Pátek, 20 Duben 2007 00:37 |
V bleskovém skorothajském receptu přišla řeč na naše chrámy chlazené rozkoše – ledničky. Nedalo mi to a pustil jsem se do inventury doma dostupných potravin. Vzhledem k tomu, že se blíží konec týdne, není příliš z čeho vybírat. Když je nejhůř, udělá radost i domácí třešňový kompot. Ale i tak by šlo říct: špajzky a lednice všech domácností spojte se a nakrmte naše pracovním týdnem vyhladovělé krky.
Když je zle Heinzky s kečupem. Doslova železnou zásobou lze nazvat tuto namodralou plechovku s klasickým fazolovo-tomatovým obsahem. Po chuťové stránce jim nelze v rámci možností nic vytknout. A zde je má zkušenost na jejich bleskovou úpravu. - Plechovka fazolí v tomatě.
- Kvalitní slanina.
- Chilli, půl stroužku česneku.
- Bageta resp. jiné bílé pečivo (klidně i starší).
- Olivový olej.
V kastrůlku si opečeme slaninu na kostičky či plátky, v poslední fázi doplníme rozdrceným česnekem. Přidáme obsah konzervy, trochu chilli a vypneme oheň. Připravíme si toustíky, ty zastříkneme olejem a dáme ideálně do trouby zapéct, v nouzi lze použít i toustovač. Filety ze sleďů ve smetanové omáčce Vyloženě nezdravé jídlo. Tím jeho negativa končí. Sametově jemný, lehce nakyslý krém s kousky cibule. V něm položené sleďové filety jsou křehké a decentně nachucené. Octové orgie se nekonají. Možná úprava. - Celozrnné pečivo, tmavý chléb.
- Balení sleďů Nekton.
- Čerstvý kopr.
Základem je kvalitní pečivo. S houskou ani normálním chlebem nepočítejte. Připravíme si „podklad“, do jehož prostředku položíme jeden díl sleďové filety. Decentně polijeme omáčkou a zdobíme koprem. Jogurtová patrola Většinu fochů v lednici ovládají mléčné výrobky. Jogurtům patří celé jedno patro. Nejoblíbenější z nich, balené ve skle, zmizí jako první. I přesto lze hovořit o úspěchu, mé favoritní „pečené jablko“ zůstalo zastoupeno v dostatečném počtu. Jogurt mám rád jak samotný, tak jako součást různých ovocných salátů a cereálních snídaní. - Snídaňový postmix
- Jogurt s příchutí pečené jablko.
- Ovesné vločky či jejich ochucená a případně opečená verze.
- Banán, jablko.
Ovoce nakrájíme na kousky a zamícháme s jogurtem. Přidáme požadované množství vloček (to záleží na tom jak moc chcete být zdraví) a necháme několik minut uležet (vločky do sebe natáhnout vlhkost). Kdo bude z té záplavy zdraví ohrožen na své uzeninové podstatě, může si zlepšit chuť plátkem španělského salámu :-) Útok na špajz Když už opravdu není zbytí a lednička jeví známky kompletní vybílenosti (to lze nazvat i výstižnějším slovem), přichází ta pravá chvíle navštívit špajz, kumbál, spižírnu. Zásoba marmelád, kompotů a rajčatových pyré dává různé možnosti kulinářského vyžití. Výrobky v rodinné BIOkvalitě jsou k nezaplacení. Dvacet sklenic vypeckovaných švestek a desítky dalších jablečných, okurkových a zeleninových zázraků čeká na svůj den. Třešňový kompot je ideálním partnerem při sledování čehokoli. Pokud se jedná o televizi a ve zpravodajství běží tuzemský politicky laděný shot, můžete velmi kreativně využít vedle sklenice vznikající hromádku pecek :-)  Kombucha Tento živý nápoj kvašený spřátelenou houbou z celé řady základů – nejlepší je dle mého černý a zelený čaj, je dobrou alternativou ke všem výše uvedeným stravovacím variantám. Místo „tahání za záchrannou brzdu“ a tím spojeného konzumování majonézovo-smetanových omáček a fazolí na slanině, můžete pátek zasvětit celkové očistě těla. Upozornění pro nové konzumenty nápoje z kombuchy. První celodenní čistící zkušenost doporučuji naplánovat na den volna. Vzhledem „živosti“ tohoto nápoje je nutné počítat s určitými zažívacími potížemi.  Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
|