INSIDER: Aneb tak trochu ze zákulisí
Neděle, 07 Leden 2007 00:00

INSIDER: Aneb tak trochu ze zákulisíS příchodem nového roku jsem se rozhodl udělat pořádek v gurmetí „fotobance“. Procházel jsem adresáře s fotkami a třídil.. mazal.. archivoval. Během této velmi nezáživné avšak nutné práce se mi podařilo narazit na řadu velmi zajímavých záběrů, které neměly a často ani nemohly spatřit stránky GurmetKlubu. Zapomenuté recepty, tajné lásky, neuveřejněné recenze, o tom všem bude dnešní článek. Uvidíte i první fotografii vyfocenou pro GK, nejvíce fotografovaný objekt a mnoho dalšího.

 

Nejvíce fotografovaný objekt

fotoPrvenství „nejhůře fotografovatelného objeku“, které si neotřesitelně drží láhev avokádového oleje. V kategorii nejvíce fotografovaného objektu (v rámci pořízení jedné fotografie) vede níže uvedená sklenice s korkovými zátkami. Neptejte se mě proč, ale tuto „kompozici“ jsem vyfotografoval přesně 96 krát. Výsledné použití takto náročně získaného materiálu spočívalo pouze v tvorbě upoutávky na veletrh Vína & Destiláty 2006.

Image


Tajná láska

plamenBulvární nadpis s překvapivě prostou pointou. Jestli lze o nějakém kuchyňském náčiní říct, že na něm vyloženě „ujíždím“, pak to jsou plynové sporáky. Záměrně uvádím jako zdroj energie plyn, indukci ze srdce nenávidím o klasických elektrických plotýnkách radši ani nemluvím. Mým snem je velký nerezový sporák s trojitým 3 kW hořákem uprostřed :-)

Image

Image 


První fotografie

kavaÚplně první gastroFotografií, která vznikla s úmyslem „být potenciálně dále publikována“ bylo espresso v kavárně divadla Na Zábradlí. Tento podnik mám moc rád a přestože ho nenavštěvuji tak často jako v minulosti, nedám na něj díky jedinečné atmosféře a dobré kvalitě služeb vůbec dopustit:) Divadlo Na Zábradlí se nachází cca 2min chůze od kavárny Krásný ztráty.

Image


Nejelegantnější fotografie

verdiktTento záběr vznikl na veletrhu Víno & Destiláty 2006 u jediného kávového stánku - Segafredo Zanetti. Pán na fotografii (bohužel nejsem já :-) vypadal velmi elegantně a snad podvědomě, snad náhodou zapózoval s hrníčkem v ruce tak, že vznikl tento velmi decentní „skoroKatalogový“ záběr.

Image


První recenzovaný podnik

priborPrvním recenzovaným podnikem byla kladenská restaurace ZanziBar. První zkušenost s na první pohled „divným“ fotografováním jídla a interiéru byla zaplacena jak nervozitou mou, tak „osoby“ spolustolující. Jsem rád, že na poprvé jsem narazil na podnik s vstřícnou a ochotnou obsluhou (jak tomu v případě fotografování rozhodně vždy není). Fotografie je z přilehlého baru.

Image

 

Zbytečná recenze

recenzeJak vzniká zbytečná recenze? Jednoduše, stačí se ocitnout v místě (městě), kde není k dispozici dostatečně zajímavý podnik. Když se k tomu přidá hlad a časová tíseň, ani nemrknete a už sedíte v „nouzovce“. Tou byl i Hotel Lípa v Kamenici nad Lipou. Na první pohled hezká budova, na druhý nudná průměrná restaurace klasickým „postrevolučním“ menu. Nemohu říct, že by zde nějak výrazně chybovala obsluha nebo jídlo bylo vyloženě špatné, ale průměrnost a „staré návyky“ by se v tomto případě daly krájet...

Image

Image 


Poloviční recepty

receptNe vždy se podaří úspěšně nafotit celý postu přípravy pokrmu. Většinou se mi podaří zachytit začátek nebo konec. V jednom případě jsem si dokonce nafotil celou složitou přípravu a hotové jídlo – Kuřecí droby načerno, jsem nechal vychladnout a uležet. Když jsem se vrátil domů, vše bylo snědeno.. do poslední lžičky. A bez fotky finálního produktu se článek moc dobře nedělá.


