná situace okolo soutěže „Mistr kávy“. Ano, zde lze mít připomínky k manažersko-propagačním nedostatkům celého projektu, ale podstata zůstává stejná.
 Základ špičkového espressa
Co nejčerstvější káva 1) Pokud není čerstvě upražená, tak by měla být dobře skladovaná a (znova opakuji) co nejčerstvější. Dobře a čerstvě umletá káva 2) Káva je ze své podstaty velmi citlivá na „stárnutí“. Na vzduchu velmi rychle ztrácí aroma, absorbuje vzdušnou vlhkost a cizí pachy. Pro běžný provoz je zásadní druhý bod. V zájmu získání kvalitní extrakce je třeba korigovat hrubost mletí podle aktuálních okolních podmínek. Kvalifikovaná obsluha 3) Člověk znalý základních pravidel, uvažující, s alespoň základním vnitřním přesvědčením dělat svou práci dobře a rád. Mléko, konvička a teploměr 4) Pro pěnění mléka se musí použít vhodné mléko. Speciály pro profesionály vyrábí řada mlékáren. Od běžného mléka se liší pouze tučností (obsahují cca 3,5% tuku) a šetrnějším způsobem pasterizace. Během tvorby mléčné pěny byste nikdy neměli překročit teplotu 70oC. Po tomto stupni dochází k teplenému znehodnocení až „spálení“. Pokračování: Škola kávy  Starbucks vs. GurmetKlub.cz Byl jsem, ale v nejbližší době nebudu opakovat. Konečně nepatřím ani mezi časté klienty konkurenčních provozoven Coffee Heaven a Coffee & Co. Teplou „bžuňku“ seženu i v KFC a McD. Když si chci pochutnat, zajdu jinam. Kam? Nejlepší espresso shot v Praze jsem si dával v dnes již zrušeném „Take away na Perštýně“. Dnes, pokud mám čas, mířím (opět a rád dělám reklamu mému oblíbenému podniku) do Domu kávy. Tvrdit, že tam připravují nejlepší espresso v Praze by bylo neobjektivní, ale kombinace neuvěřitelně široké nabídky kávových specialit, vtipného a ochotného personálu (který obsluhuje srdcem a ne „implantátem“ z týdenního školení) a velmi příjemných cen z něj dělá mojí kávovou základnu číslo jedna. Zajděte a pak mi to klidně v komentářích nandejte :-))
SOUTĚŽ: Chytni Buckse a vyhraj TIP: Voňavá degustace fairtrade kávy
Starbucks vs. McD Oba řetězce mají společnou hlavní myšlenku. Nabízet v čase a prostoru neměnný standard na určité kvalitativní úrovni. McD produkuje podprůměrný fastfood junk, který akceptuje až příliš vysoký počet lidí. Stejně je na tom i Starbucks s tou výjimkou, že vaří nadprůměrnou kávu. Přehnaný humbuk (hlavně můj, za což si sypu popel na hlavu) připomíná vzrušenou dobu okolo otevření prvního McD ve Vodičkově ulici. Vášně typu: „Byl jsem v McD, chci na Hrad“ a „Do McD v životě nevstoupím“ vyprchaly, protože občas tam musíme všichni (cestování a McD na odpočívadlech, hlad v půl čtvrté ráno apod.). Podobně skončí i SB. Kdo bude chtít kelímek slušné kávy resp. kávováho nápoje, zajde. Kdo skvělý zážitek a atmosféru plnou „opravdovosti“, půjde jinam.
TIP Z ARCHIVU: Příběh pana Cheese Starbucks – Druhý pohled Stovka za kávu je dost, ale Caffe Mocha a Frappuccino umí ve Starbucks moc dobře ;-) Další zdroje k problematice otevření Starbucks v ČR: Úterý votevírací den – Matesola Prague opens first SB - Praguespoon (EN) Čtenář od oka: BLESKOVĚ: Starbucks Malostranská - Živé foto SOUTĚŽ: Průmyslová špionáž 2 - Starbucks Děkuji, že pijete pouze dobrou kávu (třeba i brazilskou :-)
|