TEST: Jelítkový prejt v plechovce – Jídlo? To stěží!!
Úterý, 19 Září 2006 00:00

TEST: Jelítkový prejt v plechovce – To lze jíst??Na základě velkého ohlasu na recenzi hotové polévky Vitana vám přináším test, dle mého názoru, té nejodpornější potraviny, jakou jsem kdy v životě viděl. Obsah plechovky mě zcela konsternoval.. Napadá mě jediné slovo.. HNUS. Doufám, že se tímto testem dotknu pomyslného „gastronomického dna“ a nic horšího už v životě neochutnám. Co dodat, pokud máte silný žaludek, račte vstoupit do světa, kde vládne Zvrat Kin..

 

Proč tohle?

infoProtože jsem chtěl čtenářům Gurmeta ukázat odvrácenou stranu gastroProdukce. Ruku v ruce s tím došlo k úpravě okřídleného „papír snese všechno“...na „plechovka schová všechno“. Než jsem sebral dost odvahy k tomuto testu, zrála mi konzerva ve spíži pěkných pár týdnů. A nedivte se mi, už obal v člověku probouzí pochybnosti o poživatelností obsahu. Konečně podívejte se sami, z čeho se výrobek skládá.

TEST: Jelítkový prejt v plechovce – To lze jíst??

Můj vzorek byl zakoupen v síti Tesco za akční cenu 27 Kč.


„Komu tím pomůžeš??“

Kdo je potenciálním klientem konzervárny PT servis? Existuje člověk, který si takový produkt zakoupí s úmyslem „SNÍST TO“? Mnoho otázek a žádná odpověď. Konec úvah, jdeme na věc. Jednou rukou otevírám plechovku a druhou mačkám spoušť fotoaparátu....

TEST: Jelítkový prejt v plechovce – To lze jíst??

 

OMG!!

navecOdklápím vrchní díl konzervy a alteliérkem se začne linout odporný puch. Pro jistotu kontroluji datum minimální trvanlivosti. Zde je vše v pořádku, plechovka má ještě dva roky „k dobru“.

To mně, upřímně řečeno, moc neuklidňuje. Chvíli váhám, jestli v testu pokračovat nebo celou záležitost ukončit návštěvou domovní popelnice. Ale co, zkusit se má všechno. Obsah plechovky vyklápím na talíř, otevírám okno, pouštím ventilátor a jdu fotit.

TEST: Jelítkový prejt v plechovce – To lze jíst?? 

 

Vzhled a konzistence

vzhledAni jeden z parametrů tohoto „hotové pokrmu“ není jednoduché charakterizovat za současné absence nevhodných slov. Po vizuální stránce připomíná obsah talíře .:censored:. a to zformované do tvaru válce :-) Konzistence tuto domněnku více než podporuje. Hmota na první pohled drží pohromadě. A tvar zůstává zachován i po odběru testovacího sousta... Ano čtete správně.. Ochutnal jsem „TO“..

TEST: Jelítkový prejt v plechovce – Jídlo? To stěží!! 

TEST: Jelítkový prejt v plechovce – Jídlo? To stěží!!

 

Chuť... lze-li to tak nazvat

priborJen pro pořádek, jsem milovník klasické zabijačky a kvalitní domácí jitrnice v pravém střívku je z mého pohledu skutečná delikatesa. V očekávání toho nejhoršího jsem vložil lžičku do úst a..... začaly se dít věci.

V několika prvních vteřinách jsem měl pocit, že mi někdo bez mého vědomí vložil do úst týden mrtvou rozmixovanou myš.. Během několika vteřin se pokouším sousto hlouběji analyzovat, bohužel víc mi pud sebezáchovy nedovoluje a obsah mých úst putuje do připraveného plivátka. Uff mám to za sebou....

TEST: Jelítkový prejt v plechovce – Jídlo? To stěží!! 