Vepřové jazyky načerno – Další pokus o tento způsob úpravy skončil stejně jako výše zmiňované drůbky. Ale naštěstí jsem nesmazal všechny fotky z přípravy. Nevypadá to moc vábně:))

Jehněčí kýta na česneku a tymiánu – Jediná dochovaná fotka zachycuje vykostěné maso s připravenou kořenící směsí. Dál jsem neměl náladu pokračovat (s focením). Manipulace s mase v pekáčku byla příliš náročná a navíc celá příprava probíhala mezi 00.00 a 02.00 ráno.

Bažant na víně – Klasický případ chybějící výrobní dokumentace. Zmohl jsem se pouze na finální fotografie. Po chuťové stránce jsem byl více než spokojen. Kromě přípravy „na víně“ se omáčka dochucovala brusinkami a hrozinkami.

Image

Image

Image 



Zapomenuté články

clankyA nakonec několik záběrů z nikdy nenapsaných článků. První fotka je z prodejny SAPORI ITALIANI v Praze, druhá z neuvedeného receptu – pečený bažant (jedná se o další bažantí recept) a třetí z testu sušeného sobího masa.

Image

Image

Image 

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Petr Vaclavek  - Nezkousel jsi to ve fotobance?
    Kdyz se tak divam na tve zdarile fotky, prijde mi skoro skoda, ze tu jen tak lezi, nepremyslel jsi nekdy, ze je nechas [URL=http://petr.vaclavek.com/article/425/fotobanky-prodej-vlastnich-fotek-a-grafiky]vydelavat v nejake fotobance[/URL]?
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Fotobanky
    Ahoj, tve clanky na tema "fotobanky" jsem cetl. Myslenka se mi moc libi:) Ne ze ne.. Zjistil jsem, ze produkuji vyrazne vic fotek, nez je GK schopen "pojmout". Takze by nebylo od veci to nekde "zkusit".
  • Petr Vaclavek  - Tak smele do toho!
    Tak smele do toho! Verim, ze s tvymi gurmanskymi fotkami budes mit za chvili doma ten vysneny velky nerezovy sporak s trojitym 3 kW horakem uprostred :-) Mimochodem fotky jidel jdou ve fotobance docela na odbyt :)
  • tark  - Fotobanky
    Ondro, ani neuvažuj, že bys fotky nedával do fotobanky, docela dost ti to jde, navíc z Nikonu D50 lezou technicky slušné fotky. BTW, chtěl bych mít tvé nadání. ;-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Fotobusiness
    Dekuji za podporu:) Potencialni problem vidim v pripade pouziti vyssiho ISO - sumu (z duvodu zachovani atmosfery) a nasledne nutnosti uploadovat temer plne rozliseni snimku. To se ale tyka pouze fotek z "terenu". Studiove foto lze drzet na ISO 200-400 a diky relativnimu klidu pri tvorbe nejsou nutne ani orezy (narozdil od "reportazni" fotky). Takze urcite se zaregistruji a zkusim stesti :-)
  • tark
    Šum se dá odšumět, zkus např. NeatImage... Sám se s tím na kompaktu taky potýkám, ale dá se to přetrpět, u kompaktu je největší problém kresba.. BTW, Ondřeji, jaké objektivy máš na své D50?
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - FofoVI.
    Odsumet ano... ale s ISO 1600 zrejme bude problem na shutterstocku "projit". Jde o to, ze je treba "nesumet" na min 4 mpx:) A Neatimage pomuze.. to ano..ale neni vsemocny. Objektivy: 18-70DX, 50/1.8D, 50/2.8 Macro
  • Sim  - foto
    tiez ocenujem Tvoje fotky. ale narozdiel od ostatnych diskutujucich najviac ocenujem, ked fotis zenske. barmanky aj tu syrovu predavacku. ale jedlo je tiez OK. mozno to zavisi od veku :-) co koho viac bavi.
  • Hydraulik  - Pozor na techniku!
