INVENTURA: Ledničkové evergreeny na konci týdne
Pátek, 20 Duben 2007 00:37
INVENTURA: Ledničkové evergreeny na konci týdneV bleskovém skorothajském receptu přišla řeč na naše chrámy chlazené rozkoše – ledničky. Nedalo mi to a pustil jsem se do inventury doma dostupných potravin. Vzhledem k tomu, že se blíží konec týdne, není příliš z čeho vybírat. Když je nejhůř, udělá radost i domácí třešňový kompot. Ale i tak by šlo říct: špajzky a lednice všech domácností spojte se a nakrmte naše pracovním týdnem vyhladovělé krky.
 

 
Když je zle

HeinzHeinzky s kečupem. Doslova železnou zásobou lze nazvat tuto namodralou plechovku s klasickým fazolovo-tomatovým obsahem. Po chuťové stránce jim nelze v rámci možností nic vytknout. A zde je má zkušenost na jejich bleskovou úpravu.

  • Plechovka fazolí v tomatě.
  • Kvalitní slanina.
  • Chilli, půl stroužku česneku.
  • Bageta resp. jiné bílé pečivo (klidně i starší).
  • Olivový olej.

V kastrůlku si opečeme slaninu na kostičky či plátky, v poslední fázi doplníme rozdrceným česnekem. Přidáme obsah konzervy, trochu chilli a vypneme oheň. Připravíme si toustíky, ty zastříkneme olejem a dáme ideálně do trouby zapéct, v nouzi lze použít i toustovač.

 
 

Filety ze sleďů ve smetanové omáčce

junkVyloženě nezdravé jídlo. Tím jeho negativa končí. Sametově jemný, lehce nakyslý krém s kousky cibule. V něm položené sleďové filety jsou křehké a decentně nachucené. Octové orgie se nekonají. Možná úprava.

  • Celozrnné pečivo, tmavý chléb.
  • Balení sleďů Nekton.
  • Čerstvý kopr.

Základem je kvalitní pečivo. S houskou ani normálním chlebem nepočítejte. Připravíme si „podklad“, do jehož prostředku položíme jeden díl sleďové filety. Decentně polijeme omáčkou a zdobíme koprem.

 
Image
 
 
 

Jogurtová patrola

jogurtVětšinu fochů v lednici ovládají mléčné výrobky. Jogurtům patří celé jedno patro. Nejoblíbenější z nich, balené ve skle, zmizí jako první. I přesto lze hovořit o úspěchu, mé favoritní „pečené jablko“ zůstalo zastoupeno v dostatečném počtu. Jogurt mám rád jak samotný, tak jako součást různých ovocných salátů a cereálních snídaní.

  • Snídaňový postmix
  • Jogurt s příchutí pečené jablko.
  • Ovesné vločky či jejich ochucená a případně opečená verze.
  • Banán, jablko.

Ovoce nakrájíme na kousky a zamícháme s jogurtem. Přidáme požadované množství vloček (to záleží na tom jak moc chcete být zdraví) a necháme několik minut uležet (vločky do sebe natáhnout vlhkost).

Kdo bude z té záplavy zdraví ohrožen na své uzeninové podstatě, může si zlepšit chuť plátkem španělského salámu :-)

Image
 
 

 

Útok na špajz

utok na spajzKdyž už opravdu není zbytí a lednička jeví známky kompletní vybílenosti (to lze nazvat i výstižnějším slovem), přichází ta pravá chvíle navštívit špajz, kumbál, spižírnu. Zásoba marmelád, kompotů a rajčatových pyré dává různé možnosti kulinářského vyžití. Výrobky v rodinné BIOkvalitě jsou k nezaplacení. Dvacet sklenic vypeckovaných švestek a desítky dalších jablečných, okurkových a zeleninových zázraků čeká na svůj den.

Třešňový kompot je ideálním partnerem při sledování čehokoli. Pokud se jedná o televizi a ve zpravodajství běží tuzemský politicky laděný shot, můžete velmi kreativně využít vedle sklenice vznikající hromádku pecek :-)

Image
 

 

Kombucha

napojTento živý nápoj kvašený spřátelenou houbou z celé řady základů – nejlepší je dle mého černý a zelený čaj, je dobrou alternativou ke všem výše uvedeným stravovacím variantám. Místo „tahání za záchrannou brzdu“ a tím spojeného konzumování majonézovo-smetanových omáček a fazolí na slanině, můžete pátek zasvětit celkové očistě těla.

Upozornění pro nové konzumenty nápoje z kombuchy. První celodenní čistící zkušenost doporučuji naplánovat na den volna. Vzhledem „živosti“ tohoto nápoje je nutné počítat s určitými zažívacími potížemi.

 

Image

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

Linkuj si !  pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Mark  - Ta fotka
    dole to jsou švestky nebo vajíčka???
  • Demon
    V Anglii jsem byl zvyklý kupovat fazole of Heinze - "Meanz Beanz". Stojí stejně (málo), ale jsou s příchutí Mexican, Sweet chilli, Thai atd. takže chutnají mnohem líp než obyčejný s kečupem. Dost mě štve, že se k nám vůbec nevozí...
  • tark  - Švestky!
    Samozřejmě že švestky... nevidíš ty otlačeniny? :D
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Svestky s prichuti Mexican
    Mark: Je to modry, je to skoro kulaty.. jsou to svestky:)) tark: Diky za podporu a napovedu ;-) Demon: Od Heinze jsem kdysi ochutnal krome fazoli i spagety v plechu. Mexickou ani thajskou verzi fazoli jsem u nas opravdu nevidel (asi by je u nas nikdo nekupoval:)
  • Guest
    myslim, ze to budou vyfouknuta vajicka nabarvena na modro
Komentářů (5)