Záběr byl pořízen až PO degustaci. Je vám zřejmě jasné, že nic podobného bych nepolkl :-) Do teď přemýšlím, jestli „to bílé“ jsou kroupy.. nebo roupy :-/

 

Verdikt

verdiktVše podstatné bylo řečeno. Než putovalo jelítko do odpadků, pokusně jsem nabídl ochutnávku „lokální němé tváři“. Pes mrknul do misky, pak na mě, znova do misky a odešel středem. Později byl zahlédnut, kterak konzumuje dětský piškot. Plně ho chápu, ten pocit se musí zajíst :-)

Konzervu jelítkového prejtu bych nenaservíroval ani svému největšímu nepříteli... A pro vás mám dobrou radu. To, co jste viděli v tomto článku rozhodně nezkoušejte na vlastní kůži :-)

 

Bonus

hrnecPro opravdové labužníky jsem připravil speciální úpravu – „Jelítkový prejt ala J.A.R. Ideální spojení „jedinečné chuti“ prejtu s jediným myslitelným digestivem – Jarem. Jinak se té pachuti na patře nezbavíte celý následující týden.... :-))

Jelítkový prejt ala J.A.R. 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

Přidat komentář
  • Bongo  - Bravo
    Bravo, na tohle bych skutečně neměl, překonal jsi sám sebe, tím, že jsi to ochutnal a tvá oběť je obrovská :)
  • Guest  - 
    Brutální :)
  • pixy
    Hehe, vtipné... Nicméně nemůžu si pomoct, jakkoli to vypadá hnusně a věřím, že to nevonělo libě a chutnalo odporně - já ani domácí jelito či krvavý prejt v studeném stavu nepozřu, ale do křupava opečený už můžu. Takže možná jste měl v zájmu objektivity vydržet a přejít i k nějakému tepelnému zpracování, které se zde - řekl bych - očekává.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Dalsi mozna uprava
    pixy: Na plechovce bylo uvedeno, ze pokrm je mozne konzumovat jak studeny, tak ohraty. Simuloval jsem velmi nekreativniho konzumenta :-) Ad. dalsi zuschlechteni - obavam se, ze prejt v podobe, v jake vysel z plechovky nebude "opecitelny do krupava":( Bongo, guest: Brutalni to bylo.. ale v podstate se jedna o "nezavadny" vyrobek. Jinak by se nemohl dostat na pulty prodejen:) Desiva je forma, jakou je prejt distribuovan. Osobne bych uvital procentuelni zobrazeni pomerneho mnozstvi pouzitych surovin :-)
  • mag  - horor
    teda takove horory hned po ranu... mate muj obdiv
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Idealni snidane
    Ted mi to doslo... omlouvam se vsem, kteri si tento test precetli a zacinaji v zaludku "citit" dnesni snidani :-)
  • Petr  - fotografie
    Tak z těch fotografií se mi opravdu udělalo nevolno... Příště u takhle drastických záběrů použít varování nebo menší náhledy prosím. Jinak se přimlouvám za více testování restaurací a jídel kvalitních a tyto divočiny přenechat jiným serverům. Děkuji :)
  • Martin  - Diky
    Opravdu dekuji za tuhle recenzi, i takoveto "delikatesy" se musi recenzovat aby nas pred nema uchranili. Jsem kluk z vesnice, takze bych si nikdy prejt nekoupil, mame ho X-krat do roka z vlastnich prasatek ;) Chtel bych se jen zeptat, jaky pouzivate fotoaparat ? Vase fotky jsou vysoce, vysoce profesionalni. I kyz foti takovy fekalni hnus ;)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Re: Jelitkovy prejt
    Petr: Tohle je na dlouhou dobu posledni "odpornost" na strankach GutmetKlubu. Jak jsem zminil, chtel jsem si "sahnout na dno" :-) V nejbizsich dnech mam k publikovani pripravenou recenzi jedne velmi zname prazske restaurace:) Martin: Kluk z vesnice.. co bych dal za moznost udelat reportaz z obycejne venkovske zabijačky! Dejte mi vedet, jestli bych se nekdy mohl zastavit :-) Jinak fotky jsou porizene Nikonem D50.
  • Martin
    Jste nasim hostem ! Dam vam urcite vedet, az se neco bude chystat ;) Podzim je tu a to je doba zabijacek a paleni slivovice.
  • Markoff