    Fotky jsou takové jaké jsou a netřeba se zabývat nějakým úžasným programem který umí já nevím co všechno.Důležité je zachycení atmosféry v případě fotek z „podniku”.Tzn.aby fotka byla něčím zajímavá,zvláštní atd.Co se týče focení jídla a jeho přípravy tam jsou zase důležité postupy a konečné dílo.Jakékoliv upravování fotek (jejich zesvětlování,ztmavování,změna rastru apod.)degradují autetičnost fotografie.A baví Vás více fotit nebo se chcete zabývat nekonečným upravováním ?Co na tom,že jídlo není tak červené (zelené)!Tak to jste jej vyfotil a fotka slouží jako doklad o úspěšném uvaření čehosi.Soustřeďte se na to co fotíte a ne s jakým ISO nebo Nikonem to fotíte.Pan Kratochvíl fotí na černobílý film,starým krámem a to jsou fotky jedna radost.Oko pro focení máte to je vidět ze všech fotografií,tak se toho držte a neuhýbejte k technickým podrobnostem.Může se Vám stát,že zabloudíte a přes techniku neuvidíte co chcete fotit. Zdraví Hy Až budete Gurmetklube kupovat ten sporák tak bych si také nechal říci jeden kousek.(Když budete kupovat dva dostanete samozřejmě slevu)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Foceni XI.
    Sim: Ne kazdy ocenuje me foceni zen ve sluzbach gastronomickych :-) Ale ja si to obcas neodpustim :-) Hydraulik: Ono je to cele trosku slozitejsi. Nejde zde ani tak o techniku.. fotak beru jako "nastroj" a ne dalsiho clena do rodiny:) Jde o to, ze jak plyne cas a clovek pomalu ziskava kousicky toho "fotoKnowHow" zacne mu byt "lito", ze vsechny fotky konci v rozliseni "540x.....". To je prvni vec. Druhak, fotky tvorim podvedome stylem "aby to fungovalo". Nebojim se sahnout po vyssi ISO.. hlavni je vysledny pocit.. atmosfera. To neznamena, ze upravy v graf.progamech fotkam ublizuji. Pro me to je podobna situace jako s "licenim":) Nejlepsi makeup je takovy, ktereho si nevsimnete:) Tvorba obsahu pro fotobanky je dle meho samostatna disciplina, kde je nutne hlidat max. technickou kvalitu a nad zaberem premyslet z pohledu ciloveho pouziti takovych snimku. Za zkousku nic nedam :-)
  • Lev VI.
    to je všechno strašně pěkný, ale co takhle už konečně fotku sám sebe?
  • Hydraulik  - Ještě jednou
    Samozřejmě rozumím.Šlo mi jen o praktickou stránku věci.Jestliže nemáte pro focení oko pak jakékoliv vylepšování je úplně nanic.A je jedno,že to fotíte speciál hifi super foťákem.Na fotce nebude nic zajímavého.Možná jen popis.U většiny digitálně pracujících fotoamatérů(omlouvám se pokud se považujete za něco více) časem převládne technika nad „okem”.A fotky jsou sice krásné (červené nebo zelené) ale skutek utek.Proto jsem sepsal takový dlouhý komentář v obavě o Váš další vývoj potažmo fotografií na tomto webu.Technika není a ve fotografii obecně všespásná. Mluvím samozřejmě z vlastní zkušenosti.Jako amatér jsem se propracoval až vlastnímu vyvolávání barevných fotografií.Ovšem v okamžiku kdy jsem zjistil,že mne zajímá více jaká barva a jestli tak nebo onak a ne co je na fotce,musel jsem toho nechat na delší dobu neboť to je úlet.Zdraví Hy Omlovám se za malé školení.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Je to jasne
    Hydraulik: Ja Vam rozumim a plne s Vami souhlasim. Fotografii dela v prvni rade fotograf a svetlo.. pak objektiv a az na poslednim miste fotoaparat. Nicmene jsou temata, kde si bez "urciteho technologickeho standardu" ani neskrtnete. Samozrejme, ze lze udelat dokonale pusobivou fotku z dirkove komory.. ale ne pro tento server:( Vase myslenka je jasna a ja ji "podepisuji", mozna jste se nechal zbytecne popudit uvodnimi prispevky o fotobankach:) Lev VI.: Moje foto? Noo to ma jeste cas:)
Komentářů (13)