    je to "zobracka kasa"? btw. co su roupy? zobracku kasu by som nezjedol tiez za studena ani dobru domacu a nechutila by mi, mozno po zohriati by to bolo pozivatelne inak co tak otestovat trebars hotove jedla z Lidl, maju 4 druhy, 300g v alobalovom baleni za 50Sk Cevapcici s ryzou, Kuracie kusky s kari ryzou, Morcacie medailoniky so zemiakmi a 4. neviem, podla mna docela OK, mal som to posl. 2 obedy
  • Markoff
    btw. najvacsi humus co som asi jedol bola nejaka hotova konzerva tiez z krupov, smrdelo to ako zvratky, chutnalo to tiez zhruba ako zvratky, tak som to po asi 2 lyzickach vzdal dalsi faroviti su vsetky konzervy s "bravcovym masom", naozaj humus
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - SUPER! dekuji
    Martin: Uz ted se tesim! Kontakt na me najdete pod odkazem "kontakty". Preji prijemny zbytek tydne:)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Hotova jidla obecne
    K hotovym jidlum mam velmi.. velmi vyhraneni vztah. Existuje par vyjimek.. ano.. ale trvam na svem "lepsi dobry chleb s mlekem, nez za5minutDelikatesa"... Jinak napriklad hovezi maso ve vlastni stave bylo jeste na pocatku devatesatych let velmi kvalitni konzervou, ktera nejen ze obsahovala relativne dost OPRAVDOVEHO masa, ale i dobre chutnala.
  • Honza
    Martin: [B]roup detsky[/B] (Enterobius vermicularis) - je takovy nechutny neprijemny cerv vyskytujici se nejcasteji v "detskej riti"
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Nadsazka:)
    Kroupy roupy je nadsazka.. nejde o faktickou shodu. Jen o to, ze se slova rymuji a jsou proti v sobe "v kontrastu".
  • HuMorous :O)  - vypadá to Hrozně...
    ...dost Hrozně
  • Happy  - já ještě před chvílí jedla
    málem mne přešla chuť - příště prosím o varování :-) Ale to je vážně hrozný - to jste koupili v POTRAVINÁCH??? Uuuuch :-)
  • Dava  - :X
    Vypada to jak psi konzerva :X
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Re: X
    Vypada to vyrazne hur nez psi konzerva :-/
  • Eva  - Vitana??
    Z polotovarů občas koupím polévky, ale ze zkušenosti vím, že VITANU NIKDY VÍCE!!!!!! a to ani pro zvířátka
  • Guest  - Byli jste vůbec někdy na zabijačce?
    Opravdu nechápu, jak může autor v jednom článku zároveň napsat, že "už obal v člověku probouzí pochybnosti o poživatelnosti obsahu" a "jsem milovník klasické zabijačky". Nenacházím v obsahu konzervy totiž žádnou přísadu, která by snad chyběla v klasickém delikátním domácím jelítku:-), nicméně chápu že prejt z konzervy neposkytuje poživateli vizuální ani chuťový požitek (vzhledem a složením však člověka nepotěší ani pravý domácí prejt:-).
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Byl :-)
    Mate pravdu, ze nektere pasaze vypadaji, jako kdyz si protirecim. Jednak atmosfera zabijacky je trochu o necem jinem nez kuchynsky stul s otvirakem na konzervy.. druhak gulas z konzervy svym slozenim take cca odpovida tomu "doma" udelanemu.. a.... druhy je delikatesa.. prvni je hnus nejvetsi:) Obecne vzato nejde ani tak o slozeni.. jako o celkovy koncept a kvalitu takoveho produktu. U babicky na chalupe si pochutnam na "tepelne" upravene krvi... ale krev z konzervy (a ze se driv takove veci bezne prodavaly) bych nidky nepozrel.
  • pa3k  - Toto by som nezjedol ani omylom :)
    a to ani z domácej zabíjačky. Brrrrrrr. Slovo gurmám je v mojom chápaní chuťového hedonizmu na míle vzdialené akéjkoľvek časti kedysi živého tela na tanieri :-}
  • ShadoW  - Spam
    Aspoň teď víme, proč je "prejt" v anglickém překladu "spam". :-) (Nevyžádané reklamní zprávy dostaly tento název kvůli skeči Monty Pythonů, kde toto jídlo odmítali.) Nikdo ho prostě nechce jíst...
  • Guest
    teda, abych pravdu rekla, tak prejt uz nikdy nebudu jist !!!!![B]null[/B]
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Zajimave..
    Tak o tom jsem opravdu nevedel:) Kdyz si clovek precte cely skec... tak nezbyva nez souhlasit :-)) [URL=http://www.detritus.org/spam/skit.html]SPAM SKIT[/URL]
  • Wjenceslaw
    Rozmixovaná myš jo? Co ty jsi všechno neochutnal... :-)
  • Jan Vaněk jr.  - Prejt není spam!
    To je akorát Paloušův překlad v tom montypythonském skeči, kreativní, ale značně nepřesný. [URL=http://en.wikipedia.org/wiki/Spam_%28food%29]Skutečný SPAM[/URL] je něco jako lančmít (a skeč je založen na tom, že za války a v přídělovém systému po ní se ho celá Británie přejedla). Prejt, respektive jelito nejspíš odpovídá britskému "black pudding". Webmasterovi Gurmetklub.cz: nešlo by komentáře otočit normálním způsobem starší napřed, nebo aspoň zřetelně odlišit, ke kterému textu patří která hlavička? Tahle kombinace je vražedná.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Diky za upresneni
    Konecne je jasno:) Jinak formatovani komentaru je ve fazi premeny... Tohle je opravdu maximalne neprehledne, do 14dni bude pripravena naprava. Co se tyce vypisovani.. osobne davam prednost casovo souslednosti od nejnovejsiho.
  • punkee
    ja teda nevim co proti tomu mate me to docela chutnalo je fakt ze ja snim skoro vsechno ale tohle docela uslo
  • Guest -Honza  - Jenom kecy z nudy
    Jen tak pro zamyšlení bych přihodil... : že by se možná daly dělat užitečnější věci, než zkoušet, co je v konzervách ukryto.. ono to nikdy nebude nic moc. Dále: Jelito- prejt je podle mě na pohled odporný i čerstvý přímo na venkovské zabijačce.. já ho nejím. Jeho vzhled z konzervy akorát odpovídá tomu, že musí v konzervě dlouho vydržet a že je dělán v nějakém masokombinátu... je bledší.. a čert ví jak chutná. (Ti co si na něm normálně pochutnají jsou prostě zvyklí na to jak vypadá a už jim to ani nepřijde.) Shrnu to asi takhle: nápad zajímavý, ale jinak je to STUPID. Mějte se. Honza z dědiny
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Kecy z nudy
    Presne jste to trefil! Tenhle test je bran s notnou davkou nadsazky. Co k tomu vic rict:)
  • Guest  - Bacha
    Hlavně si nekupujte žádné konzervy od Hamé-vím svoje.
  • Saaaaaaa
    jsem okouzlena jak to ten člověk dokáže zformulovat.To co jsem viděla je opravdu odporné a to že to dotyčný vložil do úst chce obdiv od nás všech
  • Honza
    Přeháníte. Koukněte se na prejt třeba z domácí zabíjačky a na prejt z konzervy. Poznáte prdlajs který je který.
  • Guest BETY  - NECHUTNÝ OBRÁZEK
    na pohled to vypadá nechutně , kdy bych měla jíst podle toho jak to jídlo je tomto obrázku osobně bych to nikdy nesnědla můj názor
  • adik  - what?
    no chtelo by to asi první ohřát je jasné ze studené to musí chutnant jak "censored", typos asi doma nemá mirkovlnku ze?
  • Guest  - foto
    pekny fotky:)
  • fífa  - je to hnus, ale.....
    neni to zpravidla v tom, že by konzervárna ( potažmo jiný výrobce) neuměl dodat něco lepšího. Absolvoval jsem moho jednání s různými nákupčími obchodních řetězců. Jediné ( kromě bakšiše), co je zajímalo, byla cena produktu. Samozřejmě čím nižší, tím lepší. V podstatě to bylo..., dodejte nám něco s pěknou etiketou za co nejnižší cenu. A co do toho produktu pak můžete dát? Jenom hnus...
  • Jindra  - Neni hnus jako hnus
    Tak vážení, právě jsem odsedl od stolu, kde jsem měl domácí jelítkový prejt s bramborem a se zelíčkem. Moc jsem si pochutnal. Vím, že v konzervě je vše možné a vepřové a hovězí jsou spíše drůbeží :-))). Co se dá ale dát do krevní tučnice a nebo do prejtu ? Vím, že to nebude na 100 %, ale pokud to posuzujete podle vzhledu, tak jste těch prejtů moc neviděli. Prostě ty kroupy tam patří asi jako máslo ke chlebu. Jíte samotné máslo ? To byste se asi poblili. Samotný prejt ( tedy krev se také nejí ). Mám pocit, že se tady vyjadřují lidi, co by stejně nikdy prejt nejedli. Už jste někdy míchali vlastní rukou krev v kýblu, která vytéká z poraženého prasete ? Pak mluvte o prejtu. Jindra
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Hnus II.
    Jindra: Prejt se zelim a bramborem je naramna dobrota! Zabijacku jsem take nekolikrat absolvoval. Tenhle clanek je, jak jsem nekolikrat podotkl, lehce provokativni a psany s nadsazkou:)
  • Fricek
    Nemám nic proti degustátorům, ale toto popisování, degustace jelitového prejtu i s dokumentací,se mi zdá až příliž přehnaně zavádějící a s úmyslem výrobek, co možná nejvíce poškodit. Jsem také zastáncem domácích zabijaček, ale stalo se, že jsem dostal chuť na jelítko a toto nebylo zrovna k mání, proto jsem si koupil: jelitoví prejt v konzervě a samozřejmě jsem si jej OHŘAL, žádný zvláštní rozdíl jsem v tom nezhledal( a to jjsem dosti náročný). Přikláním se k názoru, jak píše Jindra a What.
  • -KRiZKiN-
    -- "Už chápu proč si psi lížou kulky. Potřebujou tohle nějak zajíst."
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Hnus II.
    Fricek: Viz odpoved Jindrovi:) KRiZKiN: "No je jasny, co se bude jist naposled. Nudle primo nesnasim!" ;-)
  • Dekl
    Krásně napsaný, přál bych těm **** kerý to vyrábí, aby je zavřeli na tejden do koncentráku a ládoval bych je tim.
  • Filda  - neni to tak hrozný
    Je to dosti přehnané. Někomu to chutná někomu zas ne.Já bych byl raději celý tyden živ jen z těchto konzerv než ze soji a brokolice. Jestli alespon trochu umíte vařit tak si zkuste tuto lahodnou konzervičku dolepšit tím, že spěníte cibulku a vložíte obsah konzervy a dochutíte česnekem a popřípadě solí. Sbramborem a kysaným zelím je to bez problémů nedělní oběd ;o)
  • Lubosh  - Snídaně
    To Filda: souhlasím. Já si tento skvělí pokrm kupuji třikrát týdně, ale jím ho na snídani. Ne teď vážně: Filda je prase.
  • Nok
    tak to jsi asi ještě nejedl Maďarský salám od Krahulíka!!!!! To je teprve super humus! Prostě na blití. Před tím by měli varovat celý národ!!!!
  • Jana  - Haha
    Mně fotografie nepřijdou nijak nechutné. Přesně takhle by někdo dokázal popsat i krkonošské kyselo - nevábná hnědá břečka. Prejt z konzervy jsem s chutí snědla už tolikrát, že mě tenhle popis nerozhází:-)
  • dokktor
    možná jste milovníkem klasické české zabíjačky, ale prejt na jelita jste zřejmě v životě neviděl. co se fotografií týče, nic odporného na nich neshledávám. to, že vám to nešmakuje, je věc jiná.
  • J@ck33n  - hhmmmmm
    Koukám že se tomu divíš, ale asi si nebyl nikdi na zabíjačce, toto je výborné jídlo jen ho umě trovhu upravit, ikdyž já daávám radši přednost prejtu, jaternicím atd.., ale todle taky není špatný. Samotný kroupy s krví syrový, ale ochucený to je žrádlo, včera jsem je zrovna dělal. No nic musíš si příště kupovat to co máš rád, jinak ti to chutnat nebude. J@ck33n
  • Franta  - SUPERKVALITA
    TENTO VÝROBEK JE VELMI VHODNÝ NA TO KDYŽ SE POTŘEBUJETE ZBAVIT MYŠÍ.vŮBEC NEPOTŘEBUJETE VKUPOVAT PASTIČKY, TÍM NEMYSLÍM ŽE PREJT JE JEDOVATÝ. STAČÍ DÁT TROCHU NA PODLAHU A MYŠÍM SE VÁŠ DOMEK TAK ZHNUSÍ ŽE SE ODSTĚHUJÍ K SOUSEDOVI.
  • Honza
    Napřed "veselá historka z natáčení".Když jsem servírce ve Zbraslavi řekl, že ta držtková smrdí, vzala si talíř a procedila: "Válku na vás! Jinak pane s pejskem, co nezabíjí, otužuje. Moc to dramatizujete. Takový posudek se dá napsat na cokoli. A fotografie o ničem nevypovídá. Jak z ní lze poznat, jestli je to dobré, nebo ne? Jinak z vlastní zkušenosti - výrobky TESCO? Nebrat!
Komentářů (54)